hegedusalin scrie:Eu ziceam ca fiind moderat se descarca mai incet de unde si o energie in lansare mai mica...dar poate gresesc. Nu stiu care sunt teoriile in aceste cazuri dar eu clar lansez mai departe cu betele fast.
Din nou.
Termenii fast, moderat-fast, moderat, etc. tin de locul in care flexeaza lanseta. Modul in care ea elibereaza energia tine de viteza de revenire. Si aici intervine conceptia blancului, dar si materialul din care e facut. Poti avea lansete fast, dar moi pe varf, cu o viteza de revenire mica (gen Cormoran ULX - care e de fapt mai mult L decat UL) sau mai puternice pe varf (gen Avid UL). Cele doua se comporta diferit in lanseu, desi ambele sunt incadrate ca fiind fast. La fel e si la moderate. Nu e totuna un moderat din IM6 cu un moderat HM. Mai conteaza si rasinile ultilizate, care pot duce catre o laseta mai elastica sau mai rigida.
Acuma, modul in care fiecare producator isi defineste actiunea este iarasi unul propriu. Nu intotdeauna doua lansete de aceeasi putere, ambele date ca fiind fast, dar de la producatori diferiti, se vor comporta identic.
In plus, in cazul betelor UL, prin definitie bete de putere foarte mica, locul unde se indoaie lanseta (care defineste actiunea ei) este destul de relativ, blancul cedand progresiv spre cotor la diferente de sarcina relativ mici sau chiar foarte mici. Foarte rare UL-uri veritabile care sa aiba si mare putere pe cotor, astfel incat locul in care se indoaie sa ramana mereu in partea superioara. Aici, de regula producatorii fac compromisuri. In sensul ca incadreaza batul ca fiind UL, dar, in realitate, lanseta e mai mult un L cu varful cat mai moale si rezerva pe cotor (exemplul ULX-ului de mai sus). Ele nu lucreaza bine in plaja inferioara de greutati.
Discutam apoi despre precizie/usurinta in lanseu functie de actiunea lansetei. Usurinta in lanseu e clar atuul unui bat moderat sau moderat fast. Efortul de a arunca o naluca cu un bat moderat este mai mic decat in cazul betelor rapide. Batul se incarca pe toata lungimea si propulseaza naluca fara a fi necesar sa te infigi in el. Precizia, pe de alta parte, e deja problema de mana si obisnuinta. Da, pt. o precizie buna, batul nu trebuie sa fie exagerat de balanganicios. Reculul varfului poate altera precizia lanseului. Dar asta tine, din nou, de modul in care blancul revine din efort, nu neparat de actiune. Sunt bete cu elasticitate rafinata, care revin rapid si precis, fara a fi neaparat fast. E o placere sa pescuiesti cu ele. Tine de materiale, conceptia blancului, dar si de modul in care e inelata lanseta. O lanseta incarcata pe varf cu inele mari si grele tinde sa balangane mai mult decat acelasi blanc inelat cat mai usor.
Citeam de curand pe un alt topic (cred) ca reducerea intervalului de aruncare la UL-uri pana la 1/32 sau chir 1/64 sunt chestii de marketing, pt. ca oricum nimeni nu pescuieste cu naluci de 0,8 grame, de exemplu. Corect dealtfel. Atunci de unde necesitatea de a construi (si folosi) bete UL veritabile? Pai pt. ca, de regula, o lanseta se comporta optim cam la mijlocul intervalului de greutati dat de producator (presupunand ca incadrarea este cat de cat corecta). Asa se face ca, daca doresti sa pescuiesti un 2-2,5 grame (greutate des intalnita la microvoblere), cu totul altfel se va comporta o lanseta care porneste din 1/32 si se duce pana prin 3/16 si altfel va arunca aceste naluci o lanseta care pleaca din 1/16 sau, mai rau, 1/8. ca sunt ambele pescuibile, e corect. dar nu cu aceeasi placere.
Una peste alta, faptul ca pe o lanseta UL scrie "fast", "moderate-fast" sau "moderate", nu e intotdeauna relevant. Cand e sa-ti alegi UL-ul, e bine de pus mana pe el. Ca si la alte lansete, dealtfel. Doar ca aceasta clasa este cu atat mai sensibila cu cat compromisul intre greutatea nalucilor aruncate si puterea pe cotor este foarte delicat...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...