Recomandari fluorocarbon

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 29 Ian 2011, 23:39

Sorin scrie:Musti ,

omu a intrebat de un FC bun
tu te-ai opintit in pescuitu cleanului cu poppere si textil , ceea ce e o nisa f ingusta si nu cred ca facea strict obiectul intrebari...
Sorine, sa stii ca nu pescuiesc doar la nisa... :lol:
Si cand dau cu microvoblere, tot pe textil merg. Si la alea nu "ma opintesc" defel. Le arunc mai usor si mai departe decat cu un nylon sau un fluorocarbon (considerand ca nu dau cu fire de 0,10-0,12mm, pt. a avea si o rezistenta decenta la rupere). Am mai spus mai demult, leader-ul de fluorocarbon se comporta ca un shooting head la musca, facilitand aruncarea unui vobler usor. Iar textilul extrem de subtire si moale merge ca un running line, fara a opune o rezistenta notabila. Chiar tu spuneai despre fluorocarbon ca e mai sarmos si ca trebuie sa-l asezi mai cu grija pe tambur. N-ai mai dorit sa explici de ce, in schimb ma iei peste picior cand aduc cateva argumente, dupa cum ma duce capul si bruma de experienta...
Primele motivatii le-am formulat atunci cand ai pus intrebarea de ce vleydyx n-ar folosi linie de fluorocarbon intreaga. Mi-am permis sa raspund eu la intrebare. Atat. Nu-i nici un razboi. Imi pare rau daca s-a inteles altfel. Da, poate am raspuns ironic la o ironie...
In ceea ce priveste rezistenta fluorocarbon versus nylon, in afara de faptul ca noi suntem prea marunti sa contrazicem fizica, chimia si datasheet-urile de material (scuze, repet, nu pot fi decat riguros cand vorbesc despre stiinte exacte), putem discuta si pe argumentele tale.
Zici ca la aceeasi forta de rupere, fluorocarboanele sunt mai mici in diametru... Nu stiu... Poti sa-mi dai si exemple? De preferat de la acelasi producator, pt. a nu compara mere cu pere...
Uite, iti dau eu repede un contraexemplu. Un fir pe care il folosesc des, dar nu la spinning. Stroft, un binecunoscut fabricant german (destul de apreciat in randul muscarilor pt. excelenta rezistenta la nod a firelor sale, folosite pt. confectionat tippet-uri) da urmatoarele caracteristici. Am ales un diametru uzual:
- Stroft ABR (nylon) 0,20mm = 4,20kg ;
- Stroft GTM (nylon) 0,20mm = 4,20kg ;
- Stroft CF2 (fluorocarbon) 0,20mm = 3,40kg.
Treaba asta se regaseste la orice alt diametru doresti.
Principala motivatie pt. care se fac fire hibrid, din nylon imbracate in fluorocarbon, este tocmai aceasta: de a imbina rezistenta superioara la rupere a nylonului cu rezistenta superioara la abraziune si cu "invizibilitatea" fluorocarbonului.
Cam asta-i... Fiecare poate trage ce concluzii doreste.
Si stai, Tavi, linitsit. Nu ma razboiesc cu nimeni, ca n-am motive. Cred ca putem, totusi, discuta argumentat la tema topicului.
Apropos, nu m-am exprimat ce fluorocarbon recomand pt. ca lui vleydyx ii spusesem deja ce am avut de spus atunci cand ne-am intalnit (chiar daca nu i-am si explicat in amanunt si de ce am ales sa pescuiesc cu textil si leader fluorocarbon). Daca tre' sa fiu fix la teama, o fac acum. Folosesc Seaguar InviziX de 4 si 6lb. Nu il folosesc ca linie principala, desi am incercat si varianta asta...
restul e can-can... :D
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 29 Ian 2011, 23:46

Musti scrie: Am mai spus mai demult, leader-ul de fluorocarbon se comporta ca un shooting head la musca, facilitand aruncarea unui vobler usor. Iar textilul extrem de subtire si moale merge ca un running line...
Cat cantareste liderul de FC?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 29 Ian 2011, 23:46

Si acum, din experienta:

1. Raman la opinia ca Seaguar InvizX 4lb este un fir exceptional. Numai sa nu-l folositi pe mulineta cu tambur mic. Si sa aveti o naluca de cel putin 3g. In aceste conditii, poate fi folosit cu incredere ca linie principala. Scurteaza lanseul foarte putin in comparatie cu un nylon de calitate si acelasi diametru (0.165mm). Nu mai discut de rezistenta. Nu exista comparatie, l-am scot din agataturi in care nylonul de 0.20mm ma indoiesc ca facea fata... Plus ca dl. Musti nu spunea mai sus daca rezistenta tensila o compara la firele ude sau uscate. Fluoro nu suge apa si nici ultraviolete ca nylon. Ori chestiile astea pot face un nylon mi slab cu 30% decat in specificatiile de la producator. Eu pescuiesc la bass pe Medium-Light cu InvizX 6lb (0.20mm) si il am pe un tambur de Daiwa Regal XiA 2000 de 2 ani de zile (scos crap de 10kg agatat de coada accidental asta vara, in decembrie scos Steelhead in jur de 3kg, etc). Are viata de cel putin 2.5 ori mai lunga decat un nylon.

