regulamentul federatiei romane de spinning
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Daca nu se supara nimeni, am sa postez eu propunerea grupului de spinning de la Cluj, in numele semnatarilor acesteia: Dorin Cozma,Renel Pascu,Valentin Stratonov,Fane Bondrea,Adrian Danciu si Andrei Pop
Proiect de organizare al Campionatului national de pescuit cu momeli artificiale
Concursurile de pescuit cu momeli artificiale, care conteaza in cadrul Campionatului national de pescuit cu momeli artificiale se desfasoara in cadrul organizatoric asigurat de Comitetul de Pescuit cu momeli artificiale.Din acest comitet fac parte reprezentantul Subcomisiei de pescuit sportiv cu momeli artificiale din partea AGVPS,ca presedinte si 3 membrii cu functii organizatorice desemnati pe criterii geografice(Muntenia,Moldova,Ardeal).Scopul Campionatului este de a promova pescuitul sportiv cu momeli artificiale,iar scopul comisiei este de a intocmi o ierarhie nationala din care se va forma echipa nationala in vederea participarii internationale sub egida FIPS-CIPS.Comitetul va face tot posibilul de a asigura fondurile necesare pt. participarea lotului national la competitiile internationale(cazare si transport).Taxa de participare CIPS va fi suportata (speram)de AGVPS Romania.
GENERALITATI
Pescuitul sportiv de competitie cu momeli artificiale se refera la concursurile in care competitorii folosesc lanseta,mulineta si momeli artificiale(voblere,naluci suple,momeli metalice etc. exceptie facand momelile de tip "muste artificiale" si in care se respecta un set standard,aprobat de reguli.
Concursurile de pescuit sportiv cu momeli artificiale(numite in continuare Concursuri sau Etape)din campionatul intern vor fi organizate de ascociatiile,cluburile de pescuit sportiv si alte organisme implicate in activitatea de pescuit sportiv(firme care comercializeaza echipament de pescuit,firme de turism,etc.),conform unui calendar acceptat de comitet si se vor desfasura potrivit prezentelor instructiuni,care completeaza prevederile din regulamente si statut.
Asociatia organizatoare va comunica caracteristicile pistei de concurs(natura apei,adancime,specii de peste eligibile),locul si data prezentarii concurentilor,conditiile de cazare precum si programul complet al Concursului cu cel putin o luna inainte de data desfasurarii acestuia.
COMPETITII
Se vor avea in vedere un numar de 9 concursuri cate 3 concursuri in fiecare zona geografica in sistem OPEN,pistele de concurs fiind stabilite de organizatorii zonali si anuntate pana pe data de 31 martie 2006.Numarul de concursuri poate fi stabilit(modificat)o data pe an,dupa finalul Campionatului,dar nu mai tarziu de 2 luni de la acest moment,in functie de observatiile facute in campionatul tocmai incheiat si de dorinta concurentiilor.Pentru ca un concurs sa fie inclus in calendarul competitional trebuie ca:
-organizatorul sa se angajeze sa stranga si apoi sa vireze in contul lotului national o suma egala cu nr. de participanti prezenti la concurs inmultit cu
15RON.
-concursul sa aiba minim 2 manse de minimum 3 ore fiecare
-toate detaliile privind concursul ca fie anuntate cu cel putin 30 zile inainte de data desfasurarii acestuia
-toate concursurile se vor organiza obligatoriu in maniera "prinde si elibereaza"
-in timpul unui an competitional nu pot avea loc 2 concursuri pe acceasi pista de concurs
In cazul in care unul dintre concursuriile programate sa conteze in Campionatul National nu se desfasoara sau nu respecta cerintele de mai sus,Comitetul va stabili inlocuirea lui cu un alt concurs.
In vederea stabilirii unei ierarhi nationale punctajul realizat intr-un concurs se stabileste astfel:
-se puncteaza speciile de pesti rapitori:stiuca,salau,avat,pastrav,clean si biban.
-punctele pe specii sunt:
a) stiuca:100 pct+1 pct /cm la capturiile peste limita legala(50 cm),sub limita legala se acorda 50 pct fara adaos de cm limita minima punctata fiind de 30 cm.
b) Salau:70 pct+1 pct/cm la capturiile peste limita legala (35 cm),sub limita legala se acorda 30 pct fara adaos de cm,limita minima punctata fiind 25 cm.
c) Avat si clean:60 pct+1 pct/cm la capturile peste limita legala (25 cm),sub limita legala se acorda 30 pct fara adaos de cm,limita minima punctata fiind 20 cm.
d) Biban:30 pct+1 pct/cm la capturile peste limita legala(20 cm),sub limita legala se acorda 15 pct fara adaos de cm limita minima punctata fiind 15 cm.
e) Pastrav:100 pct+1 pct/cm la capturile peste limita legala(20 cm),sub limita minima legala nu se puncteaza.
