SINAIA

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 17 Mar 2006, 11:58

adeline,

nu intententionez catusi de putin sa ma dau mai catolic decat papa. am zis ce cred, fara amenzi usturatoare nu se vor schimba lucrurile. nu stiu de ce remarcati numai pasaje si nu mesajul in intregime, ca e zic eu mult mai tolerant decat cate isi luase deja omul de la ceilalti.

daca te incalezeste cu ceva iti recunosc numaidecat ca am prins si eu pastravi cu naturale, dat fiind ca am copilarit tot la munte. am pescuit si in prohibitie si noaptea si cateodata am mai tinut si pesti sub masura sau mult peste cat este limita legala de cantitate sau am agatat intentionat crapi cu jigul. nu sunt de acord cu prohibitia si nici cu baltile unde mai platesc taxa ca n-am unde pescui si vad ca sunt crescatorii de fitofagi si te mai si jupoaie de bani, ba te si injura ca le dai drumu' rapitorilor inapoi. multe chestii de sistem mi se par nedrepte.

pe de alta parte sunt multi ani de cand nu mai pescuiesc cu viu chiar daca ar fi cazul cateodata si am ajuns sa prind si carasi la musca si sa dau mai des la musca decat la spin fiindca pentru mine conteaza cum ma simt cand prind pestele, nu atat cat prind. dar asta e cu totul altceva si nu vad de ce trebuie discutat aici. imi pare rau, dar nu vad nici o legatura intre felul cum inteleg eu pescuitul si cum il intelege subiectul discutiei. chiar nu simt nevoia sa fiu intelegator cu altcineva pe motiv ca avem in comun cate un batz in mana cand ne intalnim pe balta.

sau vi se pare voua ca de fapt si eu sunt tot pe acolo si muscarii astia care i-o dau din voleu ar trebui si ei sa se simta aproape si sa fraternizeze elegant cu baietii care isi scot famelia la munte si mai baga si-o rama ca sa aiba de-un gratar? nu cred ca tie ti se intampla des sa stai de vorba cu baietii care dau la grebla pe raurile tale.

sa ne intelegem, pastravii au super putine locuri unde pot supravietui pe un rau, se reproduc in alta rata decat baboii pe balti iar locurile de pescuit sunt mult mai limitate. pe dan il deranjeaza aia cu 10 lansete care se intind pe cele mai bune locuri cand vrea si el sa dea la salau cu una.

no, ma intreb cum s-ar simti daca ar merge tot atatia km sa dea la musca pe un rau de pastrav, ar plati taxa si cand ajunge la locul faptei tot segmentul de rau bun e plin de oameni care dau la rama si mai fac si gratare la locul faptei cu tot ce prind, fara sa fi platit macar autorizatia, fiindca alora de la ocolul silvic li se rupe de-alde lor si ne ard pe noi astia veniti din alte parti. este fix ca si cum te-ai duce la peste si toata balta e luata si chiar nu mai ai unde da din cauza unora care pescuiesc de foame si care sunt tolerati si chiar incurajati sa-si faca de cap.

pe mine sincer ma deranjeaza elitismul exagerat si atitudinea generala pescarilor care stiu pescui altfel decat la ciortan, se lauda ca promoveaza cutare si cutare aspect si de fapt si le tin doar pentru ei. cred ca e o mare greseala sa nu popularizezi un sport misto care are un rol important in educatia oamenilor. dar aici nu de asta era vorba, baietii care s-au bagat si i-au dat-o stiu foarte bine ce-i pe apa si cum e cand nu te mai poti intinde de niste baietii care pescuiesc de foame.

eu i-am spus omului sa treaca la pescuit cu musca pentru ca se prinde mai bine de cele mai multe ori si e mai mare distractia. atat. mai toti cei pe care i-am vazut invatand sa pescuiasca la spin sau la musca mai devreme sau mai tarziu au ajuns sa fie furati de frumusetea sportului si sa respecte si pestele. daca serban pescuieste de foame, probabil nu va percuta si-si va vedea de-ale lui convins fiind ca numai la viu se prinde.

atunci nu mai zic nimic si va las pe voi sa fiti intelegatori cu ce zice daca veti mai fi capabili. chit ca aveti atitudinea asta numai pentru ca nu va intereseaza pescuitul la musca pe rau, daca ati baga din astea nu prea vi s-ar mai parea asa logic ce sustineti aici si nici n-ati mai fi asa de toleranti.

nu e treaba mea sa fac politie si altii trebuie sa vada ce se intampla si sa ia masuri. dar eu cred ca asa trebuie facut, cand esti prins c-ai sarit calul sa fii ars. asa s-a facut educatie in toata lumea si ar fi timpul sa inceapa si la noi. normal ca asta inseamna sa ne-o mai luam si noi, dar asta e. mai injur printre dinti cand mi-o iau ca n-am purtat centura dar stiu in acelasi timp ca ar fi trebuit sa port pentru binele meu. asa si cu chestia asta sau cel putin asa o vad eu.

cam asta e. chiar nu am vrut sa fac pe lupul moralist. daca voi asta ati inteles, n-aveti decat sa credeti ce vreti.

numa' bine!

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 17 Mar 2006, 12:04

o maxima pe care o stiu de la o nevasta de preot:
"la femei si la furat trbuie sa te duci singur, dar la braconat e musai sa te duci cu paduraru' " :evil: :evil: :evil:
cu cianuri sau cu modificat cursu' n-ai incercat, s-ar putea sa il iei si pe ala de-o kila ca pe cei subdimensionati stiu ca esti fair play sii lasi acolo
nu-ti urez bafta ori succes ci doar sa-ti reuseasca performanta sa calci in scula vreunui confrate de braconaj de vinatoare
in rest toate bune :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 17 Mar 2006, 12:09

serbane,

foarte tare logica ta, deci faci pestii fericiti pana in clipa mortii eh? :))

daca tot esti tare pe logica, zi-mi si mie, crezi ca pestele ar lua o chestie artificiala daca ar sti ca e artificiala?

la altceva decat pastrav mai dai? nu de alta, da' poate-ti explica baietii astia care te inteleg perfect cum sta treaba cu pescuitul la artificiale.

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 17 Mar 2006, 12:36

Pai dau si la alte specii. La pastrav am cam 4-6 iesiri pe an (lipsa de timp si resurse), dar prind si bibani (Dridu, Lacul Morii, Mihailesti), cleni (Arges, Ialomita), mrene (Ialomita langa Tarvoviste), mai rar caras si crap. La mare ma aleg cu guvizi, caini, chefali mici si medii , stavrizi.
Dar inima mea e tot la pastrav, il visez noaptea.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 17 Mar 2006, 14:34

multam de raspuns, am inteles.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 17 Mar 2006, 15:28

eugen scrie:adeline,
chit ca aveti atitudinea asta numai pentru ca nu va intereseaza pescuitul la musca pe rau, daca ati baga din astea nu prea vi s-ar mai parea asa logic ce sustineti aici si nici n-ati mai fi asa de toleranti.

!
@Eugen
Aici ai dreptate, dar iti spun ca nu de aia nu mai sunt pastravi pentru ca niste naivi flamanzi prind in ipocrizia si naivitatea lor 3-4 pastraviori, ci pentru ca raul e lasat de izbeliste. Deci, degeaba lapidati omul, ca el stie ca nimeni nu-i face nimic si da mai departe nestingherit.....asa cum si noi am dat la randul nostru din barca atatia ani si am pescuit noaptea, pentru ca nu vine nimeni sa te sanctioneze...asa ca morala asta e in zadar si nu corecteaza pe nimeni, doar ne facem rau singuri si ne imbolnavim de inima rea.

ss
senior
senior

Mesaj de ss » 17 Mar 2006, 15:40

Incep sa cred ca serbanica asta e Adelin facand misto de noi, asa o fi???
PESTELE NU ESTE UN FEL DE MANCARE

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 17 Mar 2006, 15:44

Adelin are perfecta dreptata. Pastravii dispar deoarece apele se polueaza, fel de fel de nebuni taie copacii de pe versanti, apoi lasa rumegusul pe mal, raman pete de petrol langa apa. Apoi vin alte animale umane cu tractoare, trec prin vadul ingust al paraului, lama tractorului distruge cascadele si bulboanele, trunchiurile tarate lasa in urma lor fagase imense. Or un parau cu albia deschisa, fara cascade si ascunzatori, marcat de senila utilajului, plin de rumegus si sticle de plastic nu mai e propice pastravului. El nu dispare complet dar devine tot mai rar, ajunge un eveniment prinderea unui de 18 cm. Eu am tot incercat sa fac cascade, multe din ele nu rezista viiturilor din aprilie-mai, mai car bolovani mari de pe mal in albia apei, ingramadesc trunchiuri si pietre ca sa fac mici stavilare. As face si toplitze daca as sti cum.
Deci fiecare din noi trebuie sa incercam sa facem si ceva util ptr apa, nu doar sa ne lamentam ca nu e destul peste.

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 17 Mar 2006, 15:55

Serbanel scrie: As face si toplitze daca as sti cum.
Ce sunt acelea si cum arata?

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 17 Mar 2006, 16:02

Toplita e un mic bazin, sapat intr-o albie paralela abandonata sau pe un brat mort unde aduci un fir de apa, are deversor si preaplin (ma rog, niste orificii pe unda intra si iese apa), se fac cam 3-4 toplite pe un brat de vreo 10 m. Acolo se strange apa curgatoare, venita din paraul principal, in ele se pun puieti de pastrav de 2-3 luni si se tin pana toamna cand sunt deversati in paraul principal, in cascade si bulboane, de preferinta in amonte ca sa nu dea peste pastravi canibali de talie mare. In toplite, alevinii sunt mai bine aparati, acolo poti pune si bucati de cetina, trunchiuri de talie mica etc.

Scrie răspuns