Secretele turnarii jigurilor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 17 Iul 2010, 21:17

Deci, solutia ar fi sa iau un polonic de fonta care sa mentina temperatura plumbului topit sau sa torn mai repede?Inainte de a turna jig-urile am turnat cateva fara carlig pt incalzirea matritei,trebuie sa se incalzeasca mai mult? Ma gandesc ca daca torn mai repede nu ajunge plumbul peste tot.....
Until next time....Tight Lines!

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 17 Iul 2010, 21:27

Eu incalzesc matrita pe aragaz direct...asa am observat ca nu ajunge sa torni de cateva ori fara carlige...Trebuie sa fie foarte fierbinte matrita , sa iasa bine.
Ca nu ajunge peste tot?..Nu stiu la ce te referi..Torni in toate gaurile la fiecare turnare?

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 17 Iul 2010, 21:54

Asta cu matrita fierbinte n-o stiam :bere: ,ma gandeam ca trebuie sa fie doar putin calda......Nu,nu in toate gaurile,ma refeream la faptul ca nu se umple respectiva gaura (jig-ul propriu zis) daca torn dintr-o data...

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 18 Iul 2010, 07:39

Eu cred ca ciocul pe unde curge plumbul e prea mare si astfel materialul "se inghesuie la intrare" si se raceste nemaiumpland bine cavitatea ,incearca sa modifici ciocul sau toarna cu grija astfel ca plumbul sa curga in jet subtire exact pe centrul gaurii. Succes si apropo, matritele Do-it nu trebuie neaparat preancalzite.

Numai bine...

cata_asp
veteran
veteran

Mesaj de cata_asp » 18 Iul 2010, 14:07

Eu cred ca o matrita incalzita bine, va impiedica racirea rapida si intarirea plumbului turnat...
Problema identificata de mine la turnarea jigurilor mici era dimensiunea mult prea mica a orificiului de iesire a aerului din matrita (la o matrita erie jig e vb. de orificiul ce vine in continuarea contrei), si n-am facut altceva decat sa alezez cu grija muchiile orificiului cu lama unui cutit bine ascutit, iar dupa operatiunea asta nu am mai avut probleme...
Spor la treaba! :roll:

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 18 Iul 2010, 17:35

O sa iau un ''polonic'' http://www.fishshop.ro/Products/customview.aspx?id=249 cel mai mic, poate am facut eu gurita de curgere a plumbului topit mai mare si curgand mai mult nu ajunge peste tot in matrita si o sa incerc sa incalzesc mai mult matrita inainte de turnare. Oare polonicul de mai sus poate sa crape daca il tin pe aragaz si topesc plumbul in el?

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 20 Iul 2010, 20:24

Oare polonicul de mai sus poate sa crape daca il tin pe aragaz si topesc plumbul in el avand in vedere ca e din fonta (cred)?

romica
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de romica » 20 Iul 2010, 20:45

destinatia lui este sa iei plumb topit din alt recipient si sa torni in matritza. nu m-as risca sa topesc in el. in plus cred ca se incinde rau de tot daca-l tii pe flacara pana se topeste plumbul :wink:

vasivoicu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vasivoicu » 20 Iul 2010, 21:09

adriancean scrie:Oare polonicul de mai sus poate sa crape daca il tin pe aragaz si topesc plumbul in el avand in vedere ca e din fonta (cred)?
sunt sanse mici sa crape pe aragaz, o sa crape in schimb cand o sa te arzi si o sa-l scapi pe jos :roll:
polonicul asta avand... fund de polonic o sa fie destul de greu sa-l faci sa stea cum trebuie pe ochiul aragazului, aveam probleme de felul asta cand foloseam pentru topitul plumbului un cancioc
acum folosesc un ibric din asta http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... 20362&rid=
ii multumesc lui romica pentru pol pot 2 :lol:

RYOBI
veteran
veteran

Mesaj de RYOBI » 20 Iul 2010, 21:15

adiwolf scrie:la inceput am incercat cu cutia de conserve, apoi cu un ibric, dar am constata ca plumbul se racea al naibii de repede asa ca am trecut la un recipient facut dintr-o teava mai groasa careaia ia fost sudat un fund si un maner.
avantjul a fost incontestabil, datorita faptului ca plumbul nu se mai raceste asa de repede cand il luam de pe flacara aragazului si pot sa fac cateva turnari succesive fara sa reincalzesc recipientul cu plumb.

in rest, chestia cu vaporii de plumb............de la ceva trebuie sa ti se traga, nu'i asa??!! :lol:
ce draqu?? 25 ani am baut apa ce curgea prin tevi de plumb
adi pune te rog o poza cu ibricu pt turnat mi-as face si eu unu, o poza m-ar ajuta daca nu-i prea mare deranju.ms
Am 60 de bile albe.
fanatic76starter@yahoo.com
0745373235

Scrie răspuns