Am citit intreg topicul si inca nu sunt convins

.
Stiu ca in "literatura de specialitate" apare ca avatul loveste obletii cu coada, apoi ii culege pe cei ametiti. ....... Am crescut cu aceasta informatie.

Si am crezut-o pe cind nu prea aveam experienta ...
Eu incep sa cred ca avatul procedeaza asemeni celorlalti rapitori, adica incarca sa se "camufleze" pina se apropie suficient de prada.
Adica inoata cu o "viteza de craziera" economica (care sa nu tradeze potentialul pericol pentru pestisorii tinta - si voi mai reveni la asta).
Odata ajuns in imediata lor apropiere urmeaza "demarajul". Care demaraj creaza turbulente, uneori si plescaituri in apa. (Poate ati avut ocazia ca in timp ce va aflati cu capul sub apa vreun "binevoitor" sa bata cu palma in apa in imediata apropiere si stiti ce bubuituri ati auzit.)
Acest demaraj (cu turbulente ... cu sau fara "bubuitura") creaza un moment de panica - poate si dezorientare - printre obleti ... suficient cit avatul sa inhate unul.
Mai cred ca orice organ de simt (ca si aparatele de masura) pot recepta stimuli cuprinsi intre anumite valori. Cu cit este mai sensibil (limita minima a stimulului pentru a fi sesizat este mai mica) ... cu atit si limita maxima este mai jos (ma rog asta nu este chiar obligatoriu ... insa in orice trebuie sa existe o limita).
Sa revenim la linia laterala a obletelui ... cu care acesta ar trebui sa perceapa apropierea avatului inainte de a-l vedea, caci daca-l vede ar putea fi prea tirziu. Trebuie sa existe o limita minima sub care apropierea avatului sa nu mai fie perceputa de oblete ... sau macar dimensiunea pericolului (deci a avatului) sa nu fie perceputa. Asta ar insemna ca intensitatea stimului sa fie proportionala cu forta utilizata de avat pentru "propulsie".
Ca sa fiu mai clar, cred ca daca avatul inoata fara miscari puternice, poate chiar inainteaza datorita inertiei, nu este sesizat de la distanta si se poate apropia suficient de mult pentru a da atacul final.
Iar violenta atacului final produce stimuli peste limita maxima suportata de organele de simt, ceea ce are ca efect derutarea prazii pentru citeva fractiuni de secunda ... care-i vor fi fatale.
Ce ar mai fi? Poate intoarcerile bruste ale avatului cind poate ataca vreun obltete care inota in sens invers. Poate lipsa aproape totala a plescaiturilor cind apa este rece. Insa atunci ataca nalucile ... insa este foarte posibil ca atacul sa fie proportional ci rapiditatea prazii (stiut fiind ca in apa rece cam toti pestii isi pierd din rapiditatea si forta miscarilor).