Punctajul realizat intr-o mansa se face prin adunarea punctelor realizate de catre concurent din pestii adusi vii la comisia de arbitraj,pestii morti nu se puncteaza.Ierarhia la un concurs se face prin adunarea locurilor ocupate in manse.
In cazul neparticiparii la un concurs concurentul va primi locul ultimului clasat plus 5 locuri in urma.Ierarhia generala se stabileste prin acumularea locurilor din cele 9 Concursuri Nationale.
Camiponul national si lotul national este dat de clasamentul general final.
PESCUIT DE PE MAL
In cazul desfasurarii unor concursuri sau unor manse de pescuit de pe mal ,sistemul de desfasurare (impartirea sectoarelor,modalitatea de rotatie pe sectoare etc.)revine in sarcina organizatorului cu obligativitatea respectarii sistemului de punctare a capturilor.
PESCUITUL DIN BARCA
Concursuriile pe lac se desfasoara din barca individuala cu rame si / sau echipata cu motor electric.Organizatorul nu este obligat sa asigure barci concurentiilor.Pista de concurs se imparte intr-un numar de sectoare egal cu numarul de manse.Barcile concurentiileor nu se pot apropia in timpul mansei la mai putin de 20 m una de alta si la mai putin de 10 m de mal.Apropierea unui concurent de mal in timpul mansei se poate face doar cu acordul arbitrului, in caz de forta majora.Pt. fiecare sector organizatorul va asigura un minim de 2 barci cu cate un arbitru,dotat cu binoclu;este responsabilitatea concurentului de a tine in viata pestiii car ese puncteaza;in cazul in care un peste moare,acesta va fi retinut de arbitru,fara sa puncteze.
TEHNICA SI ECHIPAMENT
O singura lanseta de 2.7m poate fi folosita la un moment dat de un concurent;betele de rezerva pot fi tinute la indemana doar pliate si fara naluca.Este permisa folosirea sonarului si a dispozitivelor de masurare a adancimii apei.Concurentii nu pot primi sau schimba intre ei nici un fel de echipament in timpul desfasurarii mansei.Nu sunt permise folosirea simultana pe acelasi forfac a doua sau mai multor naluci.Nu este pescuit la trena.Nu este permisa obstructionarea celorlalti concurenti.
PUNCTAJ SI CLASAMENT
Toate concursurile vor folosi acelasi sistem de punctaj.Alte specii pot fi luate in considerare decizia apartinand organizatorului si fiind anuntata cu minimum o luna inainte de data de desfasurare a concursului.
Pestii se masoara inte extremitati.
Daca un arbitru scapa un peste prins de competitor inainte de a-l masura,va nota aceasta in foaia de arbitraj iar concurentul va primi un punctaj egal cu media capturilor din specia respectiva prinsa de concurenti in acea mansa.
Un peste prins in timpul mansei se puncteaza daca este adus in mincioc in maxim 10 min. de la incheierea mansei.
Concurentii care intr-o mansa nu se prezinta sau nu au nici o captura,primesc un loc egal cu media aritmetica a locurilor corespunzand concurentilor care nu au prins.Daca un concurent se retrage in cursul mansei, capturiile facut pana in acel moment sunt valabile.Daca doi concurenti sunt la egalitate intr-o mansa departajarea o face numarul capturilor.Daca egalitatea persista amandoi primesc acelasi loc,dar pozitia imediat urmatoare nu se acorda.Clasamentul final se stabileste prin insumarea locurilor ocupate de concurenti in manse.Primul loc in concurs se acorda concurentului cu numar minim cumulat de clasari in manse.Daca in clasamentul final doi concurenti sunt la egalitate,departajarea se face pe baza punctelor obtinute din pestii prins in concurs.Daca egalitatea persista,se foloseste criteriul capturiilor.Daca egalitatea continua,departejarea se face pe baza celei mai mari capturi.
SELECTIE,RECOMPENSE SI SANCTIUNI
Primii 5 clasati vor forma lotul national de spining -primi 4 fiind titulari ,urmatorul -rezerva,cu drept de participare la concursurile internationale,sub titulatura de Echipa Nationala a Romaniei.In cazul in care un pescar incurca alt pescar sau are un comportament nesportiv,va primi un avertisment la urmatoarea abatere concurentul vinovat va fi descalificat.In cazul in care unul dintre primii 5 nu poate sau nu doreste sa perticipe la concursurile internationale,locul sau va fi luat de urmatorul clasat.
BAREMURI DE CHELTUIELI SI DECONTARE
Pentru concursurile contand ca etape in Campionatul National,toate cheltuielile de cazare,transport etc.revin participantiilor,in cazul in care nu sunt suportate de organizatori.Pt.participarea la concursuriile internationale cheltuielile de transport si cazare se fac din bugetul strans de comitet si din sponsorizari.Comitetul se obliga sa asigure decontarea cheltuielilor numai pt. membri lotului si seful delegatiei care este si capitanul echipei.Acesta nu poate concura la competitia internationala,rolul lui fiind de coordonator tehnic si conducator al delegatiei.
Am postat aceasta propunere deoarece subscriu si eu la ea! Mi se pare cea mai de "bun simt"
Andrei Muresan
Proiect de organizare al Campionatului national de pescuit cu momeli artificiale
Concursurile de pescuit cu momeli artificiale, care conteaza in cadrul Campionatului national de pescuit cu momeli artificiale se desfasoara in cadrul organizatoric asigurat de Comitetul de Pescuit cu momeli artificiale.Din acest comitet fac parte reprezentantul Subcomisiei de pescuit sportiv cu momeli artificiale din partea AGVPS,ca presedinte si 3 membrii cu functii organizatorice desemnati pe criterii geografice(Muntenia,Moldova,Ardeal).Scopul Campionatului este de a promova pescuitul sportiv cu momeli artificiale,iar scopul comisiei este de a intocmi o ierarhie nationala din care se va forma echipa nationala in vederea participarii internationale sub egida FIPS-CIPS.Comitetul va face tot posibilul de a asigura fondurile necesare pt. participarea lotului national la competitiile internationale(cazare si transport).Taxa de participare CIPS va fi suportata (speram)de AGVPS Romania.
GENERALITATI
Pescuitul sportiv de competitie cu momeli artificiale se refera la concursurile in care competitorii folosesc lanseta,mulineta si momeli artificiale(voblere,naluci suple,momeli metalice etc. exceptie facand momelile de tip "muste artificiale" si in care se respecta un set standard,aprobat de reguli.
Concursurile de pescuit sportiv cu momeli artificiale(numite in continuare Concursuri sau Etape)din campionatul intern vor fi organizate de ascociatiile,cluburile de pescuit sportiv si alte organisme implicate in activitatea de pescuit sportiv(firme care comercializeaza echipament de pescuit,firme de turism,etc.),conform unui calendar acceptat de comitet si se vor desfasura potrivit prezentelor instructiuni,care completeaza prevederile din regulamente si statut.
Asociatia organizatoare va comunica caracteristicile pistei de concurs(natura apei,adancime,specii de peste eligibile),locul si data prezentarii concurentilor,conditiile de cazare precum si programul complet al Concursului cu cel putin o luna inainte de data desfasurarii acestuia.
COMPETITII
Se vor avea in vedere un numar de 9 concursuri cate 3 concursuri in fiecare zona geografica in sistem OPEN,pistele de concurs fiind stabilite de organizatorii zonali si anuntate pana pe data de 31 martie 2006.Numarul de concursuri poate fi stabilit(modificat)o data pe an,dupa finalul Campionatului,dar nu mai tarziu de 2 luni de la acest moment,in functie de observatiile facute in campionatul tocmai incheiat si de dorinta concurentiilor.Pentru ca un concurs sa fie inclus in calendarul competitional trebuie ca:
-organizatorul sa se angajeze sa stranga si apoi sa vireze in contul lotului national o suma egala cu nr. de participanti prezenti la concurs inmultit cu
15RON.
-concursul sa aiba minim 2 manse de minimum 3 ore fiecare
-toate detaliile privind concursul ca fie anuntate cu cel putin 30 zile inainte de data desfasurarii acestuia
-toate concursurile se vor organiza obligatoriu in maniera "prinde si elibereaza"
-in timpul unui an competitional nu pot avea loc 2 concursuri pe acceasi pista de concurs
In cazul in care unul dintre concursuriile programate sa conteze in Campionatul National nu se desfasoara sau nu respecta cerintele de mai sus,Comitetul va stabili inlocuirea lui cu un alt concurs.
In vederea stabilirii unei ierarhi nationale punctajul realizat intr-un concurs se stabileste astfel:
-se puncteaza speciile de pesti rapitori:stiuca,salau,avat,pastrav,clean si biban.
