Nu sustin ca dupa achizitionarea unui bat, nu am tras de calorifer o juma' de ora, pentru ami face o ideie despre puterea lansetei, dar nu cred ca nu ne putem da seama intr-un magazin daca un bat e Ex-Fast,Fast, Mod-Fast,Mod, sau stiu si eu, actiune A,B,C, in varianta europeana, doar daca trecem firul prin inele si mimand ca simtim cine stie ce, doar ca sa parem interesanti.Daca iei in mana un bat si ai ceva ani in spate, in 5 secunde de "scuturat" iti dai seama despre ce-i vorba fara aparat de masura.
Daca e sa vorbim despre aberatia cu puterea de lansare, de care ne vorbeste zvic, atuci ar nsemna ca de fapt o lanseta este mai rapida cu cat plaja optima de lansare este mai mica =absurd! ...si un copil de gradi ar rade la asa ceva. Ce legatura are puterea de lansare cu cat e de rapid sau de lent batul?!...Absolut nici una!Fortand putin nota, as putea spune ca un bat cu cat are plaja de lansare mai larga ar putea fi mai rigid....dar nu e intotdeauna asa. Binenteles ca un bat nu e mai rigid sau mai putin rigid, pentru ca are o plaja a greutatii de lansare mai mica sau mai mare.
Cel mai important lucru care concura la tinuta unui bat in raport cu greutetea sa, la o putere de lansare mai mica sau mai mare, este calitatea materialului, felul in care este gandit blancul, conicitatea, grosimea acestuia, calitatea rasinei, astfel incat produsul final sa intruneasca calitatile dorite de producator.
Nu sunt un expert teoretician in ingineria fabricarii lansetelor, de aceia nu intru de obicei in discutii tehnice, dar ma deranjeaza prostiile puse pe tapet si tratate cu respect de "cetitorii de buna credinta", ca sa le zic asa.