Atacul avatului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 01 Noi 2005, 18:22

Corect :!: Vezi ce spune subsemnatul mai la deal(pe pagina anterioara)in legatura cu dintii faringieni :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Nick
veteran
veteran
Mesaje: 854
Membru din: 22 Dec 2004, 09:06
Localitate: Iasi

Mesaj de Nick » 01 Noi 2005, 19:19

Nick scrie:Daca nu ai vazut ce dinti faringieni are,te sfatuiesc sa-i cauti.Si daca nu stiai ca cleanul are dinti,ce fel de pescar de clean esti? :roll:
Aici totul era sub forma de gluma,dupa aia ai devenit serios.Eu sunt de felul meu un ardelean calm,si cu mult simt al umorului(prea mult)ar spune cei care ma cunosc.Deci,eu mi-am spus parerea,gresita sau nu,dar nu ma reped in afirmatii legate de cineva,cum ca ar fi reprezentativ ptr o anumita portiune a tarii(pe mine chiar nu m-ai nimerit)mdar aici cred ca discutia a depasit cadrul cu care m-am obisnuit pe acest forum.
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 01 Noi 2005, 21:03

Am citit intreg topicul si inca nu sunt convins :roll: .

Stiu ca in "literatura de specialitate" apare ca avatul loveste obletii cu coada, apoi ii culege pe cei ametiti. ....... Am crescut cu aceasta informatie. :evil: Si am crezut-o pe cind nu prea aveam experienta ... :wink:

Eu incep sa cred ca avatul procedeaza asemeni celorlalti rapitori, adica incarca sa se "camufleze" pina se apropie suficient de prada.
Adica inoata cu o "viteza de craziera" economica (care sa nu tradeze potentialul pericol pentru pestisorii tinta - si voi mai reveni la asta).
Odata ajuns in imediata lor apropiere urmeaza "demarajul". Care demaraj creaza turbulente, uneori si plescaituri in apa. (Poate ati avut ocazia ca in timp ce va aflati cu capul sub apa vreun "binevoitor" sa bata cu palma in apa in imediata apropiere si stiti ce bubuituri ati auzit.)
Acest demaraj (cu turbulente ... cu sau fara "bubuitura") creaza un moment de panica - poate si dezorientare - printre obleti ... suficient cit avatul sa inhate unul.

Mai cred ca orice organ de simt (ca si aparatele de masura) pot recepta stimuli cuprinsi intre anumite valori. Cu cit este mai sensibil (limita minima a stimulului pentru a fi sesizat este mai mica) ... cu atit si limita maxima este mai jos (ma rog asta nu este chiar obligatoriu ... insa in orice trebuie sa existe o limita).
Sa revenim la linia laterala a obletelui ... cu care acesta ar trebui sa perceapa apropierea avatului inainte de a-l vedea, caci daca-l vede ar putea fi prea tirziu. Trebuie sa existe o limita minima sub care apropierea avatului sa nu mai fie perceputa de oblete ... sau macar dimensiunea pericolului (deci a avatului) sa nu fie perceputa. Asta ar insemna ca intensitatea stimului sa fie proportionala cu forta utilizata de avat pentru "propulsie".
Ca sa fiu mai clar, cred ca daca avatul inoata fara miscari puternice, poate chiar inainteaza datorita inertiei, nu este sesizat de la distanta si se poate apropia suficient de mult pentru a da atacul final.
Iar violenta atacului final produce stimuli peste limita maxima suportata de organele de simt, ceea ce are ca efect derutarea prazii pentru citeva fractiuni de secunda ... care-i vor fi fatale.

Ce ar mai fi? Poate intoarcerile bruste ale avatului cind poate ataca vreun obltete care inota in sens invers. Poate lipsa aproape totala a plescaiturilor cind apa este rece. Insa atunci ataca nalucile ... insa este foarte posibil ca atacul sa fie proportional ci rapiditatea prazii (stiut fiind ca in apa rece cam toti pestii isi pierd din rapiditatea si forta miscarilor).

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 01 Noi 2005, 21:27

de ce tot reluam aceeasi teorie?In apa rece nu mai pleoscaie pentru ca dispare pestele prada din stratul de suprafata,atacurile sunt mai rare si la adancime+ca odata cu racirea apei si pestii isi incetinesc metabolismul si mananca mai rar,nemafiind arderile din perioada verii.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 01 Noi 2005, 21:46

Michael scrie:de ce tot reluam aceeasi teorie?In apa rece nu mai pleoscaie pentru ca dispare pestele prada din stratul de suprafata,atacurile sunt mai rare si la adancime+ca odata cu racirea apei si pestii isi incetinesc metabolismul si mananca mai rar,nemafiind arderile din perioada verii.
Mi s-a intimplat sa "plimb" degeaba naluca printre pestisori aflati la citiva cm de la suprafata apei ... pentru ca o ora mai tirziu sa prind avat la adincime... asta la sfirsit de decembrie 2004.
Si daca nu ma insel ... ti-am urmat sfaturile ... si am prins primii mei avati.

In rest ... asa inteleg eu avatul si voi pescui in consecinta. Numai ca am expus aici ... in speranta ca voi primi ceva critici (insa din alea din care sa pot trage ceva concluzii utile). :wink:

Avatar utilizator
Nick
veteran
veteran
Mesaje: 854
Membru din: 22 Dec 2004, 09:06
Localitate: Iasi

Mesaj de Nick » 01 Noi 2005, 22:59

Din pacate discutia se opreste in aceleasi puncte.Ca sa putem fi siguri de ceva ar trebui efectuate destul de multe filmari subacvatice,la adancimi diferite,in anotimpuri diferite,etc.Cum nu cred ca asa ceva se va intampla :lol: nu stiu ce sens mai are sa ne contrazicem,cand fiecare ne bazam pe niste supozitii,observatii personale,etc.Aceste discutii din punctul meu de vedere,sunt sterile,mai bine dezbatem ceva mai palpabil si mai folositor noua. :lol:
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

noname
veteran
veteran
Mesaje: 1116
Membru din: 03 Iun 2005, 19:41
Localitate: student UMFIasi
Contact:

ffgger

Mesaj de noname » 02 Noi 2005, 13:36

:wink: s-a ajuns la concluzia asta de vreo' 3 pri..asa ca sa ne apucam de e-mail-uri la discovery... dc o sa fim mai multi poate si-or da seama ca asta ne framanta cu adevfarat :roll: aaa? Asa o sa ne convingem cu adevarat

aislin
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 2
Membru din: 31 Oct 2005, 13:03

Mesaj de aislin » 02 Noi 2005, 14:56

oameni buni

in legatura cu atacul avatului m-am documentat si io un pic si iata concluzia: la suprafata apei (si nu numai) atacul avatul se bazeaza pe forta aspiratiei - la fel ca in cazul stiucii si apoi face binecunoscuta volta. in cazul in care rateaza (nu de fiecare data un atac inseamna un pestisor capturat) naluca, in momentul in care face volta se poate agata de diferite parti ale corpului .Este practic imposibil sa loveasca pestii sub apa, sa-i ameteasca si dupa aia sa-i culeaga. datorita turbulentei pestii sar in toate partile iar cei mai putin norocosi nu au timp sa se regrupeze fiind atacati de alti avati sau de acelasi avat.

pentru cei care cred ca avatul loveste cu coada si apoi culege pestii ii sfatuiesc sa se documenteze mai mult (si io am crezut initial acest lucru si inca l-am sustinut cu tarie; dar ce sa faci, cat traiesti inveti).

o zi insorita de la Timisoara

PS nu prea merg tastele la mine. scuze pentru litere lipsa

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 02 Noi 2005, 20:05

chiar azi a demarat la cativa metri in dreapta mea un avat mare,fiind apa limpede,cu polarizantii am vazut clar atacul,fiind aproape de suprafata a lovit apa ca un inotator cu labele picioarelor.Asa ca a palmuit doar apa,desi a demarat in tromba sa prinda ce avea in colimator.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Gerula
veteran
veteran
Mesaje: 2282
Membru din: 07 Noi 2005, 19:19
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Gerula » 08 Noi 2005, 14:39

Nu stiu cati dintre voi isi amintesc de atentatul ala din Turcia, cu o grenada aruncata in piscina. Numai una din victime a fost lovita de schije, restul au murit din cauza undei de soc provocate sub apa de explozie. Parerea mea e ca, la o scara mult mai mica, asta face si avatul, lovind apa extrem de puternic cu coada si naucind pestisorii aflati in imediata apropiere. Asa se explica si faptul ca nu prea se inteapa cu coada de naluca, si ca pescarul nu simte vreo lovitura.

Scrie răspuns