Articol " Lanseta de musca" - Feedback

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
fff
senior
senior

Mesaj de fff » 07 Feb 2005, 14:47

Prohibitia in Delta ... E oarecum o alta Marie da' tot cu palarie (nu aceiasi, si o sa va explic de ce) :twisted:. Nu stiu cat de actuala mai este aceasta prevedere dupa toate modificarile legii, dar cred totusi ca acest lucru nu s-a schimbat. Deci, pe scurt:
1. pentru bazinele piscicole naturale (toata Delta cu exceptia amenajarilor sau crescatoriilor piscicole) prohibitia e prohibitie atat pentru pescuitul industrial (in scop comercial) cat si pentru cel recreativ/sportiv.
2. pentru bazinele piscicole artificiale din Delta (crescatorii sau amenajari piscicole sau cum vreti sa le spuneti) prohibitia nu se aplica DACA administratorii (concesionarii sau proprietarii) fac dovada ca bazinele respective au fost vidate complet si au fost repopulate!!! - asta e acea "alta palarie" de care vorbeam, in restul tarii prohibitia nu se aplica indiferent ca au vidat si populat sau nu bazinele).
Deci, pentru cei care vor sa fie in legalitate, eu cred ca este bine sa intrebe in prealabil la ARBDD daca este sau nu prohibitie in amenajarea respectiva.

@Danr- orice s-ar spune, "muscarii" sunt o elita, dar nu a tuturor pescarilor, ci numai a celor ce practica pescuitul la musca artificiala. Dupa ce te apuci de muscarit vei intelege (daca nu ai inteles deja :wink:) de ce si ce vreau sa spun :twisted:

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 07 Feb 2005, 14:54

deci da :lol:

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 07 Feb 2005, 18:04

fff, stii, stateam acu doua saptamani toti clujenii stransi la sedinta si discutam si cu BogdanV despre arbitrajul concursurilor de pescuit aici in tara si aiurea si am ajuns cu totii la concluzia ca pescuitul la musca e un pescuit de domni!. Nu "domni" din tara noastra draga, noi pana a deveni domni mai avem ceva cale. Dar, Dane, nu pot sa spun ca e elita pescuitului sau nu, dar e un pescuit de domni:). Apropo, in masura in care muscarii de dincolo aproape cu totii pescuiesc fara spin si dau drumul pestilor in majoritatea lor ( nu zic ca nu se retine cateodata) - procentul, cred, e de peste 80% de pesti eliberati, iar legea nescrisa a muscarilor este sa se elibereze pestii prinsi, si zici ca nu e o elita acest gen de pescuit, atunci no comment:)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 07 Feb 2005, 18:32

In ziua de azi cand pescutul sportiv de toate genurile este practicat cu scule din ce in ce mai perfectionate .... cand informatiile se obtin din ce in ce mai usor ... este important sa intelegem ca de unde luam fara sa lasam ca fondul piscicol sa poata sa se regenereze, ... va dispare fara urma.

Nici aici nu exista reguli generale ... dar cand vorbim de salmonide ... ele sunt foarte sensibile. Dar tot acest proces de a elibera trebuie sa fie sub egida unor oameni ce cunosc ce fac.

Dar in general indiferent cu cine am vorbit din cei ce au pescuit zeci de ani ... toti au ajuns la aceasi conncluzie. Muscatura este ceea ce ii pasioneaza in continuare si rezultatul final al drilului ... sau dimensiunea ... nu mai este importanta. Sa regasesti in fiecare an pe un loc stiut doar de tine un peste care poate l-ai prins cel putin de cateva ori este un simtamant deosebit.

Sa il vezi muscarind .. sa-l spionezi de prin boscheti si la momentul ppotrivit sa-i pui sub nas o imitatie ... si sa-l vezi ridicandu-se tacticos sa o culeaga ... este o injectie de adrenalina acre te incalzeste o intreaga iarna la gura sobei. :D

Eu personal am avut acest prilej trei ani al rand. Cat de trist am fost cand nu l-am mai gasit la locul stiut ... nu am cuvinte sa va spun.

Cat despre discutia ... este sau nu PMA un pescuit de elita? - nu spun decat atat:
Pescuitul la musca artificiala este ceea ce il facem noi sa fie.
El nu este ami complicat ca pescuitul la pluta. Facand abstractie de tehnica.
Fir intins!
Borealis F

eugend
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de eugend » 07 Feb 2005, 20:23

la pastrav nu cred ca este valabil procentul de 80% eliberari pt. ca de multe ori (cam 50% din cazuri) nu supravietuieste.depinde de cum inghiten carligul si cat il chinui pe uscat.se pune problema dupa ce-l ghicesti ce intentii are ?

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 07 Feb 2005, 21:54

da luci spun ca nu este o elita, desi muscarilor le place sa creada ca sunt superiori spinnerilor, care le place sa creada ca sunt superiori craparilor, care le place sa creada ca sunt superiori carasarilor, samd :lol:
intra pe forumul de crap sa vezi alti pescari pasionati, cu rate de eliberare care tind catre 100 % ( datorita faptului ca la crap nu se ranesc asa rau pestii )
pescari care pleaca la ei cu saltele de primire care sa nu raneasca pestele cat il scot sa-i faca o poza, si care dau milioane de lei pe o partida
daca sunt domni sau nu, asta tine evident de caracter mai mult decat de bani :)
in rest, parerea mea este ca suntem toti la fel de pescari, chiar daca muscarii sunt mai putini si mai exclusivisti :lol:

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 07 Feb 2005, 22:13

Nu zic cu rautate; sa ma scuze colegii de pe crap.ro dar daca n-ar fi obligativitatea din concursuri cred ca mai rar saltea :lol: Mai repede sa traga un pui de somn pe ia ca tot au fost nevoiti sa o cumpere :x si mai si ocupa loc in sarsanale :? Ei dar sa nu fiu carcotas orice inceput (de voie sau fara de voie) e binevenit si poate deveni regula :wink:

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 08 Feb 2005, 08:21

N-ai dreptate. Stiu o multime de crapari cu saltea care n-au fost la nici un concurs si nici nu au de gand sa mearga.

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 08 Feb 2005, 09:11

Nu te contrazic! Oricum am spus-o mai mult ca pe ogluma desi.... si eu stiu o gramada ca cei de care am amintit. In nici-un caz nu generalizez.
Dar ma oftic oarecum ca din cauza a tot mai multi pescari de crap majoritatea patronilor de balti au declarat razboi rapitorilor (in special stiucii) de frica ,,ca le extermina marfa care le baga banii in buzunare:ciortanul :(

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 08 Feb 2005, 10:49

Na, eu v-am intaratat pe voi si voi pe mine ... :wink: :twisted:
Serios acum, pentru a intelege de ce muscarii reprezinta elita celor care practica pma va trebui sa faceti o delimitare intre:
1. muscari = cei care nu si-au facut din pma un scop in sine, ci un "mod de viata" muscarind din placerea de a fi in mijlocul naturii, de a observa, cunoaste si deprinde obiceiurile pestilor, de a elibera pestii prinsi, chiar daca nu pe toti, cei care se bucura mai mult la auzul susurului unei ape de munte decat atunci cand reusesc prinderea unui peste
si
2. restul practicantilor pma = cei care au drept principal obiectiv capturarea si retinerea a cat mai multor pesti (eventual si cat mai mari)

Acum, faptul ca muscarii sunt considerati (sau se considera) elita tuturor pescarilor indiferent de stilul practicat e doar o chestie de interpretare si depinde de cine si cum o face. Avand in vedere faptul ca cele 2 categorii mentionate mai sus (pescari adevarati si restul) pot fi intalnite in oricare alt stil de pescuit eu spun ca fiecare stil isi are propria sa elita deoarece in fiecare caz sunt adepti ai uneia sau alteia dintre variante si nu cred ca e cazul sa facem o comparatie intre muscari si ceilalti (desi, daca stam stramb dar gandim drept :wink:, e de netagaduit faptul ca majoritatea muscarilor au practicat (deci stiu) si inca o mai fac, si alte stiluri, pe cand ceilalti nu. Mai mult, eu n-am auzit de nici un muscar adevarat care sa fi renuntat la muscarit in detrimentul altui stil, pe cand, din randul celorlalti cunosc destui care au renuntat (nu in totalitate) la stilul preferat in detrimentul muscaritului odata ce i-au deprins tainele).

@Eugend - daca manipulezi :oops: cu atentie pastravii prinsi si folosesti muste legate pe carlige fara spin procentul exemplarelor care ar avea de suferit de pe urma capturarii este destul de scazut (sub 10%). Sunt rare cazurile in care pastravii inghit musca cu totul iar atunci cand o fac, de regula se agata in "gatlej" si mai rar in branhii.

P.S. Luci, eu cred ca putem lasa modestia (sau suspiciunea?) la o parte recunoscand ca si in Ro sunt cativa "domni" (dintre cei cat de cat cunoscuti, fara a-i pune la socoteala pe eternii anonimi care nu vor sa iasa in evidenta) :wink:. E adevarat insa ca sunt muuuult prea putini in comparatie cu ceilalti :?

Scrie răspuns