UL - fast?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
hegedusalin
veteran
veteran

Re: UL - fast?

Mesaj de hegedusalin » 01 Feb 2015, 11:54

Musti scrie:
florin1948 scrie:...nu a precizat cu ce tip de inele trebuie echipata...
Sarma de balot precursor Recoil. Mandrina Powertape. Mulineta PET 0,5litri Longcast... :twisted:
florin1948 scrie:...dar nu uitati ca in toate clasificarile intervine factorul uman. O data la stabilirea caracteristicilor lansetelor la producator, de aceea lansete similare au caracteristici diferite sau atunci cand caracteristicile inscrise pe lanseta nu corespund cu realitatea...
Nu neaparat factorul uman e problema, ci agenturile americane... :D
Ca ele au infiltrat piata cu stilul asta de a prezenta o lanseta... Astia lungimile le dau in picioare si degete, grosimile si le exprima in greutati, locul in care se indoaie lanseta in... atribute legate de viteza, etc.
Te mai miri ca-i ceata?
:lol:
florin1948 scrie:...O alta variabila in aprecierea caracterisicilor unei lansete este pescarul. Numai dupa ce capeti multa experienta,foarte multi ani de pescuit,dupa ce ai folosit lansete de toate felurile,de pe la toti producatorii , puteri diferite, actiuni diferite, lungimi diferite ( un UL de 1,85 m se comporta cu totul altfel decat un UL de 2,40 m ) poti sa-ti formezi o parere cat de cat avizata si tot o sa se gaseasca destui care sa te contrazica precum ca coada de matura din lemn de trandafir e mai moderat fast decat aceeasi scula dar din lemn de santal. Sa fim noi sanatosi si sa pescuim cu ceea ce ne cade mai bine " pe mana ".
La asta ma refeream, printre altele, cateva posturi mai incolo:
Musti scrie:In plus, in cazul betelor UL, prin definitie bete de putere foarte mica, locul unde se indoaie lanseta (care defineste actiunea ei) este destul de relativ, blancul cedand progresiv spre cotor la diferente de sarcina relativ mici sau chiar foarte mici.
[...]
Una peste alta, faptul ca pe o lanseta UL scrie "fast", "moderate-fast" sau "moderate", nu e intotdeauna relevant. Cand e sa-ti alegi UL-ul, e bine de pus mana pe el. Ca si la alte lansete, dealtfel. Doar ca aceasta clasa este cu atat mai sensibila cu cat compromisul intre greutatea nalucilor aruncate si puterea pe cotor este foarte delicat...
De aici si subiectivismul in discriminarea fina a doua lansete UL (sau nu) cu actiuni apropiate. Inexistenta unui standard definit clar, la care sa se alinieze toti producatorii, duce la diferente, uneori notabile de incadrare. Atata doar ca atunci cand incercam sa apreciem actiunea lansetei, trebuie sa stim la ce sa ne uitam. Iar criteriul este, repet pt. a nu stiu cata oara, locul in care lanseta se indoaie. Trebuie sa incercam sa vorbim aceeasi limba...
Abia apoi, si dupa o oarecare experienta, am pretentia ca putem deosebi un fast de un moderat... dupa care sa discutam despre usurinta in lanseu, precizie si distante.
Deci fast-ul lanseaza mai precis si mai departe..... :lol1:

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 01 Feb 2015, 11:57

hegedusalin scrie:Daca sunt de aceeasi putere matura si furtunul, nu vei arunca mai bine cu matura? :mrgreen:
Fratele meu,
Matura ta NU este FAST. Indoindu-se LA MIJLOC sub un efort suficient de mare, se incadreaza ca ACTIUNE la categoria MODERATE, pe limba producatorilor de lansete.
Pe cale de consecinta, nu faptul ca matura ar fi "fast" te ajuta in lanseu...

Cum sa-ti mai explic sa intelegi? :roll:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 01 Feb 2015, 12:02

hegedusalin scrie: Deci fast-ul lanseaza mai precis si mai departe..... :lol1:
Da. Ai perfecta dreptate.

P.S. Cui foloseste, pana la urma, sa te (mai) contrazic? Apreciez... perseverenta...
:D

hegedusalin
veteran
veteran

Mesaj de hegedusalin » 01 Feb 2015, 12:12

Am inteles ce zici... chiar daca nu dau de inteles treaba asta :oops: Dar spune-mi te rog cum se clasifica lansetele in functie de viteza cu care revine blankul??? Aia cred ca e caracteristica cea mai interesanta pt casting... la ea ma refeream eu atat e incorect prin fast, moderat... etc.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 01 Feb 2015, 13:01

hegedusalin scrie:...spune-mi te rog cum se clasifica lansetele in functie de viteza cu care revine blankul??? Aia cred ca e caracteristica cea mai interesanta pt casting... la ea ma refeream eu atat e incorect prin fast, moderat... etc.
Doamne, ajuta! Am inceput sa comunicam... :D

Din pacate nu exista un sistem de clasificare a acestei caracteristici. Ea poate fi doar intuita luand in considerare cateva caracteristici constructive. Tipul de material din care e construit blank-ul este unul din repere si e relativ usor de aflat. De cele mai multe ori producatorii declara din ce tip de material isi fac lansetele. Fibra de sticla are o viteza de revenire mai mica decat carbonul, iar un carbon de modul mai inalt, de regula, are si o viteza de revenire mai mare decat cel de un modul mai mic. Nu-i o chestie infailibila, totusi, pt. ca aici mai intervin si tipurile de rasina folosite (care chiar sunt secrete de fabricatie, de foarte mai multe ori), dar si alte caracteristici. Producatorii folosesc amestecuri de diferite tipuri de carbon, grosimea peretilor pe anumite sectiuni ale blank-ului poate determina un anumit tip de comportament, etc. Apoi, iarasi relativ usor de apreciat, modul in care e inelata lanseta poate influenta viteza de revenire. Un varf incarcat de inele grele incetineste revenirea si invers. Asa ca, in ceea ce priveste viteza de revenire (si alte cateva caracteristici), pe lansete trebuie pus mana pt. a-ti face o parere. Ideal ar fi chiar sa le poti testa in conditii de pescuit.
Poate acum se intelege mai bine ce am vrut sa zic cand afirmam ca usurinta in lanseu, distanta de aruncare si precizia sunt legate de mult mai multe caracteristici decat simpla actiune.
Daca e sa facem abstractie de altele si luam in calcul numai actiunea, presupunand ca restul caracteristicilor lansetelor sunt foarte apropiate, atunci lanseta care arunca mai usor si mai departe aceeasi naluca e lanseta moderata, nu cea rapida. Oricat de ciudat iti pare... :mrgreen:

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 01 Feb 2015, 14:02

Poate ca in pagina de mai jos se exemplifica cel mai bine cum sta treaba cu actiunea unei lansete. In schita din centru-sus se vede arcuirea pe fiecare tip de actiune.
http://viewer.zmags.com/publication/2aa ... aa1b369/18

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 01 Feb 2015, 14:13

Musti scrie:
florin1948 scrie:...nu a precizat cu ce tip de inele trebuie echipata...
Sarma de balot precursor Recoil. Mandrina Powertape. Mulineta PET 0,5litri Longcast... :twisted:

Este absolut corect, cu precizarea ca sarma de balot trebuie tratata cu ulei de ricin, ca de aia s-au numit ulterior REC...OIL !
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 01 Feb 2015, 15:03

Musti scrie:
Din pacate nu exista un sistem de clasificare a acestei caracteristici.
Si totusi exista. :D
http://www.common-cents.info/part5.pdf
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 01 Feb 2015, 16:34

Tavi scrie:
Musti scrie:
Din pacate nu exista un sistem de clasificare a acestei caracteristici.
Si totusi exista. :D
http://www.common-cents.info/part5.pdf
Da...
Prima observatie e ca aici discutam despre lasete de spinning, mai exact UL-uri, nu de musca. Si-a doua observatie, practic mai nimeni dintre producatorii de lansete nu-l foloseste si nu-si clasifica produsele utilizandu-l. Poti sa-mi indici vreun producator de lansete care, pe langa putere si actiune face vreo referinta la Common-cents, ERN, AA, etc. in cataloage sau pe site-urile unde isi promoveaza lansetele spre vanzare?
Daca da, te-as ruga sa concretizam si sa-mi compari din punctul asta de vedere cele doua lansete pe care le dadusem de exemplu in postarile anterioare. Cormoran ULX si St.Croix Avid UL.
Dupa care putem analiza daca sistemul "exista"... In viata reala.
Multumesc, oricum pt. completare. :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 01 Feb 2015, 18:01

CCS si CCF se pot folosi si la lansete de spin, principiile sunt aceleasi. E folosit la fly ca alternativa la AFTMA care e imprecis si subiectiv.
MHX il foloseste pentru blancurile de fly, dar nu prea vad relevanta. Sugerezi ca daca nu il folosesc producatorii nu e bun? Sau ca nu exista?
Asta se cheama apel la autoritate si unii zic ca e un fals argument. :)
Iti dau totusi un contra”argument”, Tom Kirkman despre CCS/CCF:
http://www.stripersonline.com/t/565816/ ... rod-number
Ca sa compar ulx-ul cu avid-ul dpdv CCF ar trebui sa le am pe ambele la indemana, din pacate am doar ulx-ul. Si ar mai trebui si sa-mi fac timp si chef de asta... :D .
Sistemul exista, intr-adevar e mai putin cunoscut, mai putin folosit, etc dar... totusi exista. :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Scrie răspuns