PASTRAVUL LA NATURALE ? ILEGAL DA ...DAR SI IMORAL ?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 29 Mar 2006, 17:25

ptr. Sorin si Adi_
Fara nici o discutie, pescuitul pastravului pe rauri la naturale trebuie interzis si sanctionat. Va spune asta unul care a dat cu rama si carabete si care a renuntat fara sa il oblige nimeni la acest procedeu. Credeti-ma, nu imi fac prea mari procese de constinta pentru ca am pescuit astfel, cat pentru faptul ca am mai dus si pe altii carora le-am aratat cum se face... Asa cum a evidentiat si un "bine educat" de pe forum, care pentru a ma face de ras mi-a facut public o parte a unui mesaj privat trimis altei persoane, cu rama am facut genocid in numai doua ore. Oricum, chiar daca am folosit carlige nr.6, pastravul, indiferent de marimea lui, inghitea carligul de tot. Prindeam pastravi din ce in ce mai mici si am renuntat cand am prins unul de numai 8cm, pe care il am si acum oarecum conservat. Il arat prietenilor mei si incerc sa ii conving sa nu dea cu momeli naturale in raurile de munte. Nu cred nici ca taierea carligului este o solutie considerata civilizata. Un carlig desprins si ramas in buza unui peste este una, iar un carlig agatat prin burta unui peste este cu totul altceva.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 29 Mar 2006, 17:43

La noi in tara aceasta masura are rolul clar de a proteja o specie in declin.
Daca ar fi permis pescuitul cu naturale, ai vedea instant cum se umplu apele de pescari la pluta si in cateva saptamani dispare pastravul. Acum, ca e legea, doar cativa tupeisti sau cu spatele asigurat procedeaza la acest stil de pescuit.
Ca o observatie, CIPS organizeaza Campionat Mondial de pescuit la pastrav cu momeli naturale! Dar acolo alta e mentalitatea, altfel sunt apele, altel sunt pestii. Poate peste cateva zeci de ani vom putea si noi sa modificam legea. Deocamdata, nu cred ca ar fi bine.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 29 Mar 2006, 17:53

Sorin a zis:
"Parerea mea e ca nu e nici o problema ( MORAL ca legea e clara ) la ce pescuiesti PASTRAVUL ( desi a da cu naturale dupa pastrav nu are nici un fun ) atata timp cat il eliberezi si respecti pescuitul ca atare ."

... pe unul care da la indiferent ce artificiala (fly sau spinning) il pot crede daca imi spune ca mai si elibereaza...insa pe unul care pescuieste cu "naturale" la pastrav niciodata !!! ...in viata mea nu am vazut un "ramar" eliberand un pastrav cat de mic ...si slava domnului am intalnit destui... - nici macar intentia...

parerea mea este ca: atata vreme cat te pretinzi "pescar sportiv" pescuitul la pastrav cu naturale e imoral...daca insa nu tii la aceasta titulatura...atunci...e in regula...(scopul scuza mijloacele !)...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 29 Mar 2006, 18:02

eugene, de la cine vine adierea aia de retardare sa stim si noi ?
de la mine cumva ?
nu de alta dar cred ca e bine sa ne spunem direct ce credem
sau daca nu, ne limitam la o confruntare de idei, nu ?
sau cine nu e de acord cu tine e retardat ?
sau doar ideea de naturale e retardata, adica inapoiata ?
ca nu-am inteles prea bine

prietene, atata timp cat imi respect cota si dimensiunile la pastravii retinuti si dau cu un singur bat, care-i problema ?

eu propun sa dea la salau doar cine are barca, motor, sonar si loomis, ce zici ?
mai limitam putin numarul pescarilor ca sunt cam multi si salaul e cam putin

suna logic, nu ?

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 29 Mar 2006, 18:42

" ... prietene, atata timp cat imi respect cota si dimensiunile la pastravii retinuti si dau cu un singur bat, care-i problema ? ... "

Dane, pentru unul care gandeste ca tine poate n-ar fi nici o problema. Dar cu restul (marea majoritate), ce te faci??? Nu ajunge ca si asa cei mai multi nu tin cont de prevederile legale profitand si de controalele putine si facute fara prea mult simt de raspundere? E la fel ca si cu viteza maxima admisa, sunt impuse niste valori dar cati tin cont de ele? Diferenta e ca de radar nu prea se scapa si multi s-au mai cumintit sau accepta voit amenzile ...
Apropos, care ar fi motivul pentru care ai (ati) vrea sa pescuiti la pastrav cu naturale in loc de artificiale? In afara de productivitatea mai mare in cazul unei ape foarte tulburi, eu unul nu vad nici un avantaj. Ba dimpotriva as zice :wink:

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 29 Mar 2006, 18:45

Am vazut filmul "A river runs through it"
Cei doi pescari de musca aveau un dispret evident pentru pescarii cu momeli naturale.

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 29 Mar 2006, 18:48

Sorin scrie:din ce-am mai intalnit , vazut , auzit...... :roll:
Si tu judeci o natie dupa cati francezi? ;)

Apropo de pastrav la naturale, eu unul n-as dramatiza prea tare. Nu e nici pe departe o specie pe cale de disparitie pe plan mondial, iar repopulari se pot face oricand. Sigur ca ar fi foarte bine sa reusim sa pastram si sa marim actualele populatii de salmonide, dar obiectivul mi se pare pur si simplu nerealist, cata vreme nivelul de trai din mediul rural nu creste semnificativ.

Parerea mea, de om care a vazut in tara asta sate care traiesc ca la 1800 (fara nici o exagerare) e ca nu poti impune restrictii la pescuit cata vreme nivelul de trai nu-i permite omului sa se gandeasca la probleme de mediu. Aia n-au ce pune pe masa, si aici se termina discutia.
Nu va grabiti sa proslaviti civilizatia altor natiuni, pentru ca Romania anului 2006 trebuie comparata cu Franta sau Italia anului 1950. Si pe vremea aia va garantez eu ca si la ei se pescuia cu grenade, se prindeau broaste testoase pentru astamparat foamea, nu pentru mese simandicoase, se bracona salbatic samd.
Pentru cine nu crede, recomand cu caldura filmul ala frantuzesc din anii 50, cu Louis de Funes, in care braconierul istet il ridiculiza nonstop pe politistul cretin. Cam asta era perceptia populatiei despre problemele de mediu la momentul ala.
Apropo, aveti idee cam de cata vreme nu mai exista lupi in libertate in Franta?
Cu lacrimi Bastus!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 29 Mar 2006, 19:36

Filmul se chema "Nevazut,necunoscut" si rula in Romania prin 1959-60,probabil si dupa aceea.

Jean Scurtu

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 29 Mar 2006, 19:38

Sigur si dupa aceea, ca pe vremea aia nu eram nascut :).
Cu lacrimi Bastus!

Mitico
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Mitico » 29 Mar 2006, 19:54

Am pescuit pastrav cu momeala vie timp de 20 de ani in Italia si va asigur ca nu este nimic immoral.Timp de 20 de ani am parecipata tot felu de concrsuri la livel judetean,national,internazional fara sa fie pus in discutie daca este moral sau immoral acest stil de pescuit.Nu inteleg de ce in Romania ar fi alfel.Peste tot exista pescari fara sportivitate dar nu cred ca asta trebuie sa ne penalizese pe toti.
In plus nu cred ca o ancora in gura la o mirlita este mai putin daunatoarede de un carlig in gura la un pastrav,dar un carlig se poate lasa in gura pestelui o lingura sau un rapala nu cred!!!!!
Pe cadavrele leilor danseasa cainii dar leii raman lei iar cainii raman caini...!!!!

Scrie răspuns