Uite ca eu tot nu inteleg si ca urmare indraznesc sa mai solicit lamuriri suplimentare, asta bineinteles daca cei care au optat pentru marci celebre si preturi de top binevoiesc sa le dea. Plec de la convingerea ca au optat in cunostinta de cauza si optiunile pentru care au platit merita fiecare banut.
Hai s-o iau cu inceputul (adica de la Adam si Eva

) pentru a se vedea mai clar ce nu am inteles.
Ochiul uman este facut sa reziste in conditii destul de largi de iluminare ambientala. Apar totusi situatii cind am nevoie de acuitate vizuala in conditii in care constructia ochiului si instinctul de conservare m-ar indemna sa evit sa privesc in acea directie.
O astfel de situatie ar fi daca pescuiesc pe o balta si dimineata am soarele in fata. Daca mai si adie vintul, unduind usor suprafata, lumina reflectata din aceste valurele devine insuportabila. Alta situatie apare iarna, la condus, zi insorita si tot peisajul acoperit de o zapada proaspata si imaculata.
Exista ochelari de soare care diminueaza cantitatea de lumina insa neselectiv si asta inseamna ca scade perceptia detaliilor.
Din fericire exista si ochelarii care filtreaza lumina polarizata in plan orizontal, adica ma scuteste de acea lumina reflectata de planurile orizontale adica tocmai de acea lumina care ma deranjeaza la ochi.
Ce au observat pescarii ? Pai daca "taie" lumina reflectata de suprafata apei pot vedea ce e sub apa (cu conditia ca apa sa nu fie tulbure).
Si uite asa s-a ajuns la concluzia ca ochelarii cu lentila polarizata pot fi folositi si cind cerul este inorat.
Producatorii au reactionat la noua cerinta si au produs ochelari pentru diverse grade de luminozitate, numerotati de la 1 la 5, unde 1 este pentru cer noros si 5 pentru lumina foarte puternica.
Prima intrebare e daca merita achizitia a mai multor perechi de ochelari ?
Ma gindesc ca ar fi necesar minim:
- una pereche pentru cer noros (sa zicem cu lentile de culoare maro spre galben)
- una pereche pentru soare puternic (sa zicem cu lentile de culoare maro spre negru)
Asta pentru pescuit, pentru ca imi mai sunt necesare inca doua perechi, una pentru condus, care va sta in torpedou si care poate fi de soare puternic si inca una (tot pentru soare puternic) pentru strada.
Iar intrebare, sunt suficiente doua perechi pentru pescuit (sa zicem numerele 2 si 4) sau trebuie sa merg (la fel ca la lansete) cu specializare extrema, adica toata gama de la 1 la 5 ?
Din ce stiu eu printr-o pereche nr 2 cu lentila maro spre galben se vede ambientul intr-o zi noroasa in aceeasi fel de luminat ca printr-o pereche nr 4 cu lentila maro spre negru in zi insorita.
Oare sunt suficiente doar doua perechi ?
Si gama de culori a lentilelor, pentru ca in afara de maro pot fi si verzi si probabil gama de culori nu se opreste aici.
Referitor la brand, ei aici e simplu: pot opta pentru Ray Ban, Oakley, Persol, Vogue, Costa Del Mar, Revo, Prada, Dolce Gabbana, Maui Jim, daca sunt mai pedant pot opta pentru design Calvin Klein, Christian Dior, Diesel, Emporio Armani, Giorgio Armani, Gucci s.a., ori, daca vreau sa-i asortez cu alte marci cu rezonanta in rindul pescarilor pot opta pentru Rapala, Shimano si lista nu se opreste aici.
Alte posibile caracteristici ma pun pe ginduri:
Cum o fi cu filtrarea UV ? Nu cumva asta fac toate perechile de ochelari cu lentila polarizata ?
Cum o fi cu imbunatatirea contrastului ? O fi reala sau e rezultatul implicit al taierii luminii care afecteaza negativ vederea ?
Care o fi cel mai indicat material pentru lentila ? Acrilic, policarbonat sau materialele de noua generatie care nu numai ca nu se sparg, dar chiar absorb socurile ?
Cum o fi cu protectia la zgirieturi ? Cit de eficienta e ? Merita banii sau e doar marketing ?
Ca sa inchei cu o patanie proprie (si usor amuzanta, insa cu ceva invataminte) imi amintesc ca in tinerete imi cumparasem o pereche de ochelari de soare, la moda pe atunci, dar cu lentila destul de curbata .

Datorita curburii lentilei aveau dioptrii, nu ma intrebati cit ca nu asta e important ci faptul ca privind spre picioare vedeam trotuarul "mai jos" decit era el in realitate. Deformarea imaginii era atit de puternica incit (pina m-am obisnuit) daca priveam pe unde merg ajungeam sa calc ca atunci cind cobori scarile, ajungi la ultima treapta insa calci ca si cind ar mai urma una.
Aia categoric erau ochelari care puteau strica vederea. Intrebarea e:
Cum recunosc o pereche de ochelari care pot afecta negativ vederea ? Eu v-am dat un indiciu (dioptiile nedorite), mai stiti si altele ?