Why custom?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- veteran
Re: Why custom?
Intr-adevar : alconite + top sic e cel mai des intalnit datorita raportului calitate/pret.
Iar manopera pentru construirea unei lansete,in comparatie cu valoarea tuturor componentelor, este in mqajoritatea cazurilor acceptabila. Pretentiile pentru un "look"extra se platesc ! (care nu inbunatateste cu nimic calitatile viitoarei scule).
Iar manopera pentru construirea unei lansete,in comparatie cu valoarea tuturor componentelor, este in mqajoritatea cazurilor acceptabila. Pretentiile pentru un "look"extra se platesc ! (care nu inbunatateste cu nimic calitatile viitoarei scule).
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.
- kingofbeasts
- veteran
se prea poate sa fie cel mai des intalnita. intrebarea e daca conteaza sau nu pentru tine acest aspect. si eu am ales k alconite pentru un proiect (pentru un bat de duzina insa , caruia, ii cam dublez valoarea cu ele). Motivul principal pentru care am facut-o a fost insa ca intr-o prima faza o sa fac ceva experimente pe baza lor si nu vroiam sa dau prea multi bani pentru experimente.SVF scrie:King,eu am ales intr-un final Alconite cu inelul de varf SIC.Dupa mine,cred ca e varianta cel mai des intalnita .Sau poate nu?
-
- veteran
Ceramica denumita comercial Alconite a fost un proiect al celor de la Fuji care au observat ca SIC este prea scump pentru blankuri cu valoare pana in 150$ sau chiar mai mult.
De ex. St.Croix foloseste Fuji SIC doar pe SCV si doar cu rama de otel.
Inelele cu rama de Titan sunt folosite doar pe lansete high-end desi le vad justificate acolo unde este nevoie de greutate minima.
comparativ cu inele Fuji tip Y cele cu rama K tip KL sunt putin mai grele si cu profil mai jos si asa au aparut noile KL -H.
Cum inele mari sunt cele mai scumpe vad justificate mixuri de inele care salveza bani si au performante acolo unde trebuie.
De ex. St.Croix foloseste Fuji SIC doar pe SCV si doar cu rama de otel.
Inelele cu rama de Titan sunt folosite doar pe lansete high-end desi le vad justificate acolo unde este nevoie de greutate minima.
comparativ cu inele Fuji tip Y cele cu rama K tip KL sunt putin mai grele si cu profil mai jos si asa au aparut noile KL -H.
Cum inele mari sunt cele mai scumpe vad justificate mixuri de inele care salveza bani si au performante acolo unde trebuie.
Salut pe toti, interesant topic. Pe scurt, parerea mea este aceeasi: trebuie sa pescuiesti ceva timp, sa-ti fi trecut prin mana ceva lansete, sa sesizezi neajunsuri, slabiciuni la ele, documentatie si abia apoi poti sa comanzi/construiesti un custom. Altfel, cum s-a spus aici, e doar snobism, fashion, etc...Oare cati au trecut prin etapele astea inainte de a face un custom?! 

- kingofbeasts
- veteran
apropo de mixuri. cand eram aproape decis ce varianta de inele sa comand (restransesem cercul la 3 echipari posibile ) navigand pe net dau peste NRX -ul de spinnig de la G.Loomis si o noua idee imi incolteste in minte (de fapt una veche si abandonata acum ivita intr-o alta forma): folosirea unui mix de fuji cu recoil.cristian.ene scrie:comparativ cu inele Fuji tip Y cele cu rama K tip KL sunt putin mai grele si cu profil mai jos si asa au aparut noile KL -H.
E deja notoriu ca inelele recoil transfera mult mai bine senzitivitatea pe blank insa pina acum aveau 2 mari neajunsuri : zgomotul infernal pe care-l faceau in combinatie cu firele textile precum si rezistenta scazuta la actiunea acestora. Cu mono nu prea era problema de zgomot iar cu linie principala 100% fluorcarbon zgomotul era tolerabil (undeva la jumatate intre mono si braid).
Totusi zgomotul cel mai puternic (cand vine vorba de recoil) il provoaca inelele cu diametru mare si cele pe care unghiurile de incidenta ale firului sunt cele mai mari (respectiv inelul de plecare , cel de sufocare "choke point" si top-ul ). In varianta celor de la Loomis in care inelele recoil sunt folosite doar pe partea de tren de fuga "running train" cea mai mare parte a zgomotului de fond dispare. Ceea ce ramane insa e principalul avantaj :senzitivitatea (care e si folosita taman acolo unde si conteaza cel mai mult respectiv pe trenul de fuga).
Daca mai pui la socoteala si faptul ca cei de la REC au eliminat in buna masura si celalalt dezavantaj al acestor inele (rezistenta scazuta la abraziune ) prin noul aliaj nichel titan din care fac inelele ceea ce pana acum era o alegere proasta in materie de inele pentru anumite aplicatii poate deveni o alegere chiar fericita.
In plus cand vorbim de gama micro aceste inele , teoretic, ar trebui sa mai aiba un avantaj : diametru interior mai mare decat omoloagele lor cu pastila (zic teoretic pentru ca nici n-am gasit vreun tabel cu valori masurate si nici personal n-am masurat) .
pe de alta parte un neajuns ar fi ca se pierde functia anti-tangle pe care o confera k-urile fuji . ba mai mult se pare ca cele recoil chiar agata nodul de la lider:
http://www.tackletour.com/reviewgloomisnrx873Cpg2.htmlOne problem I encountered during casting was when I used a leader when fishing braid. The connection knot would occasionally hang on the Recoil guides during casting and retrieval.
se pare ca pana la urma revin la vorba unui prieten : "decisions, decisions". Adica tre sa aleg intre anti-tangle fara zgomot si senzitivitate eventual cu putin zgomot si cu mici agatari.
nu din alta cauza dar, sunt si unii care zic asa :
http://archeryaddix.com/forums/showthre ... oil-GuidesWhat a difference those light guides make in the sensitivity and action of a blank. My friend has the same blank as I do, only he has Fuji Alconite guides...night and day difference.

- kingofbeasts
- veteran
si uite asa un set de inele de compromis care sa satisfaca intr-o mai mare masura cerintele ar putea sa arate asa :

- diametru interior putin mai mare la inelele de pe varf ca sa nu se blocheze usor firul in ele datorita impuritatilor din apa sau datorita ghetii si sa faciliteze trecerea nodului de lider
- rezistenta pastilei e maxima ( SIC -asigurand totodata frecarea cea mai buna- ) in punctele cele mai importante in care firul forteaza pe inel in unghi abrupt : top TMNST 6, inel de plecare KLSG 25 H si choking point TKTSG 7J
- senzitivitatea e maxima datorita recoilurilor (RSPG 5) si a montajului apropiat de fuji concept
- usurinta ansamblului e mai mult decat acceptabila pentru un comportament bun al blankului (cat mai aproape de naked) si o buna echilibrare a lansetei . aici contribuie atat faptul ca 8 din 9 inele sunt pe baza de titan , cat si solutia constructiva aleasa cu inele inalte ce au permis dimensiuni mai mici ale pastilei si implicit inelului
- puterea lansetei e dozata bine fara mari pierderi, aici contribuie de asemenea inelele inalte care au permis tragerea inelului de plecare mai mult spre mulineta si astfel folosirea mai eficienta a talonului in dril, apoi folosirea inelelor mici care fiind in numar mai mare distribuie mult mai uniform fortele pe blank, aliajul de titan al ramei inelelor mici mult mai rezistent la forte mari, precum si robustetea sporita a inelelor de tip k in general
-bugetul necesar in limite acceptabile in raport cu ceea ce ofera setul de inele ca si performanta . reducerea costurilor a fost posibila in primul rind prin folosirea inelelor mici care sunt mai putin scumpe, plus folosirea a 2 inele cu pastila alconite pe trenul de reducere care sunt mult mai ieftine decat omoloagele lor sic (TKLAG 8H si TKLAG 16H)

- diametru interior putin mai mare la inelele de pe varf ca sa nu se blocheze usor firul in ele datorita impuritatilor din apa sau datorita ghetii si sa faciliteze trecerea nodului de lider
- rezistenta pastilei e maxima ( SIC -asigurand totodata frecarea cea mai buna- ) in punctele cele mai importante in care firul forteaza pe inel in unghi abrupt : top TMNST 6, inel de plecare KLSG 25 H si choking point TKTSG 7J
- senzitivitatea e maxima datorita recoilurilor (RSPG 5) si a montajului apropiat de fuji concept
- usurinta ansamblului e mai mult decat acceptabila pentru un comportament bun al blankului (cat mai aproape de naked) si o buna echilibrare a lansetei . aici contribuie atat faptul ca 8 din 9 inele sunt pe baza de titan , cat si solutia constructiva aleasa cu inele inalte ce au permis dimensiuni mai mici ale pastilei si implicit inelului
- puterea lansetei e dozata bine fara mari pierderi, aici contribuie de asemenea inelele inalte care au permis tragerea inelului de plecare mai mult spre mulineta si astfel folosirea mai eficienta a talonului in dril, apoi folosirea inelelor mici care fiind in numar mai mare distribuie mult mai uniform fortele pe blank, aliajul de titan al ramei inelelor mici mult mai rezistent la forte mari, precum si robustetea sporita a inelelor de tip k in general
-bugetul necesar in limite acceptabile in raport cu ceea ce ofera setul de inele ca si performanta . reducerea costurilor a fost posibila in primul rind prin folosirea inelelor mici care sunt mai putin scumpe, plus folosirea a 2 inele cu pastila alconite pe trenul de reducere care sunt mult mai ieftine decat omoloagele lor sic (TKLAG 8H si TKLAG 16H)
Interesant research-ul tau, insa personal, cred ca e o problema in trecerea de la "K"-uri la recoil pe varf, K-urile fiind ceva mai inalte, drept pentru care eu cred ca va fi o diferenta/ cadere a firului pe blank exact in zona "tunelului" cum ii spui tu, si nu stiu daca nu cumva vor aparea ceva forte suplimentare de frecare, nedorite de altfel...kingofbeasts scrie:si uite asa un set de inele de compromis care sa satisfaca intr-o mai mare masura cerintele ar putea sa arate asa :
Tot ca parere personala, diferenta de senzitivitate intre o pastila sic sa zicem si un inel recoil este una doar la nivel...mental, asa ca, personal as merge oricand pe ...ceramica.
Referitor la schema de dispunere/ marimi folosite, gasesti niste configuratii de K-uri infunctie de diverse aplicatii pe matagi, nu de alta, dar 25, 16, 10.....la Y nu se prea pupa cu K (scuzati cacofonia).
Spor la treaba!
- kingofbeasts
- veteran
corect ! ma bucur ca mai sunt si oameni cu care vorbesc aceeasi limbacata_asp scrie:Interesant research-ul tau, insa personal, cred ca e o problema in trecerea de la "K"-uri la recoil pe varf, K-urile fiind ceva mai inalte, drept pentru care eu cred ca va fi o diferenta/ cadere a firului pe blank exact in zona "tunelului" cum ii spui tu, si nu stiu daca nu cumva vor aparea ceva forte suplimentare de frecare, nedorite de altfel...

intradevar trecerea aia e mult prea brusca . de fapt noua schema KR concept care foloseste k -uri inalte la trenul de reducere se continua cu micro pe partea de tunel motiv pentru care ei folosesc intotdeauna un KL h de 5,5 care are o inaltime de 15 mm. acest inel e "veriga lipsa" care indulceste trecerea pe blank de la cei 30mm a lui KL h de 10 la cei 9,2mm a lui KT j de 7.
practic in momentul de fata am 2 variante la dispozitie:
1. folosesc klh-ul de 5,5 care lipseste si merg cu aceeasi dimensiune de inele pina la top (ceea ce nu-mi prea surade pentru ca mai reduc iar din diametru interior al pastilelor si ajung sa tranform batul ca perioada de utilizare din "all seasons" in primavara tarziu -toamna devreme)
2. folosesc un kt j de 10 care are 14,5mm in loc de klh-ul de 5,5 care are 15 mm. in cazul asta diferenta de 0,5mm e neglijabila si poate fi acoperita mutand kt-ul mai sus pe blanc cu aproximativ 1 cm. avantajul ar fi insa ca imi permite sa merg cu inele mai mari pe tunel si ca rezista mai bine la forte mari fiind mai robust. dezavantajul ar fi ca ajung sa am 2 inele de 10 pe bat (asta daca nu optez pentru inlocuirea klh-ului de 10 cu un klh de 12 care e doar cu 1,2mm mai inalt )
si iaca asa varianta 25-16-10 -7 se transforma in varianta 25-16-12-10-7 si ma costa cu cativa dolari in plus toata afacerea

- kingofbeasts
- veteran
ps. la noua schema de dispunere "KR concept" a facut trimitere cristian.ene pe topicul lansete custom dar pentru cei ce n-au fost pe faza mai pun odata linkul si aici :
http://anglersresource.net/Blog.aspx
ps2. kl-h urile fiind tot o varianta de inele inalte se comporta la fel cu y-urile, ceea ce permite o dispunere similara a celor 2 tipuri
http://anglersresource.net/Blog.aspx
ps2. kl-h urile fiind tot o varianta de inele inalte se comporta la fel cu y-urile, ceea ce permite o dispunere similara a celor 2 tipuri
King,cred ca prea desfici firul in 6x4
Eu unul sunt mai mult decat multumit de cum se comporta lanseta(scv) cu inelele care le-am pus pe ea.Deci da,e exact ce-mi trebuia si a iesit exact asa cum am dorit sa iasa.Si nu e doar parerea mea ci si a celor care au apucat sa faca cateva lanseuri cu ea.Cred ca multi dintre noi vrem prea mult sa ne plimbam cu Rolls-ul...dar unde? Pe drumuri de tara prafuite?