Mesaj
de georgelucius » 10 Ian 2006, 17:58
Dau si eu un coppy - paste
Concursurile de pescuit sportiv cu momeli artificiale se desfasoara in cadrul organizatoric asigurat de Comitetul de Pescuit Sportiv cu Momeli Artificiale. Din acest comitet fac parte reprezentantul Subcomisiei de pescuit sportiv cu momeli artificiale din partea AGVPS, ca presedinte, si 4 membrii cu functii organizatorice, desemnati pe criterii geografice (Bucuresti, Muntenia, Cluj, Iasi).
Scopul ei este de a promova pescuitul sportiv cu momeli artificiale si de a selectiona un campion national si o echipa nationala in vederea participarii la competitiile internationale de pescuit sportiv, sub egida FIPS-CIPS. Comitetul va stabili ierarhia nationala pe baza unei grile de punctaj, in urma a mai multor concursuri incluse in calendarul competitional de pescuit cu momeli artificiale, si va asigura pentru lotul national fondurile necesare pentru participare, cazare si transport, taxa de participare CIPS fiind suportata de AGVPS.
Generalitati
Pescuitul sportiv de competitie cu momeli artificiale se refera la concursurile in care competitorii folosesc o lanseta, mulineta si momeli artificiale (voblere, naluci suple, momeli metalice) si in care se respecta un set standard, aprobat, de reguli, fara un scop pecuniar explicit.
Concursurile de pescuit sportiv cu momeli artificiale (numite in continuare CONCURSURI) din campionatul intern vor fi organizate de asociatiile, cluburile de pescuit sportiv si alte organisme implicate in activitatea de pescuit sportiv (firme care comercializeaza echipament de pescuit, firme de turism, etc) conform unui calendar propus de COMITET si se vor desfasura potrivit prezentelor instructiuni, care completeaza prevederile din regulamente si statut.
Asociatia organizatoare va comunica caracteristicile pistei de concurs (natura apei, adincime, specii de peste eligibile), locul si data prezentarii concurentilor, conditiile de cazare precum si programul complet al CONCURSULUI cu cel putin o luna inainte de data desfasurarii acestuia.
Competitii
Se vor avea in vedere maximum 12 concursuri in timpul unui an competitional.
Pentru ca un CONCURS sa fie inclus in calendarul competitional trebuie ca:
- sa participe un numar minim de 15 de pescari;
- organizatorul sa vireze in contul COMITETULUI o suma egala cu numarul de participanti prezenti la concurs x 25RON
- taxa perceputa concurentilor de organizator sa nu fie mai mare de 100Ron / zi/ concurs.
- vor avea loc minim doua manse, de minimum 3 ore fiecare.
- concursul sa fie anuntat cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii
- in timpul unui an, nu pot avea loc doua concursuri pe aceeasi pista de concurs
ÃŽn vederea stabilirii unei ierarhii nationale, punctele alocate CONCURSURILOR se impart, primilor 8 clasati, in ordine descrescatoare, dupa urmatoarea regula:
- locul 1 primeste un numar de 100 puncte; locul 2, 80 puncte; locul 3, 60 puncte; locul 4, 50 puncte, samd, pâna la locul 8, adica 10 puncte. Prin cumularea punctelor se stabileste si eligibilitatea pentru Echipa Nationala in anul urmator.
Pescuit de pe mal
Intr-o mansa, pista de concurs se imparte intr-un numar de sectoare egal cu numarul de participanti. Fiecare participant va pescuit timp de ... minute intr-un sector, urmand apoi sa pescuiasca in sectorul alaturat, in sensul de deplasare hotarat de organizator. Ciclul se repeta pana cand toti concurentii au pescuit in toate sectoarele.
Pescuit din barca
CONCURSURILE pe lac se desfasoara din barca individuala cu rame si/ sau echipata cu motor electric, adusa de competitor. Lacul se imparte intr-un numar de sectoare egal cu numarul de manse, daca organizatorul nu decide altfel; barcile nu se pot apropia in timpul mansei la mai putin de 20 de metri una de alta; pentru fiecare sector organizatorul va asigura un minim de doua barci cu cite un arbitru, dotat cu binoclu; este responsabilitatea concurentului de a mentine in viata pestii care se puncteaza; in cazul in care un peste moare, acesta va fi retinut de arbitru, iar concurentul penalizat.
Tehnica si echipament
Toate CONCURSURILE se vor organiza obligatoriu in maniera "prinde si elibereaza".
O singura lanseta poate fi folosita la un moment dat de concurent; betele de rezerva pot fi tinute montate la indemina, dar cu naluca fixata ferm de lanseta. Este permisa folosirea sonarului si al dispozitivelor de masurare a adâncimii apei.
Nu sunt permise folosirea simultana pe acelasi forfac a doua sau a mai multor naluci. Nu este permis pescuitul la trena, dar este permis pescuitul in deriva, sub vânt, pe lacuri, dar fara a influenta pescuitul celorlalti pescari. In cazul in care un pescar incurca alt pescar, va primi un avertisment, la urmatoarea abatere o penalizare de 200 puncte / pesti / mansa, iar in cazul in care se repeta, concurentul vinovat va fi descalificat.
Punctaj si clasament
Pentru fiecare peste eligibil prins (i.e. de dimensiune legala), concurentul puncteaza in concurs 100 de puncte. Pestii se masoara intre extremitati. Concurentii vor primi de asemenea 1 punct pentru fiecare gram al fiecarui peste eligibil. Pestii sub limita legala nu vor puncta.
Daca un arbitru scapa un peste prins de competitor inainte de a-l masura, va nota aceasta in foaia de arbitraj iar concurentul va primi un punctaj egal cu media capturilor din mansa respectiva.
Un peste prins in finalul mansei se puncteaza daca este adus in mincioc in maxim 10min. de la incheierea mansei.
Fiecarui concurent i se va acorda un loc in clasamentul grupei sale (sectorului sau), in ordine crescatoare, in fiecare mansa; concurentii care intr-o mansa nu se prezinta sau nu au nici o captura, primesc un loc egal cu media aritmetica a locurilor care nu au prins. Daca un concurent se retrage in cursul mansei, capturile facute pina in acel moment sint valabile. Daca doi concurenti sint la egalitate intr-o mansa, departajarea o face numarul capturilor. Daca egalitatea persista, amindoi primesc acelasi loc, dar pozitia imediat urmatoare nu se acorda. Daca in clasamentul final, egalitatea persista dupa aplicarea criteriului capturilor, se verifica cea mai mare captura pentru departajare. Primul loc in CONCURS se acorda concurentului/echipei cu numarul minim cumulat de clasari in manse.
In final se stabileste clasamnetul pe puncte, in functie de evaluarea in puncte a Concursului.
Selectie, recompense si sanctiuni
Primii sase clasati vor forma lotul national de spinning - primii 4 fiind titulari, urmatorii doi - rezerve. Nu sunt acceptate alte inlocuiri ai celor din lot pentru participarea la concursurile de pescuit cu momeli artificiale internationale, sub titulatura de Echipa Nationala a României.
Baremuri de cheltuieli si decontarea
Pentru Concursuri, toate cheltuielile de cazare, transport, etc revin participantilor, in cazul in care nu sunt suportate de organizatori.
Pentru participarea la concursurile internationale (campionat mondial, campionat european, etc) cheltuielile de transport si cazare se fac din bugetul strans de Comitet, din taxele si cotizatiile participantilor si organizatorii CONCURSURILOR.
Comitetul se obliga sa asigure decontarea cheltuielilor numai pentru membrii lotului si seful delegatiei, care este si capitanul echipei. Acesta nu poate participa la competitia in sine, rolul lui fiind de coordonator tehnic si conducator al delegatiei.