ULK scrie:King frumoasa si exhaustiva pledoarie anti incepator custom

...dar care crezi ca ar fi diferenta in cazul in care ramane la cele de serie si fara indrumari, fara sa stie ce doreste isi umple aceasi debara cu lansete care mai de care, incepand cu una de 1200 lei? Pana isi da seama cam ce doreste de la o lanseta de serie de 1200 lei putea sa isi faca cu jumatate de suma una mult mai ieftina si sigur mai pe mana lui la comanda, pe un blank si cu componente ce nu il jupuie de bani...
nu-s impotriva customului la incepatori insa, nu pot sa nu remarc, la fel ca si Anem de altfel, faptul ca din ce in ce mai multi dupa 3 lanseuri la spinning vor direct bat custom .
Inteleg entuziasmul cu care un posesor de custom recomanda custom recunoscad clar avantajele acestuia in raport cu betele de serie insa, de aici si pana la a recomanda custom unuia care de multe ori nici nu stie sa tina batu' in mana si care nu are dezvoltata o tehnica, nu are nici macar o zona proprie de pescuit in care urmeaza sa-si foloseasca batul, nu are o gama de naluci cu care sa pescuiasca cu predilectie sau poate nici macar o specie tinta ....
Nu altii cum fac dar daca mie imi cere cineva sa-i montez un bat , trebuie sa fie in stare sa-mi raspunda la o serie de intrebari de genul ce specie, ce stil, curgator sau balta, ce adancimi, ce mulineta, ce naluci, ce fir , ce priza, mal -curat sau cu boscheti- ori barca, etc. ori, daca el nu stie ce vrea eu ce bat sa-i montez? Bun, poti povesti cu el si sa-l indrumi facandu-i un bat pe care tu , ca rodbuilder, il consideri ca fiind cel mai versatil si cea mai adecvata solutie pentru el dar oare acel bat mai e custom? mai reflecta el dorintele si preferintele clientului sau reflecta experienta si preferintele rodbuilderului care in acest caz modeleaza implicit viitorul pescar nu doar o lanseta? Altfel e perfect adevarat ca orice rodbuilder poate monta un bat de compromis cel putin la fel de bun ca unul de fabrica dar din punctul meu de vedere asta nu mai e custom.
Eu vad custom exact acea ergonomie exagerata, adica exact acea lanseta care sa-mi stea perfect in mana si la care, dupa o zi de pescuit in care am incercat tot si n-am prins nimic , sa n-am ce sa-i bag de vina. Asta pentru ca, dupa cum orice spinner cu macar o zi de pescuit (rasarit-apus) stie, defectele unei lansete nu le gasesti atunci cand prinzi peste cu ea ci atunci cand nu prinzi (fie ca n-ai avut prezentari fie chiar mai grav ai avut rateuri) cand esti extenuat, frustrat, poate inghetat sau lovit de insolatie si cand ai fi in stare sa dai vina pe orice pentru esec.
Ca sa concluzionez, un costom trebuie sa reflecte fidel si intocmai dorintele clientului ori, daca nici macar acel client nu stie ce doreste cum sa-i recomand custom?
Din punctul meu de vedere decat sa inmormanteze cei 1200 intr-o lanseta uitata printr-un dulap, mai bine i-ar cheltui pe excursii la pescuit in compania unor ghizi, avand astfel posibilitatea si sa incerce diverse lansete si sa incerce diverse tehnici, si in final, sa descopere ce-i place si ce vrea

.