UL - fast?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
cristian.ene
veteran
veteran

Re: UL - fast?

Mesaj de cristian.ene » 01 Feb 2015, 18:05

Tudor,

exista de mult baze de date care descriu exact actiunea si puterea unui blank in termeni exacti (unghi pentru o anumita greutate) si firme ca NFC sau altele isi descriu exact actiunile blankurilor sub in 5 trepre de putere(greutate) aplicate. Vezi aici http://www.northforkcomposites.com/product/mb-662-1-im este descris exact actiunea nu si puterea in sistem CCS.

Nu se vrea o standardizare a putereii si actiunii in sistem CCS pentru ar scoate in evidenta abatarile fata de puterile standar declarate in lb.(ex 6-12lb sau in grame ca putere reala de aruncare. oricum la nivelul de prostime cu fatarnica care misuna pe acest forum si la nivel global o comparatie fina intre unghiuri si puteri CCS este imposibila in momentul in care nu pot intelege concepte simple ca actiune si putere si diferentele dintre ele.

Referitor la apecierea unui blank Ul el poate s fie fast cand este incarcat cu greutati din plaja de lansare aspectul progresiv se vede si sub greutati de 1-3g si reprezinta conceptul de actiune general descris general de producatori. Cat de progresiv se comporta un blank vine din tapere , diametre ,grosini de pereti si elsticitate materiale/compozit adica este un design complex care se poate aplica in mai multe feluri :wink: . Un Ll va fi oricum mai progresiv decat un blank de putere M tot fast si similar ca design pentru ca are diametre mai mici tip to butt. In topic se vad cateva intuitii corecte repferitot al raportul putere lungime si altele dar care nu sunt explicate clar si consistent.
Sentimentul ca nu ai cu cine discuta (cu putine exceptii) si mai grav ca nu are sens.

http://www.rodcents.org/ccs-database evident toate blankurie de spinning,fly sau casting se supun acelori legi si evaluari unhgi sub o anumita greutate si vizibilitatea taperelor si progresivitate putinad mai multe trepte de greutate/forta asupra blankului. Se vede exact in diagramele NFC conceptia exacta a blankului.

O firma franceza de rodbuilding face o desciere exacta a actiunilor http://www.rodhouse.fr/fr/6-a-6-9-/41-r ... 00415.html

Pacific Bay Quick Line sunt si ele definite prin sistemul CCS. http://www.fishpacbay.com/products/new-products/ vezi linkurile

Nivelul main stream al pescarilor este rasul - plansul, habar n-au ce le trebuie si ce sa alega, pentru ca nu au criterii minime si nici nu o sa aiba :wink:

Si cu CCS descrierea unui blank nu este completa mai intervine distributie de mase pe lungimea blankului, variatia de modul care nu este descrisa de nici un producator.

Oricum prea multe lansete performante sunt in mainile unor pescari cu caracter de maimuta, asa ca mai bine cat ami multi vitei multumiti de joardele lor :wink:

citizenics
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de citizenics » 01 Feb 2015, 18:22

De unde deduc ca sunt vitel, deoarece sunt multumit de joardele mele care totusi stiu ca nu sunt performante :lol: :lol: :lol:

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 01 Feb 2015, 21:39

citizenics scrie:De unde deduc ca sunt vitel, deoarece sunt multumit de joardele mele care totusi stiu ca nu sunt performante :lol: :lol: :lol:
Probabil ca fara sa vrea, baiatu' a enuntat cel mai corect principiu din punct de vedere al echipamentului de pescuit !!! Totdeauna am zis ca cea mai buna scula este aia pe care o am. Cand voi avea una mai performanta, aia va fi cea mai buna ! Dar pana atunci trebuie sa invat sa o folosesc pe asta sa scot de la ea tot ce poate face. Cu ce ma ajuta pe mine pe balta CCR-ul , diagrame de toate felurile, structuri de carboane si caracteristici de rasini si moduri de constructie a blancurilor ? Ca si cultura generala este foarte bine de stiut ( ca sa nu fii chiar " vitel " - vorba lui Cristi ) Dar este la fel de adevarat ca toti am fost la un moment dat " vitei ", chiar si Cristi care acum, mai ales datorita experientei de rodbilder stie o gramada de lucruri. Cei care mai sporovaiesc pe forum sant de varste diferite, de formatii diferite ( clar unul de formatiune tehnica vede lucrurile altfel decat un...sa zicem pictor - scuze, nu am vrut sa jignesc pe nimeni ) cu experiente diferite ca si pescari si caractere diferite ( unii au un spirit de contrazicere al dracu', ca orice s-ar scrie pe aici o tin tot pe a lor). Si mai este un mare adevar : atunci cand incepi sa despici firul in patru,sa " tehnicizezi " prea mult lucrurile, dispare placerea adevarata a pescuitului, cand te bucuri de natura, de o broasca testoasa care s-a ridicat la suprafata, de un card de rate care trece in zbor si multe alte frumuseti care contribuie sa dorim sa fim pe malul garlei.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 01 Feb 2015, 22:14

De unde deduc ca sunt pictor. :P
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

citizenics
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de citizenics » 01 Feb 2015, 22:15

@florin1948, am incercat mai sus o abordare finuta a lucrurilor, asa mai de vitelus. Dar vorba aia, la o adica pot fi si maimuta : d-nule Ene , te rog sa-ti vezi te custom-urile tale si sa lasi viteii si maimutele de pe topicul meu sa zburde in pace. :lol:

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 02 Feb 2015, 00:17

cristian.ene scrie:Tudor,

exista de mult baze de date...
Stiu ca exista asa ceva, dar le-am intalnit numai in cazul blank-urilor de fly. Stii pe undeva o astfel de baza de date cu lansete de spinning? Izolat, cate un producator de blank-uri de spinning isi mai face cate o diagrama in care isi prezinta actiunile diverselor blank-uri. Insa nu am intalnit nici un sistem standardizat, integrat, in care sa poti compara din punct de vedere viteza de revenire (ca despre asta era intrebarea, daca va amintiti) blank-uri de spinning ale tuturor producatorilor. Eu de asta raspunsesem ca nu exista. Era o discutie simpla, cu trimiteri directe in practica.
Efectele sunt exact diferentele mari de incadrare putere/actiune ale blank-urilor diversilor producatori. Viteza de revenire a blank-ului e tratata cu atat mai putin...
In fine, n-are rost s-o lungesc. Cine a dorit sa inteleaga ceva din ceea ce am scris o fi inteles... Daca nu, sper sa mi-o puteti ierta vreodata... :)
cristian.ene scrie:Referitor la apecierea unui blank Ul el poate s fie fast cand este incarcat cu greutati din plaja de lansare aspectul progresiv se vede si sub greutati de 1-3g si reprezinta conceptul de actiune general descris general de producatori. Cat de progresiv se comporta un blank vine din tapere , diametre ,grosini de pereti si elsticitate materiale/compozit adica este un design complex care se poate aplica in mai multe feluri :wink: . Un Ll va fi oricum mai progresiv decat un blank de putere M tot fast si similar ca design pentru ca are diametre mai mici tip to butt. In topic se vad cateva intuitii corecte repferitot al raportul putere lungime si altele dar care nu sunt explicate clar si consistent.
In cateva cuvinte am atins subiectul asta cateva posturi mai la vale. Spusesem asta.
Musti scrie:In plus, in cazul betelor UL, prin definitie bete de putere foarte mica, locul unde se indoaie lanseta (care defineste actiunea ei) este destul de relativ, blancul cedand progresiv spre cotor la diferente de sarcina relativ mici sau chiar foarte mici.
Ma referisem la modul empiric de a aprecia actiunea unei lansete UL. Cat de clar si consistent am fost habar n-am. Facusem oricum suficient efort sa ne lamurim cum ii aia actiunea unei lansete... Pe de alta parte sunt convins ca nici nu-mi propusesem sa tin o disertatie... Altfel picam in pacatul pe care ni-l semnala florin1948...
cristian.ene scrie:http://www.rodcents.org/ccs-database evident toate blankurie de spinning,fly sau casting se supun acelori legi si evaluari unhgi sub o anumita greutate si vizibilitatea taperelor si progresivitate putinad mai multe trepte de greutate/forta asupra blankului.
Nu reusesc sa gasesc in baza aia de date altceva decat fly... Nu stiu eu sa ma uit? Or something?...
cristian.ene scrie:Si cu CCS descrierea unui blank nu este completa mai intervine distributie de mase pe lungimea blankului, variatia de modul care nu este descrisa de nici un producator.
Deci ajungem, pana la urma, la ceea ce povesteam:
Musti scrie:Una peste alta, faptul ca pe o lanseta UL scrie "fast", "moderate-fast" sau "moderate", nu e intotdeauna relevant. Cand e sa-ti alegi UL-ul, e bine de pus mana pe el. Ca si la alte lansete, dealtfel. Doar ca aceasta clasa este cu atat mai sensibila cu cat compromisul intre greutatea nalucilor aruncate si puterea pe cotor este foarte delicat...
Nu stiu de ce am sentimentul ca de fapt nu m-am inselat asa tare... Daca si Tavi e de acord... :lol:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 02 Feb 2015, 08:19

citizenics scrie:De unde deduc ca sunt vitel, deoarece sunt multumit de joardele mele care totusi stiu ca nu sunt performante :lol: :lol: :lol:

Nu te stresa..asa e el..un ''vacar'' fara lipsa de consideratie fata de cei care il inconjoara..Intotdeauna din felul in care vorbeste , vrea sa isi arate presupusa superioritate..La teorie e doxa dar ..in lumea lui..in pescuitul real-0 barat.
Si cu CCS descrierea unui blank nu este completa mai intervine distributie de mase pe lungimea blankului, variatia de modul care nu este descrisa de nici un producator.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Feb 2015, 09:05

Musti, nu te-ai inselat. :D
Din pacate ce scrie pe bete e imprecis si subiectiv, atat la betele de fly cat si la cele de spin. Un sistem de clasificare a betelor de tip CCS e mai precis.
Binenteles ca oricum trebuie sa folosesti un bat ca sa vezi daca ti se potriveste.
Dar odata ce ai ales un anume bat cu un anume ERN, AA si CCF ti-ar fi mult mai usor ulterior sa alegi altul mai puternic, mai moale, mai..etc.
Din pacate producatorii prefera sa clasifice betele folosind in continuare niste termeni relativi si/sau subiectivi (fast, moderat, greutatea nalucii/firului cu care se potriveste- cum se masoara asta??) in locul cifrelor si a masuratorilor precise de tip CCS.
De ce trebe sa studiez eu module de grafit, rasini, tapere si alte balarii ca sa aflu viteza de revenire? Si oricum nu aflu mai nimic, cel mult ceva de genul ca daca modulul de grafit e mai mare teoretic si viteza e mai mare...dar cu cat e mai mare? CCF ar rezolva problema elegant, daca un bat are CCF 66 si altul 75 lucrurile ar fi mult mai clare si am putea sa filozofam mai putin despre bete si am merge mai mult la pescuit. :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 02 Feb 2015, 10:34

Tavi scrie:De unde deduc ca sunt pictor. :P
Ce bine ar fi daca chiar esti pictor ! Mare nevoie am de unul priceput care sa " vopseasca " niste voblere mai ciudate. De facut merge, dar cand ajung la pensula si vopsele (exclus aerograful) imi prind urechile . Cat despre lansete ,clasificari ,CCF-uri si alte alea, preocupati-va mai mult de " viteza de revenire " pe malul baltii, ca acolo se pescuieste cu adevarat, nu pe forum.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 02 Feb 2015, 11:50

Tudor,

a existat o baza de date pe care nu o mai gasesc care incepea cu www. bob-....... .org in care existau si blankuri G.Loomis ,StCroix si alte branduri de blankuri spinning si cast, cred ca a fost eliminata si inlocuita de noul CCS Database.

Ai o descriere CCF aici http://www.rodcents.org/ ultimul capitol din dreapta. Iti trimit pe email cu document pe care l-am mai intr-o discutie dar il am doar ca PDF. In document ai o explicatie exacta a marketigului ieftin cu modul grafitului care nu are nici o legatura cu modulus final al compozitului regasit intr-un blank :wink:

Un tablou complet despre un blank care ar trebui sa contina atat CCS,CFF dar si diagramele dianamice standardizate de NFC care descriu tapere blankurilor.
in general datele data de producator ca putere in L., plaja de aruncare in g/ oz. si actiune sunt ori eronate ori subiectivizate in cazul actiunii. Conteaza cum se indoaie blankul/ lanseta nu dor pe varf pentru ca are legatura cu firele folosite si situatia de pescuit daca am nevoei de o lanseta fast progresiva sau nu in functie de locul de pescuit si specia de peste.

Nu intamplator producatorii folosesc 2 tipuri de amteriale cu elasticitati si mixuri diferite pentru a obtine o diverisitate de actiuni si elasticitati pe toata lungimea blankului

1. Fibra de sticla nu poate fi inlocuita de grafit pentru ca are o elasticitate specifica si de aici o progresivitate care atuurie ei pentru anumite tehnici de pescuit si la unele specii(mai putin la Gigi)

2. In functie de modulul grafitului, scrim si rasini blankurile sunt mai elastice sau mai putin si sunt mai bune pentru aplicatii cu naluci reactive sau doar pentru pescuit cu plastice.

3. Blankurile care folosesc pe varf fibra de sticla (E sau S) si in rest un grafit SM sau IM sunt o incercare de a micsora greutatea blankurilot si diametrele si a aduce din beneficiile fibrei de sticla 100%. Cum ama vazut in cazul blankurilor Phenix Crankabait nu le-a iesit nici actiuena moderata sau mod-fast si mai sunt probleme legate de lungimea zonei de fibra de sticla si a rezistentei imbinarii intre cele 2 materiale.

4.Grafitul HM are calitatea de a fi senzitiv dar in acelasi timp o rigiditate care nu se potrivete cele mai multe aplicatii de pescuit reactive. Am pescuit si cu SCV, NFC HM sau alte HMuri americane exceptie face Pac Bay QL care este un HM elastic si mai multe japoneze care sunt mult mai elastice decat americanele .Am pescuit cu Steez si Evergreen Kaleido si se pare ca in materie de blankuri stapanesc cel mai bine procesul tehnologic si ce vor sa obtina. Din pacate aproape toate blankurile Hm sunt mai fragile si foarte scumpe :lol:

Corect Tavi producatorii nu vor sa isi descrie obiectiv blankuriel /lansetele prin ,,ERN, AA si CCF,, pentru atunci ar fi evident pentru cine ar putea s scoata un blank exact si unul aproximativ si Asia ar fi in mare parte in afara sistemului cu ce produce acum. Si nici nu au chef sa scoata blankuri atat de exacte din moment ce la 2-4 ani scot modele noi cu tapere modificate invaluite in termenii aia relativi incat sa aburesc personaje ca Gigi care au ca moto ,,Noi pescuim nu gandim!,,

Scrie răspuns