Recomandari fluorocarbon
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
@Musti:
Era vorba de practica, nu de teorie. Eu abia acum inteleg ce afirmi tu, dar nu inteleg pe cine intereseaza care material are ce proprietati.
Noi vorbeam strict de fire de pescuit. Si testele de la tackletour pe care ti le-am dat exemplu se refereau exact la cum se comporta firele. Un fir este mai mult decat materialul din care este facut, conteaza procesul de extrusion, temperatura de fuzionare etc.
A propos de exemplul tau cu Stroft: nu arata decat ca Stroft nu prea le au cu fluorocarbonul. De fapt, sa incerci si un InvizX (sau AbrazX) la 10lb (care nu are 0.285mm cum scriam mai sus, m-am uitat pe rolele mele, are numai 0.265mm). Sa tragi de firul asta si de un nylon (oricare!) de aceeasi grosime si sa vezi. Si ca sa fie diferenta si mai dramatica, sa faci testul in conditii reale, adica in apa, dupa ce tii firele vreo 20min sub apa.
Era vorba de practica, nu de teorie. Eu abia acum inteleg ce afirmi tu, dar nu inteleg pe cine intereseaza care material are ce proprietati.
Noi vorbeam strict de fire de pescuit. Si testele de la tackletour pe care ti le-am dat exemplu se refereau exact la cum se comporta firele. Un fir este mai mult decat materialul din care este facut, conteaza procesul de extrusion, temperatura de fuzionare etc.
A propos de exemplul tau cu Stroft: nu arata decat ca Stroft nu prea le au cu fluorocarbonul. De fapt, sa incerci si un InvizX (sau AbrazX) la 10lb (care nu are 0.285mm cum scriam mai sus, m-am uitat pe rolele mele, are numai 0.265mm). Sa tragi de firul asta si de un nylon (oricare!) de aceeasi grosime si sa vezi. Si ca sa fie diferenta si mai dramatica, sa faci testul in conditii reale, adica in apa, dupa ce tii firele vreo 20min sub apa.
Mai, tot e bine! E primul pas in stiinta comunicarii... Sa intelegi ce vrea celalalt sa zica, inainte sa-l iei peste picior si sa-l faci ridicol...aditud scrie:@Musti:
Eu abia acum inteleg ce afirmi tu...

Exact. De asta zisei ca nu putem afirma abrupt ca fluorocarbonul (mai ales cel 100% declamat mai inainte) este, ca regula generala, mai rezistent la rupere decat nylon-ul. Iar cand vorbim despre fire, nu uita ca mai ales nylon-urile vin combinate si aditivate in multe feluri pana ajung fir de pescuit. Iar proprietatile fizice ale nylon-ului (ca material) permit obtinerea de fire cu rezistenta la rupere superioara firelor 100% fluorocarbon. Atentie, vorbim strict despre rezistenta la rupere, nu si despre alte calitati care fac florocarbonul un fir mai bun decat firele de nylon.aditud scrie:...Un fir este mai mult decat materialul din care este facut, conteaza procesul de extrusion, temperatura de fuzionare etc.
Ca InviziX este un fir de fluorocarbon cu o rezistenta remarcabila, asta nu o contest. In fond de aia am ajuns sa-l folosesc. Dar sunt fire de nylon mai rezistente la rupere decat el, la acelasi diametru. Ba chiar si alte fluorocarboane.
Iar daca Stroft zici tu ca nu stie face fluorocarbon, sa stii ca, in schimb, stie face nyloane. Bucla in bucla un stroft ABR de 0,20mm rupe InviziX-ul de 6lb. In aer in apa si sub pamant... Been there, done that... Iar daca mai punem in ecuatie si vreun nod, diferenta devine si mai mare in favoarea Stroft ABR... De aia nu dau cu InviziX pe post de tippet la musca... Nu e nici o surpriza dealtfel. Nici macar cotatia producatorilor nu indica altceva. InviziX 0,208mm e cotat la cca 2,7kg, iar Stroft ABR 020mm la 4,2kg.
Asa ca despre ce discutam de fapt?
Buuun...Tavi scrie: Cat cantareste liderul de FC?
(...)
am aflat![]()
un lider de seaguar invizix de 6 lb, dia: 0.208mm, lung de 2 metri, densitate de 1.78 g/cm cub cantareste....
0.121013388288 grame.![]()
asta nu prea e shooting head
Ma vad nevoit sa recunosc, tinere, ca promiti...

