Recomandari fluorocarbon

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 28 Ian 2011, 15:37

SF scrie:
Tavi scrie:hai sa incercam o definire a termenilor
din ce imi aduc io aminte, elasticitatea e acea proprietate a unui material de a se deforma si a reveni la forma initiala
Am mai zis , luati o bucata de FC ,2 m , asa , mai gros , trageti de el pina se rupe si vedeti cum se prezinta si cat isi revine ! Nu-si revine de tot :wink: Ramane mai putin rigid , devine ceva mai moale decat nou si nestresat !

Acuma depinde taman de prejudecati :D , poti sa o ti pina la adinci batrinete cu mono si barbete , sa prinzi multi cleni mai mititei si cate unu mai rasarit sau sa dai cu textil si liplesuri , cleni mai putini la numar insa cu o medie mai mare in greutate !

30 de cm de leader nu rezolva nimic , cu exceptia cazului in care ii un leader pentru dinti , gros .
fa acelasi lucru cu un fir mono ....ghici rezultatul 8)
acu nu cred ca muscaru 13 s-o referit ca e perfect elastic

pai cred ca tocmai ai mai comis o prejudecata :D :D ....**** topicu cui l-o scris :D

de ce crezi ca la mono cu barbeta se prind doar mici si multi si doar cate unu mai rasarit ?

daca dai de un loc unde se atin adevarati , poi numa din aia iei , la mono si barbeta :D

de ce crezi ca la mono cu barbeta doar tarai liniar si plictisitor ceva ?

ai dat cu voblere cu barbeta , ...pe cadere ?...pe cap de lanseu sau jiguite la diverse adancimi ?....sa vezi cum iti pleaca firu sau te ia de mana ?
ai dat cu voblere cu barbeta ce imita goange si care pe cap de lanseu la pleznita is luate de clenoci ?
Si pe care trebe sa le plasezi ...asa....intr-un ,,ochi '' de apa ?
si apa e limpede si vezi cum vine clenocu de dedesubt , se uita la ea , si apoi o soarbe si nu stii cum sa faci sa-l intepi mai iute ?
no , ii asa plictisitor cu mono si barbeta ? :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 28 Ian 2011, 16:51

Sorin scrie:
de ce crezi ca la mono cu barbeta doar tarai liniar si plictisitor ceva ?

ai dat cu voblere cu barbeta , ...pe cadere ?...pe cap de lanseu sau jiguite la diverse adancimi ?....sa vezi cum iti pleaca firu sau te ia de mana ?
ai dat cu voblere cu barbeta ce imita goange si care pe cap de lanseu la pleznita is luate de clenoci ?
Si pe care trebe sa le plasezi ...asa....intr-un ,,ochi '' de apa ?
si apa e limpede si vezi cum vine clenocu de dedesubt , se uita la ea , si apoi o soarbe si nu stii cum sa faci sa-l intepi mai iute ?
no , ii asa plictisitor cu mono si barbeta ? :D
Chiar daca ii greu e crezut , am dat si cu din alea :)
Chiar am dat si cu mono de 0,16 si bete din alea pina in 15 gr de 2,10 !

Nu am gasit insa locu cu clenii adevarati :twisted:
Alea pe care le soarbe clenocu nu-i musai sa fie cu barbeta , decat daca tu vrei . Poate lua si un popper direct sau walker :wink: ,dupa ce vad la Musti prin galerie !
Si daca nu stii cum sa-l intepi mai iute , textilu te poate ajuta !
Ai probleme cu taiatu apei si pe curenti ? Is textile mai grele , sinking , care te pot ajuta in cazu asta !

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 28 Ian 2011, 17:08

SF scrie: Chiar daca ii greu e crezut , am dat si cu din alea :)
Chiar am dat si cu mono de 0,16 si bete din alea pina in 15 gr de 2,10 !