2. Pentru micro-vobler (1.5g-4.5g) recomand P-Line CX (nylon+fluoro coat) care vine fluorescent sau moss green. La 4lb test are tot 0.165mm si e putin mai lansabil decat InvizX. Tine foarte bine la nod. A nu se confunda cu P-Line CXX care este varianta extra-strong si e mai gros (0.18mm la 4lb, parca).

3. In 2010 am trecut la alta solutie la pescuitul cu micro-jig (sub un gram). Cumpar fly tippet (care se leaga dupa leader la fly fishing) in role de 30, 40 sau 100m. Astea sunt toate facute prin Japonia si au un raport rezistenta/diametru extraordinar. Sunt marcate de la 0X la 8X, cu 8X fiind cel mai subtire. Eu folosesc primavara si vara Orvis Superstrong 5X (0.15mm la peste 5.2lb test--exact! cititi bine, nu trebuie sa va frecati la ochi :wink: ) sau 6X (0.134mm la 3.6lb test). Se gaseste (in US) acum la role de 100m la $8. E un nylon destul de rigid, comparabil cu fluoro din punctul asta de vedere. Nu l-am folosit cu voblere, numai cu micro-jig (de altfel, este conceput sa "intoarca mushte"). Iarna folosesc, in aceleasi scopuri, Orvis Mirage (tot un fly tippet, dar asta este 100% fluoro). Asta e ceva mai piperat ($10 pe rola de 40m), dar cel de 6X tine 3.6lb la 0.128mm. Dati un google si cautati Tippet Material, sau Orvis Tippet Material. Ideal pt. pescuit pe rau cu naluci ultra-usoare...

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 30 Ian 2011, 00:10

@Musti:
"Principala motivatie pt. care se fac fire hibrid, din nylon imbracate in fluorocarbon, este tocmai aceasta: de a imbina rezistenta superioara la rupere a nylonului cu rezistenta superioara la abraziune si cu "invizibilitatea" fluorocarbonului."

Fals! Din nou. Firele astea hibrid se fac pentru a fi mai ieftine si mai moi (mai lansabile) decat un fluoro pur.

Ca sa evitam eventuale speculatii (atentie: InvizX de 10lb nu are 0.30mm cum scriu astia de la tackletour, ci 0.285mm):

http://www.tackletour.com/reviewfluoroc ... stpg5.html

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Ian 2011, 00:56

Musti ,
nu e nici un razboi , nici macar nu vreau sa ma contrazic pe acest subiect ori pe altele
cum spuneam , nu merg mai departe in a insira demonstratii
daca te-a suparat ironia scuze
am vazut insa ca la un moment dat teoriile pe care le spui sunt doar frumoase teorii si atat
practica nu le sustine

ca sa nu ramana nelamurit , tocmai pt ca fc e mai rigid ca un mono , trebuie avuta mai multa atentie la mulineta
nimic special insa :
o mulineta de calitate care sa puna firul f bine pe tambur si sa nu umpli tamburul pana in buza
nu trebuie nici sa pui firul cu mana si nici sa-l tensionez pe tambur la mulinare altfel decat se tensioneaza singur in recuperare....
sunt niste masuri minime ca sa nu ai probleme suparatoare cu peruci ...

si inca ceva : cand vorbesc de fc , ma refer la fc 100 %.....nu la hibrizi m sau mono coated cu fc ....

hibrizii aia , alta teorie frumoasa , sunt o aiureala de marketing
si matasos ca mono si invizibil ca fc , si rezitent la abraziune dar si foarte rezistent la rupere ......e ca femeia perfecta sau lanseta universala
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 30 Ian 2011, 01:02

