inaintas pt. voblere mici

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
trombonezu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de trombonezu » 12 Aug 2004, 09:35

Din fericire am avut ocazia sa fac o comparatie intre salmo, daddy si cosma imediat ce m-am apucat sa vad care e treaba cu pescuitul la voblere...

Diferenta este imensa: din 5 cosma pe care mi le-am cumparat nu mai am nici unul deoarece s-au dezmembrat sau pur si simplu le-am aruncat de toti peretii... sunt facute din materiale foarte proaste si nu pun botul la inscriptia de pe cutie cum ca ar fi testate in bazin fiecare in parte...

Salmo mi-am cumparat doar doua si dupa 2 ani arata exact ca in clipa in care le-am luat din raft si bat la fel... rapala nu se pune la socoteala, nu?!? :)

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 12 Aug 2004, 09:59

MihaiV, nu zic "nu" la afirmatia ta, dar crede'ma ca din toate voblerele pe care le'am vazut pescuite de altii, sau voblerele cu care am pescuit eu, Cozma sunt de departe cele mai proaste. Daca m'as referi strict la lifespan'ul acestor voblere, nu ar fi chiar asa de rau. Dar crede'ma ca in momentul in care le'am desfacut din cutie, nici unul din 5 nu mergea cat de cat bine. rotiri, devieri (in cazul in care ajungeau sub luciu - 1 din 10 aruncari) samd. cea mai proasta investitie a mea in articole de pescuit. Am incercat cu Mandy o ora sa le reglam - cat de cat - au mers binisor, dupa ce le'am bagat in cutie, au stat o saptamana si le'am incercat din nou, evoluau ca noi, adica deloc :).

Prin comparatie, salmo hornet 2,5 mergeau in lotru de ziceai ca nu'i adevarat, prin pietre, pe pietre, sa nu mai zic ca mai ateriza pe cate un bolovan ... Si inca o data, la acelasi pret.

Numai bine

Stefan Tudose
Moderator
Moderator

Mesaj de Stefan Tudose » 12 Aug 2004, 10:20

Salut Tody,
ai dreptate ca nu toate Cozmele sunt echilibrate, dar in afara de cazul in care barbeta e lipita in pozitie gresita, totul e reglabil. Uita-te pe siturile marilor producatori de voblere si vei gasi sectiuni de tunning unde poti invata cum se fac reglajele.
Nu sunt fan cozma si nici salmo sau rapala. Cred insa ca daca vrei sa pescuitsti doar cu salmo sau rapala, poti sa o faci si vei prinde, insa niciodata nu vei avea 'acoperirea' pe care ti-o da o colectie vasta cu mai cat mai multe marci, modele etc.
De asemenea poti sa te astepti ca voblerele sa vina gata 'tunnate' in cutie, ca doar tu le platesti, dar asta te transforma direct in consumator, anuland practic ocaziile pe care le ai pentru a cunoaste mai intim nalucile preferate. Iar pescuitul nu e o afacere, ca sa tratezi achizitiile in termeni de rentabilitate.
Eu cred ca un vobler care merge culcat e o provocare, mai degraba decat o investitie proasta. Nu vreau sa promovez non-calitatea insa vreau doar sa spun ca voblerul nu e ca rotativa: sa-l montezi in agrafa si da-i si mulineaza. E o artificiala complexa, pe care trebuie sa o cunosti, s-o doftoricesti la nevoie, s-o modifici dupa cum simti ca-i trebuie pestelui.
respect,
s
WSB Dream Team
www.wsbteam.com

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 12 Aug 2004, 11:10

Adanc grait-ai Stefane. Asteptam cu interes niste home-made-uri!

trombonezu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de trombonezu » 12 Aug 2004, 11:23

Adevar ai zis, dar pe de alta parte cum ramane cu calitatea pe care o platesti? Si mai e o treaba: un vobler pe care scrie ca se cam scufunda si el de fapt datorita faptului ca e facut romaneste le cam sta suspending pe o parte isi merita banii?

E ok sa iti tunezi sculele dar nu sa le refaci... pentru asta exista kituri de construire a voblerelor si mai bine imi cumpar asa ceva...

Eu apreciez Salmo pentru ca se comporta exact cum te astepti sa o faca ... iar tuning-uri poti sa-i faci si lu ala...

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 12 Aug 2004, 11:48

Corect. Nimic de zis, au probleme, dar pe mine m-a socat procentajul mare de probleme pe care zici ca le-ai avut. Am si eu zeci de bucati de la fiecare firma. Nu sunt adeptul uneia sau alteia. Va zic doar ca prefer Salmo si Dawn pe apa rece si Cozma pe apa calda.
Dau cu Cozma de cativa ani si cred ca am avut peste 50 de bucati. N-a fost nevoie sa reglez mai mult de 5 si am piedut 2 sau 3 barbete. De-asta m-a contrariat opinia respectiva. E drept ca la celelate (Salmo si Dawn) procentul de probleme a fost mai mic.
Reglaje mai fac la toate modelele, chiar daca merg bine, pentru a obtine diferite efecte, in functie de temperatura, viteza apei, adancimea la care vreau sa evolueze, etc.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 12 Aug 2004, 11:55

Daca ati citit mai inainte, eu am inceput sa folosesc,in anumite locuri, struna si la voblere de 2,5 cm, bineinteles Salmo, si evolueaza la fel de bine ca si cand ar fi legate direct pe fir. Un cozma nu mi-ar permite asa ceva niciodata. Si sa-l vezi pe ala micu` de 2,5 cum inoata in curent, ca nu-ti vine sa crezi...
Pe de alta parte, sincer sa fiu, cand ma duc la o partida de spinning, numai de reglat voblere nu-mi arde....mai ales ca tot nu reusesti sa le faci sa mearga bine 100%, asa ca decat sa-mi fac nervi, mai bine iau un lucru bun. A...ca vrei tunning, nici o problema, se poate face si la salmo, si iti poti folosi creativitatea si priceperea sa-l faci sa evolueze mai sus, mai jos, cu batai cu frecventa mai mare, etc.. va dau un link de la salmo, in privinta aceasta....
http://www.salmo.com.pl/start_eng.htm si aici mergeti la
How to xxx with salmo lures -> Tips&tricks
si ....aveti tot ce va intereseaza (nu cred ca stiati de pagina asta)
Ultima oară modificat 12 Aug 2004, 13:20 de către Adi_, modificat 1 dată în total.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Stefan Tudose
Moderator
Moderator

Mesaj de Stefan Tudose » 12 Aug 2004, 13:02

Stii ce nu inteleleg Adilucu?
Tu spui ca dai dupa clean cu struna ca sa nu-ti intre accidental stiuca. Auzi, tu ai prins clean la voblere cu strună?
respect,
s
WSB Dream Team
www.wsbteam.com

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 12 Aug 2004, 13:05

Nu stiam de site-ul ala. Ma bucur ca si-au facut site. Oare pe cand isi vor face si producatorii romani?

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 12 Aug 2004, 13:16

Stefan Tudose scrie:Stii ce nu inteleleg Adilucu?
Tu spui ca dai dupa clean cu struna ca sa nu-ti intre accidental stiuca. Auzi, tu ai prins clean la voblere cu strună?
respect,
s
Stefane, doar in anumite locuri, unde stiu sigur ca poate intra vreo stiuca, pun si struna, in rest, leg direct de fir, normal.
Da, am prins clean, la vobler legat cu struna. Si am prins clean in tot felul de conditii "anormale" ,sa zic asa, daca ar fi sa ne luam dupa descrierea comportamentului acestui peste. De exemplu nu cred ca este asa de sperios pe cum se zice...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns