Na, eu v-am intaratat pe voi si voi pe mine ...
Serios acum, pentru a intelege de ce muscarii reprezinta elita celor care practica pma va trebui sa faceti o delimitare intre:
1. muscari = cei care nu si-au facut din pma un scop in sine, ci un "mod de viata" muscarind din placerea de a fi in mijlocul naturii, de a observa, cunoaste si deprinde obiceiurile pestilor, de a elibera pestii prinsi, chiar daca nu pe toti, cei care se bucura mai mult la auzul susurului unei ape de munte decat atunci cand reusesc prinderea unui peste
si
2. restul practicantilor pma = cei care au drept principal obiectiv capturarea si retinerea a cat mai multor pesti (eventual si cat mai mari)
Acum, faptul ca muscarii sunt considerati (sau se considera) elita tuturor pescarilor indiferent de stilul practicat e doar o chestie de interpretare si depinde de cine si cum o face. Avand in vedere faptul ca cele 2 categorii mentionate mai sus (pescari adevarati si restul) pot fi intalnite in oricare alt stil de pescuit eu spun ca fiecare stil isi are propria sa elita deoarece in fiecare caz sunt adepti ai uneia sau alteia dintre variante si nu cred ca e cazul sa facem o comparatie intre muscari si ceilalti (desi, daca stam stramb dar gandim drept

, e de netagaduit faptul ca majoritatea muscarilor au practicat (deci stiu) si inca o mai fac, si alte stiluri, pe cand ceilalti nu. Mai mult, eu n-am auzit de nici un muscar adevarat care sa fi renuntat la muscarit in detrimentul altui stil, pe cand, din randul celorlalti cunosc destui care au renuntat (nu in totalitate) la stilul preferat in detrimentul muscaritului odata ce i-au deprins tainele).
@Eugend - daca manipulezi

cu atentie pastravii prinsi si folosesti muste legate pe carlige fara spin procentul exemplarelor care ar avea de suferit de pe urma capturarii este destul de scazut (sub 10%). Sunt rare cazurile in care pastravii inghit musca cu totul iar atunci cand o fac, de regula se agata in "gatlej" si mai rar in branhii.
P.S. Luci, eu cred ca putem lasa modestia (sau suspiciunea?) la o parte recunoscand ca si in Ro sunt cativa "domni" (dintre cei cat de cat cunoscuti, fara a-i pune la socoteala pe eternii anonimi care nu vor sa iasa in evidenta)

. E adevarat insa ca sunt muuuult prea putini in comparatie cu ceilalti