aditud scrie:Orice comparatie intre cele doua fire arata clar ca fluoro are rezistenta tensila mai mare decat nylon. Google "nylon vs fluoro", de exemplu.
:D
Cand judec niste materiale nu ma iau dupa pareri de pe forumuri (sic!) si nici macar dupa reclamele producatorilor de fire (apropos, ai mai sus un exemplu concret, nemtesc de fire monofilament vs. fluorocarbon - Stroft). Data sheet-urile de material sunt mai precise ca Google (bine, asta daca nu stii ce sa cauti, altfel si Google e destul de competent). Am afirmat ca fluorocarbonul (politetrafluoretilena) are o rezistenta tensila mai mica decat nylonul si pot sustine afirmatia. Daca la politetrafluoretilena vorbim despre 10-43Mpa, la nylonul 6 vorbim de un interval intre 35 la 97 MPa, functie de varietatea de material in discutie. Fluorocarbonul are proprietatea de a nu retine apa si de a-si pastra caracteristicile de rezistenta la valori similare, indiferent de umiditate. Nylon-ul retine apa si isi diminueaza rezistenta ud fiind cu cca 10%. Totusi ramane in plaja usor superioara fluorocarbonului.
Producatorii de fire recurg la tot felul de combinatii de polimeri pt. a ajunge la produsul final, rezultand tot atatea feluri de hibrizi. Si asta e valabila mai ales in cazul nylonului, dar si a fluorocarbonului. Asa se face ca avem pe piata atatea sortimente de fire, unele mai bune sau mai slabe ca altele. Avem in schimb si fire care se declara 100% fluorocarbon.
A face afirmatia ca regula e ca fluorocarbonul este mai rezistent decat nylonul pot spune ca e o exagerare. Regula ar fi cam invers. iar exceptiile doar o confirma...
Si, apropos, pe Google poti gasi si astfel de teste:
http://www.waku-angelsport.de/proandcontra.html
Ce sa-i faci... natie de ingineri nemtii astia... :lol:
Dar cred ca am deraiat puternic de la o discutie normala pe un forum...
Facem pace. Ma predau, ca m-am facut de ras si falsez... Nu le am cu Goagalu'! :lol:

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 30 Ian 2011, 01:47

Sorin scrie:...am vazut insa ca la un moment dat teoriile pe care le spui sunt doar frumoase teorii si atat
practica nu le sustine
:D
Mi-e teama ca tocmai despre practica vorbim... Incerc sa nu-mi dau cu parerea decat daca am pus mana... Nu pot sa nu ma amuz cand imi aduc aminte de cate ori am fost luat in balon in aceeasi maniera... Incepand de la pescuitul la clean cu naluci mari, pana la nichelatul aluminiului... A tot trebuit sa aduc pe dovezi... M-am cam plictisit sa o tot fac, ce-i drept...
In fine, no comment...
Daca tie ti se par teorii, hai sa-ti pun cateva intrebari directe. Ai pescuit cu fir textil si inaintas de fluorocarbon? Daca da, cu ce combinatie? Cu una singura sau mai multe? Ce noduri ai folosit? Cat timp? Ce naluci ai folosit in timpul asta? Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii unui fir textil cu inaintas fluorocarbon, dupa parerea ta? Aceleasi intrebari le-as avea in cazul liniei complete de fluorocarbon. Nu se doreste a fi un extemporal. E pur si simplu o nevoie de a auzi si argumente intr-o discutie care a evoluat involuntar in contradictoriu, Pt. ca de la tine am auzit doar un "hmmm!" si o eleganta ironie atunci cand eu mi-am motivat optiunea...
Bine, asta daca crezi ca merita efortul...
Numai bine!

P.S. Aditud, ce ironie! :D Folosim aceleasi fire monofilament... Seaguar InviziX si P-line CX... Eu mai am pe un tambur si un Fluoroclear de la P-line... Ce ciudat se imbina ea experienta exclusiva (a ta) cu teoria falsa (a mea)... :lol: :lol: :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2011, 12:40

Tavi scrie:
Musti scrie: Am mai spus mai demult, leader-ul de fluorocarbon se comporta ca un shooting head la musca, facilitand aruncarea unui vobler usor. Iar textilul extrem de subtire si moale merge ca un running line...
Cat cantareste liderul de FC?
am aflat :D
un lider de seaguar invizix de 6 lb, dia: 0.208mm, lung de 2 metri, densitate de 1.78 g/cm cub cantareste....
0.121013388288 grame. :D
asta nu prea e shooting head
sper sa nu fi gresit calculele
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

vleydyx
veteran
veteran

Mesaj de vleydyx » 30 Ian 2011, 12:47

Baieti..eu mi-am cam facut o idee despre ce fire si in ce combinatii o sa incerc
Acum o sa sa le caut/cumpar :oops: si astept primavara sa le experimentez.
Multumesc pt atentia acordata :respekt:
C&R

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Ian 2011, 13:08

Musti scrie: In fine, no comment...
Daca tie ti se par teorii, hai sa-ti pun cateva intrebari directe. Ai pescuit cu fir textil si inaintas de fluorocarbon? Daca da, cu ce combinatie? Cu una singura sau mai multe? Ce noduri ai folosit? Cat timp? Ce naluci ai folosit in timpul asta? Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii unui fir textil cu inaintas fluorocarbon, dupa parerea ta? Aceleasi intrebari le-as avea in cazul liniei complete de fluorocarbon. Nu se doreste a fi un extemporal. E pur si simplu o nevoie de a auzi si argumente intr-o discutie care a evoluat involuntar in contradictoriu, Pt. ca de la tine am auzit doar un "hmmm!" si o eleganta ironie atunci cand eu mi-am motivat optiunea...
Bine, asta daca crezi ca merita efortul...
Numai bine!
Tavi tocmai iti arata ca una din teoriiile tale frumoase pica la testul practicii......eu ti-am zis-o finut ....

intrebarile sunt....offense
asa ca nu comentez si inchei aici
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns