Pescuit vertical?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 11 Feb 2010, 22:51

Va rog nu omorati topicul...deja au aparut PM-urile???
Cu jig am mai dat, nu sunt mare fan, nici rezultatele nu au fost cine stie ce.
Ce si de unde pot lua materiale pt Texas, Carolina si drop shot? Unii deja mi-au spus sa insist mai intai cu jig-ulo si apoi sa "evoluez". EU unul sunt un tip curios din fire, asa ca vreau sa incerc mai multe metode. La fel am facut in tr-o zi cand am dragat Neajlovul dupa clean cu mutifilament de 0,12 in amonte apoi cu mono de 0,12 in aval si am avut aceleasi rezultate in ciuda sfaturilor celor intelepti.
Vreau sa invat si vreau sa cred ca sunt oameni care pot impartasi din experienta lor.
Multumesc
RX6 & Daiwa SS owner!

catalin66
veteran
veteran

Mesaj de catalin66 » 11 Feb 2010, 23:01

Da ,pot dar pe privat . Asa au inteles notiunea de FORUM .

In schimb mistocareala este la vedere din abundenta .

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 11 Feb 2010, 23:32

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

lucianfiat
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de lucianfiat » 12 Feb 2010, 00:06

nu va suparati ,in mesajul privat ce l-am trimis catre "amon" care locuieste la 20 km de mine i-am trimis adresa mea unde ma poate gasi si nimic altceva ,in cazul in care are drum prin zona o sa ii arat cam ce i-ar trebui pt un pescuit la salau ,m-am gandit ca o prezentare live face mai mult decat 1000 de cuvinte.

evin
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de evin » 12 Feb 2010, 00:24

@fanelul
pe www.fishshop.ro gasesti de toate, carligele sunt cele mai importante, daca montezi offset trebuie sa aibe curbura mare sa poti intepa. Incearca monturi simple la inceput, fara margelute, varteje, etc.
Ca bat, eu iti recomand unul de putere mare (heavy), moderat fast (nu fast) pana vezi cum merge. La offset sensibilitatea batului este foarte importanta, deoarece, in general in agataturi, in momentul atacului firul nu este liber ci peste o creanga sau altceva si, spre deosebire de pescuitul normal, atacul mai mult se simte decat se vede.

lucianfiat
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de lucianfiat » 12 Feb 2010, 01:10

fanelul@
hai sa i-ti spun cum am facut eu prima oara la salau pe un lac unde era salau .
pescuiam la crap si din plictiseala ,a 2-a zi de pescuit fara nici o trasatura la crap m-a inpins de la spate plictiseala si m-am urcat in barca cu un bat mai scurt am montat un shad storm ce l-am gasit la un prieten si m-am oprit cu barca deasupra unor buturugi scufundate si acolo am lasat shadul pe fund dupa care il ridicam in jur de 30 cm,iara il lasam pe fund si tot asa pana am simtit o vibratie in bat am intepat si nimic ,cand scot shadul afara era fara coada .am iesit la mal am mai cert un shad dar din pacate a fost unicul .
am ajuns acasa am inceput sa ma documentez din toate sursele posibile si am ajuns la concluzia ca i-mi trebuie un bat mai rigid de carbon ,fir textil ,jiguri de diferite gramaje ,shaduri si mulineta aveam una potrivita .
cu ce am ramas in minte dupa documentatie era faptul ca dupa lansare jigul atinge substratul ,batul este in pozitia paralela cu apa la ora 9 ,se ridica batul la ora 11 dupa care se mulineaza 2-3 ture de mulineta in timp ce batul revine la ora 9 ,in momentul cand ai oprit mulinarea si batul este la ora 9 astepti sa cada jigul pe substrat ,momentul in care jigul este in cadere si care trebuie sa dureze intre 1-3 secunde atunci in proportie de peste 90% ataca salaul,o sa simti o vibratie sau un tac si atunci trebuie sa intepi ceva mai energic dar nici chiar exagerat.
executand aceste miscari am luat la prima iesire a mea la salau 4 bucati toate sub 1 kg dar mai mari de 0.5kg am fost super incantat si de atunci a intrat microbul in mine .
in legatura cu gramajul jigului nu o sa i-ti poata spune nimeni ce sa folosesti gramajul este dictat de grosimea firului si adancimea apei daca pui un jig de 10 gr de exemplu si dupa ce ai facut miscarile de ridicare a batului si mulinare si ai constatat ca jigul este doar tarat pe fund si nu se ridica atunci pui un jig mai usor de exemplu 3 gr repeti miscarile si constati ca jigul dupa oprirea din mulinare ii trebuie 4 secunde sa cada pe substrat in cazul acesta pui unul putin mai greu de 5gr si atunci are o cadere de 2 secunde in momentul ala poti sa zici ca ai gasit gramajul potrivit pt locul potrivit ,o sa stii ca jigul a ajuns pe substrat daca urmaresti (pt inceput )firul ,in momentul coborarii jigului firul este intins si tensionat cand firul se moaie inseamna ca jigul a ajuns pe substrat ,ridici si reiei miscarile si tot asa pana ajungi la mal cu jigul (sau sub barca)ori traseul este intrerupt de o prezentare de salau ,biban,somn sau stiuca cam acestea sunt specile care se lasa seduse de dansul jigului.
ca si naluci soft poti folosi shaduri de 6-8 cm la salau eu am inceput cu 8cm si am prins spre norocul meu la fiecare iesire 1,2,3......... cati au fost nu conteaza ,conteaza ca am avut activitate.
sper ca ma fost cat se poate de inteles ,daca mai vrei sa stii ceva din experientele mele de incepator i-ti sunt la dispozitie.

