Tito, sa stii ca desi ai dreptate, nu-i chiar asa...
Ochii ne vor fi afectati de radiatiile Uv si de vrem si de nu vrem si de ne protejam si de nu ne protejam, cataracta vom dezvolta cu totii.. doar cei care stau in pesteri nu vor avea probleme legate de imbatranire si de UV
Drept este ca ochelarii cu lentile polarizate ofera acea protectie, pe care bine ai subliniat-o, impotriva reflexiei luminnii pe suprafete...
Dar, spun (cred ca am mai spus) din punct de vedere al radiatiei UV, sa stii ca si un celuloid polarizat de 0.7mm si o lentila de 2mm cu celuloidul incorporat ofera aceiasi protectie...
Celelalte feelinguri sunt legate de culoare lentilei si de subiectivism.
Filtrul polarizat adaptat ulterior la ochelari de soare/protectie a fost invenatt la inceputul secolului trecut... si intre timp nu s-a descoperit nimic mai emotionant in domeniu...
Ba mint, se produc deja lentile fotocromatice (care se inchid la soare) si polarizate.
Eu personal (am lucrat cativa ani in optica medicala) si fiind si pescar am vreo 4 perechi de ochelari de soare polarizati...
3 perechi diferite modele cu niste lentile China excelente

si o pereche de lentile Oakley, policarbonat, modificate/tunate de catre mine pentru montaj pe o alta rama foarte light...
Am fost curios si am testat atat celuloidul polarizat (care da se produce in China fiindca e eftin) cat si lentilele de policarbonat cu celuloidul incorporat... si toate faceau acelasi lucru.
Astept cu interes de la un producator japo (hoya) sa scoata lentila alba/ necolorata si polarizata.
PS: exista totusi momente din zi cand nicio lentila polarizata nu face mare lucru si anume la rasarit...
PS2: superba poza cu pastravii

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...