Salutare!
Mirosul este resimtit in cazul topirii plumbului care contine reziduuri exterioare (tevi de apa, placi etc.), iar pt. a turna mai usor jigurile de obicei obtin plumbul curat prin topirea tevilor etc. si turnarea de pastile in diferite forme sau mai usor utilizand matrita de jiguri.
Ce e f. important de retinut este ca plumbul de topeste la 327 grade dar emite vapori de la 450 grade in sus, asa ca aveti grija cei care tineti vasul pe foc mult timp...
Plumbul intra in organism prin aer (vapori), si absorbtia la nivel pulmonar este f. ridicata, si foarte periculoasa, pb aderiand la hematii, fiind transportat prin tot organismul uman, concentrandu-se apoi la nivelul ficatului, rinichilor, la niv. materiei cerebrale, dar cel mai important la nivelul oaselor.
O parte se elimina in mod natural (fecale, urina in 8 - 10 sapt. de la intoxicare), dar o parte ramane permanent la nivelul scheletului osos.
O alta cale de intrare este prin sistemul digestiv, dar se elimina mai usor, sau la nivel cutanat, dar numai prin contactul cu tetraetilul de pb.
Citeam despre tevile de pb, si va spun ca sunt (erau) total inofensive, deoarece pb oxideaza usor in contact cu apa, statul de oxid protejandu-ne in acest mod de intoxicatii.
Deci, sfatul meu este sa nu-l supraincalziti, eu personal, il topesc si il torn cu o lingura de topit, punand cateva pastile cat sa-mi ajunga la o satja, repetand procedeul.
Oricum ar fi, e destul de periculos, si din cate stiu, nu prea folosesc mastile in cazul lui, desi af exista ceva, parca niste masti organice....dar n-am habar de ele.
Oricum, ganditiva cam cat pb am bagat in noi din gazele arse de la benzinele cu pb....mai ales cei are stau in orase aglomerate, asa ca cele 100 - 200 de jiguri pe an sunt piece of cake!
Numai bine!