zvic scrie:Nu poti sa-ti faci o impresie exacta in magazin. O indicatie ar fi diferenta dintre puterile de aruncare. De exemplu daca are inscriptionat 10-20g este foarte probabil sa aiba o actiune rapida. Daca are inscriptionat 10-40 este mai degraba moderata. Un 10-30 poate fi moderat-rapida. Asta doar daca compari lansete de la acelasi producator deoarece difera mult de la producator la producator.
Eu, cand vroiam sa incerc o lanseta, luam cu mine o bucata de cca 2m de fir cu o agrafa in capat si un inel in celalalt, luam lanseta, agatam agrafa de inelul de varf si trageam de cateva ori ca si cum ar fi in dril. In general vanzatorii comenteaza mai putin sau deloc la faza asta decat daca tot o vanturi prin magazin riscand sa lovesti pe cineva sau sa distrugi lanseta. Atentie - mai bine folosesti un fir mai gros (si neaparat sa inchizi agrafa - mai bine una mai mare) ca mie mi s-a rupt odata firul si era sa distrug o lanseta - cand s-a indreptat brusc era sa se loveasca de tavan, noroc ca aveau tot felul de chestii agatate de tavan si s-a oprit in plasa unui mincioc fara a atinge tavanul.
Asa poti sa-ti dai seama de actiunea lansetei. Daca se indoieste prima data varful si apoi foarte putin de la o treime de varf in jos, actiunea este rapida. Daca se indoiesc primele 2 treimi de la varf in jos este moderata sau moderat rapida. Daca face o curbura egala (adica arata ca si cum ar fi un sector de cerc) pe toata lungimea blancului, este lenta. Atentie mare la diferenta intre o lanseta UL si una M. Nu trebuie sa tragi foarte tare de fir la una UL pentru ca nu iti mai dai seama de actiune, trebuie sa tragi atat cat sa vezi care portiune se incarca prima data. La una M trebuie sa tragi ceva mai tare. Daca incerci de cateva ori pe lansetele pe care le ai deja o sa iti dai seama de diferenta.
Asta e metoda mea.
Numai bine !

Dar, cat ar fi treaba de incurcata stai ca ne lamureste Michael, care zice ca:"dar parerea mea este ca nu e relevanta aceasta proba pentru aflarea actiunii,doar daca treci firul prin toate inelele care repartizeaza forta pe intreg blankul acelui bat."....ahaa, gata!... acu' pricepui, deci asa e cu actiunea....e simplu si se pare ca a inteles toata lumea!