avat

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 27 Ian 2006, 03:16

tudor scrie:Bine, bine. Dar pina la urma cum se prinde avatul iarna ?
Desi sunt inca in stadiul de invatacel (intr-ale avatului) ... la naluci nu am reusit sa-l prind decit in decembrie.
Observasem un basarabean care dadea oarece lovituri in avat. N-as putea sa spun ce naluca folosea, era argintie si cred ca era lingura. Asa ca l-am copiat (cu ce aveam eu prin trusa) si am scos si eu citeva bucati.

Locul:
Se alege un loc cu apa linistita si adinca sub mal, de obicei intre copaci cazuti in apa. Acuma nu stiu daca si in Franta copacii cazuti ramin in apa.

Naluci:
Am folosit rotative ... dar am avut atac numai la doua, ambele argintii cu puncte rosii. Marimea 2 ... pentru ca asta aveam.
Nu am folosit rotative cu paleta de forma frunza de salcie ci cu forma precum AXAT de la Berti (insa fara striatii). Forma cred eu ca este importanta pentru ca lucreaza la viteze mai mici de recuperare.

Lansare, recuperare:
Dupa aruncare se asteapta pina naluca ajunge la fundul apei. Apoi se recupereaza foarte lent, la viteza minima la care se mai invirte paleta. Atacul se produce de obicei in imediata vecinatate a malului.

Observatii:
Am prins pe apa foarte rece, era chiar o pojghita de gheata citiva cm la mal. Basarabeanul l-am vazut cind apa era mai calda (cu vreo luna si jumatate inainte).
Locurile unde se string avatii sunt dificil de gasit. Inclin sa cred ca iarna avatii se string in anumite locuri. O data gasit un astfel de loc merita vizitat saptaminal, insa se poate schimba de la iarna la iarna.

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 27 Ian 2006, 07:52

salut il rog pe tudor sa retraga pozele , de parca nu ar ajunge ca in franta era mai bine pentru 1000 de alte motive acuma e mai mai bine si din punct de vedere al pescuitului.

iarna am mai auzit sa se prinda in preajma canalelor deversoare (daca exista asa ceva) oricum daca e gheata la mal nu mai sunt sanse.

la copca nici nu am auzit sa se prinda avat

cel putin in ianuarie - februarie nu am auzit sa se prinda avat cel putin pe mures

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 27 Ian 2006, 09:01

se prinde avat si iarna mai ales pe Mures in zona Ludusului.

Se prinde la voblere argintii sau albe sau argintii cu spate negru/verzui.

Se prinde la twistere albe mari sau la shad-uri albe sau galbene.

Se prinde la streamere mari din marabou alb sau din par alb de caine sau par alb de capra.

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 27 Ian 2006, 10:03

Am vazut pescari care pescuiesc la avat exclusiv cu streamere mari de 5-8 cm, cu rezultate foarte bune. Spuneau ca au mai multa incredere in aceste streamere, pe care le fac ei in mai multe tipuri si dimensiuni, decat in alte naluci artificiale. Lasand la o parte tipurile de naluci artificiale la care se pescuieste avatul, un rol principal il are experienta, tehnica si strategia adaptata in functie de caracteristicile speciei, perioada, localizare, tipul de apa si alti factori care intervin la pescuitul acestei specii. Daca se practica un pescuit in sistem "catch & release" se va pescui si aici avati de pe faleze, terase sau poduri.

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 27 Ian 2006, 10:44

Referitor la pescuitul avatului iarna, exista unele diferente climatice intre zone, in Franta sau Anglia in unele zone iarna nu ingheata apele niciodata iar temperatura apei nu scade prea mult pe perioade mai lungi. In general avatul este relativ activ si iarna, exceptand perioadele de inghet, iar metodele si strategiile de pescuit, cu unele mici diferente, nu cred ca difera radical de cele din timpul toamnei sau primaverii.

Nick
veteran
veteran

Mesaj de Nick » 27 Ian 2006, 11:44

Eu prefer streamerele la avat,facute de mine,nu trebuie cine stie ce stiinta,combinatii de alb cu negru,iar ca materiale-pene,blana de vulpe argintie,capra,etc. Dar cum iarna nu-i ca vara in sezonul asta merge f slab la streamer,eu folosesc voblerele argintii-gen oblete-sau shaduri albe lasate pe fundul apei.
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 28 Ian 2006, 07:41

am luat anul trecut ,mai mult exprimental, avat la muste albe confectionate de mine,pe canale de fuga.am ales o zi cind nu prea se vedea sarind la suprafata,ceilalti prieteni ai mei -3- insistind cu voblere minow.am dat cu plumb de aprox. 60-70gr.ei au luat toti pina in zece buc ,eu in jur de 40 buc.oricum cei care pescuiesc pe canalul de fuga de la racaciuni au vazut spectacolul de acolo dat de avat tot timpul
!

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 28 Ian 2006, 08:36

grama v scrie:am luat anul trecut ,mai mult exprimental, avat la muste albe confectionate de mine,pe canale de fuga.am ales o zi cind nu prea se vedea sarind la suprafata,ceilalti prieteni ai mei -3- insistind cu voblere minow.am dat cu plumb de aprox. 60-70gr.
Cum este montura cu muste artificiale si plumb de 60-70 gr? Stationar la avat?

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 28 Ian 2006, 10:08

Aquaro Angler scrie:
grama v scrie:am luat anul trecut ,mai mult exprimental, avat la muste albe confectionate de mine,pe canale de fuga.am ales o zi cind nu prea se vedea sarind la suprafata,ceilalti prieteni ai mei -3- insistind cu voblere minow.am dat cu plumb de aprox. 60-70gr.
Cum este montura cu muste artificiale si plumb de 60-70 gr? Stationar la avat?
Sa va povesteasca Nick cum se ia avat la montura cu plumb de 80 grame, la buchet de rame :D

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 28 Ian 2006, 11:25

eu am dat pe canalul de fuga ,in porti, unde uzineaza ei apa .am avut o lanseta de 3,60m actiune 100g,cu plumbul legat in capat si trei muste albe cu un pic de rosu, deasupra cu forfacuri de 10 ,15 cm.plumbul il alegi in functie de debitul de apa ,adica sa-l duca la vale dar sa stea si pe fundul apei.aruncam in amonte apoi jucam montura in dinti de fierastrau mai repede sau mai rar.anul trecut am dat doar o singura data cu chestia asta cind s-a limpezit apa si avatul nu prea mai vroia voblere,am vrut mai mult sa vad daca mai merge metoda asta.acum 4ani prindeam numai salau asa.

Scrie răspuns