Secretele turnarii jigurilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Deci, solutia ar fi sa iau un polonic de fonta care sa mentina temperatura plumbului topit sau sa torn mai repede?Inainte de a turna jig-urile am turnat cateva fara carlig pt incalzirea matritei,trebuie sa se incalzeasca mai mult? Ma gandesc ca daca torn mai repede nu ajunge plumbul peste tot.....
Until next time....Tight Lines!
Eu cred ca ciocul pe unde curge plumbul e prea mare si astfel materialul "se inghesuie la intrare" si se raceste nemaiumpland bine cavitatea ,incearca sa modifici ciocul sau toarna cu grija astfel ca plumbul sa curga in jet subtire exact pe centrul gaurii. Succes si apropo, matritele Do-it nu trebuie neaparat preancalzite.
Numai bine...
Numai bine...
Eu cred ca o matrita incalzita bine, va impiedica racirea rapida si intarirea plumbului turnat...
Problema identificata de mine la turnarea jigurilor mici era dimensiunea mult prea mica a orificiului de iesire a aerului din matrita (la o matrita erie jig e vb. de orificiul ce vine in continuarea contrei), si n-am facut altceva decat sa alezez cu grija muchiile orificiului cu lama unui cutit bine ascutit, iar dupa operatiunea asta nu am mai avut probleme...
Spor la treaba!
Problema identificata de mine la turnarea jigurilor mici era dimensiunea mult prea mica a orificiului de iesire a aerului din matrita (la o matrita erie jig e vb. de orificiul ce vine in continuarea contrei), si n-am facut altceva decat sa alezez cu grija muchiile orificiului cu lama unui cutit bine ascutit, iar dupa operatiunea asta nu am mai avut probleme...
Spor la treaba!

O sa iau un ''polonic'' http://www.fishshop.ro/Products/customview.aspx?id=249 cel mai mic, poate am facut eu gurita de curgere a plumbului topit mai mare si curgand mai mult nu ajunge peste tot in matrita si o sa incerc sa incalzesc mai mult matrita inainte de turnare. Oare polonicul de mai sus poate sa crape daca il tin pe aragaz si topesc plumbul in el?
Until next time....Tight Lines!
sunt sanse mici sa crape pe aragaz, o sa crape in schimb cand o sa te arzi si o sa-l scapi pe josadriancean scrie:Oare polonicul de mai sus poate sa crape daca il tin pe aragaz si topesc plumbul in el avand in vedere ca e din fonta (cred)?

polonicul asta avand... fund de polonic o sa fie destul de greu sa-l faci sa stea cum trebuie pe ochiul aragazului, aveam probleme de felul asta cand foloseam pentru topitul plumbului un cancioc
acum folosesc un ibric din asta http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... 20362&rid=
ii multumesc lui romica pentru pol pot 2

adi pune te rog o poza cu ibricu pt turnat mi-as face si eu unu, o poza m-ar ajuta daca nu-i prea mare deranju.msadiwolf scrie:la inceput am incercat cu cutia de conserve, apoi cu un ibric, dar am constata ca plumbul se racea al naibii de repede asa ca am trecut la un recipient facut dintr-o teava mai groasa careaia ia fost sudat un fund si un maner.
avantjul a fost incontestabil, datorita faptului ca plumbul nu se mai raceste asa de repede cand il luam de pe flacara aragazului si pot sa fac cateva turnari succesive fara sa reincalzesc recipientul cu plumb.
in rest, chestia cu vaporii de plumb............de la ceva trebuie sa ti se traga, nu'i asa??!!![]()
ce draqu?? 25 ani am baut apa ce curgea prin tevi de plumb