PASTRAVUL LA NATURALE ? ILEGAL DA ...DAR SI IMORAL ?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
" ... Aia n-au ce pune pe masa, si aici se termina discutia ..."
Gerula, poate ar fi bine sa nuantam putin, NU-I POTI BAGA PE TOTI in aceeasi oala ... "Fomistii" de care vorbesti ar trebui impartiti in:
1. cei care intr-adevar n-au ce pune pe masa si iau atatia baboi (din orice specie, nu numai pastrav) cati au nevoie sa manance ei si cu familia - li se pot acorda circumstante atenuante, deci pot fi scosi din discutie.
2. marea majoritate (din pacate), cei care nu numai ca nu se limiteaza dpdv cantitativ, dar distrug si puietul (chiar daca nu-l mananca ei, il iau pentru a-l face terci sa-l dea la oratanii) ...
3. cei pusi (platiti) sa braconeze pentru altii care nu-si manjesc mainile
4. cei care braconeaza de capul lor pentru a se imbogati
Cu alte cuvinte, eu consider ca de vina e EXCLUSIV felul de a fi al unora (majoritatea), si nu Romania rurala in ansamblul ei, fie ea si la nivelul anilor 1900-1950. De altfel taranii adevarati eu cred ca sunt cu mult peste majoritatea orasenilor dpdv al bunei-cuviinte si respectului (in special locuitorii satelor de munte sunt recunoscuti pentru dragostea si respectul fata de natura).
Gerula, poate ar fi bine sa nuantam putin, NU-I POTI BAGA PE TOTI in aceeasi oala ... "Fomistii" de care vorbesti ar trebui impartiti in:
1. cei care intr-adevar n-au ce pune pe masa si iau atatia baboi (din orice specie, nu numai pastrav) cati au nevoie sa manance ei si cu familia - li se pot acorda circumstante atenuante, deci pot fi scosi din discutie.
2. marea majoritate (din pacate), cei care nu numai ca nu se limiteaza dpdv cantitativ, dar distrug si puietul (chiar daca nu-l mananca ei, il iau pentru a-l face terci sa-l dea la oratanii) ...
3. cei pusi (platiti) sa braconeze pentru altii care nu-si manjesc mainile
4. cei care braconeaza de capul lor pentru a se imbogati
Cu alte cuvinte, eu consider ca de vina e EXCLUSIV felul de a fi al unora (majoritatea), si nu Romania rurala in ansamblul ei, fie ea si la nivelul anilor 1900-1950. De altfel taranii adevarati eu cred ca sunt cu mult peste majoritatea orasenilor dpdv al bunei-cuviinte si respectului (in special locuitorii satelor de munte sunt recunoscuti pentru dragostea si respectul fata de natura).
-
- junior
Nu am pescuit pana acum niciodata la pastrav (desi sunt hotarit sa o fac in curand ) asa ca parerea mea ar putea fi considerata una impartiala , a unuia de pe margine. Cred ca placerea de a prinde pistruiatul (de a-l pacali ) , este cu atat mai mare cu cat stii ca musca pe care a inghitit-o este facuta de tine , cu multa munca si migala . Daca vrem pescuit la rima , pentru asta exista carasii ,rosioarele,obletii . Asta mai ales pentru a-i da si pastravului o sansa . Este doar o parere !
Dane, pentru unul care gandeste ca tine poate n-ar fi nici o problema. Dar cu restul (marea majoritate), ce te faci??? Nu ajunge ca si asa cei mai multi nu tin cont de prevederile legale profitand si de controalele putine si facute fara prea mult simt de raspundere?
fff, e ca si cum ai spune ca daca si asa nu se respecta viteza legala in oras de 50 km la ora, hai sa o facem de 10 km la ora
n-are nici o valoare
daca maine se constata ca plasticele sunt "killere" la salau, ce-ar fi sa se interzica plasticele si sa se dea numai la musca
ca asa se prind mai greu si poate o sa avem mai multi salai....
treaba asta cu interzicerea naturalului nu se aplica la Romania, pentru ca nimeni nu crede in ea, nici macar padurarii nu inteleg de ce n-ar fi permis
de n ori am vazut ramari la pastrav si padurari ziceau domle a plati taxa, da si el la peste
deci in fapt nu se respecta, nu se aplica si cred in ea doar adeptii muscaritului
ce e ilegal azi maine nu mai este, vezi pescuitul din barca, noaptea, poate chiar si prohibitia
deci daca nici macar nu e mai productiv, atunci de ce sa fie interzis ?Apropos, care ar fi motivul pentru care ai (ati) vrea sa pescuiti la pastrav cu naturale in loc de artificiale? In afara de productivitatea mai mare in cazul unei ape foarte tulburi, eu unul nu vad nici un avantaj. Ba dimpotriva as zice

