ochelari polarizati

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 18 Ian 2011, 05:20

sorinB scrie:
oby 1 scrie:gasiti lentile polarizante profesionale la orice laborator de optica medicala
Super... :)
In afara de Oakley, ce firma mai e de top?
Mi-ar trebui niste lentile foarte bune... si nu e snobism...
In catalogul Cabelas la polarized sunglases se pot observa...Costa del Mar , Smith Optics , Oakley , parca Jim Maui aveau...Ray Ban e firma titrata de asemenea dar baga modele mai clasice putin...Nu demult am luat un model de la Bluewater Optics cu camere mici de aer in rama ce-i ajuta sa pluteasca . Pretul era vreo 30-35 CAD si-i un pas inainte fata de Sea Strikerii dinainte...Acu pot conduce cu soarele in fata fara sa mai arat ca un Shar Pei.. :D

oby 1
veteran
veteran

Mesaj de oby 1 » 18 Ian 2011, 20:19

deci lentilele mele e rodenstock,si is puse pe o rama de SG Quechua 700
au costat vo 250 diferenta pina pe la 300un tratament de curbare si de durificare,ca sa pice pe rama(aste is preturi de depozit)
erau in oferta si lentile de la 500la 700(tot preturi de depozit) de vinatoare, pescuit , golf si condus(cei mai scumpi erau de condus)
avantaje au doua filtre de polarizare, ceva tratamente antizgiriere si au o proprietate de marire a contrastului
aste is info ce le-am retinut eu fara sa caut "de ce-uri", mie mi-a placut cum se vedea printrai unui prieten
ps pina acu am avut rapala, solano si storm dar nu se compara

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 19 Ian 2011, 01:05

Ochelarii Oakley ii am de vreo 2 ani si arata ca noi, cu toate ca nu i-am menajat deloc. Lentilele nu prezinta nicio zgarietura, la modelele anterioare cu lentila de plastic zgarieturile apareau oricat de delicat ma purtam cu ochelarii. Oakley sunt foarte usori, nici nu simti ca-i porti, nu aluneca (au un cauciuc special care se muleaza perfect pe nas.
Asadar, pentru mine nu e un snobism, cand e vorba de sanatatea mea , nu fac rabat la calitate. Daca nu-i voi pierde, sunt convins ca nu voi mai avea nevoie de alti ochelari polarizati, pentru ca am mai probat si alti ochelari, chiar mai scumpi decat cei pe care-i am acum si nu s-au ridicat la nivelul acestora.Cat despre utilitatea ochelarilor polarizati...pozele de la galerie (cele cu pastravii) vorbesc de la sine.
Acesta este modelul:
http://www.oakley.com/products/6185

philiphito
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de philiphito » 19 Ian 2011, 05:02

eu am avut multe perechi de polarizati,incepand cu cougar,shimano, eye polarised,abu,snowbee,,,,,...,,,Mai la suflet mi-au ramas o pereche magnalite snowbwee!!inca n-am ametit de la nici o pereche1!astazi am vazut la un amic o pereche ""csota de mar""(asa ceva),,scumpi cu spume--Mie unuia nu mi-au placut in mod deosebit !!Sunt de acord ca o pereche de ochelari buna,nu se compara cu una la duzina ..insa odata ce are categoria 1, inscrisa pe int ramei,si este cumparata dintr-un magazin credibil de profil--Happy days!!! :roll:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 19 Ian 2011, 09:26

Uite ca eu tot nu inteleg si ca urmare indraznesc sa mai solicit lamuriri suplimentare, asta bineinteles daca cei care au optat pentru marci celebre si preturi de top binevoiesc sa le dea. Plec de la convingerea ca au optat in cunostinta de cauza si optiunile pentru care au platit merita fiecare banut.

Hai s-o iau cu inceputul (adica de la Adam si Eva :roll: ) pentru a se vedea mai clar ce nu am inteles.

Ochiul uman este facut sa reziste in conditii destul de largi de iluminare ambientala. Apar totusi situatii cind am nevoie de acuitate vizuala in conditii in care constructia ochiului si instinctul de conservare m-ar indemna sa evit sa privesc in acea directie.
O astfel de situatie ar fi daca pescuiesc pe o balta si dimineata am soarele in fata. Daca mai si adie vintul, unduind usor suprafata, lumina reflectata din aceste valurele devine insuportabila. Alta situatie apare iarna, la condus, zi insorita si tot peisajul acoperit de o zapada proaspata si imaculata.
Exista ochelari de soare care diminueaza cantitatea de lumina insa neselectiv si asta inseamna ca scade perceptia detaliilor.
Din fericire exista si ochelarii care filtreaza lumina polarizata in plan orizontal, adica ma scuteste de acea lumina reflectata de planurile orizontale adica tocmai de acea lumina care ma deranjeaza la ochi.

Ce au observat pescarii ? Pai daca "taie" lumina reflectata de suprafata apei pot vedea ce e sub apa (cu conditia ca apa sa nu fie tulbure).
Si uite asa s-a ajuns la concluzia ca ochelarii cu lentila polarizata pot fi folositi si cind cerul este inorat.

Producatorii au reactionat la noua cerinta si au produs ochelari pentru diverse grade de luminozitate, numerotati de la 1 la 5, unde 1 este pentru cer noros si 5 pentru lumina foarte puternica.

Prima intrebare e daca merita achizitia a mai multor perechi de ochelari ?
Ma gindesc ca ar fi necesar minim:
- una pereche pentru cer noros (sa zicem cu lentile de culoare maro spre galben)
- una pereche pentru soare puternic (sa zicem cu lentile de culoare maro spre negru)
Asta pentru pescuit, pentru ca imi mai sunt necesare inca doua perechi, una pentru condus, care va sta in torpedou si care poate fi de soare puternic si inca una (tot pentru soare puternic) pentru strada.

Iar intrebare, sunt suficiente doua perechi pentru pescuit (sa zicem numerele 2 si 4) sau trebuie sa merg (la fel ca la lansete) cu specializare extrema, adica toata gama de la 1 la 5 ?

Din ce stiu eu printr-o pereche nr 2 cu lentila maro spre galben se vede ambientul intr-o zi noroasa in aceeasi fel de luminat ca printr-o pereche nr 4 cu lentila maro spre negru in zi insorita. Oare sunt suficiente doar doua perechi ?

Si gama de culori a lentilelor, pentru ca in afara de maro pot fi si verzi si probabil gama de culori nu se opreste aici. :roll:

Referitor la brand, ei aici e simplu: pot opta pentru Ray Ban, Oakley, Persol, Vogue, Costa Del Mar, Revo, Prada, Dolce Gabbana, Maui Jim, daca sunt mai pedant pot opta pentru design Calvin Klein, Christian Dior, Diesel, Emporio Armani, Giorgio Armani, Gucci s.a., ori, daca vreau sa-i asortez cu alte marci cu rezonanta in rindul pescarilor pot opta pentru Rapala, Shimano si lista nu se opreste aici.

Alte posibile caracteristici ma pun pe ginduri:
Cum o fi cu filtrarea UV ? Nu cumva asta fac toate perechile de ochelari cu lentila polarizata ?
Cum o fi cu imbunatatirea contrastului ? O fi reala sau e rezultatul implicit al taierii luminii care afecteaza negativ vederea ?
Care o fi cel mai indicat material pentru lentila ? Acrilic, policarbonat sau materialele de noua generatie care nu numai ca nu se sparg, dar chiar absorb socurile ?
Cum o fi cu protectia la zgirieturi ? Cit de eficienta e ? Merita banii sau e doar marketing ?

Ca sa inchei cu o patanie proprie (si usor amuzanta, insa cu ceva invataminte) imi amintesc ca in tinerete imi cumparasem o pereche de ochelari de soare, la moda pe atunci, dar cu lentila destul de curbata . :shock: Datorita curburii lentilei aveau dioptrii, nu ma intrebati cit ca nu asta e important ci faptul ca privind spre picioare vedeam trotuarul "mai jos" decit era el in realitate. Deformarea imaginii era atit de puternica incit (pina m-am obisnuit) daca priveam pe unde merg ajungeam sa calc ca atunci cind cobori scarile, ajungi la ultima treapta insa calci ca si cind ar mai urma una. :lol:

Aia categoric erau ochelari care puteau strica vederea. Intrebarea e:
Cum recunosc o pereche de ochelari care pot afecta negativ vederea ? Eu v-am dat un indiciu (dioptiile nedorite), mai stiti si altele ?

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 19 Ian 2011, 12:43

Eu am polaroizi de la Lineaeffe si pe interiorul ramei nu scrie 1,2,3 ci ceva gen 980000. Logic, la cat au costat, 60 lei sunt facuti in China. Nu ma plang de ei dar nici de lepadat nu sunt.

vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 19 Ian 2011, 13:14

Personal cred ca ajung 2 perechi de ochelari pt. pescuit...

1. deschisi sau chiar galbeni pt. cer noros

2. inchisi pt cer senin sau plin soare...

De preferat sa fie de cea mai buna calitate asta daca buzunarul permite :lol:

Eu folosec o pereche galbeni adusi de pe cabelas prin 2005 si o pereche Costa del Mar cu lentila Costa 580P pt. soare si condus.
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 19 Ian 2011, 13:36

De cand mi-am luat ochelari s-au inmultit urmaririle pe popper si walker , chiar vad la mai bine de 10 m sub apa in mare , vad pestii cum urca si atacuri pe jig , cand inca am mai mult de 12-14 m de fir afara , vad urmarirea ,cum apare din neant pestele , misc jigu in functie de specie , ii super sa vezi atacu si simti lovitura in bota in acelasi timp , fuga pe frana , vezi lupta si tertipurile pestelui pina la final !
Pur si simplu ochelarii imbunatatesc senzatiile , in cazu meu ! Evident nu se intampla la orice ora , insa merita cu varf si indesat atunci cand ii !
Inainte vedeam io asa niste umbre , insa era prea tarziu . Nu reuseam sa le identific si prin urmare de multe ori nu luam masurile necesare ca sa obtin trasatura !

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 19 Ian 2011, 13:57

... polaroizii nu sunt o prostie ! De multe ori sunt indispensabili... dar nu cele mai scumpe sunt si cele mai bune ....

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 19 Ian 2011, 13:59

valistrati scrie:...........................
De preferat sa fie de cea mai buna calitate asta daca buzunarul permite :lol:
............................
Ei uite ca aici "cea mai buna calitate" e ceva destul de greu de definit.

Sper ca esti de acord ca cea mai buna calitate nu trebuie confundata nici cu pretul cel mai mare si nici cu valoarea cea mai impresionanta a caracteristicilor tehnice (indiferent de pret).

Scrie răspuns