ochelari polarizati

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 19 Ian 2011, 14:29

kzoli scrie:... polaroizii nu sunt o prostie ! De multe ori sunt indispensabili... dar nu cele mai scumpe sunt si cele mai bune ....
Kzoli ,te contrazic putin ,in principiu in tot ce-i mai scump se gasesc "lucruri"care justifica intr-o oarecare masura pretul cerut.

Ca-i vorba de-o tehnologie noua,de un material mai rezistent sau de-o inovatie de ultima ora astea toate costa ....in plus daca firma producatorare mai are si un istoric pe masura si un brand cunoscut mai scoti ceva banuiti din buzunar ....

Chiar daca noi muritorii de rind nu stim aprecia la valoarea exacta produsul si mai ales pretul acestuia asta nu inseamna ca un produs scump nu-i mai de calitate ca un produs mai ieftin.

Si revin din nou cu sloganul ca fiecare isi cumpara ceea ce-i place si mai ales ceea ce -si permite ....asa-i crudul adevar . :roll:
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Zuckala
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zuckala » 19 Ian 2011, 14:41

eu mai stiu un slogan: <sunt prea sarac ca sa cumpar lucruri ieftine> si de cele mai multe ori e foarte adevarat.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 19 Ian 2011, 15:08

valistrati scrie: Chiar daca noi muritorii de rind nu stim aprecia la valoarea exacta produsul si mai ales pretul acestuia asta nu inseamna ca un produs scump nu-i mai de calitate ca un produs mai ieftin.
Un produs trebuie apreciat la valoarea exacta prin suma caracteristicilor care ne satisfac cerintele. Tot ce excede aceste cerinte nu mai e calitate.

Asta va tot spun, nu mai e vorba de calitate cind trebuie sa platesc caracteristici tehnice care nu-mi sunt necesare.

Altfel zis, calitatea e ceva relativ si trebuie definita functie de necesitatile fiecaruia.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 19 Ian 2011, 15:12

Zuckala scrie:eu mai stiu un slogan: <sunt prea sarac ca sa cumpar lucruri ieftine> si de cele mai multe ori e foarte adevarat.
Cred ca sloganul asta ni l-au "vindut" tot comerciantii.

Eu cred ca nu mai este de actualitate.

Ce spui de: "Sunt prea sarac ca sa cumpar caracteristici tehnice care nu-mi sunt necesare."

Parca asta suna a slogan de consumator.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 19 Ian 2011, 15:19

"Cum o fi cu filtrarea UV ? Nu cumva asta fac toate perechile de ochelari cu lentila polarizata ?"
Nu! Se stie ca razele UV au un spectru mai larg si au diverse lungimi de unde. Ele sunt clasificate astfel :UV-A, UV-B, UV-C. Majoritatea ochelarilor de soare (cei cu pretul mediu) te protejeaza doar de UV-C. Cei scumpi ofera protectie impotriva intregului spectru UV.Pana acum ceva vreme se stia ca prin sticla nu trec razele UV, cercetarile recente au dovedit contrariul. Ochelarii aia de 10-15$ nu ofera aproape nicio protectie, afectand in timp ochiul, lentilele acestora sunt dintr-un plastic colorat si un filtru de polarizare avand calitati indoielnice. Cand afara e soare puternic si porti astfel de ochelari, pupila se dilata iar lipsa protectiei acestora face posibila aparitia unor arsuri pe retina si a altor afectiuni oculare. Multe afectiuni de acest tip nu au un efect imediat, efectele apar in timp si astfel nu realizam ca intreaga vina o poarta ochelarii de soare. Daca efectele apareau imediat, producatorii de ochelari ,de calitate indoielnica nu si-ar mai fi permis sa-i fabrice...aveau de platit multe despagubiri.
Ochelarii ieftini care folosesc materiale de proasta calitate, mai au un neajuns...aparitia aberatilor optice. Acest lucru se manifesta printr-o imagine deformata ,persoanele mai sensibile avand senzatii de ameteala.
Lipsa protectiei reale da acea senzatie de ochi obositi, senzatia de "nisip in ochi", e o senzatie asemanatoare cu privitul sudurii...la o scara mai mica, sau mai mare.
Eu unul nu am nevoie de a doua pereche cu lentila mai inchisa, ochiul isi regleaza singur cantitatea de lumina si pe soare puternic pupila se inchide de la sine. Nu cantitatea de lumina deranjeaza vederea, ci reflexile create de aceasta.
Eu ii port tot timpul, fie soare, fie nor si ma ajuta foarte mult in ambele situatii. Reflexile apar si atunci cand soarele e in nori. Si radiatia UV este prezenta cand soarele este acoperit de nori.

La intrebarea "Cum recunosc o pereche de ochelari care pot afecta negativ vederea ?" raspunsul e oarecum simplu. In primul rand pretul indica acest lucru.
Sa fii convins ca o pereche de ochelari "de taraba" nu au nicio protectie...au in schimb o gramada de aberatii optice.
In al doilea rand, o pereche de ochelari scumpi nu reflecta intotdeauna calitatea acestora. Acest lucru se intampla adesea cu cei produsi de firmele care au legatura cu moda (Calvin Klein, Christian Dior, Diesel, Emporio Armani, Giorgio Armani, Gucci), la acestia mare parte din pret se da pe renumele casei de moda, pe design si abia apoi pe calitatea in sine (a constructiei si a materialelor folosite). Si nu se pune accent pe calitate, deoarece moda e schimbatoare si anul urmator modelele vor fi altele, acesti ochelari nu sunt construiti ca sa te tina "o viata" si nici nu ofera o protectie raportata la pret.
Tocmai de aceea ochelarii pentru pescuit si cei pentru sofat, la firmele care se respecta, sunt mai scumpi decat restul.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 19 Ian 2011, 15:31

Ioan S. scrie:
valistrati scrie: Chiar daca noi muritorii de rind nu stim aprecia la valoarea exacta produsul si mai ales pretul acestuia asta nu inseamna ca un produs scump nu-i mai de calitate ca un produs mai ieftin.
Un produs trebuie apreciat la valoarea exacta prin suma caracteristicilor care ne satisfac cerintele. Tot ce excede aceste cerinte nu mai e calitate.

