PASTRAVUL LA NATURALE ? ILEGAL DA ...DAR SI IMORAL ?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
ss
senior
senior

Mesaj de ss » 31 Mar 2006, 08:35

Cu durere-n suflet ii dau dreptate lui Gerila :oops:
Acu' nu cred ca noi suntem cei mai "rai" ca natie, sper ca nu exista o gena specifica de bizon roman, suntem doar scapati din frau, inca n-am invatat ca democratie inseamna respectul legilor nu dreptul de a face orice "vrea muschii mei". Civilizatia superioara a occidentului nu e data de bun simt nativ, ci de un brat mult mai lung al legii. Spune-i unui expat francez aflat in Romania ca 10 Eur sunt suficienti pentru orice politai si-o sa vedeti cum se duce dracu' imediat simtul civic si fuge cu 200 pe sosele...
Propuneri:
-injumatatirea cotei de material lemnos recoltabila si dublarea pedepselor;
-INTERZICEREA TOTALA a pescuitului in apele de munte pentru minim 3 ani, timp in care nu s-o reface populatia de pastrav, dar ar fi ridicati si dusi la bulau TOTI cei care si-ar cauta de lucru pe malul apelor cu bat de alun, Loomis, carabete, rotativa, carbid, undita, cos de nuiele...
Asa cred ca am deveni brusc educati si europeni, nu credeti?
PESTELE NU ESTE UN FEL DE MANCARE

Paul Adrian
veteran
veteran

Mesaj de Paul Adrian » 31 Mar 2006, 09:20

Nu cred ca problema tine de strictetea pedepselor sau a masurilor pe care trebuie sa le iau unul sau altul cit de mentalitate si educatie. Este greu sa pretinzi acum o anumita conduita, un anumit mod de a vedea lucrurile cind putini au resurse de a se detasa de problemele cotidiene. Pentru a proteja fauna piscicola in special pastravul cred ca ar trebui plecat de la prevenire si educatie, mai apoi sa aplicam sau sa nu aplicam o anumita constingere. Merg des la pastrav si nu spun ca nu am dat si cu momeli naturale dar ce pot sa va spun este ca nu am luat niciodata pastrav sub dimensiunea legala. Asta insemnna mentalitate, iar lipsa educatiei se reflecta in modul in care l-am prins (naturale). Cu timpul sper ca multi dintre cei ce pescuiesc in apele de munte sa aiba macar acesta mentalitate cit despre educatie, acest aspect se invata.

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 31 Mar 2006, 09:30

e dificil cu braconierii si ilicitii. pur si simplu nu vad urmatorul scenariu:

- un politist/inspector care sa explice amabil unui individ de pe malul raului ca nu e voie sa dea cu rame la pastrav/lipan fiindca asa prevede legea, aratandu-i totodata articolul si tablita indicatoare si dindu-i doar un avertisment. iar individul sa-i multumeasca frumos de info si sa-si ia zona de-acolo. mai ales cand individul si stramosii lui sunt pe malul acelui rau de zeci de ani, are 4-8 clase si nu stie sa scrie/citeasca.

asa cum bine spunea cineva mai sus asta pleaca/deriva strict din nivelul de educatie si impicit cel socio-uman.
este evident, chiar si pe acest forum. unii nu stiu cum sa protejeze putinii pastravi pe care-i mai avem in rauri/lacuri iar altii se gandesc la cosuri de nuiele etc. :evil:

dificil dar nu imposibil. :!:
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

Paul Adrian
veteran
veteran

Mesaj de Paul Adrian » 31 Mar 2006, 10:13

Refacerea unei zone de pescuit mai ales la pastrav nu tine neaparat de modul in care este braconat, ma indoiesc ca pe un lac de munte se poate bracona foarte mult, pe riuri este alta problema, in plus nu cred ca merg foarte multi braconieri, 20, 50 poate 100 km sa faca prapad pe acel lac, din multe motive. Adevarul este undeva la mijloc, proprietarii/administratorii fondurilor nu mai au resursele necesare pentru populari, este stiut faptul ca odata ajuns la talie mare, peste 1,5 - 2 kg pastravul este un peste vorace si ataca tot ce misca, din acest motiv este recomandat chiar prinderea unor semenea exmplare. Sunt citeva observatii care nu trebuiesc neglijate, nu apar pe nimeni dar nici nu trebuie sa tragem o concluzie pripita ca x sau y este vinovat pentru situatie. toti acesti factori au o singura concluzie, pastravul este tot mai rar iar noi trebuie sa facem ceva!!!

