Secretele turnarii jigurilor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 14 Iul 2010, 12:48

asa e.sa-ti traiasca :D :D

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 14 Iul 2010, 18:31

la inceput am incercat cu cutia de conserve, apoi cu un ibric, dar am constata ca plumbul se racea al naibii de repede asa ca am trecut la un recipient facut dintr-o teava mai groasa careaia ia fost sudat un fund si un maner.
avantjul a fost incontestabil, datorita faptului ca plumbul nu se mai raceste asa de repede cand il luam de pe flacara aragazului si pot sa fac cateva turnari succesive fara sa reincalzesc recipientul cu plumb.

in rest, chestia cu vaporii de plumb............de la ceva trebuie sa ti se traga, nu'i asa??!! :lol:
ce draqu?? 25 ani am baut apa ce curgea prin tevi de plumb

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 14 Iul 2010, 18:50

Exact recipientul descris de Adi il am si eu... :D
Eu i-am sudat o piulita mare pe recipient in care infiletez manerul, o bara de 6 cu filet...
Merge super fain.

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 14 Iul 2010, 23:00

Tocmai pt asta vroiam sa iau polonicul de care vorbeam,prntru faptul ca e din fonta si nu se raceste plumbul asa repede in el.Topitoarea pt plumb e o investitie cam mare acum pe timp de criza :(
Until next time....Tight Lines!

andriipopa75
veteran
veteran

Mesaj de andriipopa75 » 15 Iul 2010, 01:20

eu folosesc un polonic din inox (sau tabla) groasa, caruia i-am facut gura cu un cleste - pret 5 ron;
torn afara, pe un primus, plumbul topit pute urat si e prea toxic, si mai scoate si fum cand folosesc de la vulcanizari.

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 15 Iul 2010, 22:24

Vasele din inox sunt f.bune, mai ales cele cu peretii un pic mai grosi, si daca mai pui si un capac deasupra plumbul se topeste mai rapid si temperatura intre turnari ramane mai ridicata nemaiaparand acele urme nedorite pe jig.Eu am mai multe recipiente din inox , unul are o jumatate de capac prinsa prin sudura (asa este din constructie) deci nu mai e nevoie sa-l iau si sa-l pun la loc,merge cel mai bine dintre toate.

Numai bine...

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 16 Iul 2010, 15:19

Vaporii de plumb sunt foarte periculosi. Oricum nu te omoara pe loc. Daca simti mirosul e destul de nasol, probabil ca deja-i inhalezi. Se poate folosi masca dinaia de hartie, chiar ochelari si e de recomandat in aer liber mai ales pentru varianta ibric. Provenienta plumbului e bine de stiut. Evitati sub orice forma plumbul din bateriile si acumulatorii auto mai ales, sau ar fi bine de stiut daca a mai trecut ceva prin tevile alea mai vechi, substante pe care plumbul le poate retine si sa le elibereze prin topire. Topitoriile alea din link sunt ok dar nu la preturile alea...
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 16 Iul 2010, 15:31

Se poate folosi masca dinaia de hartie,...n-are nici o treaba .aia e pentru praf nu penru gaze.

cata_asp
veteran
veteran

Mesaj de cata_asp » 16 Iul 2010, 17:10

Salutare!
Mirosul este resimtit in cazul topirii plumbului care contine reziduuri exterioare (tevi de apa, placi etc.), iar pt. a turna mai usor jigurile de obicei obtin plumbul curat prin topirea tevilor etc. si turnarea de pastile in diferite forme sau mai usor utilizand matrita de jiguri.
Ce e f. important de retinut este ca plumbul de topeste la 327 grade dar emite vapori de la 450 grade in sus, asa ca aveti grija cei care tineti vasul pe foc mult timp...
Plumbul intra in organism prin aer (vapori), si absorbtia la nivel pulmonar este f. ridicata, si foarte periculoasa, pb aderiand la hematii, fiind transportat prin tot organismul uman, concentrandu-se apoi la nivelul ficatului, rinichilor, la niv. materiei cerebrale, dar cel mai important la nivelul oaselor.
O parte se elimina in mod natural (fecale, urina in 8 - 10 sapt. de la intoxicare), dar o parte ramane permanent la nivelul scheletului osos.
O alta cale de intrare este prin sistemul digestiv, dar se elimina mai usor, sau la nivel cutanat, dar numai prin contactul cu tetraetilul de pb.
Citeam despre tevile de pb, si va spun ca sunt (erau) total inofensive, deoarece pb oxideaza usor in contact cu apa, statul de oxid protejandu-ne in acest mod de intoxicatii.
Deci, sfatul meu este sa nu-l supraincalziti, eu personal, il topesc si il torn cu o lingura de topit, punand cateva pastile cat sa-mi ajunga la o satja, repetand procedeul.
Oricum ar fi, e destul de periculos, si din cate stiu, nu prea folosesc mastile in cazul lui, desi af exista ceva, parca niste masti organice....dar n-am habar de ele.
Oricum, ganditiva cam cat pb am bagat in noi din gazele arse de la benzinele cu pb....mai ales cei are stau in orase aglomerate, asa ca cele 100 - 200 de jiguri pe an sunt piece of cake!
Numai bine!

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 16 Iul 2010, 20:48

@cata-asp..ma-i speriat.mi-am sunat dentistu' sa-mi scoata vechile plombe da-i plecat.ce ma fac? :lol: :lol:

Scrie răspuns