Recomandare echipament pentru stiuca

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 18 Noi 2005, 21:30

zvic scrie:Nu poti sa-ti faci o impresie exacta in magazin. O indicatie ar fi diferenta dintre puterile de aruncare. De exemplu daca are inscriptionat 10-20g este foarte probabil sa aiba o actiune rapida. Daca are inscriptionat 10-40 este mai degraba moderata. Un 10-30 poate fi moderat-rapida. Asta doar daca compari lansete de la acelasi producator deoarece difera mult de la producator la producator.

Eu, cand vroiam sa incerc o lanseta, luam cu mine o bucata de cca 2m de fir cu o agrafa in capat si un inel in celalalt, luam lanseta, agatam agrafa de inelul de varf si trageam de cateva ori ca si cum ar fi in dril. In general vanzatorii comenteaza mai putin sau deloc la faza asta decat daca tot o vanturi prin magazin riscand sa lovesti pe cineva sau sa distrugi lanseta. Atentie - mai bine folosesti un fir mai gros (si neaparat sa inchizi agrafa - mai bine una mai mare) ca mie mi s-a rupt odata firul si era sa distrug o lanseta - cand s-a indreptat brusc era sa se loveasca de tavan, noroc ca aveau tot felul de chestii agatate de tavan si s-a oprit in plasa unui mincioc fara a atinge tavanul.
Asa poti sa-ti dai seama de actiunea lansetei. Daca se indoieste prima data varful si apoi foarte putin de la o treime de varf in jos, actiunea este rapida. Daca se indoiesc primele 2 treimi de la varf in jos este moderata sau moderat rapida. Daca face o curbura egala (adica arata ca si cum ar fi un sector de cerc) pe toata lungimea blancului, este lenta. Atentie mare la diferenta intre o lanseta UL si una M. Nu trebuie sa tragi foarte tare de fir la una UL pentru ca nu iti mai dai seama de actiune, trebuie sa tragi atat cat sa vezi care portiune se incarca prima data. La una M trebuie sa tragi ceva mai tare. Daca incerci de cateva ori pe lansetele pe care le ai deja o sa iti dai seama de diferenta.

Asta e metoda mea.

Numai bine !
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: .......ceee metoda domnule draga,...cata meticulozitate,....dar cand rezultatele sunt atat de exacte merita efortul.Intrebarea mea e cine te-a invatat sa determini actiunea lansetei in felul acesta :roll: ....sau unde ai citit teoria cu "diferenta dintre puterile de aruncare" :shock:...eu zic sa incerci sa-ti amintesti exact cum scria acolo:" diferente mari intre puterile de aruncare=actiune moderata :?: :roll: :arrow: sau ...rapida...sau :roll: ....."diferente mici intre puterile de aruncare"=actiune rapia :roll: :? ..sau modereta :roll: ...intelegi tu, ca e tare incalcita treaba bat-o focu' ei.

Dar, cat ar fi treaba de incurcata stai ca ne lamureste Michael, care zice ca:"dar parerea mea este ca nu e relevanta aceasta proba pentru aflarea actiunii,doar daca treci firul prin toate inelele care repartizeaza forta pe intreg blankul acelui bat."....ahaa, gata!... acu' pricepui, deci asa e cu actiunea....e simplu si se pare ca a inteles toata lumea! :wink:

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 18 Noi 2005, 21:42

:shock: Stau si ma gandesc daca o problema simpla poate fi inteleasa in atatea feluri, nu ma mir ca viata e uneori atat de incalcita.....bine ca se mai gaseste cate unul care sa faca din cand in cand lumina ..... :roll: ...sau.... :cry:

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 19 Noi 2005, 02:31

Stimate domnule Adelin. Nu toti suntem maestri in a identifica actiunea unei lansete si ce am scris eu acolo este metoda mea de a-mi face o impresie despre actiunea unei lansete in magazin. Daca am facut o confuzie te rog sa ma lamuresti.
Din mesajele dumneavoastra zeflemitoare nu am aflat nici o informatie noua.

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 19 Noi 2005, 10:38

stiti cum puteti obtine cu certitudine de 100% efectul unei actiuni rapide?
cumparati o lanseta de putere mare. sa zicem ca se traduce intr-un 40-80 sau chestii din astea. oricum partea cea mai importanta e sa dai cu naluci usoare. 10 grame, sa zicem. :)

nu stiu cum poate fi considerata o problema simpla si in acelasi timp nu stiu de ce trebuie considerata o problema.
nu-i o problema simpla fiindca iti trebuie o gramada de experienta din cauza gramezii de variabile ... variabile.
nu ar trebui sa fie o problema fiindca e resposabilitatea producatorului sa indice actiunea. faptul ca vanzatorii habar-n-au ce marfa vand e o alta problema.
(nu rezisti prea mult intr-o discutie despre vinuri cu un degustator profesionist de vinuri, dar pot sa spun cu mana pe inima ca o lacrima lui ovidiu e un "porto" foarte bun.)

actiunea lansetei se traduce in modul in care opune forta la aplicarea fortei.
sa zicem ca aplici progresiv forta cu un increment liniar.
lanseta va reactiona pe portiuni tot mai mari, dar intre pasi succesivi portiunea care se adauga e tot mai mica.
o problema grava aici e partea dinamica. forta = masa * acceleratia.
puterea lansetei, materialul blancului si chiar si distributia inelelor trebuie luate in cont.
ca un fapt divers, lungimea lansetei poate ridiculiza problema. intre o laseta de 3 metrii si una de 2 diferenta e de un metru. :)

faptul ca treci firul prin inele sau legi doar varful e doar o problema de perspectiva.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 19 Noi 2005, 15:50

Adelin scrie: Dar, cat ar fi treaba de incurcata stai ca ne lamureste Michael, care zice ca:"dar parerea mea este ca nu e relevanta aceasta proba pentru aflarea actiunii,doar daca treci firul prin toate inelele care repartizeaza forta pe intreg blankul acelui bat."....ahaa, gata!... acu' pricepui, deci asa e cu actiunea....e simplu si se pare ca a inteles toata lumea! :wink:
Ma insel cumva Adeline?Daca da,corecteaza-ma,sau da-ti cu parerea in loc sa faci caterinca... :?
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 19 Noi 2005, 15:54

Adelin scrie::shock: Stau si ma gandesc daca o problema simpla poate fi inteleasa in atatea feluri, nu ma mir ca viata e uneori atat de incalcita.....bine ca se mai gaseste cate unul care sa faca din cand in cand lumina ..... :roll: ...sau.... :cry:
Asta se cheama mishto retoric sau care e termenul la ceea ce ai postat tu?Daca ai informatii care ne-ar putea ajuta,mai bine ni le impartasesti,decat sa faci pe profesorul mistocar... :?

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 19 Noi 2005, 16:00

gabor scrie: faptul ca treci firul prin inele sau legi doar varful e doar o problema de perspectiva.
deci tu sustii ca numarul de inele si pozitionarea lor pe blank nu au nici o influenta in actiunea unei vergi?
Parerea mea este ca o lanseta cu cat are mai multe inele,tensiunea se repartizeaza mai bine pe blank si automat varga devine mai rigida...dar asta e parerea mea,sa vedem ce zic profesorii.... :roll:

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 19 Noi 2005, 17:53

Imi cer scuze ca va intrerup :P , dar poate ar fi mai bine ca unul din voi sa deschida un topic despre cum se poate identifica in mod empiric actiunea unei lansete :wink:. Eu speram totusi sa primesc vreun sfat concret, de genul "vezi ca la magazinul X au lanseta Y, cu z-w grame si actiune vvv".

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 19 Noi 2005, 18:10

Veyi ca la magazinul Hary din Arad au (in consignatie) lanseta YAD de 3 m, cu 40/80 gr si actiune de varf, pe care eu vreau sa o vand de mult timp si nu gasesc cumparator.
Sper ca acest raspuns ti-a multumit asteptarile. :lol:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 19 Noi 2005, 19:00

Michael scrie:
gabor scrie: faptul ca treci firul prin inele sau legi doar varful e doar o problema de perspectiva.
deci tu sustii ca numarul de inele si pozitionarea lor pe blank nu au nici o influenta in actiunea unei vergi?
Parerea mea este ca o lanseta cu cat are mai multe inele,tensiunea se repartizeaza mai bine pe blank si automat varga devine mai rigida...dar asta e parerea mea,sa vedem ce zic profesorii.... :roll:
Trebuie sa te contrazic din nou, dar nu zefemitor, cum spunea domnu' zvic, caci e foarte adevarat, numarul si pozitionarea inelelor influenteaza fara doar si poate actiunea lansetei, insa treaba cu "nr. mare de inele care repartizeaza tensiunea pe blanc, facand automat varga mai rigida" este gresit inteleasa.Pai nu crezi ca daca incarci un blanc cu multe inele,el se incarca cu greutatea acestora si devine mai bland. Datorita acestui fapt au aparut noile inele Fuji New Concept, care au schimbat optica in ceea ce priveste distribuirea acestora.

Conform teoriei tale o lanseta ExtraFast, ar trebui sa aiba un nr. mult mai mare de inele decat o lansea Slow.Tu crezi ca nr de inele intareste batul?! :shock: pai eu zic ca e exact invers.
Iar apropos de mersul la magazin cu mosoru' de ata in buzunar, pentru a determina actiunea sau puterea batului, notiuni de altfel inca neclare pentru unii, nu-i asa domnule zvic, recunosc ca eu nu am ajuns la un asa nivel inalt. :wink:

Scrie răspuns