-punctele pe specii sunt:
a) stiuca:100 pct+1 pct /cm la capturiile peste limita legala(50 cm),sub limita legala se acorda 50 pct fara adaos de cm limita minima punctata fiind de 30 cm.
b) Salau:70 pct+1 pct/cm la capturiile peste limita legala (35 cm),sub limita legala se acorda 30 pct fara adaos de cm,limita minima punctata fiind 25 cm.
c) Avat si clean:60 pct+1 pct/cm la capturile peste limita legala (25 cm),sub limita legala se acorda 30 pct fara adaos de cm,limita minima punctata fiind 20 cm.
d) Biban:30 pct+1 pct/cm la capturile peste limita legala(20 cm),sub limita legala se acorda 15 pct fara adaos de cm limita minima punctata fiind 15 cm.
e) Pastrav:100 pct+1 pct/cm la capturile peste limita legala(20 cm),sub limita minima legala nu se puncteaza.
Punctajul realizat intr-o mansa se face prin adunarea punctelor realizate de catre concurent din pestii adusi vii la comisia de arbitraj,pestii morti nu se puncteaza.Ierarhia la un concurs se face prin adunarea locurilor ocupate in manse.
In cazul neparticiparii la un concurs concurentul va primi locul ultimului clasat plus 5 locuri in urma.Ierarhia generala se stabileste prin acumularea locurilor din cele 9 Concursuri Nationale.
Camiponul national si lotul national este dat de clasamentul general final.
PESCUIT DE PE MAL
In cazul desfasurarii unor concursuri sau unor manse de pescuit de pe mal ,sistemul de desfasurare (impartirea sectoarelor,modalitatea de rotatie pe sectoare etc.)revine in sarcina organizatorului cu obligativitatea respectarii sistemului de punctare a capturilor.
PESCUITUL DIN BARCA
Concursuriile pe lac se desfasoara din barca individuala cu rame si / sau echipata cu motor electric.Organizatorul nu este obligat sa asigure barci concurentiilor.Pista de concurs se imparte intr-un numar de sectoare egal cu numarul de manse.Barcile concurentiileor nu se pot apropia in timpul mansei la mai putin de 20 m una de alta si la mai putin de 10 m de mal.Apropierea unui concurent de mal in timpul mansei se poate face doar cu acordul arbitrului, in caz de forta majora.Pt. fiecare sector organizatorul va asigura un minim de 2 barci cu cate un arbitru,dotat cu binoclu;este responsabilitatea concurentului de a tine in viata pestiii car ese puncteaza;in cazul in care un peste moare,acesta va fi retinut de arbitru,fara sa puncteze.
TEHNICA SI ECHIPAMENT
O singura lanseta de 2.7m poate fi folosita la un moment dat de un concurent;betele de rezerva pot fi tinute la indemana doar pliate si fara naluca.Este permisa folosirea sonarului si a dispozitivelor de masurare a adancimii apei.Concurentii nu pot primi sau schimba intre ei nici un fel de echipament in timpul desfasurarii mansei.Nu sunt permise folosirea simultana pe acelasi forfac a doua sau mai multor naluci.Nu este pescuit la trena.Nu este permisa obstructionarea celorlalti concurenti.
PUNCTAJ SI CLASAMENT
Toate concursurile vor folosi acelasi sistem de punctaj.Alte specii pot fi luate in considerare decizia apartinand organizatorului si fiind anuntata cu minimum o luna inainte de data de desfasurare a concursului.
Pestii se masoara inte extremitati.
Daca un arbitru scapa un peste prins de competitor inainte de a-l masura,va nota aceasta in foaia de arbitraj iar concurentul va primi un punctaj egal cu media capturilor din specia respectiva prinsa de concurenti in acea mansa.
Un peste prins in timpul mansei se puncteaza daca este adus in mincioc in maxim 10 min. de la incheierea mansei.
Concurentii care intr-o mansa nu se prezinta sau nu au nici o captura,primesc un loc egal cu media aritmetica a locurilor corespunzand concurentilor care nu au prins.Daca un concurent se retrage in cursul mansei, capturiile facut pana in acel moment sunt valabile.Daca doi concurenti sunt la egalitate intr-o mansa departajarea o face numarul capturilor.Daca egalitatea persista amandoi primesc acelasi loc,dar pozitia imediat urmatoare nu se acorda.Clasamentul final se stabileste prin insumarea locurilor ocupate de concurenti in manse.Primul loc in concurs se acorda concurentului cu numar minim cumulat de clasari in manse.Daca in clasamentul final doi concurenti sunt la egalitate,departajarea se face pe baza punctelor obtinute din pestii prins in concurs.Daca egalitatea persista,se foloseste criteriul capturiilor.Daca egalitatea continua,departejarea se face pe baza celei mai mari capturi.
