hegedusalin scrie:...spune-mi te rog cum se clasifica lansetele in functie de viteza cu care revine blankul??? Aia cred ca e caracteristica cea mai interesanta pt casting... la ea ma refeream eu atat e incorect prin fast, moderat... etc.
Doamne, ajuta! Am inceput sa comunicam...
Din pacate nu exista un sistem de clasificare a acestei caracteristici. Ea poate fi doar intuita luand in considerare cateva caracteristici constructive. Tipul de material din care e construit blank-ul este unul din repere si e relativ usor de aflat. De cele mai multe ori producatorii declara din ce tip de material isi fac lansetele. Fibra de sticla are o viteza de revenire mai mica decat carbonul, iar un carbon de modul mai inalt, de regula, are si o viteza de revenire mai mare decat cel de un modul mai mic. Nu-i o chestie infailibila, totusi, pt. ca aici mai intervin si tipurile de rasina folosite (care chiar sunt secrete de fabricatie, de foarte mai multe ori), dar si alte caracteristici. Producatorii folosesc amestecuri de diferite tipuri de carbon, grosimea peretilor pe anumite sectiuni ale blank-ului poate determina un anumit tip de comportament, etc. Apoi, iarasi relativ usor de apreciat, modul in care e inelata lanseta poate influenta viteza de revenire. Un varf incarcat de inele grele incetineste revenirea si invers. Asa ca, in ceea ce priveste viteza de revenire (si alte cateva caracteristici), pe lansete trebuie pus mana pt. a-ti face o parere. Ideal ar fi chiar sa le poti testa in conditii de pescuit.
Poate acum se intelege mai bine ce am vrut sa zic cand afirmam ca usurinta in lanseu, distanta de aruncare si precizia sunt legate de mult mai multe caracteristici decat simpla actiune.
Daca e sa facem abstractie de altele si luam in calcul numai actiunea, presupunand ca restul caracteristicilor lansetelor sunt foarte apropiate, atunci lanseta care arunca mai usor si mai departe aceeasi naluca e lanseta moderata, nu cea rapida. Oricat de ciudat iti pare...

Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...