pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
Nick
- veteran

Am si eu o intrebare ptr cei care se ocupqa si de avat din cand in cand.Tocmai ce am venit din delta unde am pescuit la stiuca.Care chiar a mers f bine,dar am dat la o confluenta de canale de un adevarat camp de lupta:avati de 2-4 kg zapaceau obletii.Bineinteles ca nu am rezistat si am pus o rotativa cu un stremer pe saltatoare.Rezultatele nu s-au lasat asteptate cativa avati cazand "victime",problema a fost alta recuperind la suprafata am vazut toate atacurile si am avut cel putin 5 rateuri de avati seriosi.In momentul in care vedeam atacul(aveam polarizantii la mine)simteam o lovitura dupa care il vedeam ca se intorce si dus era.Dupa parerea mea sunt 2 variante:
-era ceva suspect la stremerul meu sau dupa cum m-am gandit cu un "coleg de suferinta"il lovea cu coada si se intorcea dupa aceea sa il culeaga.Poate eu bat campii dar cine a mai patit asa poate ma lamureste.Daca a doua varianta e corecta poate trebuia sa opresc recuperarea sau sa o incetinesc,eventual un zig-zag?

-
Adi_
- veteran

dupa parerea mea, este o abureala faza ca avatul loveste cu coada si apoi se intoarce sa culeaga. daca ar fi asa, macar unul din multitudinea de avati prinsi la spinning ar fi trebuit sa fie agatat in coada.
acea "lovitura" de coada eu cred ca e de fapt miscarea pe care o face avatul cand se intoarce brusc. Stim cu totii ca avatul ataca violent si in viteza, "lovitura" cu coada avand loc exact in momentul urmator atacului, deci cand se intoarce.
Asta am observat eu dupa ce am vazut mai multe atacuri de avati "seriosi", la un metru sau doi de picioarele mele.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
Aquaro Angler
- veteran

Am mai citit intr-un articol dintr-o revista de pescuit ca unii pesti rapitori printre care si avatul obisnuiesc uneori in anumite situatii sa loveasca pestisorii cu coada inainte sa-i culeaga. Am vazut si un film documentar despre cateva specii de pesti rapitori din Australia care au pe opercule lame ascutite si taioase cu care lovesc pestisorii inainte sa-i culeaga. Probabil ca asa este in firea unor pesti rapitori in anumite situatii de a se juca de-a pisica cu soarecele. Pentru avat acest comportament s-ar putea sa nu fie permanent dar cateodata, in anumite conditii, ar putea fi posibil. In acest caz ar trebui oprita recuperarea nalucii pentru scurt timp sau incetinita, eventual modificarea directiei de recuperare in zig-zag.
-
bogdank
- veteran

-
Il sustin 100% pe adilucu. Am prins simbata trecuta 5 avati, toti au inghitit adinc twisterul cu tot cu jig, atac clar din spate. Nu am prins niciodata avat de coada. Subiectul s-a mai discutat, dar exact ideea asta o dezbateam cu adilucu la Dunare.
Toti avatii i-am prins la recuperare ultra-rapida, liniara, in suprafata.
Chiar si pe vobler poti simti "piscaturi", dar nu sunt date cu coada ci cu botul.
-
razvan m.
- veteran

-
Adilucu, trebuie sa te contrazic. Din cele observate de mine uneori avatul loveste pestii mici cu coada sau chiar cu capul si apoi ii culege pe cei ametiti. Vaneaza asa atunci cand apa este limpede si lumina puternica si ii este mai greu sa se apropie neobservat de prada. De aceea se aruca intre ei ca nebunul.
In conditii de apa tulbure sau de multe ori chiar si pe cer acoperit si apa cu vizibilitate (transparenta) destul de buna, mananca altfel. Se apropie mult mai usor de ei. Uneori e suficient doar sa aspire pestii mici
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
-
razvan m.
- veteran

-
Am prins uneori avati de coada (in partea de jos, nu deasupra ca la japca), de "barbie", de cap sau de operculi.
Depinde cum mananca.
-
Adi_
- veteran

razvane, eu nu am vazut lovitura de avat urmata de culesul pestisorilor ametiti. anul trecut cand am fost la Dunare era apa super limpede si vedeam clar si avatul si pestisorii prada. avatul venea oblic si la suprafata se intorcea brusc, coada iesindu-i din apa. dar nu l-am vazut intorcandu-se dupa pestisorii ametiti. El intra violent in bancul de pestisori, dar nu sunt convins ca face lucrul asta pt. a-i lovi.
Repet, este o parere personala, bazata pe ceea ce am constatat eu privind si pescuind avatul.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
razvan m.
- veteran

-
Hai sa o luam logic. Din cele vazute de tine, cand bat avatii in draci:
- pe apa tulbure + cer acoperit;
- apa tulbure + soare;
- apa limpede + cer acoperit;
- apa limpede + soare.
Eu as zice apa limpede + soare. Asta nu inseamna ca in alte condiiti avatii nu se hranesc. O fac, dar de cele mai multe ori fara bataie.
De aceea cred ca bate atunci cand ii e mai greu sa se apropie pe nesimtite de prada.
Acuma, oare de ce bate ?
Ii e prea greu sa ii apuce din spate sau din fata si se intoarce sa ii surprinda pe flancuri ? N-as prea crede. Ar veni din lateralul bancului de pesti si nu ar mai fi nevoie de risipa aceea de energie !
Bate pentru a-i lovi si a dezorienta pestisorii
-
Marius
- utilizator nou

Avatul e un peste tare imprevizibil.Eu am patit, si nu o data, sa am un buff, sa ratez inteparea, si imediat dupa aia sa ma atace iarasi. Am pus-o pe seama maririi vitezei de recuperare datorita inteparii. Acum, depinde si de pofta de mancare a avatului. Oricum, parerea mea e ca avatul se ia cel mai bine la vobler( cel putin pe Siret ). Fir intins!!!
-
Adi_
- veteran

razvane, hai sa nu ma refer la ultima mea iesire la Dunare, de acum o saptamana, cand stii si tu cum era apa. Vorbesc de anul trecut, cand apa era mult mult mai limpede. Eram pe bolovani, la mal, si crede-ma ca era festival. Da, era apa limpede si soare.
Din toate atacurile care erau aproape de mal, cand puteam vedea foarte clar avatul si miscarea pe care o face, chair si bancul de pestisori, nu am vazut nici macar odata avatul intorcandu-se sa culeaga.
Si acum tot logic vorbind, nu e mai simplu sa caste gura si sa-i inhate decat sa se intoarca cu coada spre ei si sa-i ia la plame? Ti-am zis, eu nu am vazut sa culeaga, daca tu ai vazut asta, sau altcineva, atunci nu mai zic nimic.
In plus, presupun ca tu spui ca lovirea cu coada are loc cand se aude bataia. Asta inseamna ca, in momentul in care simti o lovitura in naluca si spui ca a dat cu coada, ar trebui sa vezi si sa auzi bataia, la fel cum se intampla cand loveste pestisorii.