Recomandare echipament pentru stiuca

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 20 Noi 2005, 16:27

se confunda o gramada de chestii. printre ele - actiunea, rigiditatea, incarcarea, backbone-ul, puterea si puterea de aruncare. toate sunt niste proprietati extrem de simple.
si toate se aduna. in final, nu exista lansete pentru pesti, ci lansete pentru tipuri de naluci + dimensiuni de naluci + dimensiuni de pesti.

actiunea, backbone-ul si puterea pot fi "vizualizate" ca portiuni si puncte din blank. incepem de la capete.
puterea e punctul de pe blank sub care nu mai flexeaza nimic.
actiunea e zona din varful lansetei folosita in jocul nalucii.
ce-i intre e backbone-ul.

rigiditatea e o alta proprietate. habar-n-am cum sa o explic, dar un fapt e ca dintre 2 lansete de puteri egale cea cu modulul grafitului mai mic va fi mai rigida. o lanseta mai rigida e una care se "curbeaza" mai "drept". :)

inelele si pozitionarea lor nu-ti schimba actiunea si nici rigiditatea. tot ce pot sa faca e sa incarce lanseta. negativ prin greutatea lor si pozitiv prin pozitia lor.
concept guide reuneste mai multe efecte ale unui stil de ales si pozitionat inelele. numarul lor si greutatea redusa imbunatatesc sensibilitatea. marimea si distributia - lanseul.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 18:40

Gerula scrie:
Adelin scrie: Doar nu ma credeai papagal, sa leg firul de vârf şi să incerc să smulg caloriferul. Vin şi eu acasa ca tot omul, îi pun băţului o mulinetă, reglez frâna aşa cum trebuie şi apoi îi dau drilul....ce dril.....ce calorifer! :lol:
Pai din tot ce-ai zis aici se intelegea ca nu esti de acord cu afirmatia lui Michael ca trebuie trecut firul prin toate inelele, si ca sustii ca e suficient sa agati o agrafa de primul inel. Ac um vad ca ai revenit la sentimente mai bune :P .

Eu nu mai inteleg nimic....poate ca nu esti roman, dupa nume nu-mi dau seama si nu intelegi bine ce scriu eu, unde naiba am sustinut eu mai frate, ca firul nu trebuie trecut prin inele, si ca ar fi suficient sa agati o agrafa?! :shock: Mai, de aia nu pricepeti voi mare lucru, ca cititi printre randuri si sariti paginile. Imi dau seama si spun asta cu regret, ca tu nu ai inteles nimic din ce am zis eu pana acum. Mai reia o data toata lectura si poate ca vei intelege ce am vrut sa zic. :wink:

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 19:04

actiunea referindu-se la curbura pe care o face batul cand tragem de el, adica ex-fast, fast, moderat, etc. sau A,B,C (varianta europeana). daca am gresit, nu ma supar sa fiu contrazis :wink:
legat de ce zicea Michael, si eu cred ca daca treci firul prin inele, legi capatul de ceva si in cepi sa tragi de bat, iti poti face o idee despre actiunea batului, pt. ca vezi ce fel de curba face (de tip A,B,C).

l

Foarte bine ai pus problema Adi!
Ei hai sa intelegem impreuna ceea ce e de neiteles pentru unii.INTREBARE PENTRU PROFESORI si nu numai:"- Am un bat St. Croix Avid Series 8' 6" M Fast 3/8 - 3/4. Dupa cum vedeti, pe site-ul St.Coix batul e dat ca fiind FAST, dar la testul cu firul tras prin inele si legat de calorifer, lanseta se indoaie parabolic pana in cotor. Sa inteleg ca am o lanseta Fast sau nu?!"

Sunt tare curios ce raspuns imi dati! :roll:

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 19:15

gabor scrie:se confunda o gramada de chestii. printre ele - actiunea, rigiditatea, incarcarea, backbone-ul, puterea si puterea de aruncare. toate sunt niste proprietati extrem de simple.
si toate se aduna. in final, nu exista lansete pentru pesti, ci lansete pentru tipuri de naluci + dimensiuni de naluci + dimensiuni de pesti.

actiunea, backbone-ul si puterea pot fi "vizualizate" ca portiuni si puncte din blank. incepem de la capete.
puterea e punctul de pe blank sub care nu mai flexeaza nimic.
actiunea e zona din varful lansetei folosita in jocul nalucii.
ce-i intre e backbone-ul.

rigiditatea e o alta proprietate. habar-n-am cum sa o explic, dar un fapt e ca dintre 2 lansete de puteri egale cea cu modulul grafitului mai mic va fi mai rigida. o lanseta mai rigida e una care se "curbeaza" mai "drept". :)

inelele si pozitionarea lor nu-ti schimba actiunea si nici rigiditatea. tot ce pot sa faca e sa incarce lanseta. negativ prin greutatea lor si pozitiv prin pozitia lor.
concept guide reuneste mai multe efecte ale unui stil de ales si pozitionat inelele. numarul lor si greutatea redusa imbunatatesc sensibilitatea. marimea si distributia - lanseul.
Ceea ce ai scis tu aici e foarte corect, dar sa nu crezi ca cineva a inteles ceva de aici si nu pentru ca tu nu ai fost concis, ci pentru ca nu ai scris in chineza.Poate ca atunci se baga la cap mai usor. :lol:

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 19:34

Gerula scrie:Motivul pentru care as vrea o telescopica este faptul ca ocupa foarte putin loc cand e stransa, pot cara lanseta cu mulineta pe ea intr-o husa care sa incapa intr-un rucsac. Nu exista vreo telescopica de buna calitate si care stransa este foarte scurta?
Mai Gerula draga, am stat si m-am tot gandit la ceea ce iti doresti tu si ca sa nu mai batem toaca si ziua si noaptea pentru babe surde, o sa-ti spun ce lanseta ti se potriveste tie :lanseta "INSTANT xxx". Sincer in ultima perioada nu am mai vazut reclame cu asa ceva pe TeleShopping, dar tre' sa mai gasesti tu vre-o bucata macar in consignatie.
Si cica e asa de mica atunci cand o strangi, ca incape si sub scaunul din masina (asa zice la reclama) si mai zice ca ii poti regla actiunea si puterea scotind ultimul element mai mult sau mai putin din cotor. Intr-un cuvant e batul "perfect" pentu tine! Exact ceea ce cauti!

....si eu care ma intrebam cine naiba poate sa cumpere asa ceva?!...... cine isi doreste, simplu!!!

:lol:

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 20 Noi 2005, 20:02

Adelin scrie: Dar, cat ar fi treaba de incurcata stai ca ne lamureste Michael, care zice ca:"dar parerea mea este ca nu e relevanta aceasta proba pentru aflarea actiunii,doar daca treci firul prin toate inelele care repartizeaza forta pe intreg blankul acelui bat."....ahaa, gata!... acu' pricepui, deci asa e cu actiunea....e simplu si se pare ca a inteles toata lumea! :wink:

Uite de-aici am inteles chestia asta, coroborand cu
Adelin scrie: cu o agrafa prindeti discret firul de ultimul inel si cu o miscare fulgeratoare ridicati galeata si scuturati tare de lanseta!
Sigur, ambele mesaje erau la caterinca, dar ceva mai serios n-am observat sa fi produs :roll: .

Apropo, daca te uitai aici
Gerula scrie:Bun, dupa ce am citit o gramada si aici pe forum, si pe net, e clar ca telescopica totusi pica. Mi-ar putea recomanda cineva o lanseta buna care sa arunce 5-25g si care sa suporte greutate pana la 21lbs (9 kile si ceva)? Poate fi si moderate la actiune, nu ma deranjaza, lungime de preferat 2.40. Mulineta va fi un Daiwa Capricorn 2000, deja am comandat-o, deci caut o lanseta care sa se echilibreze bine cu ea.
mesaj aflat haaat, pe pagina 1 a topicului, vedeai ca renuntasem de mult la ideea cu telescopica. Oricum, cine stie, poate ca si cu instant xxx aia as prinde mai bine decat ai prinde tu cu vreo lanseta de 400$ plus mulineta de 500$, cine stie? :roll:

Nu te supara ca te intreb, tu cati ani ai?

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 20:43

Nu te supara ca te intreb, tu cati ani ai?[/quote]

Nu vad legatura, de ce te intereseaza?Iti plac?

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 20 Noi 2005, 20:48

Adelin scrie: Nu vad legatura, de ce te intereseaza?Iti plac?
Pentru ca dupa modul in care postezi am o vaga banuiala :roll: .
Cu lacrimi Bastus!

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 20:51

Ca sunt un pustan, care inca nu are liceul terminat?

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 20 Noi 2005, 20:59

Adelin scrie:actiunea referindu-se la curbura pe care o face batul cand tragem de el, adica ex-fast, fast, moderat, etc. sau A,B,C (varianta europeana). daca am gresit, nu ma supar sa fiu contrazis :wink:
legat de ce zicea Michael, si eu cred ca daca treci firul prin inele, legi capatul de ceva si in cepi sa tragi de bat, iti poti face o idee despre actiunea batului, pt. ca vezi ce fel de curba face (de tip A,B,C).

l

Foarte bine ai pus problema Adi!
Ei hai sa intelegem impreuna ceea ce e de neiteles pentru unii.INTREBARE PENTRU PROFESORI si nu numai:"- Am un bat St. Croix Avid Series 8' 6" M Fast 3/8 - 3/4. Dupa cum vedeti, pe site-ul St.Coix batul e dat ca fiind FAST, dar la testul cu firul tras prin inele si legat de calorifer, lanseta se indoaie parabolic pana in cotor. Sa inteleg ca am o lanseta Fast sau nu?!"

Sunt tare curios ce raspuns imi dati! :roll:
parerea mea:
depinde cat de tare tragi de bat. trebuie urmarit batul de cand incepi sa tragi de el, si pana in momentul cand consideri ca ai tras destul si te opresti. chair daca e fast, adica daca se formeaza curba in portiunea de varf, poate ca daca incepi si tragi mai tare de el, la un moment dat, curba "inainteaza" spre mijolocul batului, varful fiind in prelungirea firului(nu stiu daca m-am exprimat bine, sper sa se inteleaga ideea). bineinteles ca depinde si de unghiul initial facut intre bat si fir.
in concluzie, nu vad de ce batul tau nu ar fi fast :wink:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns