Why custom?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ULK
veteran
veteran

Re: Why custom?

Mesaj de ULK » 04 Dec 2012, 12:45

Nu exista o singura solutie,sunt mai multe care au demonstrat functionalitate asa este ...dar exista diferenta la nivel de inbunatatiri aduse care au fost facute deja de altii si daca stai putin sa le analizezi si sa le compari te scutesc de asa numite "teste proprii" cu care ajungi doar sa reinventezi roata...si care defapt au fost facute de altii cu mult inaintea ta sau a mea.

Ce este important in acest proces,sa fii atent si sa preiei doar ce pare coerent si logic...nu o simpla maimutareala ca asa zic unii.
Reteta despre care vorbesc a fost experimentata deja si preluata de multi altii care deja foloseau alte dispuneri si care si-au dat seama ca functioneaza mai bine decat cele folosite de ei inainte.

Nu vad motivul real sa ma dau tata-l lor cu niste chestii care au fost fumate de mult de altii :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Dec 2012, 14:55

Cate saptamani trebuie sa asteptam dupa aceasta super reteta implementata special?
Nu de alta dar tre sa ne incadram pana pe 21 decembrie. :wink:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

audumbre
senior
senior

Mesaj de audumbre » 04 Dec 2012, 17:18

Tavi , din pacate n-ai prins ideea principala :
Am si eu o reteta de spiral wrap experimentata si pusa la punct de Steve Gardner, cine mi-a dat-o personal ca sa o folosesc sau/si sa o impartasesc pe unde doresc
Deci nu e o super reteta implementata special , deoarece exista multe retete deja implementate special pentru inele reduse in diametru.

Ene , unul dintre cei cu mare experienta in domeniu a zis o chestie interesanta si foarte adevarata :
cristian.ene scrie:Singurul lucru de care trebuie sa se tina cont este concordanta intre marimea inelelor si firul folosit.
Restul inseamna mai multe retete dupa cum doreste fiecare si crede de cuviinta ca in felul ala e mai bine pentru el. Tie poate iti satisface dorintele , mie nu. Ce dracu' ma , tu crezi in retete miraculoase ? :D

Baga la cap ideea principala si altadata sa saluti cu mana la tampla , ca din astea se intampla o data in viata. :mrgreen:
da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 05 Dec 2012, 10:07

Am scris un articol pe blog despre schema de montaj spiral wrap cu 2 inele de trecere

http://conceptcustomrods.ro/?p=1324

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 05 Dec 2012, 11:47

:wallbash: Cat de tare afecteaza distanta de aruncare aceasta dispunere simpla,care creaza unghiuri abrupte intre inele, provocand forte mari in directii laterale pe inelele respective si nu le distribuie cum trebuie intre inele?

Ce avantaj ofera fata de o spiralare lenta?

Cate blankuri distruse de fir atigand-ul ai vazut sau ai auzit? Poate matisajul , mai precis suprafata epoxy-ului sa sufere in timp...in rest astea-s dume de marketing...daca era de adevarat si erau asa de acute problemele enumerate ,ce se "rezolva" cu spiral....fii sigur ca deja americanii dadeau exclusiv cu spiral si montajul clasic erai dat uitarii in acesti 100 de ani de cand spiral-ul a fost inventat.

De asta spuneam ca nu trebuie preluat orice se incearca sa ne bage pe gat.

Sunt doua aspecte in care cred eu ca aduce o inbunatatire reala dintre care una inca ramane discutabila:

1. Asta o consider un avantaj important: rezolva agatarea firului pe dupa inele pe portiunea de varf pe care nici K-urile nu au rezolvat real cand sunt pozitionate in sus.

2. Reduce forta de torsiune care in sarcina tinde sa rasuceasca tot ansamblul cu mulineta si inelele in jos...dar asta este deja discutabil pentru ca orice faci greutatea mulinetei este acolo si nu poti sa o elimini(ramanand sa exercite forta respectiva singura)....Si as mai adauga , din experienta proprie...aceasta forta nicidecum nu duce la obosirea incheieturii,cel putin nu in cazul mulinetelor low profile.

In rest spiralul in celalte aspecte enumerate de tine acolo il vad mult mai viabil pe betele de trolling si big game unde chiar sunt niste forte imense aplicate pe blank si pe inele mai ales daca luam in considerare ca lansetele sunt blocate cu un gimbal special care fixeaza lanseta imotriva rasucirii si ajuta la torsionarea blankului.

Pe lansetele UL-MH nu apar niste forte de torsiuni indeajuns de mari sa dauneze blankului in nici un fel.

De altfel s-a facut un test special cam de cate ori ar trebui rasucit un blank in jurul axului longitudinal sa fie afectat. Rezultatul a fost de cateva ori,adica un 180 de grade ce ar putea aparebin conditii reale nici macar nu ii pericliteaza integritatea.
Poate de asta nu am auzit nici un caz real in care a cedat blankul din aceste cauze?

Ai mai zis de fibra de sticla, ca este expusa riscului.... adica cea mai rezistenta dintre toate..c' mon.
UlKustom Rods

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 06 Dec 2012, 01:12

Pescuind de ceva ani la bait... cred ca singurul avantaj real este .... cea cu incalcirea firului mai rar in inelele dinspre varf.

Facand referire la articolul http://conceptcustomrods.ro/?p=1324

1. Cand o sa ne si arati un blank afectat de frecarea firului, care atinge blankul.... poate o sa creada cineva ... dar pana acum... despre acest lucru s-a auzit doar teoretic... practic... nu a mentionat nimeni nicaieri vreodata despre asa ceva....

2.TOrsiuni.... vrajeli... am tras de un blank heavy, din toate directiile cu toata forta pentru a incerca sa vad aceste torsiuni atat de "periculoase" despre care tot aud.... nici macar crapatura in finisajele matisajelor n-am putut sa starnesc, incat sa periclitez integritatea lansetei.... asta cu fir textil de 40lb...

P.S. chiar si cu inelele montate in spirala, adica cum spune cristi: "corect".... de peste tot ajungi sa tragi cu lanseta din lateral sau alte pozitii care.... la fel... vor "torsiona" blankul, la fel ca si cu montarea inelelor ca si pe mai toate lansetele de fabrica. ... deci vanishuieste si acel avantaj fictiv....

Cred ca oboseala e din partea ta... ca blankuri obosite...

3. Mulineta nu se suceste dupa inele.... asa ca la concluzia aceasta de ageamiu... nu stiu cum ai putut sa ajungi fara sa fumezi vre-o 3 jointuri... ma mira ca,,,,, chiar crezi ce scri..... poate daca setul de inele avea juma de kil... intelegeam .... dar ... oricum... o concluzie rulata pe genunchi .... fara nici un pic de ancorare in realitate

4. Daca te obosesti sa cantaresti un set de inele pentru o lanseta de casting... sa zicem o plecare de 10 si ultimele inele marimea 5.5, pentru o lanseta sa zicem de 6'6"-7'... ai sa descoperi ca un set de inele TiSic... cantareste undeva sub 2g... cam 1.6-1.8g... Un set de SiC, undeva la 2.3-2.5..... comparat cu o lanseta de spinning, unde doar inelul de plecare cantareste de cel putin 2 ori mai mult decat tot setul de inele pentru o lanseta de casting.... sa zicem ca mai salvezi un inel, hai maxim 2, dinalea mici de pe lanseta de casting cu spiral wrapu..... mai castigi un 0.1g, poate 0.2g, pe care garantez ca nu o sa le simti si nici n-o sa faci diferentanici vizibil, nici practic, nici teoretic..... nicicum.... practic... Poate daca si documentai cele spuse... erai mai credibil.

5. E probabil singurul argument credibil pe care l-ai enumerat in articolul mai sus mentionat....

SI acum 6... probabil singurul argument real/palpabil, pe care l-ai fi putut insira in acel sirag de baliverne, daca ai fi si iesit sa testezi cat de cat ceea la ce vrei sa pari expert... este cel cu incurcarea firului in primele inele dinspre varf, despre care vb ULK... care se intampla destul de des la montajul clasic on top... chiar si cu K guides, care par sa mai atenueze din numarul de incalceli.

Legat de alegerea marimii inelelor cristii.. libertatea e mai mare decat presupui aici facand referire la casting, pe care ai putea sa incerci sa-l practici dincolo de gazon, pentru a-l intelege mai bine, inainte sa tragi niste concluzii care n-au nici o treaba cu realitatea.... Cu inele micro, marimea 4 se pescuieste la fel de bine ca si cu inele marimea 6 sau mai mari cu fir textil, cu leader de pana la 0.45-0.50mm.... adica la fel fuge acel nod prin inele ca si la o lanseta montata cu inele mai mari.

La fel.,.... pentru un set de inele micro de exemplu... se poate pleca si cu marimea 5.5 si cu marimea 10..... depinde de mulineta cu care va veni echipat ansamblul, si de blankul pe care vor veni montate aceste inele....

Montajul clasic... intradevar... "cere", conform literaturii.... mnarimea 12... sa zicem.,... care este deja un inel foarte mare. Am facut teste cu inele marimea 10 si 8, chiar si 5.5 iar marimea 10 am concluzionat ca este arhi suficient,.. pentru lansete sa zicem cu o putere pana in 25-35lb... Cele care depasesc aceasta putere si necesita mulinete intradevar mai mari.... acolo se pot cere si inele mai maricele, marimea 12, poate chiar 16....

Chiar recent am montat pe aceeasi blank, inele micro, in spirala cat si in varianta clasica (asa cum le place barbatilor :D )...... on top....... cand vremea ne va permite, si vom avea putin timp la dispozitie, vom reveni cu date clare despre problema, care vad ca apasa cel mai tare.... lanseaza sau nu lanseaza spiralatu mai departe?!?!...... Daca da...... cu cat mai departe.......

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 06 Dec 2012, 11:42

Doare tareee :lol: :lol: :lol:

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 06 Dec 2012, 12:23

Doar atat ai de spus pe tema asta? Poti sa argumentezi ce (si mai ales dece) ai scris in articloul respectiv?
UlKustom Rods

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 06 Dec 2012, 14:23

Cristi .... S-a trezit dis de dimineatz... si s-a gandit... hai sa mai rulez un articol asa pe fuga... ca si asa ma cred astia care ma citesc..... Cred ca ar fi bine sa-ti mai argumentezi din cand in cand teoriile teoretice pe care le postezi... .. dar atunci apare o noua problema :))... nu o sa mai crezi nici macar tu ce scri :))

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 07 Dec 2012, 14:21

Articol despre blankurile St.Croix SCV/ SCIV ML

http://conceptcustomrods.ro/?p=3024

Scrie răspuns