Nu am gasit insa locu cu clenii adevarati :twisted:
Alea pe care le soarbe clenocu nu-i musai sa fie cu barbeta , decat daca tu vrei . Poate lua si un popper direct sau walker :wink: ,dupa ce vad la Musti prin galerie !
Si daca nu stii cum sa-l intepi mai iute , textilu te poate ajuta !
Ai probleme cu taiatu apei si pe curenti ? Is textile mai grele , sinking , care te pot ajuta in cazu asta !
nu e greu de crezut ca ai dat , da mi-e greu sa cred ca a fost plictisitor :D

era la figurat vorbind ....mai important e moemntul inteparii decat firul

nu exista un textil care sa se scufunde mai bine ca un fc ....poate doar cel de crap cu miez de plumb , da nu cred ca face obiectul pescuitului UL

Da alea la pleznite nu e musai sa fie cu barbeta , clar ....da poa sa aiba si barbeta , si daca nu l-o luat la aterziare poate il ia pe ala cu barbeta dupa 2-3 ture de manivela :D

acu ca stilu cu walkere si poppere e f fain si spectaculos nu neg , e chiar foarte probabil , doar ca asta nu inseama ca restul tehnicilor is naspa :D
pescuiasca si el va

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 28 Ian 2011, 18:18

Las ca treci tu pe popper si walker , nu o sa poti da numa la vobler , nu rezisti :)
Chiar acuma am dat barbeta de pe 3 voblere , mai raman cu vreo 12 barbetate pentru tot anu asta , chit ca io nu mai dau la clean ! Le tin pentru derutarea concurentei :D , ca daca nu le vindeam pe toate :D

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 28 Ian 2011, 19:25

SF scrie:Las ca treci tu pe popper si walker , nu o sa poti da numa la vobler , nu rezisti :)
Chiar acuma am dat barbeta de pe 3 voblere , mai raman cu vreo 12 barbetate pentru tot anu asta , chit ca io nu mai dau la clean ! Le tin pentru derutarea concurentei :D , ca daca nu le vindeam pe toate :D
o sa dau sigur si cu alea , sper doar sa am timp s-o fac . 8)
pescuiasca si el va

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 29 Ian 2011, 21:58

Sorin scrie: Musti nu trebe sa conving pe nimeni...
(...)
...fara sa am un junghi asa de parere de rau ca nu fac si altii la fel :D :D :D
8)
Sorin scrie:vleydyx ,
In primul rand o intrebare : daca tot dai cu fc , ca inaintas , de ce nu ai da cu el ca linie principala ?
Sorin scrie:incercati , ca n-o sa va para rau
:lol: :lol: :lol:

Apoi:
Sorin scrie: dar nu-ti construi false argumente doar pentru a imbraca chestia asta de preferinta...

pt ca argumentele de genul

- Elasticitatea tre' sa mi-o ofere lanseta
- nodul e minuscul si trece prin inele fara nici o problema ( crezi ca nu am testat ? :D )
- lanseuri mult reduse si imprecise ( pe probatea si pe luatea ? :D )
- trebe sa tensionezi firul la recuperare , mulinete cu tamburi f mici ....

hmmm, .... :D
Sorin scrie:dar e si mai sarmos , tot ca orice fc 100%
trebuei putina grija in umplerea tamburului
:?
Pot sa intreb de ce oare?
Sorin scrie:si la acelasi diametru e net superior ca rezistenta monofilamentului ....asta ca regula generala
:lol:
Te referi la superioritatea rezistentei fluorocarbonului asupra rezistentei monofilamentului de nylon?
Daca da, sper ca nu ai spus din suflet ceea ce afirmi mai sus. Nu de alta, dar nu vreau sa te amarasc spunandu-ti ca de fapt e invers. Rezistenta tensila a fluorocarbonului e inferioara nylon-ului. Adica la acelasi diametru fluorocarbonul se rupe la o forta de intindere mai mica decat nylon-ul... Apropos de reguli generale, argumente & so on... :lol:
Scuza-ma, dar eu sunt deformat profesional. Nu inghit nimic nemestecat... :)
Apropos de faza cu testatul, eu ma referisem la rezistenta la nod, pe care am testat-o pe dinamometru, in laborator (m-a innebunit la un moment dat un coleg de forum sa-i testez niste fire si i-am facut hatarul).

SF-ule, ai intuit bine una dintre motivatiile pt. care nu-mi plac gumele de chiloti pe post de linii de pescuit. Dau des cu naluci de suprafata, cu jerk-uri, popper-e, walker-e si alte lipless-uri. Asa ca nu-mi place deloc sa n-am control total pe naluca... Pt. ca nu neaparat naluca ci miscarea ei e spilu'... Poti enerva foarte fain un clean cu jerk-uri de stiuca, daca-l misti corespunzator. Foarte distractiv dealtfel... :wink:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 29 Ian 2011, 22:05

Musti, nu e razboi, nici concurs... :?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 29 Ian 2011, 22:14

Musti ,

omu a intrebat de un FC bun
tu te-ai opintit in pescuitu cleanului cu poppere si textil , ceea ce e o nisa f ingusta si nu cred ca facea strict obiectul intrebarii

am insirat niste argumente si mai ales concluzii pe incercate ....
cine citeste , judeca si decide ...ce doreste

nu ma lansez mai departe in a-ti demonstra nimic ca n-am de ce

strict la rezistenta ( nu vad ce leg are sufletul cu firul ) .....intreaba-te de ce in general orice fc de o anumita rezitenta are un diametru cu o treapta mai mic decat mono -ul corespunzator
Tensil sau nu....
pescuiasca si el va

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 29 Ian 2011, 22:26

Tavi scrie:hai sa incercam o definire a termenilor
din ce imi aduc io aminte, elasticitatea e acea proprietate a unui material de a se deforma si a reveni la forma initiala
frana, extrapooland, se deformeaza, respectiv cedeaza fir, dar nu revine...
asa ca imi mentin cu obraznicie parerea ca frana n-are nicio treaba cu elasticitatea ansamblului
lanseta, firul si mana pescarului DA, astea sunt elastice
firul poate sa aduca acel plus de elasticitate care sa faca uneori diferenta intre un peste scapat sau unul adus la minciog
pentru ca elasticitatea asta ne ajuta la un contact mai bun cu pestele in timpul drillului si la amortizarea unor socuri la pestii nabadaiosi care fac lumanari si scutura din cap ca toti dracii.. sau cand sunt agatati superficial. in cazurile astea frana nu te ajuta la nimic, un mono elastic DA
Intai tre' sa-ti multumesc ca mi-ai adus aminte ce-i aia elasticitate. M-am luat cu treaba si era sa uit... :D
Tavi, cand vorbeam despre frana nu ma refeream la situatia statica, in care tu stai smirna cu batu-n sus si mana incremenita pe manivela, iar pestele iti trage de bat, lund fir din frana si plecand in plata Domnului, fara sa-l jeneze nimeni. Eu spuneam ca elasticitatea lansetei si o frana buna si nu foarte stransa sunt suficiente pt. a amortiza socurile pe care ti le poate furniza un peste disperat si inventiv... N-am nevoie de fir elastic, pt. ca atunci cand pestele trage prea violent, iar lanseta ajunge la un anume grad prestabilit de tensiune, intra in lucru frana, care compenseaza socurile, dand drumul la fir exact cat trebuie pt. a restabili echilibrul. Apoi, chiar daca pestele tinde sa ia fir, nimic nu ma impiedica sa mulinez in continuare, chiar cu frana caraind, si recuperand astfel firul pierdut. E, daca vrei, ca si cum ai stationa cu masina in rampa, cu motorul usor turat, dar cu ambreiajul pe jumate calcat. Crede-ma ca aceasta combinatie intre lanseta ingaduitoare si frana reglata mai moale, insotita de recuperare aproape continua de fir oboseste pestele in dril foarte repede. Si nici pesti nu ratez in dril, contactul fiind permanent cu pestele, iar firul tensionat.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 29 Ian 2011, 23:24

Musti scrie: Te referi la superioritatea rezistentei fluorocarbonului asupra rezistentei monofilamentului de nylon?
Daca da, sper ca nu ai spus din suflet ceea ce afirmi mai sus. Nu de alta, dar nu vreau sa te amarasc spunandu-ti ca de fapt e invers. Rezistenta tensila a fluorocarbonului e inferioara nylon-ului. Adica la acelasi diametru fluorocarbonul se rupe la o forta de intindere mai mica decat nylon-ul... Apropos de reguli generale, argumente & so on... :lol:
Scuza-ma, dar eu sunt deformat profesional. Nu inghit nimic nemestecat... :)

Daca tot nu inghiti nemestecat, macar mesteca mai bine.
Cum le stii tu mai bine decat producatorii insisi... :roll:
Si acum, be bune, fara nici un pic de condescendentza, nu mai face astfel de afirmatii. Te expui ridicolului. Orice comparatie intre cele doua fire arata clar ca fluoro are rezistenta tensila mai mare decat nylon. Google "nylon vs fluoro", de exemplu.

Scrie răspuns