Acuma refa calculele pt. textilul Super PE de 6lb care are un diametru de cca 0,08mm (promit ca revin cu o masuratoare exacta pe SmartScope in cca. 36 de ore), iar densitatea este de maxim 0,95 g/cm cub (luat in calcul cazul cel mai defavorabil, cu cea mai densa polietilena - HDPE - si neglijand faptul ca firul in realitate e impletit, deci cu densitate si mai mica). Vezi de cate ori iti da firul textil mai usor decat fluorocarbonul, transpune, macar intuitiv diferentele de masa in impuls mecanic, forte inertiale, etc. si, poate, intelegi (si tu) ce am vrut sa zic cand comparam montura cu un shooting head. Acuma, ca nu e fix un shooting head veritabil, cred ca nu suntem absurzi sa nu ne dam seama. Dar comportamentul in lanseu e similar, pastrand proportiile. Greutatea liniei (atata cata e ea) este distribuita mult inainte. Alaturi de masa nalucii, masa mai mare a primilor 2m contribuie si ea la impulsul initial, cel care apoi pune in miscare linia mult mai usora de dupa el. Daca ai rabdare sa urmaresti rationamentul, cred ca intelegi ce vreau sa zic.
Nu stiu de ce aveti sentimentul ca practica este chiar atata de rupta de teorie si, mai ales, ca una o exclude pe alta.
Doriti sa discutam strict despre practica?
Ok.
In practica am inceput sa pescuiesc cu nylon. Pescuiam in cea mai mare parte a timpului la clean, cu naluci relativ mici. Fire mai groase de 0,16mm nu prea puteam sa pun, pt. ca memoria unui astfel de fir nu ar mai fi fost de neglijat. Rezultatul? Multe naluci pierdute.
Am incercat sa trec pe textil, sa-mi rezolv problema cu rezistenta redusa la rupere, dar si cu memoria. Fain! Incepusem sa nu mai pierd atatea voblere, senzitiviatatea era grozava, dar ma trezeam mereu ca tre' sa tot tai din capatul textilului, pt. ca nerezistand la abraziune, se uza periculos. In plus, aveam un pitic pe creier care imi spunea ca, nefiind transparent, firul ala influenta oarecum decizia pestelui de a ataca naluca. Am recurs atunci la fire de fluorocarbon. Era rezistent la abraziune, iar indicele de refractie apropiat de cel al apei ar fi trebuit sa-mi permita sa folosesc un diametru mai mare de fluorocarbon decat daca as fi pus un nylon. Asta imi rezolva si problema invizibilitatii, si a abraiunii, dar si pe cea a rezistentei liniei, pt. ca un fluorocarbon de 0,20mm (de exemplu, dar am folosit pana la 0,25) era oricum mai rezistent decat un mono de 0,16mm cum avusesem in prima faza. am constatat ca ajunsesem la un compromis optim. Aveam o linie rezistenta la rupere, la abraziune, foarte castabila si senzitiva si-l si adormisem pe piticul cu invizibilitatea... Ce-mi puteam dori mai mult? Ei bine, un fluorocarbon foarte bun, care sa-mi permita sa reduc si diametrul leader-ului. Asa am dat peste Seaguar InviziX. Imi fusese recomandat cu caldura si am constatat apoi ca nu degeaba. Cand mi-a ajuns prima rola, am ramas surprins ca era un fir relativ moale si suplu, in comparatie cu toate celelalte fluorocarboane pe care le incercasem. Iar rezistenta firului de 6lb era una foarte buna, la diametrul de 0,208mm. Primul gand a fost sa il incerc si ca linie principala, in loc de monofilamentele cu care mai dadeam ocazional. N-a fost sa fie... Desi foarte suplu pt. un fluorocarbon, era totusi prea sarmos. La diametrul de 0,20mm era prea mult pt. microvoblere. Am comandat si pe cel de 4lb, in ideea de a-i reduce diametrul si mai mult. Din nou n-a fost sa fie, pt. ca oricum, mono-ul de nylon de la P-line de 0,16mm era mai bun in materie de castabilitate, la o rezistenta nu prea mult diferita... In plus, in paralel, incepusem sa descopar ca prind clean mare si la naluci mari... Popper-e, jerk-uri, walker-e, lipless-uri... Iar pe astea nu le mai controlezi cum se cuvine cu un monofilament, fie el de nylon sau de fluorocarbon.
Pe masura ce mi-am imbunatatit si calitatea firului textil, in speta atunci cand a aparut Super PE-ul, n-am mai avut chiar nici un motiv sa mai dau cu monofilamente. Chiar si pe microvoblere, castabilitatea se mentine foarte buna, iar rezistenta si senzitivitatea liniei este incomparabila. Eram la capatul catorva ani in care am schimbat 6-7 marci de fire textile si cam tot atatea tipuri de fluorocarboane, pescuindu-le alternativ, testand noduri, etc... Ba chiar facusem si teste de laborator pe dinamometru. Puteam trage o concluzie.
Cam asta-i povestea, pe scurt... e practica, e teorie?
Fiecare are libertatea sa judece si sa faca exact cum doreste.
Imi pare rau doar ca, furati de o controversa de copii in jurul unei jucarii, am ajuns la ironii fine, doar aparent motivate si, poate la jigniri...
Sorine, ti-am spus, nu am avut nici cea mai mica intentie in a te ofensa. Nu doresti sa-ti argumentezi nicicum afirmatia despre superioritatea fluorocarbonului ca linie principala... E alegerea ta. Dar da-mi si mie voie sa nu ma simt confortabil cand sunt luat peste picior, poate, gratuit...
In fine, eu am incheiat controversa. Important sa nu ne moara umorul, ca in rest ne descurcam...

Fluorocarboane intinse!
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Multumesc Musti!

C&R
Musti, cum facem sa intram in posesia graficului 3D si a ecuatiilor de jerkuire la nalucilor medii si mari pentru capturi serioase de clean capital?
Multumesc anticipat!
Apropos de practica: pe recomandare am achizitionat acu vreo 2 ani un Super Pe alb de 10 livre. Am facut praf o rola intreaga in cocioacele de pe Dirvari.
Pur si simplu pocnea ca ata de papiota. Nu-mi venea sa cred, nu e cel mai ieftin fir. Am jurat atunci sa nu mai iau firul asta. Mai apoi am testat si unul verde, de 6 livre. Taman pe dos, rezistenta foarte buna. Explicatii inca nu am gasit, poate culoarea, poate vechimea, poate mana prea iute
p.s. primul paragraf e gluma, serios!
Multumesc anticipat!

Apropos de practica: pe recomandare am achizitionat acu vreo 2 ani un Super Pe alb de 10 livre. Am facut praf o rola intreaga in cocioacele de pe Dirvari.

p.s. primul paragraf e gluma, serios!

"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team
East Spinning Team
Musti,
eu am zis ca inchei vad ca tu continui .
te rog nu-mi pune vorba in gura ca n-am zis nimanui sa dea cu invizix de 0,20 pe symetre 750. Daca nu ai inteles ce am vrut sa zic ( ma indoiesc ), atunci doar citeaza-ma ca nu-mi plac rastalmacirile
ne-ai expus noi teorii cu cm cubi , densitati , legaturi moleculare si teste de pe angelflickenshaft. org
ok
rezuma-te la atat te rog
eu am zis ca inchei vad ca tu continui .
te rog nu-mi pune vorba in gura ca n-am zis nimanui sa dea cu invizix de 0,20 pe symetre 750. Daca nu ai inteles ce am vrut sa zic ( ma indoiesc ), atunci doar citeaza-ma ca nu-mi plac rastalmacirile
ne-ai expus noi teorii cu cm cubi , densitati , legaturi moleculare si teste de pe angelflickenshaft. org
ok
rezuma-te la atat te rog
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
Musti, batrane, doar asa de amorul artei...
Shooting head-ul e o bucata de snur lung de peste 9 metri si cu o greutate de pe la 10 pana pe la 20 si ceva de grame. Asta isi face treaba cand toata greutatea respectiva e in aer iar printre inele curge doar running line-ul , fara noduri.
Iar tu ai maxim 2 metri de FC care cantaresc 0,12 grame. Din astia 2 metri, cand lansezi ai scos de pe lanseta cam 1 metru, adica greutatea pe care o adaugi nalucii tale ca sa o azvarli este de 0,06 grame. Cam asta e contributia la "impulsul mecanic" si "masa inertiala" de care vorbesti... din care ar trebui sa scazi consumul de "impuls" necesar trecerii nodului prin inele.. imi e teama asa intuitiv ca iesi pe minus.
Dupa umila mea parere tu lansezi mai bine microvoblerele pentru ca folosesti un textil subtire, matasos si usor. Efectul de shooting head e infinitezimal. daca e...
Lasa masuratorile de farmacie si fa un test simplu:
lanseaza cu acelasi textil cu si fara leader de 2 metri si vezi daca intr-adevar lansezi mai departe si cu cat.
Pun la bataie o rola de FC ca vei lansa mai departe fara leader.
Shooting head-ul e o bucata de snur lung de peste 9 metri si cu o greutate de pe la 10 pana pe la 20 si ceva de grame. Asta isi face treaba cand toata greutatea respectiva e in aer iar printre inele curge doar running line-ul , fara noduri.
Iar tu ai maxim 2 metri de FC care cantaresc 0,12 grame. Din astia 2 metri, cand lansezi ai scos de pe lanseta cam 1 metru, adica greutatea pe care o adaugi nalucii tale ca sa o azvarli este de 0,06 grame. Cam asta e contributia la "impulsul mecanic" si "masa inertiala" de care vorbesti... din care ar trebui sa scazi consumul de "impuls" necesar trecerii nodului prin inele.. imi e teama asa intuitiv ca iesi pe minus.

Dupa umila mea parere tu lansezi mai bine microvoblerele pentru ca folosesti un textil subtire, matasos si usor. Efectul de shooting head e infinitezimal. daca e...
Lasa masuratorile de farmacie si fa un test simplu:
lanseaza cu acelasi textil cu si fara leader de 2 metri si vezi daca intr-adevar lansezi mai departe si cu cat.
Pun la bataie o rola de FC ca vei lansa mai departe fara leader.

I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13