Why custom?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
- kingofbeasts
- veteran
- Mesaje: 2873
- Membru din: 20 Mar 2008, 16:58
- Localitate: sibiu
- Contact:
Why custom?
Din punctual meu de vedere sunt 2 mari motive pentru care un pescar poate opta pentru un bat custom : nevoie si/sau orgoliu. De cele mai multe ori cele 2 se suprapun intr-o oarecare masura (daca nu si initial cel putin in cele din urma vor sfarsi prin a se suprapune).
Cand proiectul custom pleaca din orgoliu de cele mai multe ori cuvantul potrivit e “fita”. Ideea de baza a acelui bat nu mai are practic nici o legatura cu pescuitul ci pur si simplu cu demonstrarea unui statut social , a pozitiei unui individ in cadrul unui grup . Lozinca de baza care ilustreaza cel mai bine acest capitol e simpla “ A lu’ nelu-I cea mai mare , a lu’ Nelu-i cea mai tare! ” . La capitolul bete, sa-l recunoastem pe „Nelu” foarte simplu : va fi preocupat doar sa aiba cel mai „tare” blank aparut pe piata , cele mai misto si mai lux inele, matisaj cu fire din metale pretioase, butcap „full gold” , grip din fildes scobit si umplut cu miez de eva si mandrina batuta in cristale zvarovski si toate astea indiferent de costuri. Bineinteles ca am exagerat putin pentru a sublinia ideea insa cred ca asa se intelege mai bine ceea ce am vrut sa spun.
Buun. Ca tot am lamurit cum e cu fita, ar fi cazul sa trecem si la lucruri serioase. Cum sti ca ai nevoie de custom? Pentru ca, asa cum stim, nevoia e mai mult decat o dorinta, e o dorinta fara a care-i implinire e amenintata insasi existenta unei fiinte sau performanta intr-o activitate. Iaca si raspunsul pentru nevoie : performanta. Ei bine, precum in alte domenii si in pescuit performanta vine din tehnologie combinata cu tehnica utilizarii ei astfel incat ansamblul om masina sa devina cat mai eficient. Daca in ceea ce priveste tehnologia lucrurile sunt in general simple clare si rezolvate prin niste simple calcule interventia factorului uman altereaza lucrurile. Din punctul asta de vedere in „functionarea eficienta” a masinariei numite om sau, in cazul nostru, pescar un rol important il joaca si moralul, optimismul si nivelul de incredere in fortele proprii si chiar mai mult in echipament. Aici e problema care si-a gasit raspunsul in custom: in nivelul de incredere in scule. Practic conditia asta e indeplinita cu atat mai mult cu cat echipamentul corespunde mai bine din punct de vedere tehnic cerintelor aplicatiei careia ii este destinat, dar si cu cat este mai confortabil in manuire si mai placut ochiului. Toate astea conteaza extrem de mult in mintea pescarului chiar daca au sau nu un corespondent in realitate. E suficient ca eu sa cred ca blankul cutare montat in varianta cutare (cum nici o fabrica nu-l produce in serie) ar fi mult mai eficient, sau ca un matisaj rosu purpuriu mi-ar place mult mai mult decat unul negru , sau ca un inel mai mare mi-ar da 2m in plus pe lanseu ori 3 inele mai mici pe varf mi-ar oferi o precizie de lansare mai mare pentru ca sa am nevoie de custom (adica de ceva unic, facut la comanda special pentru mine si care sa-mi acopera lipsurile pentru care piata produselor de serie nu-mi prezinta variante ).
Daca, initial a fost doar un hobby pentru cativa nesatisfacuti, pe masura ce numarul lor a crescut si domeniul asta s-a transformat treptat intr-o industrie in sine care ia o felie din ce in ce mai mare din piata producatorilor de serie . Culmea e ca si astia la rindul lor (producatorii de serie), au generat o teorie a conspiratiei incercand ca, prin niste pacturi „miselesti” intre producatorii de lansete si producatorii de mulinete, sau prin niste directive trasate inginerilor din cadrul acelorasi consortii sa limiteze alegerile clientilor, sa-i directioneze in alegeri si sa-i tina astfel in ograda lor prin simplu fapt ca unele produse ale unora nu se potrivesc decat cu unele dintre cele ale celorlalti (mai simplu unele bete se potrivesc bine doar cu unele mulinete ). Chestia asta au scapat-o printre rinduri intr-un articol ( in care vorbesc despre cinci secrete in achizitionarea unui bat) chiar unii dintre promotorii principali ai celor de la Fuji pe piata nord-americana (cei de la Anglesresource ) si in engleza suna cam asa : „Manufacturers build rods for a particular group of reels to better match the action and power of the rod. Let the reel tell you if you've chosen the right rod.” Oarecum , afirmatia asta intareste o banuiala pe care foarte multi o aveam si anume cea ca unele consortii tind sa monopolizeze incetul cu incetul anumite sectoare de piata mai mult sau mai putin „pe fata”.
In conditiile astea intrebarile de genul „Am bat Steez ce mulineta sa-mi iau pentru el Steez sau Stella ” pot fi considerate cu maxima indulgenta naive si cel mai probabil arogante maxime daca nu chiar insulte facute de unii cu potenta financiara catre marea masa de pescari care vad minunile astea doar prin reviste sau video-uri pe net.
Tot in acceasi teorie a conspiratiei produselor de serie se inscriu si defectele mai mult sau mai putin intentionate ale unor produse care le scot din uz inainte de termen ( nu-mi iasa din minte un model de lanseta aparuta pe piata de cativa ani care avea prostul obicei de a se rupe invariabil deasupra imbinarii elementilor) precum si „noile” modele de mulineta in care se mai inlocuieste o bucsa cu un rulment si se schimba vopseaua doar pentru a genera un nou volum de vanzari.
Inchid aici paranteza cu „bun da rau” si „nou da vechi” si revin la subiect.
Deci in opinia mea, constructia de lansete custom ar trebui sa vina din nevoia de mai bine , de mai multa performanta, de mai mult confort de mai multa estetica , etc. E cu atat mai bine cand toate astea sunt rezolvate bine prin propria manopera si produsul final e incununat de satisfactia lucrului bine facut . Ei bine in acest caz parca – parca si-ar gasi loc si orgoliul si etalarea cozii de paun la lume (desi nici modestia si discretia nu-s de lepadat insa problema e ca sentimentele vin dinauntru si parca ai vrea sa strigi sa te auda toata lumea ce isprava ai facut , asa cum nici un indragostit in saptamana oarba n-ar fi in stare sa strige). Senzatia unui „si eu pot sa fac asta ” confirmat de un rezultat final reusit, nu ti-o poate lua nimeni si cel mai probabil va dainui mult dupa ce acel rezultat final isi va fi incetat existenta. In momentul in care ai terminat o lnseta si a iesit asa cum ti-ai dorit ochii mintii iti mai dezvaluie doar prima lansare cu ea, imagine care reuseste sa-ti provoace o erectie spontana, incununat de primul dril care ar echivala cu un orgasm multiplu .
Personal am ezitat si oscilat mult inainte de primul custom, pe care nu stiam cum sa-l fac cu ce specificatii, cum sa arate si asa mai departe. Aveam sa constat ca toate aceste necunoscute se datorau faptului ca vroiam custom din motive false: vroiam custom doar de dragul custom pentru ca are si x si y si z si ei prin peste cu ele.
Toate aceste necunoscute insa s-au risipit in momentul „iluminarii” in care am stiut ce vreau si am zis clar: vreau bat de salau care sa arunce greutatile astea, sa reziste si la somotei si stiuci cu palton , sa-mi tina cald la mana inzilele reci , sa nu-mi blocheze firul pe inelul de varf sa fie senzitiv si sa fie cat se poate de ieftin . Drumul spre iluminare n-a fost usor si , de-a lungul lui , am incercat mai multe bete , am pescuit cu betele de top ale altora, am vizionat sute de poze si video-uri cu bete care mai de care mai recomandate pana cand am gasit acele ceva-uri care simteam ca-mi lipsesc la pescuit. Cu toate astea numai dupa ce am patruns in teoria pura a rodbuildingului si am inteles cum si de ce se petrec unele fenomene intr-o lanseta, am reusit sa-mi formez imaginea finala despre ceea ce vreau cu adevarat dintre cele ce le pot obtine.
Poate povestea acestei lansete a surorii ei gemene si a echipei lor de creatie o veti gasi intr-un alt articol impreuna cu un fotoshooting al protagonistelor .
Pina atunci insa, cei care au un custom in plan, vor gasi mai usor calea catre ceea ce doresc de la o lanseta, reflectand la cele de mai sus.
Una peste alta, din punctul meu de vedere, custom-ul e pentru cei ce vor o lanseta de top care sa le vina „manusa” pe mana sa prezinte corect giugeaua si sa nu ierte nimic.
Cand proiectul custom pleaca din orgoliu de cele mai multe ori cuvantul potrivit e “fita”. Ideea de baza a acelui bat nu mai are practic nici o legatura cu pescuitul ci pur si simplu cu demonstrarea unui statut social , a pozitiei unui individ in cadrul unui grup . Lozinca de baza care ilustreaza cel mai bine acest capitol e simpla “ A lu’ nelu-I cea mai mare , a lu’ Nelu-i cea mai tare! ” . La capitolul bete, sa-l recunoastem pe „Nelu” foarte simplu : va fi preocupat doar sa aiba cel mai „tare” blank aparut pe piata , cele mai misto si mai lux inele, matisaj cu fire din metale pretioase, butcap „full gold” , grip din fildes scobit si umplut cu miez de eva si mandrina batuta in cristale zvarovski si toate astea indiferent de costuri. Bineinteles ca am exagerat putin pentru a sublinia ideea insa cred ca asa se intelege mai bine ceea ce am vrut sa spun.
Buun. Ca tot am lamurit cum e cu fita, ar fi cazul sa trecem si la lucruri serioase. Cum sti ca ai nevoie de custom? Pentru ca, asa cum stim, nevoia e mai mult decat o dorinta, e o dorinta fara a care-i implinire e amenintata insasi existenta unei fiinte sau performanta intr-o activitate. Iaca si raspunsul pentru nevoie : performanta. Ei bine, precum in alte domenii si in pescuit performanta vine din tehnologie combinata cu tehnica utilizarii ei astfel incat ansamblul om masina sa devina cat mai eficient. Daca in ceea ce priveste tehnologia lucrurile sunt in general simple clare si rezolvate prin niste simple calcule interventia factorului uman altereaza lucrurile. Din punctul asta de vedere in „functionarea eficienta” a masinariei numite om sau, in cazul nostru, pescar un rol important il joaca si moralul, optimismul si nivelul de incredere in fortele proprii si chiar mai mult in echipament. Aici e problema care si-a gasit raspunsul in custom: in nivelul de incredere in scule. Practic conditia asta e indeplinita cu atat mai mult cu cat echipamentul corespunde mai bine din punct de vedere tehnic cerintelor aplicatiei careia ii este destinat, dar si cu cat este mai confortabil in manuire si mai placut ochiului. Toate astea conteaza extrem de mult in mintea pescarului chiar daca au sau nu un corespondent in realitate. E suficient ca eu sa cred ca blankul cutare montat in varianta cutare (cum nici o fabrica nu-l produce in serie) ar fi mult mai eficient, sau ca un matisaj rosu purpuriu mi-ar place mult mai mult decat unul negru , sau ca un inel mai mare mi-ar da 2m in plus pe lanseu ori 3 inele mai mici pe varf mi-ar oferi o precizie de lansare mai mare pentru ca sa am nevoie de custom (adica de ceva unic, facut la comanda special pentru mine si care sa-mi acopera lipsurile pentru care piata produselor de serie nu-mi prezinta variante ).