SELECTIE,RECOMPENSE SI SANCTIUNI
Primii 5 clasati vor forma lotul national de spining -primi 4 fiind titulari ,urmatorul -rezerva,cu drept de participare la concursurile internationale,sub titulatura de Echipa Nationala a Romaniei.In cazul in care un pescar incurca alt pescar sau are un comportament nesportiv,va primi un avertisment la urmatoarea abatere concurentul vinovat va fi descalificat.In cazul in care unul dintre primii 5 nu poate sau nu doreste sa perticipe la concursurile internationale,locul sau va fi luat de urmatorul clasat.
BAREMURI DE CHELTUIELI SI DECONTARE
Pentru concursurile contand ca etape in Campionatul National,toate cheltuielile de cazare,transport etc.revin participantiilor,in cazul in care nu sunt suportate de organizatori.Pt.participarea la concursuriile internationale cheltuielile de transport si cazare se fac din bugetul strans de comitet si din sponsorizari.Comitetul se obliga sa asigure decontarea cheltuielilor numai pt. membri lotului si seful delegatiei care este si capitanul echipei.Acesta nu poate concura la competitia internationala,rolul lui fiind de coordonator tehnic si conducator al delegatiei.
Am postat aceasta propunere deoarece subscriu si eu la ea! Mi se pare cea mai de "bun simt"
Andrei Muresan
L-am intrebat si eu pe Vali si am inteles ca la concursurile internationale, lungimea maxima admisa a lansetelor de spinning este de 2.70m iar ei au facut aceasta propunere in ideea de a ne alinia si noi la regulamentele de afara.
Dar sunt nevoit sa fiu mai explicit vis-avis fata de propunerea pentru regulament:
M-ai intrebat daca noi am vrut sa spunem o singura lanseta...
Eu nu am nici un merit in aceasta propunere, deci "ei au vrut sa zica"
. Eu am discutat azi cu Vali, dupa ce m-am intors de la Bucuresti, mi-a placut propunerea lor (totusi semnatarii ei au petrecut cateva ore bune pana au redactat-o - toata stima) si i-am spus ca am sa o postez pe "rapitori"!
Dar sunt nevoit sa fiu mai explicit vis-avis fata de propunerea pentru regulament:
M-ai intrebat daca noi am vrut sa spunem o singura lanseta...
Eu nu am nici un merit in aceasta propunere, deci "ei au vrut sa zica"

Revin un pic asupra intrebarii mele:dr.pike scrie:L-am intrebat si eu pe Vali si am inteles ca la concursurile internationale, lungimea maxima admisa a lansetelor de spinning este de 2.70m iar ei au facut aceasta propunere in ideea de a ne alinia si noi la regulamentele de afara.
Dar sunt nevoit sa fiu mai explicit vis-avis fata de propunerea pentru regulament:
M-ai intrebat daca noi am vrut sa spunem o singura lanseta...
Eu nu am nici un merit in aceasta propunere, deci "ei au vrut sa zica" :) . Eu am discutat azi cu Vali, dupa ce m-am intors de la Bucuresti, mi-a placut propunerea lor (totusi semnatarii ei au petrecut cateva ore bune pana au redactat-o - toata stima) si i-am spus ca am sa o postez pe "rapitori"!
O lanseta de max 2.7 m sau o lanseta de exact 2.7 m ?
Am scris ca "lungimea maxima admisa e de 2.70m! Ar fi culmea ca cineva sa iti impuna sa pescuiesti cu o lanseta de o anumita dimensiune, cu un fir de o anume resiztenta sau cu un vobler de o anume culoare
:D:D. 2.70m se refera la lungimea maxima a batului, chit ca eu sunt convins ca la un concurs nici un organizator nu se va apuca de masurat betele concurentilor 


Uite ce am gasit:dr.pike scrie:L-am intrebat si eu pe Vali si am inteles ca la concursurile internationale, lungimea maxima admisa a lansetelor de spinning este de 2.70m iar ei au facut aceasta propunere in ideea de a ne alinia si noi la regulamentele de afara.
http://web.utanet.at/castingaustria/rules.htmEvent 3 Spinning Accuracy Arenberg Target
Rod: Single handed minimum length 1.37 metres, maximum length 2.50 metres, at least 3 rod rings and a tip ring. Maximum diameters inside bottom ring 50 mm, tip ring 10 mm. Handle not to exceed 1/4 of rod length