Asta va tot spun, nu mai e vorba de calitate cind trebuie sa platesc caracteristici tehnice care nu-mi sunt necesare.

Altfel zis, calitatea e ceva relativ si trebuie definita functie de necesitatile fiecaruia.
In acest caz nu poti face aprecieri doar la o simpla privire, aprecierile se fac prin testari de laborator. Si acelea iti pot confirma sau infirma calitatea si protectia oferite de un anumit brand. Caracteristicile tehnice de care vorbesti sunt foarte necesare, doar ca nu realizezi (pe moment) cat de mult conteaza. Realizezi acest lucru atunci cand totul e ireversibil, atunci cand vederea iti va fi afectata. Atunci realizezi ca puteai evita acest lucru...investind ceva mai mult in ochelarii de soare, decat intr-o lanseta mai scumpa. Uite un test facut in laborator

http://www.youtube.com/watch?v=lZuQunJ7GJA

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 19 Ian 2011, 16:44

Tito, sa stii ca desi ai dreptate, nu-i chiar asa...

Ochii ne vor fi afectati de radiatiile Uv si de vrem si de nu vrem si de ne protejam si de nu ne protejam, cataracta vom dezvolta cu totii.. doar cei care stau in pesteri nu vor avea probleme legate de imbatranire si de UV

Drept este ca ochelarii cu lentile polarizate ofera acea protectie, pe care bine ai subliniat-o, impotriva reflexiei luminnii pe suprafete...
Dar, spun (cred ca am mai spus) din punct de vedere al radiatiei UV, sa stii ca si un celuloid polarizat de 0.7mm si o lentila de 2mm cu celuloidul incorporat ofera aceiasi protectie...
Celelalte feelinguri sunt legate de culoare lentilei si de subiectivism.
Filtrul polarizat adaptat ulterior la ochelari de soare/protectie a fost invenatt la inceputul secolului trecut... si intre timp nu s-a descoperit nimic mai emotionant in domeniu...
Ba mint, se produc deja lentile fotocromatice (care se inchid la soare) si polarizate.

Eu personal (am lucrat cativa ani in optica medicala) si fiind si pescar am vreo 4 perechi de ochelari de soare polarizati...
3 perechi diferite modele cu niste lentile China excelente ;) si o pereche de lentile Oakley, policarbonat, modificate/tunate de catre mine pentru montaj pe o alta rama foarte light...
Am fost curios si am testat atat celuloidul polarizat (care da se produce in China fiindca e eftin) cat si lentilele de policarbonat cu celuloidul incorporat... si toate faceau acelasi lucru.
Astept cu interes de la un producator japo (hoya) sa scoata lentila alba/ necolorata si polarizata.

PS: exista totusi momente din zi cand nicio lentila polarizata nu face mare lucru si anume la rasarit...

PS2: superba poza cu pastravii ;)
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 19 Ian 2011, 16:56

@ovidiu
"Am fost curios si am testat atat celuloidul polarizat (care da se produce in China fiindca e eftin) cat si lentilele de policarbonat cu celuloidul incorporat... si toate faceau acelasi lucru."
Cand spui ca le-ai testat, in ce conditii ai facut-o, unde a fost facut testul? Ai comparat doar capacitatea de polarizare? Esti convins ca ofera aceeasi protectie UV ? Ochelarii Oakley de unde i-ai luat? Te intreb toate astea pentru ca facand comparatie intre Polaroid (care nu-i chiar o firma oarecare) si Oakley, diferentele au fost majore.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 19 Ian 2011, 17:13

Cred ca sunt destui producatori care afirma ca aplica straturi filtrante UV pe lentile.
Intimplator pe astia ii cred : http://www.polaroideyewear.com/en/Polar ... dLens.aspx

Si tot intimplator am dat de preturile lor pe piata din Romania: http://www.beauty4you.ro/shop/ochelari- ... olaroid-1/
Sunt "digerabile" ! :wink:

De un alt brand s-a tot vorbit pe aici si uite cam pe la preturi vind astia: http://www.mycloset.ro/marci/oakley--59 ... =price:asc
Aveti grija la preturi ca primele sunt cu reduceri de 26 - 43 % .

Or fi oare mai buni decit "taticii" polarized lens-ului ori au un departament de marketing super ?

Si daca totusi au ceva in plus, sa presupunem ca ar avea, de ce as plati pretul a ceva ce nu stiu ce este si daca imi va folosi vreodata ? Pretul e de trei ori mai mare ... dar mai este asta o calitate ?

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 19 Ian 2011, 17:23

Ioan S. scrie:
Si daca totusi au ceva in plus, sa presupunem ca ar avea, de ce as plati pretul a ceva ce nu stiu ce este si daca imi va folosi vreodata ? Pretul e de trei ori mai mare ... dar mai este asta o calitate ?
Ei da, intrebarea e cam asa : am un Mertan SLK , de ce sa iau un Ferrari ?
:lol: :lol: :lol: .... isi masini amandoi si "destul de bune " nu ? ... iar pretul e ...?
Nu conteaza !... o iau "sa moara vecinii de ciuda, ca cine's eu " !

Scrie răspuns