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 31 Mar 2006, 10:32

ss scrie:Cu durere-n suflet ii dau dreptate lui Gerila :oops:
Acu' nu cred ca noi suntem cei mai "rai" ca natie, sper ca nu exista o gena specifica de bizon roman, suntem doar scapati din frau, inca n-am invatat ca democratie inseamna respectul legilor nu dreptul de a face orice "vrea muschii mei". Civilizatia superioara a occidentului nu e data de bun simt nativ, ci de un brat mult mai lung al legii. Spune-i unui expat francez aflat in Romania ca 10 Eur sunt suficienti pentru orice politai si-o sa vedeti cum se duce dracu' imediat simtul civic si fuge cu 200 pe sosele...
Propuneri:
-injumatatirea cotei de material lemnos recoltabila si dublarea pedepselor;
-INTERZICEREA TOTALA a pescuitului in apele de munte pentru minim 3 ani, timp in care nu s-o reface populatia de pastrav, dar ar fi ridicati si dusi la bulau TOTI cei care si-ar cauta de lucru pe malul apelor cu bat de alun, Loomis, carabete, rotativa, carbid, undita, cos de nuiele...
Asa cred ca am deveni brusc educati si europeni, nu credeti?
Mai, eu nu cred ca se poate interzice nici macar pe 1 an si pe o singura vale de munte pescuitul decat daca fie minezi valea, fie pui jandarmi inarmati la capete, fie populezi cu ursi grizzli. In rest, daca un rau e cat de cat apropiat de un sat/comuna, sigur vin macar 2-3 pescari de acolo care din tata in fiu au prins pastrav acolo, fie cu mana, fie cu furculitza, sacul, cosul etc.

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 31 Mar 2006, 10:56

Tot ce poti face e sa ii convingi pe acesti tarani (din care unii intr-adevar au bun simt si sunt mai deschisi la nou) sa lase furca si cosul pentru unditza cu rama si lacuste, iar ulterior sa incerce si cu muste artificiale. Dar sa nu imi spuna mie Gerula ca o sa se imbulzeasca la magazinele de pescuit sa cumpere echipamente de musca sau spinning...asta e utopie. Ptr oameni ca astia deja pescuitul cu carlig si momeala e sportiv (parca ii aud "Dom'le ce procarie, tata si bunicul prindeau zilnic la cos vreo 30 pesti iar eu 10 si nu pot nici noaptea, mai ma si costa"...). Eventual s-ar putea da niste facilitati financiare ptr localnici (tarife mai mici ptr autorizatia de pescuit) si un permis special care sa le dea voie si cu naturale...stiu ca suna a discriminare pozitiva, dar...
Asa cum ii spuneam si lui Fishi zilele trecute, nu poti popula in secret un rau de munte, nici interzice pescuitul in el, daca acest rau e f aproape de orase, de drumurile nationale, de calea ferata. Pe Timis nici naiba nu respecta interdictia de pescuit, macar 1-2 pescari am vazut de fiecare data cand am iesit la iarba verde. Dar sa stiti ca unii din ei eliberau pastraviorii, chiar taind nailonul cand ei inghiteau acul. In ce ma priveste am eliberat si 2-3 pastravi de 20-25 cm dar rar, imi vine inca greu.
Daca tot vreti sa amenajati un parau, in scret, alegeti unul din pustietate, unde nu prea trec oameni, si o sa aveti rezultate.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 31 Mar 2006, 11:33

serbane,

ca tot insinuai tu ca n-as avea cei 7 ani de acasa. eu am copilarit la munte si din vremurile alea n-am mai vazut si auzit de pastravi de la 2kg in sus, cum erau cei prinsi de taica-meu si de prietenii lui pe vidraru.

era o gramada de peste atunci. se dadea si la lingura si la rama si erau si atunci localnici care pescuiau. pe rauri doar ei dadeau si foarte putini muscari care erau oameni educati si cu mijloace financiare sa vina pana acolo.

mai citeste o carte de pescuit si-o sa vezi ce scoala de pescuit si ce mentalitate exista la noi cu cateva zeci de ani in urma. o sa vezi si cu cat respect vorbeau muscarii de la oras despre tarani si felul lor de a pescui.

locuitorii satelor de munte nu s-au inmultit in ultimii ani, ba dimpotriva s-au cam dus de batranete, le-au plecat copiii la orase sau la cules capsuni.
cand eram pustan si se indura tata sa ma ia la pastrav, nu vedeai pe rauri atatea oameni pescuind la rama, nu auzeai manele si parcarile nu erau pline de masini.

deci mie mi se pare destul de evident ca o parte din vina e a taranilor de la oras, nu a celor nascuti acolo.

chit ca cei mai mari vinovati sunt intr-adevar administratorii apelor si autoritatile, inclusiv prin faptul ca permit sa fie ignorate regulile.

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 31 Mar 2006, 12:01

Eugen, nu am spus ca nu ai avea respectivii ani, era doar o figura de stil deci nu trebuie sa te simti atins.
Intr-adevar, in perioada interbelica pescuiau pe raurile de munte in afara de localnici si cativa oraseni pasionati de musca si lingura. Am citit povestirile lui Ionel Pop care a umblat o viata intreaga pe Valea Sebesului-Frumoasa si a respectat apele si pestii, pana l-au aruncat javrele de comunisti in puscarie si a ajuns pe drumuri. Dumnezeu sa-l ierte, dar ce pagini frumoase dedica pescuitului la munte! Si Sadoveanu scrie bine pe tema asta, si el a fost invitat de Pop pe Valea Frumoasei la pescuit si vanatoare de cocos de munte, dar nu a vreut sa-l apere pe Pop de arestare si umilinte desi era presedintele Marii Adunari Nationale. I sa zice eu ceva marelui sadoveanu dar...despre morti doar de bine.
Asadar se bracona putin, raurile inca aveau pastrav, desi localnicii nu respectau zona interzisa. Scrie Pop ca pe Gurghiu care e afluent al Muresului cred, era o zona oprita la izvoare dar veneau unii localnici cu rame si carabetzi si prindeau zeci de pastravi. Insa nu se cunostea. Azi cand se si despadureste, se polueaza, tractoarele intra cu senila pe albie si o distrug, unii vin cu electricitate si clor, evident ca nu prea ramane mare lucru. Asadar nu localnicii pescari fac prapad ci doar cei ce prind pestele urcat sa se reproduca pe afluenti, cei ce vin noaptea cu ostia si tortza (ca pe Rastolitza de Mures si pe Bistra langa Deda), cei ce dau cu chestii interzise si cei ce distrug mediul. O sa ajungem toti nostalgici dupa o romanie geto-dacica cand apele erau pline de pesti si codrii de vanat...trist!

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 31 Mar 2006, 12:06

Cat despre Vidraru, a devenit mai ales lac de caras, obletz si clean. rar de mai prinde pastrav in el si e mare pacat. De fapt sunt cateva locuri f dificil de ajuns la ele unde stau cativa pastravi mari, si nu neaparat in larg. Em nu am prins acolo decat maruntzis. In schimb am agatzat pe raul Capra, langa Piscul negru un pastrav de cca 1 kg (40-50 cm), la lacusta, dar s-a desprins din ac si... la revedere. Sper sa il regasesc mai mare si mai frumos anul asta...desi nu sunt sigur ca l-as elibera daca l-as prinde!

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 31 Mar 2006, 12:08

o sa-l eliberezi.
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns