Why custom?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ULK
veteran
veteran

Re: Why custom?

Mesaj de ULK » 10 Sep 2013, 10:18

King frumoasa si exhaustiva pledoarie anti incepator custom :)...dar care crezi ca ar fi diferenta in cazul in care ramane la cele de serie si fara indrumari, fara sa stie ce doreste isi umple aceasi debara cu lansete care mai de care, incepand cu una de 1200 lei? Pana isi da seama cam ce doreste de la o lanseta de serie de 1200 lei putea sa isi faca cu jumatate de suma una mult mai ieftina si sigur mai pe mana lui la comanda, pe un blank si cu componente ce nu il jupuie de bani...

In legatura cu lansetele custom sau nu, un fanatic de scule inevitabil ajunge cu debaraua plina ...si nu doar, sau mai ales nu din cauza ca isi da seama ca lanseta respectiva nu il coafeaza...motive gasim intodeauna sa justificam o jucarie noua, de care oricum ajungem la un moment dat sa ne plictisim....Majoritatea am trecut prins asta...cred....

In legatura cu manere, mandrine cu filet in fata/in spate etc...facute pe mana unui anumit om. Parerea mea ca nu sunt deloc atat de multe combinatii ce se pot face incat sa nu existe alt om pe care sa-l satisfaca aceasi lucru...Efectiv nu ai ce combinatii sa faci asa multe....sa nu mai spun ca sunt foarte multi care nu sunt chichitari de genul..pot sa spun ca nici eu nu am nici o problema daca o mandrina este cu filetul in sus sau in jos sau daca nu are quick-lock eu nu o mai pescuiesc....conteaza ergonomia dar nu la extreme...Bineinteles daca altii le considera importante ii tratez cu mare atentie la detalii respective pentru ca va fi lanseta lor si nu a mea.

Why custom? :). Sper ca acum pot citi si cei mai incepatori ...si pro si contra....decizia ramane al lor.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 10 Sep 2013, 11:57

ULK scrie:King frumoasa si exhaustiva pledoarie anti incepator custom :)...dar care crezi ca ar fi diferenta in cazul in care ramane la cele de serie si fara indrumari, fara sa stie ce doreste isi umple aceasi debara cu lansete care mai de care, incepand cu una de 1200 lei? Pana isi da seama cam ce doreste de la o lanseta de serie de 1200 lei putea sa isi faca cu jumatate de suma una mult mai ieftina si sigur mai pe mana lui la comanda, pe un blank si cu componente ce nu il jupuie de bani...
nu-s impotriva customului la incepatori insa, nu pot sa nu remarc, la fel ca si Anem de altfel, faptul ca din ce in ce mai multi dupa 3 lanseuri la spinning vor direct bat custom .
Inteleg entuziasmul cu care un posesor de custom recomanda custom recunoscad clar avantajele acestuia in raport cu betele de serie insa, de aici si pana la a recomanda custom unuia care de multe ori nici nu stie sa tina batu' in mana si care nu are dezvoltata o tehnica, nu are nici macar o zona proprie de pescuit in care urmeaza sa-si foloseasca batul, nu are o gama de naluci cu care sa pescuiasca cu predilectie sau poate nici macar o specie tinta ....
Nu altii cum fac dar daca mie imi cere cineva sa-i montez un bat , trebuie sa fie in stare sa-mi raspunda la o serie de intrebari de genul ce specie, ce stil, curgator sau balta, ce adancimi, ce mulineta, ce naluci, ce fir , ce priza, mal -curat sau cu boscheti- ori barca, etc. ori, daca el nu stie ce vrea eu ce bat sa-i montez? Bun, poti povesti cu el si sa-l indrumi facandu-i un bat pe care tu , ca rodbuilder, il consideri ca fiind cel mai versatil si cea mai adecvata solutie pentru el dar oare acel bat mai e custom? mai reflecta el dorintele si preferintele clientului sau reflecta experienta si preferintele rodbuilderului care in acest caz modeleaza implicit viitorul pescar nu doar o lanseta? Altfel e perfect adevarat ca orice rodbuilder poate monta un bat de compromis cel putin la fel de bun ca unul de fabrica dar din punctul meu de vedere asta nu mai e custom.
Eu vad custom exact acea ergonomie exagerata, adica exact acea lanseta care sa-mi stea perfect in mana si la care, dupa o zi de pescuit in care am incercat tot si n-am prins nimic , sa n-am ce sa-i bag de vina. Asta pentru ca, dupa cum orice spinner cu macar o zi de pescuit (rasarit-apus) stie, defectele unei lansete nu le gasesti atunci cand prinzi peste cu ea ci atunci cand nu prinzi (fie ca n-ai avut prezentari fie chiar mai grav ai avut rateuri) cand esti extenuat, frustrat, poate inghetat sau lovit de insolatie si cand ai fi in stare sa dai vina pe orice pentru esec. :twisted: :wink:
Ca sa concluzionez, un costom trebuie sa reflecte fidel si intocmai dorintele clientului ori, daca nici macar acel client nu stie ce doreste cum sa-i recomand custom?
Din punctul meu de vedere decat sa inmormanteze cei 1200 intr-o lanseta uitata printr-un dulap, mai bine i-ar cheltui pe excursii la pescuit in compania unor ghizi, avand astfel posibilitatea si sa incerce diverse lansete si sa incerce diverse tehnici, si in final, sa descopere ce-i place si ce vrea ;). :respekt:

Spring
veteran
veteran

Mesaj de Spring » 10 Sep 2013, 16:39

Eu cred ca dati cam prea multa importanta la pescuit. E un hobby ce pana mea.
Cica dezvoltata tehnica...eu dupa un an jumate de pescuit am vrut un custom si cred ca stiam sa tin lanseta in mana, aveam un arsenal de naluci pentru pestii vizati si vreo 5 locuri unde stiam apa bine.
Vorbiti de pescuit de parca ar fi cine stie ce inginerie mecanica si trebuie sa parcurgi stagiaturi si rezidentiate.

Si sa fim seriosi aveti mai multe lansete cu aceleasi specificatii si pescuiti cu una in boscheti si cu alta pe mal curat?(nu ma refer la lungime)

Am vrut un custom din urmatoarele motive:
- sa fie al meu, cu aspect personalizat(si niste ambitii din copilarie)
- sa merite banii(adica sa stiu ca am dat banii pe munca si sudoare, nu pe marketing)
- sa fie blank-ul drept si sa fie de calitate
- sa aibe rapiditatea si sensibilitatea pe care o vroiam.

Cu ce e mai mare placerea unui pescar experimentat fata de placerea unui incepator cand incepe sa cante frana la mulineta si simti coloana lansetei ca lucreaza cum trebuie?
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 10 Sep 2013, 17:41

Spring scrie:Eu cred ca dati cam prea multa importanta la pescuit. E un hobby ce pana mea.
cand incepi sa bagi bani seriosi in asta deja nu mai e hobby e obsesie si la unii chiar profesie sau mai mult, arta :twisted:
Spring scrie:Cica dezvoltata tehnica...eu dupa un an jumate de pescuit am vrut un custom si cred ca stiam sa tin lanseta in mana, aveam un arsenal de naluci pentru pestii vizati si vreo 5 locuri unde stiam apa bine.
exact ceea ce spuneam , ai parcurs niste etape pana la custom . ;)

Spring scrie: Si sa fim seriosi aveti mai multe lansete cu aceleasi specificatii si pescuiti cu una in boscheti si cu alta pe mal curat?(nu ma refer la lungime)
pai tocmai lungimea te incurca prin boscheti si maluri impadurite. Apoi ideea era ca nu-ti faci bat lung daca de regula dai la clean pe paraie intelenite nu ca-ti faci 2 bete pentru locuri diferite (chit ca nici asta nu te impiedica nimeni sa faci daca-ti permiti)

Spring scrie:Cu ce e mai mare placerea unui pescar experimentat fata de placerea unui incepator cand incepe sa cante frana la mulineta si simti coloana lansetei ca lucreaza cum trebuie?
pai un experimentat de exemplu stie ca la clean ii trebuie ultralight sau light mai moale daca vrea sa aiba placere in drill iar incepatorul nu va simti nimic daca da la clean cu parul de salau tapan precum coada de matura. :twisted: daca nu ma crezi poti sa experimentezi singur cele doua senzatii :twisted:

Ca idee un custom trebuie sa fie mulat pe conditiile de pescuit si pe dorintele pescarului ce-l va folosi iar incepatorii n-au stabilite clar niciunul din cele doua criterii.

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 10 Sep 2013, 18:37

Kingofbeasts, mie tare-mi place limpezimea cu care-ti expui punctul de vedere. Si nu zic ca nu ai dreptate, atata doar ca in chestia asta atat de subiectiva care se numeste placerea omului au dreptate mai multi... Si, dupa mine, notiunea de "custom" are un sens mult mai larg decat ce admiti tu. Si daca vorbim de "custom", hai sa luam exemplu un "costum"; pe care unul si-l face la o casa de moda en vogue, cu site dinamic si manechini angajati, cu prezentari pe estrada &shit; altul si-l face la croitoreasa pensionara de la scara vecina (care, apropo, poate sa fie foarte buna, nu conteaza). Amandoi isi fac costume "custom" - nu stiu de ce nu zicem si noi "lansete facute la comanda" ca de fapt asta sunt... :roll: Amandoi au cantarit avantajele si dezavantajele de la varianta cumparata de pe umerasele unui magazin (second hand sau boutique); amandoi sunt susceptibili de a fi multumiti, aproape multumiti, extaziati sau dezamagiti.
Cam asa si cu lansetele. Unul vrea un blank mai accesibil, mai putin specializat dar cu inele SIC ca are o balta in spatele blocului si vrea sa dea zilnic la bibani; nu vrea sa dea o carca de bani pe blank da-i trebe inele bune ca sa nu le schime anual; altul vrea o lanseta extrafast pentru niste salai la care merge de maxim 10 ori pe an, asa ca blankul va fi p*zdos dar niste inele alconite sunt mai mult decat suficiente; altul vrea o lanseta care sa arate ca nici o alta si sa-l recunoasca colegii de forum pe balta dupa joarda.... Toate-s custom, adica personalizate; si nici una din astea nu e neaparat "sufletul pereche" al pescarului... :D
Eu cred ca ar trebui sa se cristalizeze un soi de "cod deontologic" al rodbuilder-ilor, in sensul ca rigurozitatea sfaturilor pe care le dau unui client, fie incepator, fie avansat sa depaseasca ratiunile comerciale; si asta se va intampla; adica se intampla in timp ce vorbim, pentru ca informatiile pe net circula mai repede decat si-ar dori unii...

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 10 Sep 2013, 20:01

tavistan scrie: altul vrea o lanseta care sa arate ca nici o alta si sa-l recunoasca colegii de forum pe balta dupa joarda....
Asta-i bestiala :D Numa'unu-i cu maner din par la, lanseta :lol:

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 10 Sep 2013, 20:10

SVF scrie:
tavistan scrie: altul vrea o lanseta care sa arate ca nici o alta si sa-l recunoasca colegii de forum pe balta dupa joarda....
Asta-i bestiala :D Numa'unu-i cu maner din par la, lanseta :lol:
Las' ca pe tine te recunoaste omu' pen'ca esti ud leoarca, pana la aparatul foto! :mrgreen: Nu ca eu as fi mai breaz... :wallbash: :lol1:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 10 Sep 2013, 20:51

tavistan scrie:...doar ca in chestia asta atat de subiectiva care se numeste placerea omului au dreptate mai multi...

intrutotul de acord :respekt:
tavistan scrie:Si, dupa mine, notiunea de "custom" are un sens mult mai larg decat ce admiti tu. Si daca vorbim de "custom", hai sa luam exemplu un "costum"; pe care unul si-l face la o casa de moda en vogue, cu site dinamic si manechini angajati, cu prezentari pe estrada &shit; altul si-l face la croitoreasa pensionara de la scara vecina (care, apropo, poate sa fie foarte buna, nu conteaza). Amandoi isi fac costume "custom" - nu stiu de ce nu zicem si noi "lansete facute la comanda" ca de fapt asta sunt... :roll:
la fel de acord cu precizarea ca , de cele mai multe ori ala de-si face costum la casa de moda se alege mai mult cu design , adica aspect, in timp ce ala care-si face la croitoreasa din colt se alege cu confort si asta pentru simplu fapt ca ultimul mai participa si pe la probe intre timp ;) Cu ambele costume poti sa mergi la nunta insa, in timp ce cel ce si-a tras costum de la casa de moda se concentreza sa nu cumva sa-l strice si sta tapan pe margine cu paharul in mana asteptand sa impresioneze vreo domnisoara de onoare cu sclipiciu de pe costum , cel cu costum facut de croitoreasa din colt e in centrul ringului de dans miscandu-se in voie si pleaca acasa cu gacica :twisted:
tavistan scrie:Eu cred ca ar trebui sa se cristalizeze un soi de "cod deontologic" al rodbuilder-ilor, in sensul ca rigurozitatea sfaturilor pe care le dau unui client, fie incepator, fie avansat sa depaseasca ratiunile comerciale; si asta se va intampla; adica se intampla in timp ce vorbim, pentru ca informatiile pe net circula mai repede decat si-ar dori unii...
vezi tu, treaba asta cu rodbuilderii , codul si banii e mai cu dichis. la mine sau la altu e mai simplu nu traim din asta asa ca, mai putem spune si lucrurilor pe nume in timp ce, altii care fac din asta o sursa de castig, ne zic de dulce printre dinti ca le bagam prostii in cap la unii si la altii amatori de custom invatandu-i astfel sa ridice pretentii suplimentare :headbash:
Daca as trai din rodbuilding probabil ca as fi primul care sa indrume toti incepatorii sa-si faca custom si cred ca as fi in stare sa gasesc si suficiente argumente pentru :twisted:
pana la urma, oameni suntem toti si prin urmare interesul poarta fesul :wink:

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 10 Sep 2013, 21:07

tavistan scrie:
Las' ca pe tine te recunoaste omu' pen'ca esti ud leoarca, pana la aparatul foto! :mrgreen: Nu ca eu as fi mai breaz... :wallbash: :lol1:
Adevarul e ca am vrut sa vad daca pot sa fac mai mult decat sa lipesc niste chesti pe un blank.Si asta care-i acum in lucru,ceva de naluci mai grele,tot din brishca e facutaSi de data asta inclusiv partea cu mandrina.Bine,nu-i prima oara :wink: Pentru prima oara e solutia cu,care o voi acoperi.Sa traiesti Ghenadie :wink:

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 10 Sep 2013, 21:08

sunteti prea seriosi....ardeleni cumva ? :P
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Scrie răspuns