Recomandare echipament pentru stiuca

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 20 Noi 2005, 10:41

Jean;tocmai asta e problema,batul pe care-l am este super-ok pentru stiuca,avat,clean,dar fiind mai moderate,nu simt prea bine cum evolueaza shad-ul sau grub-ul tarat pe fundul apei,tocmai din cauza ca se flexeaza la cea mai mica rezistenta pe care o intampina plasticul.Am incercat in schimb un Trabucco mai rigid,cu textil Fireline si mi-a placut cum simteam evolutia nalucii,chiar si cea a voblerului.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 20 Noi 2005, 10:46

Adelin scrie: Pai pana acu' nu pomenishi de rezerva de putere cand te jucai cu rola de fir tras prin inele in magazin.... :roll:ziceai doar ca asa determini tu actiunea... :shock: ...deci se pare ca te-ai mai dumirit ce faceai acolo, de acum incolo daca te intreaba cineva nu o mai indruga cu actiunea ca te faci de panarama, cum te-ai facut de atatea ori, de altfel, pe-aici. :lol:

...hai noroc si nu te supara ca nu-s baiat rau, doar las impresia...intreaba-l pe adilucu... :lol:
Orice ai spune,faza cu firul tras prin inele ma ajuta si la determinarea actiunii unui bat(vad pana unde se indoaie).In rest...ce sa zic,daca m-am facut de panarama pe-aici,asta e,macar nu ma dau profesorul mishtocar pe-aici,ca si unii,oi fi tu baiat "fain",nu am de ce sa-l intreb pe Adi pentru asta,deja mi-am format o parere despre tine.

dr.pike
Moderator
Moderator

Mesaj de dr.pike » 20 Noi 2005, 10:53

OFFTOPIC
Jean Scurtu scrie:Michael,

Am pescuit odata la SARULESTI acum 4-5ani la salau cu batul lui Victor Tarus,pescuit ce s-a aratat si la TV pe postul OTV.

Jean Scurtu
Pana si acolo departe in USA se stie ca in Romania exista posturi de televiziune si un post de radio la care te uiti - otv :D:D:D

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 10:57

Michael scrie:
Adelin scrie: Pai pana acu' nu pomenishi de rezerva de putere cand te jucai cu rola de fir tras prin inele in magazin.... :roll:ziceai doar ca asa determini tu actiunea... :shock: ...deci se pare ca te-ai mai dumirit ce faceai acolo, de acum incolo daca te intreaba cineva nu o mai indruga cu actiunea ca te faci de panarama, cum te-ai facut de atatea ori, de altfel, pe-aici. :lol:

...hai noroc si nu te supara ca nu-s baiat rau, doar las impresia...intreaba-l pe adilucu... :lol:
Orice ai spune,faza cu firul tras prin inele ma ajuta si la determinarea actiunii unui bat(vad pana unde se indoaie).In rest...ce sa zic,daca m-am facut de panarama pe-aici,asta e,macar nu ma dau profesorul mishtocar pe-aici,ca si unii,oi fi tu baiat "fain",nu am de ce sa-l intreb pe Adi pentru asta,deja mi-am format o parere despre tine.
...vezi sa nu fie gresita, ca de altfel mai toate parerile tale... :roll:

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 20 Noi 2005, 11:00

Adelin scrie:Nu sustin ca dupa achizitionarea unui bat, nu am tras de calorifer o juma' de ora, pentru ami face o ideie despre puterea lansetei, dar nu cred ca nu ne putem da seama intr-un magazin daca un bat e Ex-Fast,Fast, Mod-Fast,Mod, sau stiu si eu, actiune A,B,C, in varianta europeana, doar daca trecem firul prin inele si mimand ca simtim cine stie ce, doar ca sa parem interesanti.Daca iei in mana un bat si ai ceva ani in spate, in 5 secunde de "scuturat" iti dai seama despre ce-i vorba fara aparat de masura.
Ideea e urmatoarea, daca agati agrafa de inelul din varf cand faci o astfel de proba, n-o sa-ti dai seama in veci cum lucreaza batul respectiv in sarcina, decat daca vrei sa-l folosesti pe post de undita :lol: . Trecand firul prin inele, forta se distribuie mult mai uniform pe toata lungimea "activa" a batului.

Adelin scrie: Daca e sa vorbim despre aberatia cu puterea de lansare, de care ne vorbeste zvic, atuci ar nsemna ca de fapt o lanseta este mai rapida cu cat plaja optima de lansare este mai mica =absurd! ...si un copil de gradi ar rade la asa ceva. Ce legatura are puterea de lansare cu cat e de rapid sau de lent batul?!...Absolut nici una!Fortand putin nota, as putea spune ca un bat cu cat are plaja de lansare mai larga ar putea fi mai rigid....dar nu e intotdeauna asa. Binenteles ca un bat nu e mai rigid sau mai putin rigid, pentru ca are o plaja a greutatii de lansare mai mica sau mai mare.
Cel mai important lucru care concura la tinuta unui bat in raport cu greutetea sa, la o putere de lansare mai mica sau mai mare, este calitatea materialului, felul in care este gandit blancul, conicitatea, grosimea acestuia, calitatea rasinei, astfel incat produsul final sa intruneasca calitatile dorite de producator.
Nu sunt un expert teoretician in ingineria fabricarii lansetelor, de aceia nu intru de obicei in discutii tehnice, dar ma deranjeaza prostiile puse pe tapet si tratate cu respect de "cetitorii de buna credinta", ca sa le zic asa. 8)
Bun, asta zicea toata lumea, a gresit zvic, n-are rost sa mai batem moneda 5 luni pe poveste. Parerea mea.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 20 Noi 2005, 11:13

Adelin scrie:
Faptul ca toate parerile mele ar fi gresite,poate fi parerea ta,dar si ea poate fi gresita....sau nu? :roll:
Uitasem,tu esti atotstiutorul acestui forum... :?

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 11:55

Michael scrie:
Adelin scrie:
Faptul ca toate parerile mele ar fi gresite,poate fi parerea ta,dar si ea poate fi gresita....sau nu? :roll:
Uitasem,tu esti atotstiutorul acestui forum... :?
....Mersi 8)

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Noi 2005, 12:00

Gerula scrie:
Adelin scrie:Nu sustin ca dupa achizitionarea unui bat, nu am tras de calorifer o juma' de ora, pentru ami face o ideie despre puterea lansetei, dar nu cred ca nu ne putem da seama intr-un magazin daca un bat e Ex-Fast,Fast, Mod-Fast,Mod, sau stiu si eu, actiune A,B,C, in varianta europeana, doar daca trecem firul prin inele si mimand ca simtim cine stie ce, doar ca sa parem interesanti.Daca iei in mana un bat si ai ceva ani in spate, in 5 secunde de "scuturat" iti dai seama despre ce-i vorba fara aparat de masura.
Ideea e urmatoarea, daca agati agrafa de inelul din varf cand faci o astfel de proba, n-o sa-ti dai seama in veci cum lucreaza batul respectiv in sarcina, decat daca vrei sa-l folosesti pe post de undita :lol: . Trecand firul prin inele, forta se distribuie mult mai uniform pe toata lungimea "activa" a batului.

Adelin scrie: Daca e sa vorbim despre aberatia cu puterea de lansare, de care ne vorbeste zvic, atuci ar nsemna ca de fapt o lanseta este mai rapida cu cat plaja optima de lansare este mai mica =absurd! ...si un copil de gradi ar rade la asa ceva. Ce legatura are puterea de lansare cu cat e de rapid sau de lent batul?!...Absolut nici una!Fortand putin nota, as putea spune ca un bat cu cat are plaja de lansare mai larga ar putea fi mai rigid....dar nu e intotdeauna asa. Binenteles ca un bat nu e mai rigid sau mai putin rigid, pentru ca are o plaja a greutatii de lansare mai mica sau mai mare.
Cel mai important lucru care concura la tinuta unui bat in raport cu greutetea sa, la o putere de lansare mai mica sau mai mare, este calitatea materialului, felul in care este gandit blancul, conicitatea, grosimea acestuia, calitatea rasinei, astfel incat produsul final sa intruneasca calitatile dorite de producator.
Nu sunt un expert teoretician in ingineria fabricarii lansetelor, de aceia nu intru de obicei in discutii tehnice, dar ma deranjeaza prostiile puse pe tapet si tratate cu respect de "cetitorii de buna credinta", ca sa le zic asa. 8)
Bun, asta zicea toata lumea, a gresit zvic, n-are rost sa mai batem moneda 5 luni pe poveste. Parerea mea.

Doar nu ma credeai papagal, sa leg firul de vârf şi să incerc să smulg caloriferul. Vin şi eu acasa ca tot omul, îi pun băţului o mulinetă, reglez frâna aşa cum trebuie şi apoi îi dau drilul....ce dril.....ce calorifer! :lol:

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 20 Noi 2005, 13:07

Adelin scrie: Doar nu ma credeai papagal, sa leg firul de vârf şi să incerc să smulg caloriferul. Vin şi eu acasa ca tot omul, îi pun băţului o mulinetă, reglez frâna aşa cum trebuie şi apoi îi dau drilul....ce dril.....ce calorifer! :lol:
Pai din tot ce-ai zis aici se intelegea ca nu esti de acord cu afirmatia lui Michael ca trebuie trecut firul prin toate inelele, si ca sustii ca e suficient sa agati o agrafa de primul inel. Ac um vad ca ai revenit la sentimente mai bune :P .

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 20 Noi 2005, 13:21

Adelin scrie: ...hai noroc si nu te supara ca nu-s baiat rau, doar las impresia...intreaba-l pe adilucu... :lol:
:) asa e, nu e baiat rau Adelin 8)

revenind la topic, cred ca cei mai multi confunda actiunea cu puterea de aruncare , si recunosc faptul ca si eu, din obisnuinta sau graba spun ca batul are actiune 5-18 de exemplu. aceasta valoare se refera la puterea de aruncare(c.w. adica casting weight), actiunea referindu-se la curbura pe care o face batul cand tragem de el, adica ex-fast, fast, moderat, etc. sau A,B,C (varianta europeana). daca am gresit, nu ma supar sa fiu contrazis :wink:
legat de ce zicea Michael, si eu cred ca daca treci firul prin inele, legi capatul de ceva si in cepi sa tragi de bat, iti poti face o idee despre actiunea batului, pt. ca vezi ce fel de curba face (de tip A,B,C). despre puterea de aruncare, in magazin nu prea poti sa-ti faci o impresie, cel mai bine iti dai seama cand lansezi efectiv nalucile. eventula il poti "scutura" de cateva ori, si daca ai ceva experienta, il simti in mana cam la ce ar merge.

legat de ce zicea nea` Jean de betele fast pt. salau, pot sa spun ca mi-am luat nu de mult un Shimano Technium DF despre care cineva care pescuieste mult la salau cu "silicoane" zicea ca nu este potrivit la jig pt. ca e "moale" adica ar trebui unul mai rapid. Recunosc ca eu l-am luat pt. voblere, dar l-am incercat si la twister, si rezultatul l-ati putut vedea la <galeria personala>. A fost primul meu salau la twister. Inainte n-am prea insistat cu astfel de naluci, deci nici nu aveam experienta, si cu toate astea, nici batul meu "moale", si nici lipsa de experienta nu m-au impiedicat sa-l "execut" :wink: :) Asa ca am ajuns la concluzia ca cel mai potrivit bat e cel cu care prinzi, cu care te simti confortabil. Degeaba incerci sa folosesti "tipare" pt. ca s-ar putea sa nu ti se potrivesca.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns