Recomandare echipament pentru stiuca
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
La pescuitul pe rau,eu zic ca e suficient de 2.10,dar la fel de bine te ajuta si un 2.40 in cazul in care ai vegetatie la mal si vrei o recuperare paralela cu malul.Cu cat creste lungimea,scade precizia.
Parerea mea.
Parerea mea.
Michael va recomanda Regulamentul forumului
Eu am o lanseta Caperlan SP Travel de 2.70m din 4 segmente, putere de aruncare 10-20g, actiune moderata. Este foarte comoda la transport si nu mi se pare ca actiunea lansetei este mult schimbata de modul de mufare in comparatie cu una de 2 segmente (eu o compar cu un Gipo Special de 2.40m, 5-20g). Poate ca nu este foarte aspectuoasa dar in orice caz este mai potrivita decat una telescopica.
De asemenea am un Silstar Spiral X de 2.40m si putere de aruncare 10-30g, actiune cred moderat-rapida , dar nu e acelasi lucru. Segmentele de baza sunt ceva mai groase, penultimul inel este mobil si culisarea acestuia pe segmentul de varf duce la o uzura prematura a acestuia, de multe ori la lanseuri mai puternice acesta se roteste putin in functie de unghiul la care tii lanseta in momentul lansarii ceea ce duce la scurtarea distantei de lansare. Eu o folosesc rareori, mai ales cand plec undeva in concediu sau in vizita si nu stiu exact daca o sa ajung la un pescuit si nu vreau sa incarc prea mult bagajele. Intr-o vreme o purtam tot timpul in portbagaj impreuna cu o cutiuta cu cateva naluci pentru orice eventualitate.
Eu as recomanda varianta din 4 bucati oricand inaintea unei telescopice.
Numai bine !
De asemenea am un Silstar Spiral X de 2.40m si putere de aruncare 10-30g, actiune cred moderat-rapida , dar nu e acelasi lucru. Segmentele de baza sunt ceva mai groase, penultimul inel este mobil si culisarea acestuia pe segmentul de varf duce la o uzura prematura a acestuia, de multe ori la lanseuri mai puternice acesta se roteste putin in functie de unghiul la care tii lanseta in momentul lansarii ceea ce duce la scurtarea distantei de lansare. Eu o folosesc rareori, mai ales cand plec undeva in concediu sau in vizita si nu stiu exact daca o sa ajung la un pescuit si nu vreau sa incarc prea mult bagajele. Intr-o vreme o purtam tot timpul in portbagaj impreuna cu o cutiuta cu cateva naluci pentru orice eventualitate.
Eu as recomanda varianta din 4 bucati oricand inaintea unei telescopice.
Numai bine !
-
- veteran
XML
Daca vrei un travel Cabela`s XML e o varianta buna si de calitate fara se te usture la buzunar. xxx Eagle 2 au si in seria asta de travel dar nu montata cu inele prea bune.
Nu cred ca telescop e o varianta prea buna. Preferabil 4 psc.
Distributia puterilor pe blank va fi intodeauna mai buna datorita nr. de inele cu 5-6 mai mare.
Fi atent la actiuni(mod, mod-fast), sunt diferite de cele din 2 pcs. dar sunt clar mentionate pe site-ul Cabela`s. Eu te sfatuiesdc sa uiti de telescopice.
Nu cred ca telescop e o varianta prea buna. Preferabil 4 psc.
Distributia puterilor pe blank va fi intodeauna mai buna datorita nr. de inele cu 5-6 mai mare.
Fi atent la actiuni(mod, mod-fast), sunt diferite de cele din 2 pcs. dar sunt clar mentionate pe site-ul Cabela`s. Eu te sfatuiesdc sa uiti de telescopice.
cristian.ene:spune-mi,te rog,in magazin,daca pun mana pe un bat,cum determin daca un bat are actiune fast sau moderate,fara sa provoc infarct vanzatorului?Trag fir prin inele si tensionez batul din fir?Ma duc la magazin cu rola de fir in buzunar?

Nu poti sa-ti faci o impresie exacta in magazin. O indicatie ar fi diferenta dintre puterile de aruncare. De exemplu daca are inscriptionat 10-20g este foarte probabil sa aiba o actiune rapida. Daca are inscriptionat 10-40 este mai degraba moderata. Un 10-30 poate fi moderat-rapida. Asta doar daca compari lansete de la acelasi producator deoarece difera mult de la producator la producator.
Eu, cand vroiam sa incerc o lanseta, luam cu mine o bucata de cca 2m de fir cu o agrafa in capat si un inel in celalalt, luam lanseta, agatam agrafa de inelul de varf si trageam de cateva ori ca si cum ar fi in dril. In general vanzatorii comenteaza mai putin sau deloc la faza asta decat daca tot o vanturi prin magazin riscand sa lovesti pe cineva sau sa distrugi lanseta. Atentie - mai bine folosesti un fir mai gros (si neaparat sa inchizi agrafa - mai bine una mai mare) ca mie mi s-a rupt odata firul si era sa distrug o lanseta - cand s-a indreptat brusc era sa se loveasca de tavan, noroc ca aveau tot felul de chestii agatate de tavan si s-a oprit in plasa unui mincioc fara a atinge tavanul.
Asa poti sa-ti dai seama de actiunea lansetei. Daca se indoieste prima data varful si apoi foarte putin de la o treime de varf in jos, actiunea este rapida. Daca se indoiesc primele 2 treimi de la varf in jos este moderata sau moderat rapida. Daca face o curbura egala (adica arata ca si cum ar fi un sector de cerc) pe toata lungimea blancului, este lenta. Atentie mare la diferenta intre o lanseta UL si una M. Nu trebuie sa tragi foarte tare de fir la una UL pentru ca nu iti mai dai seama de actiune, trebuie sa tragi atat cat sa vezi care portiune se incarca prima data. La una M trebuie sa tragi ceva mai tare. Daca incerci de cateva ori pe lansetele pe care le ai deja o sa iti dai seama de diferenta.
Asta e metoda mea.
Numai bine !
Eu, cand vroiam sa incerc o lanseta, luam cu mine o bucata de cca 2m de fir cu o agrafa in capat si un inel in celalalt, luam lanseta, agatam agrafa de inelul de varf si trageam de cateva ori ca si cum ar fi in dril. In general vanzatorii comenteaza mai putin sau deloc la faza asta decat daca tot o vanturi prin magazin riscand sa lovesti pe cineva sau sa distrugi lanseta. Atentie - mai bine folosesti un fir mai gros (si neaparat sa inchizi agrafa - mai bine una mai mare) ca mie mi s-a rupt odata firul si era sa distrug o lanseta - cand s-a indreptat brusc era sa se loveasca de tavan, noroc ca aveau tot felul de chestii agatate de tavan si s-a oprit in plasa unui mincioc fara a atinge tavanul.
Asa poti sa-ti dai seama de actiunea lansetei. Daca se indoieste prima data varful si apoi foarte putin de la o treime de varf in jos, actiunea este rapida. Daca se indoiesc primele 2 treimi de la varf in jos este moderata sau moderat rapida. Daca face o curbura egala (adica arata ca si cum ar fi un sector de cerc) pe toata lungimea blancului, este lenta. Atentie mare la diferenta intre o lanseta UL si una M. Nu trebuie sa tragi foarte tare de fir la una UL pentru ca nu iti mai dai seama de actiune, trebuie sa tragi atat cat sa vezi care portiune se incarca prima data. La una M trebuie sa tragi ceva mai tare. Daca incerci de cateva ori pe lansetele pe care le ai deja o sa iti dai seama de diferenta.
Asta e metoda mea.
Numai bine !
Bun, dupa ce am citit o gramada si aici pe forum, si pe net, e clar ca telescopica totusi pica. Mi-ar putea recomanda cineva o lanseta buna care sa arunce 5-25g si care sa suporte greutate pana la 21lbs (9 kile si ceva)? Poate fi si moderate la actiune, nu ma deranjaza, lungime de preferat 2.40. Mulineta va fi un Daiwa Capricorn 2000, deja am comandat-o, deci caut o lanseta care sa se echilibreze bine cu ea.
Jean Scurtu scrie:Dupa cate stiu Cristian Ene e din Bucuresti,dar vad ca s-a mutat in Zalau si cred ca e bine ca astfel va ajuta la ridicarea nivelului pescaresc din zona.
Cristian ai grija numai ce faci cu tuica de Zalau.....
Jean Scurtu

mersi pentru sfaturi,dar parerea mea este ca nu e relevanta aceasta proba pentru aflarea actiunii,doar daca treci firul prin toate inelele care repartizeaza forta pe intreg blankul acelui bat.zvic scrie:...luam lanseta, agatam agrafa de inelul de varf si trageam de cateva ori ca si cum ar fi in dril.
.....sunt naucit, dar imi revin repede pentru ca ma lamureste zvic...Michael scrie:cristian.ene:spune-mi,te rog,in magazin,daca pun mana pe un bat,cum determin daca un bat are actiune fast sau moderate,fara sa provoc infarct vanzatorului?Trag fir prin inele si tensionez batul din fir?Ma duc la magazin cu rola de fir in buzunar?