george, brad pitt a murit tanar in filmul ala, la ce i-a folosit ?Am vazut filmul "A river runs through it"
Cei doi pescari de musca aveau un dispret evident pentru pescarii cu momeli naturale.

si la noi muscarii au dispret fata spinneri, care au dispret fata de crapari, care au dispret fata de carasari, care au dispret fata de setcari, iar restul oamenilor cred ca pescarii sunt niste mincinosi care pleaca de acasa ca sa fuga de neveste si stau ca prostii degeaba cu un bat in mana
care-i problema ?

@vanatoruldepesti & altii
nu am dat niciodata la pastrav cu altceva decat rotativa, vobler si musca artificiala. si nici nu cred ca voi da.
este adevarat ca la noi e interzis pescuitul cu naturale la pastrav pt. a-l proteja. dar repet, genocid se poate face si cu artificiale, daca te pricepi putin.
eu cred in continuare ca nu pescuitul cu naturale la pastrav e problema, ci educatia si bunul simt al celor care practica (sau ar practica) acest pescuit fac diferenta. si avand in vedere ce fel de oameni abuzeaza de tara asta, e buna legea asta.
dar decat sa se dea doar legi, mai bine sa puna autoritatile mana si sa aplice legile, sa mai faca si populari, etc. si va fi mult mai bine, chiar daca s-ar pescui si cu rama la pastrav.
nu am dat niciodata la pastrav cu altceva decat rotativa, vobler si musca artificiala. si nici nu cred ca voi da.
este adevarat ca la noi e interzis pescuitul cu naturale la pastrav pt. a-l proteja. dar repet, genocid se poate face si cu artificiale, daca te pricepi putin.
eu cred in continuare ca nu pescuitul cu naturale la pastrav e problema, ci educatia si bunul simt al celor care practica (sau ar practica) acest pescuit fac diferenta. si avand in vedere ce fel de oameni abuzeaza de tara asta, e buna legea asta.
dar decat sa se dea doar legi, mai bine sa puna autoritatile mana si sa aplice legile, sa mai faca si populari, etc. si va fi mult mai bine, chiar daca s-ar pescui si cu rama la pastrav.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
Te referi la cei care in secunda 2 dupa retrocedarea padurilor au dat iama cu drujbele pana au inceput s-o ia versantii la vale peste ei?fff scrie:De altfel taranii adevarati eu cred ca sunt cu mult peste majoritatea orasenilor dpdv al bunei-cuviinte si respectului (in special locuitorii satelor de munte sunt recunoscuti pentru dragostea si respectul fata de natura).

Nivelul de trai din tara asta, care peste cateva luni vrea sa adere la UE, este atat de scazut incat un peste ajuns gratis in tigaie e motiv de bucurie pentru cel putin 80% din populatie. In mediul rural nu mai vorbesc, cand a fost poluarea aia cu cianuri iesiera toti, cu mic cu mare, sa adune pestele mort. De fapt nu stiu de ce-mi mai racesc gura de pomana, pe cei care nu stiu lucrurile astea elementare oricum n-o sa-i dumiresc eu.
Cu lacrimi Bastus!
Gerula scrie:Si tu judeci o natie dupa cati francezi?Sorin scrie:din ce-am mai intalnit , vazut , auzit......
acu n-o sa pot niciodata sa-i intalnesc pe toti si nici nu m-am apucat sa fac sondaje statistice pe baza de esantioane selctionate semnificativ

EI dupa cati tigani ne judeca pe noi ca natie ?
Iti aduci aminte acu cativa ani cand jucam in cupele europene ca aratau la televizor caricaturi cu tigani in timpu meciului?
cam ce natie mai face asa ceva ? cam cat creier sau vid de creier iti trebuie ca sa dai pe post asa ceva ?
e? ce zici ?sunt stupizi ?
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
Deja au aparut legendeleSorin scrie:
Iti aduci aminte acu cativa ani cand jucam in cupele europene ca aratau la televizor caricaturi cu tigani in timpu meciului?
cam ce natie mai face asa ceva ? cam cat creier sau vid de creier iti trebuie ca sa dai pe post asa ceva ?
e? ce zici ?sunt stupizi ?

Respectivele caricaturi au aparut la un meci PSG - U. Craiova din cupele europene, dar nici vorba sa fi fost cu tigani

Chestia cu tiganii a aparut mult mai tarziu (cel putin 10 ani), cand juca Romania cu Franta. Si era parca pe afisul meciului, sau ceva de soiul asta, o chestie mica intr-un colt in care aparea un taraf, in nici un caz la TV.
Povestea asta cu romanii perceputi generic drept tigani in Occident e 101% vina noastra. I-am lasat pe toti ursarii sa plece din tara la furat si cersit, iar cand frantuzul vedea pirandele pe trepte la Notre Dame si le intreba de unde sunt, ce crezi ca raspundeau ele? E asa numita "criminalitate de vitrina", gainarii marunte, dar care, fiind foarte vizibile, deranjaza opinia publica din tarile astea mult mai tare decat bandele de albanezi.
Cu lacrimi Bastus!
Mai colegilor, ma bucur tare mult ca a venit iar vorba de pastrav prins la naturale, ptr ca eu mai mult asa il pescuiesc si vad ca sunt si altii care recunosc fara ipocrizie. Acum pe 1-3 mai cand voi face deschiderea, nu stiu unde, poate pe Timis langa Predeal sau pe Rasnoava ori Moieciu, o sa iau si rame, o sa caut si vierme de lemn si carabeti dar iau si cutia de linguri si naluci asa ca voi puea alterna. Vreau sa incec si twister mic in rau sau parau. Promit solemn ca nu retin peste 5 pastravi, asa ca tot sportiv ma numesc. Pe micile paraie de munte nu merge de dat la musca ptr ca o agati in tufe si crengi iar la lingura merge dar f greu (lingua 0 sau 00, fir de 0.14), asa ca naturalele sunt la ele acasa. Daca o sa inghita acul unul subdimesnionat, tai firul si ii dau drumul. Tin minte ce pe Timis am prins anul trecut vreo 2 pastraviori cu carlige in esofag, mi-a parut tare rau ptr ei, le-am dat din nou drumul fara sa pot face mai mult ptr ei. Stie cineva cum se poate scoate un ac inghitit fara sa omor pestele?
moralitatea asta mai are un punct de vedere.
nu e vorba de rame in sine, ci de moralitatea limitarii utilizarii resurselor fragile.
vreti mai multe terase sapate frumos pe malurile lacurilor si raurilor? nu-i deajuns ca sunt pline vaile de gunoaie si vetre de foc dupa iesirile la gratar. mai trebuie o tentatie in plus?
nu zic ca neaparat asta e litera sau spiritul legii, dar, daca ar fi respectata, cam asta ar fi efectul.
nu e vorba de rame in sine, ci de moralitatea limitarii utilizarii resurselor fragile.
vreti mai multe terase sapate frumos pe malurile lacurilor si raurilor? nu-i deajuns ca sunt pline vaile de gunoaie si vetre de foc dupa iesirile la gratar. mai trebuie o tentatie in plus?
nu zic ca neaparat asta e litera sau spiritul legii, dar, daca ar fi respectata, cam asta ar fi efectul.