pescuit catch & relese

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Adriann
veteran
veteran

Mesaj de Adriann » 26 Iun 2010, 10:58

Zuckala scrie:bineinteles ca daca si prind ceva sunt mai multumit, sau daca eu nu prind nimic si ii vad pe altii ca braconeaza si autoritatile nu-si fac treaba imi sare mustarul.
Tin minte anu acesta prin luna Februarie mergeam si pescuiam la feeder aici pe crisul repede.Mai prindeam cate o babusca,un oblete etc
In dreapta mea miciuiau baietii de nu aveau treaba.Toata lumea vedea si stiau ca se miciuieste in zona respectiva numa controlul de la Ajvps nu vedea,zicea ca se pescuieste legal.Ce sa mai zici in astfel de faze?
Imagine

Zuckala
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zuckala » 26 Iun 2010, 11:10

n-ai ce sa zici, ca te mai alegi cu o baie neprogramata sau mai rau iti zgarie masina sau iti taie pneurile :cry:

andriipopa75
veteran
veteran

avem lege, dar e proasta si neaplicata

Mesaj de andriipopa75 » 26 Iun 2010, 13:16

Ordonanţă de urgenţă nr. 23 din 05/03/2008 privind pescuitul şi acvacultura

Art. 12. - (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, pe baza studiilor elaborate de instituţiile de cercetare ştiinţifică de profil, stabileşte dimensiunile minime individuale pe specii ce reprezintă resursele acvatice vii care pot fi capturate din mediul acvatic.
(2) Acestea vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Exemplarele cu dimensiunile sub limita minimă celei reglementate nu pot fi reţinute, transbordate, descărcate sau comercializate, acestea fiind redate mediului acvatic imediat după capturarea lor, indiferent de starea acestora.
…..
Art. 49. - Este interzisă comercializarea produselor obţinute din pescuit, de orice origine sau provenienţă, a căror mărime ori greutate este mai mică decât cea prevăzută în reglementările în vigoare sau al căror mod de obţinere nu este în conformitate cu normele stabilite ori contravine normelor sanitar-veterinare.
……
Art. 56. - (1) Pentru a se asigura de respectarea legislaţiei în domeniul pescuitului, acvaculturii, procesării, transportului, comercializării produselor pescăreşti şi al altor activităţi conexe, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură organizează acţiuni permanente de control şi inspecţie prin inspectorii piscicoli.
(2) Persoanele supuse controlului au obligaţia să permită accesul la unităţile şi la toate navele/ambarcaţiunile de pescuit, uneltele şi instalaţiile de pescuit, fermele şi instalaţiile de acvacultură, construcţiile-anexe, mijloacele de transport, unităţile de procesare şi/sau comercializare şi să pună la dispoziţia personalului cu drept de control toate documentele şi mijloacele necesare îndeplinirii funcţiei de inspecţie.
(3) Procedura de control şi procedura de inspecţie se stabilesc de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.
…..
Art. 58. - Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:
….
d) pescuitul recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale
…..
Art. 62. - Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.800 lei la 4.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o durată de 90 de zile a permisului, a autorizaţiei sau a licenţei, după caz:
a) pescuitul comercial, reţinerea la bord, transbordarea, descărcarea şi comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minimă legală;

A se observa ca desi in cuprinsul legii se vb de dimensiune minima indiferent de stare, inca de la capturare, la sanctiune a aparut un cuvant "vii" , care face neaplicabila legea in cazul pestilor morti.
Si acest lucru s-a facut intentionat, in forma veche a legii, l 192/2001, lipsea exact cuvantul "vii', astfel incat avem o lege care interzice cu desavarsire dar nu sanctioneaza.

Puteti incerca sesizarea ANPA si sa sperati intr-o minune, asta cat o mai exista anpa in tara asta in deriva, pe care capitanul o va scufunda.

pescardeclean
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pescardeclean » 28 Iun 2010, 07:44

[quote="Ariann] In dreapta mea miciuiau baietii de nu aveau treaba.Toata lumea vedea si stiau ca se miciuieste in zona respectiva numa controlul de la Ajvps nu vedea,zicea ca se pescuieste legal.Ce sa mai zici in astfel de faze?[/quote]
Ariann, asa este, toata lumea stie, dar gandeste-te la faptul ca acel miciuit trebuie demonstrat intr-o instanta, lucru foarte greu de facut! si sa nu uitam ca AJVPS nu are drept de control decat insotiti de persoane autorizate! Singura solutie ar fi interzicerea retinerii pestilor agatati din afara asa cum este in Ungaria (cred)!

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 28 Iun 2010, 08:08

..si aici daca te prind cu peste in plasa avand rani exterioare ,poti sa ai necazuri ,mai ales daca linia iti sta doar din plumb si ancora ... unii mai smecheri fac monturi .... dar nu vreau sa dau idei altora .

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 28 Iun 2010, 09:04

hai ma baieti nu va opriti si nu deviati, ca io ma distrez teribil...
mi-a placut indeosebi asta:
crysst scrie:Cat despre faza cu mancatu...am suficienti bani sa imi cumpar peste din piata....in fapt daca as cumpara peste de toti banii care ii am bagati in scule de pescuit (am un L200 cu bena acoperita...si a cam devenit neincapatoare) as cumpara peste sa imi ajunga toata viata...ideea este veche, antica, primitiva si barbateasca...mananci ce prinzi, ce pescuiesti, ce vanezi...
deci da ! intoarcerea la origini ! in ancestral ! in salbaticie ! Parca mi-l si inchipui pe domnul, halauind prin mlastini cu sulita in mana, barbateste :lol: , in timp ce femela lui il asteapta, undeva sub un copac, starnind focul cu doua cremene ! Mirific peisaj, in care, intr-un final apoteotic, el, masculul, apare din mlastini victorios, cu bustul gol, transpirat de efort, manjit de sange, semn al biruintei, cu hrana intr-o mana si sulita rupta in cealalta, dar fericit si dur ca si-a implinit menirea in ziua aia,...
Nici nu vreau sa-mi imaginez ce dorinte animalice, ce instincte primare, se "nasc" in atmosfera aia, la cum se vede pieptul de mascul, lucind in soarele care apune, si ce urmeaza in seara aia ! :lol: :lol: :lol:
si toate astea pentru ca el, barbatul, nu numai ca nu s-a intors cu mana goala, dar fiara, salbaticiunea, pe care o taraie dupa el, e prinsa de el, e dovada curajului si priceperii, e dovada barbatiei, e justificarea pentru care el, dintre toti ceilalti, e bun de sef de trib !
nu-i vorba ca de atunci diviziunea muncii a suferit mai multe cutremure evolutive ! nu-i vorba ca civilizatia ne-a mai cizelat, ne-a educat si ne-a invatat ca nu numai vanatoarea si pescuitul ne asigura hrana !
Barbatul ramane barbat ! doar semnele barbatiei s-au inmultit:
X5, A6, sau Q7, Hammerul, lantoiul (ca de caine) de aur la gat, maneaua tare...
si bineinteles prada ! prada ramane semnul suprem de masculinitate ! Barbatul adevarat are bani, e bazat, isi permite, dar... el nu-si cumpara hrana,...si-o prinde singur, pentru ca... poate ! Doar e barbat !!!

:lol: :lol: :lol:
hai mai bagati ca e fun ! :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

xVLADx
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de xVLADx » 30 Iun 2010, 19:31

f interesanta discutia... Desi ironic, michi a atins in oarecare masura adevarul. Pescuitul este perceput de pescari diferit. de ex. cryst este genul de pescar care prin pescuit isi satisface instncte ancestrale.Pe care omul prin educatie, evolutie samad le-a lasa undeva inauntrul lui, si desi retine tot (aproape) are totusi o regula: ce prinde mananca, deci nu-si bate joc de natura.
Apoi mai e tipul de pescar de duminica, care pe langa un gratar mai inmoaie si el batul in apa. Pentru el este importanta relaxarea, iesirea in natura.
Mai sunt apoi pescari inraiti care petrec aproape fiecare zi pe balta si pt ei nu mai are nici o importanta relaxarea. Ei se duc sa prinda.
De multe ori pescarii poate din cauza sotiilor sau parintilor(pt cei mai tineri) se simt obligati sa duca pestele acasa. Pt ca cel care nu pescuieste nu poate intelege el de ce pieriz tu atata timp in ploiae, frig , caldura. Atatia bani pe benzina, scule, momeli, etc. pt niste peste pe care oricum nu-ti scoti banii.
Nu am decat vreo 2 ani de pescuit si la inceput luam acasa aproape tot ce prindeam. Odata i-am dus lu maicamea si ghiborti si ea saraca i-a curatat. :lol: Apoi am vazut k cu pestii mici mai mult te chinui. Faci mizerie mananci putin, oase multe... Apoi am auzit de dimensiunea legala dar nu din cauza asta am inceput sa dau drumul ca nu dau 2 bani pe lege. Imi doresc sa prind peste mare si m-am gandit ca dak vreau peste mare tre sa-l las pe ala mic sa creasca. Asa am ajuns sa dau drumu la 10 clenuti ( aprox 20 cm) si sa tin doar doi Cam la 30. Si daca toti ar proceda asa atunci am prinde peste mai mare.
Probabil k peste ceva ani o sa se practice mai des c&r. Oricum eu de cate ori ma intreaba careva dak am prins ii spun ca am prins si k le-am dat drumu k erau mici , k n-ai ce face cu aia, ca dak ar da toti drumu s-ar prinde peste mare, etc. Il intreb odata p un copchil dak a pris. "Am prins pesti mari face el" il intreb dak pot sa ma uit , zice k da si avea baiatu in juvelnic vreo 20-30 de clenuti, cel mai mare max cat palma. I-am zis ka aia "normal" tre sa la dai drumu , i-am aratat pestii mei si am plecat cu speranta k nu ia pe toti acasa.
Oricum poate prin exemplu putem face multe. Deci cryst sa stii k exista si astfel de pescari. Pana la urma fiecare are conceptiile si circumstantele lui.
Sunt sigur k toti vreti sa prindeti peste mare, deci lasati-l pe ala mic sa creasca

edy.tm
veteran
veteran

Mesaj de edy.tm » 30 Iun 2010, 19:53

xVLADx scrie:Asa am ajuns sa dau drumu la 10 clenuti ( aprox 20 cm) si sa tin doar doi Cam la 30. Si daca toti ar proceda asa atunci am prinde peste mai mare.
Si tie chiar ti se pare ca 30 cm este destul de mare ? .

si la ala de 30 cm eu as crede ca mai bine i-ai da drumul... eu am prins doar cateva stiuci pana acuma, si la 30 cm nici nu m-am gandit sa tin :wink:

eu daca as prinde o stiuca de 1 kg si ceva as tine-o ca as vrea sa fac un tablou cu capul ei impaiata .....inca astept stiuca aceea....

xVLADx
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de xVLADx » 30 Iun 2010, 20:28

Mari mu mi se par aia la 30 dar sunt k oricum. Probabil cand ma mai specializez si prind ceva peste mai mare aia o sa mi se para mici. Dar dimensiune legala oricum am respectat-o. O stiuca la 30 e intradevar mica dar un clean e k. A prins un prieten clean de 1,2k si avea vro 45-50 cm, dar asa ceva mai rar.
Oricum nu poti compara dimensinuea a doua specii diferite. DE ex 30 de cm pt stiuca, salau, somn e putin; clean la 30 de cm e k, iar un caras, biban sau pastrav la 30 de cm e mare.
Deci nu poti spune k un clean la 30 nu e de retinut, mai ales k e peste dimensiunea legala. Ca nu e mare e adevarat, dar e problema mea dak il retin sau ii dau drumu'. Eu n-am bani k altii sa ma duc la supermarket si sa-mi iau ce peste si cat peste vreau asa ca o cina "gratis" nu strica.

edy.tm
veteran
veteran

Mesaj de edy.tm » 30 Iun 2010, 20:40

xVLADx scrie:Mari mu mi se par aia la 30 dar sunt k oricum. Probabil cand ma mai specializez si prind ceva peste mai mare aia o sa mi se para mici. Dar dimensiune legala oricum am respectat-o. O stiuca la 30 e intradevar mica dar un clean e k. A prins un prieten clean de 1,2k si avea vro 45-50 cm, dar asa ceva mai rar.

cu clean de 1,2 kg, rar ??? am auzit ca se vorbea pe forum ca se prindeau la greu pe nu stiu ce lac.. sunt lacuri si lacuri, pline de stiuca, de clean, de biban .... documenteaza-te si dute cand ai timp... si o sa-ti dobori recordul.. eu n-am cu cine sa ma duc.. ca m-as duce..

Prima stiuca pe care am prins-o, am vrut s-o iau acasa dar dupaia m-am razgandit.. mai mult din cauza lu taica-miu am vrut s-o iau, ca vrea sa aduc peste acasa... Incearca si tu sa eliberezi ce e mai mic.. cum ai zis ca retineai si acel peste de 20 cm.. cam mic.. axeaza-te si tu pe altceva pe stiuca.. ca stiuca creste probabil in exemplare mai mari,din cate stiu eu... nu prea le am cu cleanul chit ca o sa incerc cat de curand..

si cu cina gratiss.... las-o balta, pai atunci de ce te mai duci la pescuit.. ? bagi bani in scule? baga bani in supermaket . ate duci la pescuit de Foame ? pescuitul e pasiune din cate stiu eu... aia care se duc numai ca sa retina, se duc cu gandul deacasa ca numai platesc cina.. aia se numesc... TRAISTARI .... sau cum ? ca numai retin..

toate cele bune :wink:

Scrie răspuns