Why custom?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: Why custom?
Revin si eu pe aici cu intrebarea “ DE CE CUSTOM?” dupa ce in mai multe topicuri in care X, Y sau Z (evident la inceput de drum – si unii o spuneau direct) cerea sfaturi despre ce lanseta s-ar potrivi pentru anumite aplicatii si primea raspunsuri normale pana in momentul in care spunea ca are la dispozitie o suma de bani frumusica, moment in care mai multi ii spuneau direct: la banii aia CUSTOM !
Deci … de ce CUSTOM? … chiar sunt curios pentru ca incep sa ma amuze tot mai mult motivele pentru care se trece la ideea de custom.
Deci … de ce CUSTOM? … chiar sunt curios pentru ca incep sa ma amuze tot mai mult motivele pentru care se trece la ideea de custom.
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
- George1985
- veteran
Ar fi cateva motive Pro:anem scrie:Revin si eu pe aici cu intrebarea “ DE CE CUSTOM?” dupa ce in mai multe topicuri in care X, Y sau Z (evident la inceput de drum – si unii o spuneau direct) cerea sfaturi despre ce lanseta s-ar potrivi pentru anumite aplicatii si primea raspunsuri normale pana in momentul in care spunea ca are la dispozitie o suma de bani frumusica, moment in care mai multi ii spuneau direct: la banii aia CUSTOM !
1 Iti alegi ce blank vrei (din ce material vrei fibra,grafit sau carbon)
2 Iti alegi ce inele vrei,cum sa fie pozitionate (daca te pricepi sa iti faci singur pozitionarea este cel mai bine)
3 Mandrina o faci dupa mana ta, de exemplu la Sakura Shukan de 2.92 distanta de la mulineta pana unde se termina lanseta este pur si simplu prea mare pt mine.
4 Personal nu am gasit un bat de casting care sa nu fie ranga, si am 2 optiuni, ori modific un spin ori un custom, momentan ambele sunt foarte scumpe pentru mine.
5 De obicei,cine iti confectioneaza lanseta iti asigura si eventuale reparatii.
Contra:
1 Pretul,de multe ori mare sau foarte mare!
2 De multe ori blankurile sunt strambe, eu nu o sa-mi fac niciodata un bat pe un blank stramb

3 Durata in care este construita lanseta.
Consider ca aceste sunt principalele motive (pt mine) in vederea achizitionarii unui custom

- kingofbeasts
- veteran
din punctul meu de vedere sunt 2 mari categorii de motive pentru care se cere si se recomanda custom :anem scrie:Revin si eu pe aici cu intrebarea “ DE CE CUSTOM?” dupa ce in mai multe topicuri in care X, Y sau Z (evident la inceput de drum – si unii o spuneau direct) cerea sfaturi despre ce lanseta s-ar potrivi pentru anumite aplicatii si primea raspunsuri normale pana in momentul in care spunea ca are la dispozitie o suma de bani frumusica, moment in care mai multi ii spuneau direct: la banii aia CUSTOM !
1. snobism (fite, "fancy" , moda sau cum i-o mai fi zicand)
2. considerente de ordin practic
nu intru in detalii la punctul 1 si cred ca nu e cazul sa detaliez de ce insa la punctul 2 ar fi cateva motive destul de solide as zice si anume:
- de fabrica gasesti in cea mai mare parte doar lansete bine clasate in clase si mai putin sau de loc lansete hybrid ( adica ori e premium cu toate componentele premium ori e medium in care toate componentele sunt de categorie medium , ori e "low cost" cu toate componentele "low cost") . In principiu nu prea gasesti combinatii de genul blank premium (si scump de altfel) si inele de clasa inferioara (adica ieftine) sau maner simplu si ieftin, dupa cum nu gasesti nici blank de rahat cu un maner matagi de 3-4 ori mai scump ca blankul dar care sa arate super cool (am exagerat putin cu cele doua categorii de pescari si anume cei axati pe aspectul practic si functional si cei axati pe cel estetic

- de fabrica eu inca n-am gasit o lanseta la care sa-mi comvina priza ( pentru ca de fabrica nu face nimeni aceeasi lanseta in 2 variante - respectiv priza cu piciorul mulinetei intre inelar di degetul mic sau priza cu piciorul mulinetei intre inelar si degetul mijlociu-) si de aici urmatorul motiv si anume
- de fabrica la noi nu prea ai unde sa pipai suficient de multe lansete premium ca sa stii care ti se potriveste mai bine (nici macar la expozitii din cate am inteles nu prea ai ce vedea ). Altfel spus cine are ceva mai multi banuti de dat pentru o lanseta premium nu prea are ce si mai ales cum sa aleaga singur in asta tara

- de fabrica trebuie sa te multumesti cu niste concepte stas care in multe cazuri sunt invechite ( in materie de inelare de exemplu europenii nu prea renunta la primitivul sistem "con of light" )
-de fabrica nu de putine ori lansetele sunt neechilibrate sau prost echilibrate (goana dupa o greutate cat mai mica a lansetei finite ii face pe multi producatori sa renunte la echilibrarea acestora prin adaugare de greutate suplimentara pe cotor si astfel lansetele devin in multe cazuri incomode in pescuit ). Se pierde din vedere faptul ca o lanseta bine echilibrata se simte in mana mult mai usoara decat alta mai usoara in realitate dar neechilibrata sau prost echilibrata.
- de fabrica nu prea gasesti lansete de clasa m sau mai mare fara metal pe mandrina
-s.a.m.d
Ca o concluzie, probabil ca mare parte pentru cei ce recomanda custom se gandesc ca daca tot e sa dai bani multi pe o lanseta , pai atunci macar aia sa-ti fie pe plac si sa fie si "full options" .
Cu toate astea unui incepator nu i-as recomanda din prima custom pentru simplu fapt ca el inca nu stie ce vrea.

Ar merge daca ar exista niste centre de inchirieri lansete astfel incat sa poti proba pana cand afli ce-ti place dar cine sa investeasca intr-o afacere din asta cu viitorul nascut direct mort

King...nici macar " avansatii" nu stiu exact ce vor
. Dar nu vad dece nu ar fi ok pentru un incepator sa foloseasca un custom, daca da de un builder care il si sfatuieste si sta sa-i explice diferentele intre aplicatii si lansete...Eu zic ca pot sa dau in mana unui incepator lanseta de care are nevoie...dupa ce a inteles in urma dialogului de ce are nevoie.
Eu vad chiar un avantaj in favoarea lansetelor custom pentru un incepator...langa lanseta primeste si indicatii,sfaturi exacte de la builder....ce nu echivaleaza cu cele cateva cuvinte al unui vanzator din magazin care aproape sigur nu stie sa spuna multe despre marfa...doar ca e buna si merita cumaprata....Bineteles asta depinde si de builder care daca are amrfa pe stoc ..poate o sa vrea sa ti-o indese pe gat, de vrei de nu vrei...am auzit si din astea
.

Eu vad chiar un avantaj in favoarea lansetelor custom pentru un incepator...langa lanseta primeste si indicatii,sfaturi exacte de la builder....ce nu echivaleaza cu cele cateva cuvinte al unui vanzator din magazin care aproape sigur nu stie sa spuna multe despre marfa...doar ca e buna si merita cumaprata....Bineteles asta depinde si de builder care daca are amrfa pe stoc ..poate o sa vrea sa ti-o indese pe gat, de vrei de nu vrei...am auzit si din astea

Deci sansele unui incepator( daca nu are pe cineva sa-l indrume) sa cumpere o lanseta scumpa dar "pe langa" sunt mai mari cu cele de serie decat daca se adreseaza unui builder care are rabdarea necesara sa stea de vorba cu el despre orice detalliu...
O lanseta custom nu trebuie neaparat sa fie mai scumpa ca sa fie mai buna decat una de serie....
O lanseta custom nu trebuie neaparat sa fie mai scumpa ca sa fie mai buna decat una de serie....
Aici mai apre si mana pescarului, fiind incepator nu poate sti cu siguranta ca ii plac betele ex-fast sau doar fast. Isi face o lanseta si constata ca nu are un feeling bun cu ea in pescuit.... o vinde si o ia de la capat. Ar trebui sa poata testa un bat inainte de a-l cumpara sau a-l face.
Daca apelezi la un rodbuilder, iti poate imprumuta o lanseta similara (ca si actiune) cu batul propus, la o partida de 2-3 ore ca sa iti faci o parere cat mai apropiata de adevar dar la magazin, o balangani cateva minute si ai dat banii.
Eu sunt pro custom.
Daca apelezi la un rodbuilder, iti poate imprumuta o lanseta similara (ca si actiune) cu batul propus, la o partida de 2-3 ore ca sa iti faci o parere cat mai apropiata de adevar dar la magazin, o balangani cateva minute si ai dat banii.
Eu sunt pro custom.
Eu cred ca un incepator are nevoie de mai mult de 2-3 ore ca sa-si dea seama ce si cum. Mie cel mai tare punct al lansetelor custom mi se pare posibilitatea alegerii componentelor. Iar in ce ma priveste, mai am un punct tare pentru custom: rodbildaru' ma costa putin, foarte putin! eventual imi trec banii din cont in portofel!
Si mi se mai pare absolut firesc ca un rodbuilder sa recomande bete custom... Mai ales atata vreme cat intr-un magazin ti se baga pe gat orice gioarsa si niciodata un vanzator nu te va trimite la un rodbuilder; asta daca nu e cumva cointeresat...

Si mi se mai pare absolut firesc ca un rodbuilder sa recomande bete custom... Mai ales atata vreme cat intr-un magazin ti se baga pe gat orice gioarsa si niciodata un vanzator nu te va trimite la un rodbuilder; asta daca nu e cumva cointeresat...

Asta ca "mi-o fac cum vreau eu" e putin altceva..Cred ca era vorba mai mult daca din punctul de vedere al unui client,cum sta treaba.
Seria si custom-ul merg hand in hand... La unii pescari si chiar pescari buni daca zici de custom te ia la misto...la altul daca mandrina e cu 1 cm mai jos nici nu vrea sa auda de lanseta respectiva... E doar o diferenta de nivel de pretentii....dar care nu reda decat natura umana....si oameni suntem toti...cu sau fara custom.
Seria si custom-ul merg hand in hand... La unii pescari si chiar pescari buni daca zici de custom te ia la misto...la altul daca mandrina e cu 1 cm mai jos nici nu vrea sa auda de lanseta respectiva... E doar o diferenta de nivel de pretentii....dar care nu reda decat natura umana....si oameni suntem toti...cu sau fara custom.
- George1985
- veteran
Am adus vorba de blankuri "strambe",cu deviatii,serpuite sau cum or mai fi, numai drepte nu.
Ce parere aveti de un blank, sa-i zic imperfect?

Ce parere aveti de un blank, sa-i zic imperfect?

Problema apare abia dupa ce il primesti
S-ar putea evita aceste blancuri doar prin achizitionarea lor directa, din magazin, de la targuri de specialitate. Din pacate nu de la noi din tara, marfa aici fiind aproape inexistenta ca si stoc.

S-ar putea evita aceste blancuri doar prin achizitionarea lor directa, din magazin, de la targuri de specialitate. Din pacate nu de la noi din tara, marfa aici fiind aproape inexistenta ca si stoc.