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 12 Feb 2010, 05:42

Multumesc Lucian,
RX6 & Daiwa SS owner!

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Feb 2010, 07:43

evin a scris:
Trimis: Vin 02 12, 2010 12:24 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------

@fanelul
pe www.fishshop.ro gasesti de toate, carligele sunt cele mai importante, daca montezi offset trebuie sa aibe curbura mare sa poti intepa. Incearca monturi simple la inceput, fara margelute, varteje, etc.
Ca bat, eu iti recomand unul de putere mare (heavy), moderat fast (nu fast) pana vezi cum merge. La offset sensibilitatea batului este foarte importanta, deoarece, in general in agataturi, in momentul atacului firul nu este liber ci peste o creanga sau altceva si, spre deosebire de pescuitul normal, atacul mai mult se simte decat se vede.

Eu folosesc de multe ori o lanseta medium-light,extra fast,si nu prea dau rateuri in intepaturi.Folosesc aceasta lanseta cind vreau sa dau cu ofsset cu gume mici care nu se pot arma pe cirlige mari.Daca as folosi o lanseta mai puternica,as risca sa-mi dezdoaie cirligul ,in drill ,cirlig care este subtire la marimea aia.
Indiferent de lanseta atacurile se simt foarte tare,unele,altele, asa mai miselesti,nu vad mare diferenta intre atacurile pe jig clasic si cele pe ofset.
Margica aia o folosesc tot timpul pentru a proteja nodul.In varianta originala lestul este din bronz sau alama,si margica din sticla.La pompaje bronzul loveste bila de sticla si scoate un sunet care zbirleste solzu pe salau,cica,si-l ajuta sa localizeze mai bine ceea ce pentru el este prada,sau ozn sau mai stiu eu ce.Fire intinse...
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 12 Feb 2010, 08:18

va admir ca pescuiti cu off-set pe curgatoare...
am pescuit si eu cu off-set pe dunare, dar de agatat tot agatam, si am avut cateva rateuri memorabile, suficient de memorabile cat sa ajung la concluzia ca mai bine agat 30-40/ de jiguri/partida, decat sa scap un salau piesa.

Eu mergand pe cartea lui "totul sau nimic" pescuiesc numai cu carlige tari, lansete puternice; adica odata agatat jigul, Aleluia si fie-i tarana usoara...
Dar si daca imi trage un salau maricel, drillul cu mine va fi o experienta memorabila pentru acel salau :D (a se citi: nu stau la discutii cu el)

Pe lacuri am avut mai mult succes cu off-set, dar pescuiesc tot mai rar pe statatoare.

salai sa fie, ca fie cu off-set fie cu clasic jig, metode se vor gasi...

fir incins!
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

lucianfiat
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de lucianfiat » 12 Feb 2010, 08:53

sa nu uitam ca cel mai important aspect in pescuitul salaului sau al altor specii este localizarea ,poti sa prezinti jigul in cele mai sexi metode de pe fata pamantului ,daca nu este salaul in zona degeaba.
eu sunt de parere ca 70-80% din reusita unui pescuit la salau consta in localizare si restul de 20-30% scule accesori si naluci.
am observat ca toti vor sa stie despre lansete,fire ,jiguri,naluci si alte accesorii dar prea putini intreaba de localizare .

Scrie răspuns