Sorine, sa stii ca nu pescuiesc doar la nisa...Sorin scrie:Musti ,
omu a intrebat de un FC bun
tu te-ai opintit in pescuitu cleanului cu poppere si textil , ceea ce e o nisa f ingusta si nu cred ca facea strict obiectul intrebari...

Si cand dau cu microvoblere, tot pe textil merg. Si la alea nu "ma opintesc" defel. Le arunc mai usor si mai departe decat cu un nylon sau un fluorocarbon (considerand ca nu dau cu fire de 0,10-0,12mm, pt. a avea si o rezistenta decenta la rupere). Am mai spus mai demult, leader-ul de fluorocarbon se comporta ca un shooting head la musca, facilitand aruncarea unui vobler usor. Iar textilul extrem de subtire si moale merge ca un running line, fara a opune o rezistenta notabila. Chiar tu spuneai despre fluorocarbon ca e mai sarmos si ca trebuie sa-l asezi mai cu grija pe tambur. N-ai mai dorit sa explici de ce, in schimb ma iei peste picior cand aduc cateva argumente, dupa cum ma duce capul si bruma de experienta...
Primele motivatii le-am formulat atunci cand ai pus intrebarea de ce vleydyx n-ar folosi linie de fluorocarbon intreaga. Mi-am permis sa raspund eu la intrebare. Atat. Nu-i nici un razboi. Imi pare rau daca s-a inteles altfel. Da, poate am raspuns ironic la o ironie...
In ceea ce priveste rezistenta fluorocarbon versus nylon, in afara de faptul ca noi suntem prea marunti sa contrazicem fizica, chimia si datasheet-urile de material (scuze, repet, nu pot fi decat riguros cand vorbesc despre stiinte exacte), putem discuta si pe argumentele tale.
Zici ca la aceeasi forta de rupere, fluorocarboanele sunt mai mici in diametru... Nu stiu... Poti sa-mi dai si exemple? De preferat de la acelasi producator, pt. a nu compara mere cu pere...
Uite, iti dau eu repede un contraexemplu. Un fir pe care il folosesc des, dar nu la spinning. Stroft, un binecunoscut fabricant german (destul de apreciat in randul muscarilor pt. excelenta rezistenta la nod a firelor sale, folosite pt. confectionat tippet-uri) da urmatoarele caracteristici. Am ales un diametru uzual:
- Stroft ABR (nylon) 0,20mm = 4,20kg ;
- Stroft GTM (nylon) 0,20mm = 4,20kg ;
- Stroft CF2 (fluorocarbon) 0,20mm = 3,40kg.
Treaba asta se regaseste la orice alt diametru doresti.
Principala motivatie pt. care se fac fire hibrid, din nylon imbracate in fluorocarbon, este tocmai aceasta: de a imbina rezistenta superioara la rupere a nylonului cu rezistenta superioara la abraziune si cu "invizibilitatea" fluorocarbonului.
Cam asta-i... Fiecare poate trage ce concluzii doreste.
Si stai, Tavi, linitsit. Nu ma razboiesc cu nimeni, ca n-am motive. Cred ca putem, totusi, discuta argumentat la tema topicului.
Apropos, nu m-am exprimat ce fluorocarbon recomand pt. ca lui vleydyx ii spusesem deja ce am avut de spus atunci cand ne-am intalnit (chiar daca nu i-am si explicat in amanunt si de ce am ales sa pescuiesc cu textil si leader fluorocarbon). Daca tre' sa fiu fix la teama, o fac acum. Folosesc Seaguar InviziX de 4 si 6lb. Nu il folosesc ca linie principala, desi am incercat si varianta asta...
restul e can-can...