Articol " Lanseta de musca" - Feedback

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Luci
veteran
veteran

Articol " Lanseta de musca" - Feedback

Mesaj de Luci » 05 Ian 2005, 13:42

In primul rand vreau sa spun ca este laudabila incercarea de a acoperi cat mai bine domeniile de pescuit la rapitori ( implicit flyfishingul) atat prin tehnici , noutati cat si prin articole ce sa cuprinda date despre constructia betelor de musca, bete extrem de importante in acest segment al pescuitului. DAR!, cine face acest lucru este bine sa fie cat mai informat caci sa dai informatii eronate pescarilor mai avansati cat si incepatorilor, nu cred ca este bine. De ce? Pentru ca un bagaj de informatii proaste poate influenta negativ bugetul alocat acestei pasiuni, si poate sa faca din acest gen de pescuit un chin.
Si acu fara suparare ma vad nevoit sa fac mici corectii articolului, corectii pe care le supun criticii, daca este cazul, si celorlalti muscari:

Ene spune:

"Pentru pescuitul pe rauletele noastre cu pastraviori si lipanusi unde este nevoie în cele mai multe din cazuri este nevoie de lanseuri de cativa metri nu este snobism sa platesti pe materiale,performante si nume pe care nu ai cum sa le folosesti daca este vorba de casting sau dimensiuni de pesti? (poate la alte specii sau pe lac la pastravi ... cine pescuieste frecvent?)."

###Este un snobism al lui Fernando Mihailescu si "Bimbi" Ardeleanu ( dupa mine sunt suficiente doua exemple) care sunt campioni nationali ( Ferdy) si au avut rezultate notabile la concursurile mondiale si europene ( locul 4 si 5) sa foloseasca bete de ultima generatie? Nemailuand in consideratie ca cehii pescuiesc in majoritatea lor cu bete Sage( pentru cei ce nu stiu, sunt campioni incontestabili a acestui stil)?- acesta este un argument. ALt argument sta in calitatea betelor, a materialelor ce sunt folosite la construirea vergilor de musca, materiale scumpe ce fac asa zisul "snobism". Cum e mai bine , sa pescuiesti o zi intreaga cu un bat ce pare a fi "par", sa fie greu si sa faci scurta la mana, sau cu un bat de 60gr ce face un deliciu din lansare si intepare, fara a rupe gura pestilor si mai ales reduce numarul de ratari?!? Las raspunsul la latitudinea pescarilor.

Ene spune:
"Generatiile 1, 2, 3 de grafit (care se pescuiesc excelent si sunt mai potrivite în multe cazuri pentru pescuitul de salmonide) si care beneficiaza de un design si rasini potrivite se materializeaza in lansete performante al carui pret reprezinta o fractie din costul unei lansete de multe sute de $.

Daca vorbim de pescuit (în special la salmonide) si nu de casting o lanseta smooth (blanda) este întotdeauna superioara unei lansete stiff (rigida)."

### Total eronat, reactia rapida este preferata celei lente a betelor de musca - se poate cere sfatul celorlalti muscari autohtoni de renume inclusiv a pescarilor de pe alte meleaguri ( sunt site-uri dedicate si se pot obtine informatii, sfaturi si lamuriri)

Ene spune:
"... si acum ce spun marii producatori despre caracteristicile lansetelor. Ce spun - SCOTT / ORVIS / ALL STAR / CABELA'S – Este totusi bine sa fie adaptat la conditiile de aici!"

### Ai omis Sage si Loomis. Daca se studiaza fraza, nu intelegi nimic din ea, legile gramaticii lipsesc cu desavarsire: Ce spun marii producatori? De ce este totusi mai bine sa te adaptezi la conditiile noastre? Ma intreb o fi o traducere eronata din ceva articole straine?- E drept, sunt un pic mucalit cu remarca asta...

NU ma mai leg de alte aspecte in care Ene sustine ca clasele #2, #3,#4 de musca se preteaza doar la pescuitul cu uscate. L-as intreba pe aceasta cale: Da' la nimfa sau uda nu merg? Trebuie alte clase?

DUpa parerea mea, articolul trebuie din greu slefuit atat ca informatii, noutati, explicatii corecte cat si din punct de vedere gramatical.

In rest intentia este laudabila.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 05 Ian 2005, 13:58

Multumim pentru feedback.

Feedback-ul la articole este absolut necesar, si ne ajuta pe toti.

Referitor la articole, as vrea totusi sa precizez ca fiecare articol tehnic reprezinta opinia celui care il scrie. Nici pe departe nu reprezinta adevarul absolut in pescuit, si in general gusturile, experienta proprie, influentele de la alti pescari, si cele citite prin alte parti isi pun amprenta cand scriem ceva despre pescuit.
Nimeni nu trebuie sa ia drept regula ceea ce citeste intr-un articol, informatiile se acumuleaza consultand mai multe surse de informatie, printre care si forumul - de exemplu acest feedback :lol:

Asteptam cu interes si articole scrise de alti muscari, pentru a vedea si alte puncte de vedere sau pentru completari.

Referitor la gramatica ai dreptate, o sa fie corectat sau reformulat.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 05 Ian 2005, 14:14

dane, acuma fara suparare, dar cred ca locul OPINIILOR e mai potrivit pe forum, iar intr-un articol e bine sa fie informatii cat mai aproape de adevar si realitate. Normal ca adevarul absolut nu nu-l vom gasi in nici un articol, dar totusi, pe un site de pescuit, la sectiunea articole, nu ar trebui sa gasim opinii sau pareri personale, ci informatii reale si adevarate, care sa ajute un incepatator.
sper ca ai inteles ideea. si inca odata, n-am vrut sa supar pe nimeni.

ps. articolele sunt trecute printr-un "filtru"? adica incearca cineva sa vada daca ce a scris omu` acolo e realitate sau nu? sau sunt puse direct pe site, indiferent daca-s baliverne sau nu?
personal, fiind doar la stadiul de documentare in ceea ce priveste flyfishing-ul, citind articolul, iar acum feedback-ul, sunt intr-o ceata totala. parca mai mult mi-au folosit mesajele scrise la topicuirle de fly.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 05 Ian 2005, 14:31

articolul este scris de un pescar bun, pe care il cunosc ( eu si multa lume )
a scris articole si pentru ALP, Infopescar, samd.

acesta este filtrul, alt filtru posibil mie nu imi trece prin minte
criteriile dupa care selectez autorii sunt urmatoarele:
- pescar bun cunoscut in timp de mine sau de altii
- pescari care au mai publicat inainte in reviste
- pescari care in timp au aratat pe forum ca sunt competenti ( detin cunostiinte temeinice )
- pescari cunoscuti cu trofee la activ - in concursuri de pescuit ( este cazul articolelor cu autori straini )

retine te rog ca am insistat pe termernul "pescar", prefer un articol scris de un pescar adevarat dar fara calitati novelistice

ai citit articolul si ai intrat in ceata :lol:, dar dupa ce ai citit pe forum nu ai intrat in ceata ?
ba lansete scurte ba lansete lungi, ba salaul confunda naluca ba nu confunda, in cate discutii ai gasit consens ?
crezi ca este posibil sa scrie cineva un articol despre pescuit si sa nu existe pareri contrarii ?
nu eu am deschis topicul despre salaul care confunda naluca, pentru ca nu am fost de acord cu ceea ce era scris in 2 (doua) articole aparute in ALP ?

eu cred ca noi ( ca doar toti invatam in permanenta ) avem cateva filtre: articolele de pe site si de pe intregul Internet sau reviste etc, numele si referinte despre cine a scris articolul, feedback-ul in discutiile de pe forum, experienta personala si nu in ultimul rand discernamantul propriu

deci nu luati de 100 % ce scrie cineva intr-un articol, pt. simplu motiv ca nu exista 100 % in pescuit

inca o chestie, unul din foarte cunoscutii pescari de musca romani, de la care am avea de invat cu totii, a refuzat sa scrie articol pt. site tocmai din acest motiv: cate bordeie atatea obiceie si cu siguranta ar fi fost contestat puternic la ceea ce a scris
sper sa nu se supere ca am scris treba asta, nu te-ai suparat nu ? :lol: :lol:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 05 Ian 2005, 14:50

danr scrie: ai citit articolul si ai intrat in ceata :lol:, dar dupa ce ai citit pe forum nu ai intrat in ceata ?
ba lansete scurte ba lansete lungi, ba salaul confunda naluca ba nu confunda, in cate discutii ai gasit consens ?
crezi ca este posibil sa scrie cineva un articol despre pescuit si sa nu existe pareri contrarii ?
nu eu am deschis topicul despre salaul care confunda naluca, pentru ca nu am fost de acord cu ceea ce era scris in 2 (doua) articole aparute in ALP ?
dane, pai nu pentru asta e forum? pt. pareri si cunostinte personale. e normal sa fie contradictii. dar daca si in articole gasesti acelasi lucru, care e diferenta dintre o discutie pe forum si un articol?

eu nu am contestat valoare ca pescar a lui Cristi Ene. Dar raman la ideea ca parerile personale nu trebuie exprimate in articole, daca nu sunt general valabile. Sau sa se precizeze da la bun inceput ca articolul respectiv prezinta o parere strict personala si ca nu te poti baza pe cele scrise ca sa-ti cumperi o lanseta, in cazul nostru.

Sa-ti dau un exemplu: personal folosesc o singura lanseta de spinning (inca nu am apucat sa-mi mai cumpar) cu care ma adaptez pt. toate speciile de rapitori si o gama larga de naluci. As putea sa scriu un articol "Lanseta universala" (universala cel putin pt. mine pana acum), dar stim bine ca asa ceva nu exista.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 05 Ian 2005, 14:59

Adi,
problema este ca eu personal nu pot sa refuz un articol scris de un pescar, sau sa spun ca nu este corect decat daca contine aceste chestii flagrante cum ai dat tu exemplul
daca nu are chestii flagrante, imi pot exprima opinii contrare pe forum dar nu pot umbla la articol, din motive lesne de inteles
daca nu vad chestii flagrante articolul trece
m-am gandit la un moment dat la un rating per articol, dar nu mi se pare o solutie viabila, pentru ca ratingul ar trebui sa fie dat de un fel de sfat al batranilor ca sa certifice valoarea tehnica a unui articol

ne-au ramas discutiile pe forum :lol:

inca o chestie, treaba cu "general valabile" e extrem de relativa
daca eugen ar fi scris un articol despre cum a prins el 10 kile de salau si un somn pe apa de 10 m adancime la musca legata de el pe jig, l-ar fi crezut cineva ?
nu cred
e general valabil ? nici pe departe
90 % din pescari ar spune ca nu e posibil
si totusi este valabil, pentru ca eu am fost de fata :lol:
Ultima oară modificat 05 Ian 2005, 15:09 de către danr, modificat 1 dată în total.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 05 Ian 2005, 15:08

dane, ai si tu dreptetea ta :D
dar mai e o problema: recomand site-ul unui prieten. el incepe si citeste articolele, se orienteaza dupa ele, si cineva il intreaba: "Cine te-a invatat ma` prostia asta?" si el ii spune ca a citit-i intr-un articol pe rapitori.ro. Nu suna prea bine, nu?

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 05 Ian 2005, 15:09

adilucu scrie: As putea sa scriu un articol "Lanseta universala" ......
Spune-i asta lui Wavedancer.... mai ales dupa polemica de dinaintea concursului de pescuit la stiuca din toamna, parca de la Sacalia...
baiatul asta este gata sa foloseasca pentru un anumit peste o anumita lanseta, un anumit tip de fir, o anumita naluca s.a.m.d.
Ce-i drept si eu cand plec la pescuit folosesc o lanseta, o mulineta un singur tip de nailon pentru toti pestii :D

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 05 Ian 2005, 15:15

in permanenta o sa fie cineva care o sa intrebe: cine te-a invata ma prostia asta ?

vezi exemplu cu eugen si musca tete prinzatoare de salai si somn la mare adancime, ( apucasem deja sa completez - vezi postul anterior )
vrei sa-ti mai spun ca niste pescari de salau pe olt, mari jig-uitori cu ani vechime pe lacurile alea, erau sa cada din barca cand au vazut, mai ales ca ei nu prea prindeau ?
si pe mine m-a cam bulversat, n-as fi crezut nici daca ma taiai cu lama ca poti prinde la musca pe apa de 10 m atatia salai si un somn pe deasupra
eugen a fost tina continua a mistourilor facute de mine si mihai pe tema insectarului sau, asta pana la acest eveniment marcant :lol: :lol:

