Atacul avatului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 29 Aug 2005, 12:27

Florin M scrie:Pt mine e evident ca avatul are o bataie din coada ... am vazut persoana cu o vanataie serioasa capatata de la un avat, asta pe cand statea in apa si pescuia la scobar.
o fi vrut sa-l ameteasca :roll: :twisted:

bataia din coada eu cred ca e pt. intoarcerea brusca pe care o face.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Florin M
senior
senior

Mesaj de Florin M » 29 Aug 2005, 12:31

Cred ca ai dretate, tr sa ne gandim ca avatul nu are dinti precum stiuca si salaul si de inghitit ii inghite cu capul inaite ... asa ca nu prea are timp de manevre cu obletele in gura.

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 29 Aug 2005, 13:24

Este posibil ca avatul sa atace nu numai cand mananca, ci uneori dintr-un instinct agresiv sa loveasca vreun intrus patruns in zona lui.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 29 Aug 2005, 13:49

adilucu scrie: repet, bataia zgomotoasa a avatului nu inseamna neaparat lovirea cu coada. daca e asa, atunci somnul procedeaza la fel? ca si asta cand bate ii vezi matahala de coada iesind din apa. dar pt. aia nimeni nu zice de somn ca ameteste pestii cu coada.
Nu zice nimeni pentru ca este evident ca somnul nu de aia plezneste suprafata apei cu coada, intr-un mod inconfundabil.
Apropo de chestia asta, am avut ocazia sa vad undeva, intr-o dimineata, in urma cu vreo 3 luni, un adevarat "festival" de somn. Ieseau la suprafaţa ca delfinii si cand o luau in jos plezneau apa zgomotos cu cozile. Bucati de la 3-4 kg la +20kg. Nu stiu cati or fi fost, dar am vazut peste cincizeci de batai.
Am incercat toate nalucile posibile, fara a avea macar un tzac.

Nu stiu de ce natura e manifestarea asta, dar nu are nici cea mai mica legatura cu mancatul.
Crapii de ce ies uneori la suprafata ?

La avat e cu totul altceva. Si nu cred ca e doar o curba luata mai periculos

:idea:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 29 Aug 2005, 14:12

Nu m-ati convins cu bataia cu coada peste vobler. Intotdeauna atacul il simt ca o mica (sau mare) STOPARE si nu IMPINGERE, cum s-ar intimpla daca ar da cu coada.
Sau ii da cu coada peste cap? :twisted:
Am stat simbata si priveam avatii de sus (stii tu razvane, unde :lol:), cu polarizanti, ii vedeam clar cum ataca: veneau de dedesubt cam la 45 grade si luau cu gura pestii, dupa care venea intoarcerea zgomotoasa. Cind lua pestele inca nu se vedea la suprafata altceva decit pestisori sarind si fugind. Intr-adevar i-am vazut intorcindu-se dupa cite un oblete ratacit de turma, dar care nicidecum nu parea sa fi luat o lopata peste cap :lol:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 29 Aug 2005, 14:23

asa este, vine cumva oblic, de dedesupt, inhata si urmeaza intoarcerea brusca foarte aproape de suprafata, ceea ce determina zgomotul acela puternic si "dusul" :)
eu spun aici ceea ce am vazut de mai multe ori, nu ceea ce banuiesc.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 29 Aug 2005, 14:29

Intrebarea este: intotdeauna mananca asa (ca sambata). Asta-i regula ?
E adevarat ca sunt situatii cand vine de undeva de jos. Atunci il prinzi de obicei cu tripla de pe burta voblerului in gura.

Dar cand bate la suprafata refuz sa cred ca o face doar pentru a se intoarce. Si salaul se intoarce, de stiuca nu mai vorbesc, dar nici unul nu face ca avatul. E ceva specific avatului
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 29 Aug 2005, 14:36

razvan m. scrie:Hai sa o luam logic.
Bate pentru a-i lovi si a dezorienta pestisorii
Defineste termenul "a bate".Daca te referi la atacul violent de la suprafata apei,este pentru ca,conditiile de temperatura,apa,anotimp le impune o vanatoare de suprafata,in locurile unde umbla pestele prada in acel moment,de atac zgomotos.Niciodata nu am vazut avat care sa "bata" pestisorii cu coada,ci sa atace violent cu falcile.
Parerea mea.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 29 Aug 2005, 14:36

asa este razvane, fiecare rapitor isi are specificul lui.
dar nu cred varianta ca da cu coada in vobler.
am mai intrebat odata, de ce nu se aude bataia, daca da cu coada in vobler?
inca ceva, cam de ce forta este nevoie ca sa "loveasca" sub apa un pestisor? ca nu e tot una sa vina in viteza si sa dea cu capul sau cu operculele, sau sa vina in viteza si sa dea cu coada.
incearca tu sa lovesti ceva sub apa cu palma si spune-mi cat e de usor sau de greu...

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 29 Aug 2005, 14:38

Presupusul instinct al avatului de a lovi prada cu coada chiar daca nu se manifesta frecvent, nu demonstreaza ca in anumite situatii, mai rare, nu ar exista.

Scrie răspuns