Daca, initial a fost doar un hobby pentru cativa nesatisfacuti, pe masura ce numarul lor a crescut si domeniul asta s-a transformat treptat intr-o industrie in sine care ia o felie din ce in ce mai mare din piata producatorilor de serie . Culmea e ca si astia la rindul lor (producatorii de serie), au generat o teorie a conspiratiei incercand ca, prin niste pacturi „miselesti” intre producatorii de lansete si producatorii de mulinete, sau prin niste directive trasate inginerilor din cadrul acelorasi consortii sa limiteze alegerile clientilor, sa-i directioneze in alegeri si sa-i tina astfel in ograda lor prin simplu fapt ca unele produse ale unora nu se potrivesc decat cu unele dintre cele ale celorlalti (mai simplu unele bete se potrivesc bine doar cu unele mulinete ). Chestia asta au scapat-o printre rinduri intr-un articol ( in care vorbesc despre cinci secrete in achizitionarea unui bat) chiar unii dintre promotorii principali ai celor de la Fuji pe piata nord-americana (cei de la Anglesresource ) si in engleza suna cam asa : „Manufacturers build rods for a particular group of reels to better match the action and power of the rod. Let the reel tell you if you've chosen the right rod.” Oarecum , afirmatia asta intareste o banuiala pe care foarte multi o aveam si anume cea ca unele consortii tind sa monopolizeze incetul cu incetul anumite sectoare de piata mai mult sau mai putin „pe fata”.
In conditiile astea intrebarile de genul „Am bat Steez ce mulineta sa-mi iau pentru el Steez sau Stella ” pot fi considerate cu maxima indulgenta naive si cel mai probabil arogante maxime daca nu chiar insulte facute de unii cu potenta financiara catre marea masa de pescari care vad minunile astea doar prin reviste sau video-uri pe net.
Tot in acceasi teorie a conspiratiei produselor de serie se inscriu si defectele mai mult sau mai putin intentionate ale unor produse care le scot din uz inainte de termen ( nu-mi iasa din minte un model de lanseta aparuta pe piata de cativa ani care avea prostul obicei de a se rupe invariabil deasupra imbinarii elementilor) precum si „noile” modele de mulineta in care se mai inlocuieste o bucsa cu un rulment si se schimba vopseaua doar pentru a genera un nou volum de vanzari.
Inchid aici paranteza cu „bun da rau” si „nou da vechi” si revin la subiect.
Deci in opinia mea, constructia de lansete custom ar trebui sa vina din nevoia de mai bine , de mai multa performanta, de mai mult confort de mai multa estetica , etc. E cu atat mai bine cand toate astea sunt rezolvate bine prin propria manopera si produsul final e incununat de satisfactia lucrului bine facut . Ei bine in acest caz parca – parca si-ar gasi loc si orgoliul si etalarea cozii de paun la lume (desi nici modestia si discretia nu-s de lepadat insa problema e ca sentimentele vin dinauntru si parca ai vrea sa strigi sa te auda toata lumea ce isprava ai facut , asa cum nici un indragostit in saptamana oarba n-ar fi in stare sa strige). Senzatia unui „si eu pot sa fac asta ” confirmat de un rezultat final reusit, nu ti-o poate lua nimeni si cel mai probabil va dainui mult dupa ce acel rezultat final isi va fi incetat existenta. In momentul in care ai terminat o lnseta si a iesit asa cum ti-ai dorit ochii mintii iti mai dezvaluie doar prima lansare cu ea, imagine care reuseste sa-ti provoace o erectie spontana, incununat de primul dril care ar echivala cu un orgasm multiplu .
Personal am ezitat si oscilat mult inainte de primul custom, pe care nu stiam cum sa-l fac cu ce specificatii, cum sa arate si asa mai departe. Aveam sa constat ca toate aceste necunoscute se datorau faptului ca vroiam custom din motive false: vroiam custom doar de dragul custom pentru ca are si x si y si z si ei prin peste cu ele.
Toate aceste necunoscute insa s-au risipit in momentul „iluminarii” in care am stiut ce vreau si am zis clar: vreau bat de salau care sa arunce greutatile astea, sa reziste si la somotei si stiuci cu palton , sa-mi tina cald la mana inzilele reci , sa nu-mi blocheze firul pe inelul de varf sa fie senzitiv si sa fie cat se poate de ieftin . Drumul spre iluminare n-a fost usor si , de-a lungul lui , am incercat mai multe bete , am pescuit cu betele de top ale altora, am vizionat sute de poze si video-uri cu bete care mai de care mai recomandate pana cand am gasit acele ceva-uri care simteam ca-mi lipsesc la pescuit. Cu toate astea numai dupa ce am patruns in teoria pura a rodbuildingului si am inteles cum si de ce se petrec unele fenomene intr-o lanseta, am reusit sa-mi formez imaginea finala despre ceea ce vreau cu adevarat dintre cele ce le pot obtine.