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 05 Ian 2005, 15:18

Domnilor, cu respect, as dori sa-mi spun si eu punctul de vedere cu privire la cele de mai sus:

1. Cu privire la utilitatea unui feedback - e OK.
DAR, din cele pe care le cunosc, cei care le scriu fac "munca patriotica". Mi se pare corect, atat timp cat faci ceva din placere, in legatura cu asa un hobby, sa nu fie musai remunerata. De aici (de la a face ceva din pasiune) pana la a fi urechiat autorul cu privire la greselile gramaticale, mi se pare o cale lunga. Nu ca as fi un dusman al ortigrafierii (sunt al caligrafiei :D ). Sa nu uitam insa ca a fi pe forumul asta este un accesoriu la pasiunii noastre s-asa inghesuite de neveste, job-uri, poluare, AGVPS, Guvern, mecanicul auto, soacra, copii, sindromul "mana de lemn" etc.
Deci, in consecinta, consider ca BUNAVOINTA cuiva de a pune cap la cap niste idei trebuie ORICUM incurajata. Ceea ce nu se intampla in situatia in care i se da cu DEX-ul in cap. Asta atata timp cat ideea este inteligibila.

E clar ca adevarul e mult mai nuantat, si, in egala masura e clar ca acesta poate sa reiasa mai usor discutand in contradictoriu acele idei (din ce stiu eu, acesta modalitate de aflare a adevarului se cheama maieutica). Deci, odata in plus, TREBUIE APRECIAT AUTORUL.

Pe de alta parte, poate ca articolul nu e grozav. Eu, fiind un profan in ale pescuitului, l-am citit totusi cu placere). Insa, poate ca pe viitor, autorul ar mai avea ceva sa spuna, si de data asta va putea fi apreciat de mult mai multi dintre noi. Ma indoiesc ca atitudinea noastra il va face stimula in acest sens.

Mai ales ca este vorba de pescuit la musca artificiala, pescuit la care sunt cu totul pe dinafara, si mai mult, NICI NU AM AVUT OCAZIA SA VAD PE CINEVA (live) PESCUIND LA MA. Deci orice informatie e utila.
Adilucu, cine sa controleze articolele? Dan tocmai spunea acu vreo 2 luni ca si-a cumparat primul bat de musca. :D
Luci, sunt convins ca tu, ca si ceilalti pescari, nu scoateti 300 $ din buzunar pentru un bat, pentru simplu fapt ca cineva (necunoscut) la recomandat. Fie el de la ALP sau alte cercuri "culte". Luati o informatie, o verificati in mai multe surse, etc... stiti voi!

2. Poate ca acesta atitudine de ati spune punctul de vedere ar trebui luata mai cu binisorul, nu o singura data, am primit informatii de la niste colegi CU RUGAMINTEA EXPRESA de a nu le arata sursa, in vederea dezbarii lor pe forum. Poate ca ei greseau, pentru ca acest gen de remarci si dezbateri, ce UNEORI sar calul, uneori sunt stupide, DER DE CELE MAI MULTE ORI SUNT BINEVENITE, sunt inerente comunicarii de tip forum pe internet. Dar eu consider ca acele idei erau bune si forumul a avut de suferit.

3. Ceea ce nu pot sa nu remarc este ca intr-adevar, un bat rapid ajuta cu mult la intepare. Insa, nu este mai usor de lansat firul cu unul mai bland?
Intreb si io, nu dau cu paru! :D

Hai sa fiti iubiti! Dar nu distrugeti initiativele frumoase!

Felicitari autorului si kkt pe bete pescarilor!

PS: Apropos, a venit popa cu boboteaza. Ocupanta celeilalte jumatati a patului a zis ca musai tre sa-l aducem. Atunci, daca tot am stat de el, macar l-am pus sa dea cu somoiogul ala si pe lansete. A bagat una bucata rugaciune -dedicatie speciala pe langa ele (ceva cu despicatul apelor, sa iasa multime de pesti + 3 seturi de inchinaciuni + 3 ori Amin, popa + echipa. Dupa aia mi-a zis ca recordul lui e un crap de 23 de kg pe o balastiera pe langa Bragadiru. :shock:
Aviz amatorilor!

Scrie răspuns