Poate povestea acestei lansete a surorii ei gemene si a echipei lor de creatie o veti gasi intr-un alt articol impreuna cu un fotoshooting al protagonistelor .
Pina atunci insa, cei care au un custom in plan, vor gasi mai usor calea catre ceea ce doresc de la o lanseta, reflectand la cele de mai sus.
Una peste alta, din punctul meu de vedere, custom-ul e pentru cei ce vor o lanseta de top care sa le vina „manusa” pe mana sa prezinte corect giugeaua si sa nu ierte nimic.
Re: Why custom?


PS la mine e simplu :
cateodata custom pt ca vreau bat mai bun in mai putini bani, pt ca vreau uneori mai usor decat de fabrica, sau inele pozitionate mai bine. Daca iese si frumos, e super....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Why custom?
Dar ansamblat de tine..MuskMd scrie:sper ca nu astepti si un raspuns la asta coane !
![]()
PS la mine e simplu :
cateodata custom pt ca vreau bat mai bun in mai putini bani, pt ca vreau uneori mai usor decat de fabrica, sau inele pozitionate mai bine. Daca iese si frumos, e super....

Ce te faci cu Victor 12 ca nu-i plac o gramada de jedemeuri?...



Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.
- kingofbeasts
- veteran
- Mesaje: 2873
- Membru din: 20 Mar 2008, 16:58
- Localitate: sibiu
- Contact:
Re: Why custom?
bineinteles ca nuMuskMd scrie:sper ca nu astepti si un raspuns la asta coane !
![]()


- semlecangheorghe
- veteran
- Mesaje: 9544
- Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
- Localitate: Arad
-
- veteran
- Mesaje: 2912
- Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
- Localitate: Bucuresti
Re: Why custom?
kingofbeasts,
bine ca ai deschis un topic nou, sper ca Gigi sa nu se multe aici si promit sa nu-i raspund sub nici o forma ca mizeria sa raman doar pe vechiul subiect.
Ce blankuri ai folosit ? hai sa fie aici un loc unde vedem care modele sunt reusite incat sa nu aiba altii informatii despre ce poate sau nu un blank. Ce inele am folosit, mandrina, etc.
Daca blankul e versatil sau e doar specializat
Pareri despre model inainte si dupa primul pescuit si eventual un review scurt dupa un timp cand ce poate lanseta se cristalizeaza.
bine ca ai deschis un topic nou, sper ca Gigi sa nu se multe aici si promit sa nu-i raspund sub nici o forma ca mizeria sa raman doar pe vechiul subiect.
Ce blankuri ai folosit ? hai sa fie aici un loc unde vedem care modele sunt reusite incat sa nu aiba altii informatii despre ce poate sau nu un blank. Ce inele am folosit, mandrina, etc.
Daca blankul e versatil sau e doar specializat
Pareri despre model inainte si dupa primul pescuit si eventual un review scurt dupa un timp cand ce poate lanseta se cristalizeaza.
- semlecangheorghe
- veteran
- Mesaje: 9544
- Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
- Localitate: Arad
Re: Why custom?
Dupa ce ti-ai dat autogol,te poti si autoexila,ca tot acolo esti




Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
Re: Why custom?
Prima data, chiar aveam nevoie de o lanseta buna.Aveam de ales intre a cumpara una sau de a invata sa fac una singur ,asa, dupa gustul meu.La urmatoarele doua daca ar fi sa pun in balanta necesitatea unei noi lansete vs. dorinta de a mesteri iar, dar cu alt fel de materiale asi zice ca balanta se inclina spre ultima parte.Pe banii lui omul face ce vrea
Acum stiu ca astepti poate raspunsuri de la mesteri mai consacrati ,dar daca tot ai deschis topicul,hop si io 


- semlecangheorghe
- veteran
- Mesaje: 9544
- Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
- Localitate: Arad
Re: Why custom?
Eu fac lansete si woblere dintr-un singur motiv,din pasiune..
Imi place si gata...
Imi place si gata...
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
- kingofbeasts
- veteran
- Mesaje: 2873
- Membru din: 20 Mar 2008, 16:58
- Localitate: sibiu
- Contact:
Re: Why custom?
Cristian (si desi am rostit numele tau de fapt ma adresez tuturor), ma simt dator sa fac unele mici precizari:cristian.ene scrie:kingofbeasts,
bine ca ai deschis un topic nou, sper ca Gigi sa nu se multe aici si promit sa nu-i raspund sub nici o forma ca mizeria sa raman doar pe vechiul subiect.
Ce blankuri ai folosit ? hai sa fie aici un loc unde vedem care modele sunt reusite incat sa nu aiba altii informatii despre ce poate sau nu un blank. Ce inele am folosit, mandrina, etc.
Daca blankul e versatil sau e doar specializat
Pareri despre model inainte si dupa primul pescuit si eventual un review scurt dupa un timp cand ce poate lanseta se cristalizeaza.
1. Topicul vechi era destinat prezentarii lansetelor custom si din punctul meu de vedere inca este. Topicul asta l-am vazut ca pe o tentativa de a-i mai "lumina" pe cei ce doresc sa-si faca un custom. Practic s-a vrut a fi un mod de a-i face si pe altii sa gaseasca mai usor calea spre ceea ce-si doresc, era, daca vrei, o intrebare retorica pe care sa si-o puna fiecare si la care sa si raspunda sincer inainte de a comanda sau inainte de a incepe sa construiasca prima lanseta. Dupa cum am marturisit deja si eu am fost tentat sa-mi fac custom din motive false

2. Nu sunt rodbuilder si nici nu intentionez sa fiu (cel putin nu deocamdata ca poate cine stie ce ofera viitorul



3. As prefera ca discutiile sa se poarte cat de cat on topic daca se poate dar toata lumea e binevenita sa-si spuna parerea. Consider ca modul in care se abordeza unele probleme si se exprima unele pareri tine strict de bun simt si de respectul pentru ceilalti avand in vedere ca mai citesc si altii in afara partenerului (sau partenerilor) de polemica. Nu-mi permit sa fiu eu profesorul de etica al nimanui insa asa aprecia daca as citi replici venite de la obraz nu de la talpa.
4. Nu am suficienta experienta practica cu blankuri ca sa-mi pot exprima puncte de vedere pertinente in acest domeniu (insa ma descurc binisor la capitolul teorie -zic eu-

Dincolo de generalitatile de mai sus Cristi, mi-ar face placere "a fie aici un loc unde vedem care modele sunt reusite incat sa nu aiba altii informatii despre ce poate sau nu un blank. Ce inele am folosit, mandrina, etc.Daca blankul e versatil sau e doar specializat. Pareri despre model inainte si dupa primul pescuit si eventual un review scurt dupa un timp cand ce poate lanseta se cristalizeaza."
Placerea ar fi cu atat mai mare cu cat ar veni de la cat mai multi posesori sau iubitori de custom indiferent de nivelul de "educatie" in domeniu al celui ce-si expune parerea.
Ca sa raspund si la intrebarea ta blankul folosit e un Loomis Slate IMX MB 843 de 7 picioare , Med-Heavy , Fast , 10-17lb 1/4 - 3/4oz . Pot sa spun ca nu-mi pare rau de alegerea facuta si blankul corespunde pe deplin cu ceea ce am vrut de la el si cu ceea ce am citit despre el. Ramane sa vedem in timp cum se va comporta insa un review nu pot face mai devreme de sfarsitul anului .
Inelele pentru el sunt fuji k si deocamdata are pe el niste k-uri alconite destinate unei lansete de serie in curs de transformare, urmand ca inelele proprii imx-ului sa le stabilesc si implicit comand in curand.
Ce sa-i fac, pentru ca sunt perfectionist din fire ,fac zeci de probe si incercari pana sa consider ca ceea ce am stabilit corespunde cu ceea ce vreau.

