Manere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Luci
veteran
veteran

Re: nuante si implicatii

Mesaj de Luci » 10 Dec 2007, 16:15

cristian.ene scrie:
1. Puterea lansetei e mancata de fiecare centimetru cu care mandrina inainteaza inutil spre top. Asta se simte in lanseu, in intepare si in drill. Toate lansetele montate cu mandrina mai sus de punctul magic desi par mai bine echilibrate au putere mai mica si folosesc o parte din potentialul lor.
Maestre aici nu pot fi de acord cu tine. Stiu ca nu ti-s drag, dar hai sa avem o dezbatere constructiva ;)

Puterea, conform legilor fizicii, in cazul in care nu a fost corectata de altii, e data in cazul nostru de forta aplicata si de bratul fortei.
Forta aplicata este cea umana iar bratul fortei nu este altceva decat lanseta- lungimea ei. Acu mai intervine o chestie interesanta, ceea ce se cheama fizica corpului solid. Daca bratul fortei este sau nu rigid, in toata ecuatia asta avem influenta tipului de elasticitate sau plasticitate a lansetei, etc. Dar in principiu cu cat e mai rigid inspre cotor , o lanseta este considerata mai rapida si, principial, va putea lansa mai departe. Asa ca sa spui ca cu cat e mai moale batul in zona cotorului sau manerului lansetei, e o greseala colosala. Daca imi pui o ecuatie matematica ce imi explica fizica descrisa de tine inseamna ca revolutionezi ceea ce se cheama fizica :)

Fara suparare dar aici, probabil fara sa fi intentionat, induci in eroare lumea

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 10 Dec 2007, 16:25

onesti scrie:Ce frumos scrii, Eugen! Fara bold! Si, apropo de mishto: v-atzi reconciliat? Daca e sa citesc topicurile din urma cu un an-doi va cam complimentatzi reciproc - asa, ca-ntre colegi de breasla. Ce s-a-ntamplat intre timp?

Spor la customizat! Eu deocamdata mai gasesc cate-un batz potrivit de-a gata. Cu gripul scurt, scurt de tot.
Ce mare branza? Nu gasesti , taie-l si cu asta basta. Taie-i manerul acolo unde simti tu ca vrei sa fie de lungimea dorita. Victor Tarus isi taie betele fara nici un stress.
Daca ai chef, ia batul, da-i jos mandrina si manerul si pune-i altul nou. Vezi ca are Zabet manere si mandrine noi, poti sa iti alegi ce doresti de la abrevis.ro

Luci
veteran
veteran

Re: corectii inutile

Mesaj de Luci » 10 Dec 2007, 16:42

cristian.ene scrie:Eugen,

Xpul e dat 2 si nu se incarca corect nici cu fir 3 pe primii metri si cum te astepti ca o lanseta 2 sa fie de pesti de la noi.
Lanseta de 8`6``ft #3 Tom Morgan pescuieste perfect pe distantele de 3-15m cat e nevoie in 99% din situatii si iti ofera toata placera de a lansa si in drill cu pesti mari sau mici.

Oricum sunt nevoit sa aproximez clase de blankuri de fly si ma uit aproape tot timpul in Common cents. M-am obisnuti cu blankuri mai puternice dar si de clasa sub cea declarata. E vorba de un standar care nu erespectat chiar daca lanseta e declarata de distanta si nu o face cum trebuie.
E vorba doar de perecizia cu care producatorii isi construiesc blankurile si ii obliga pe pescaris a faca ajustari mai mult decat e nevoie. Prefer sa fiu anuntat corect de cumpar fara sa fac corectii suplimentare care le fac oricum.

In plus lanseta lui ToM MOrgan nu ai ce sa ii reprosezi , absolut nimic iar manerul e absolut superb si exact cat trebuie ca lungime, ca diametru poti si aici sa il coamnzi. Pana nu o vezi poti doar sa iti inchipui cum trebuie sa fie o alsneta perfecta de uscate si asa e si blanda si puetrnica si tot ce vrei si mult ami echilibrata ca orice lasneta cae ai vazut-o de lungimea asta.
E o altfel de lanseta. e ca si cum vorbesti de un Maseratti inainte sa il conduci. Dupa o sa te raportezi altfel la masina care o conduci zi de zi.
XP-ul se incarca exact cum trebuie fara nici o greata. Te-ai intrebat ce tip de fir folosesti? Ca si asta conteaza. Uite, prietenul nostru Gabriele care ti-a schimbat viziunea asupra castingului da cu XP-uri pe distante scurte fara nici o greata si fara nici o problema de precizie sau incarcare a batului in sine. In plus pe langa asta fiecare pescar are un temperament care se preteaza sau nu sau mai putin la anumite conditii de pescuit. De aia unii stiu sa lanseze mai bine decat altii. Pune-i la Paul Arden orice bat si va face precizie cu el pana la 15m indiferent ca e unu de 500usd sau unu de 3usd. De obicei , noi pescarii, cautam sa dam vina pe echipament mai mult decat pe capacitatile si cunostintele noastre.
SI din cauza asta apar fanii betelor custom- adecalea betelor finisate la comanda, pentru ca ei cred ca de isi vor cumpara un asemenea bat, vor lansa mirific, precis si grozav in asa fel incat si stiucii i-ar cadea plombele de uimire... Ceea ce e aiurea si neadevarat.
Sincer eu nu dau doi bani pe finisaje migaloase, ate transparente sau manere din lemn de bambus sau pluta sau burete de plastic. Daca are inelele suficient de mari incat sa curga bine firul prin ele, sa lucreze bine blankul - ala e batul meu
daca vrei custom, uite aici:

http://www.oysterbamboo.com/index.html

http://www.oysterbamboo.com/files/carter_collage3.pdf

http://www.oysterbamboo.com/closeups.html
Dar prietene, cu asa ceva nu o sa ma duc la pescuit pentru ca imi pare rau sa nu scap batul pe jos si sa se zgarie aiurea migaloasa incrustatie de pe el. Eu si cu Lamsonurile mele dau de pietre, nu ma intereseaza, de ce sa platesc pe un bat care are inele legate cu matase daca nu merge mai bine decat cel legat cu ata normala???
Asa ca, din punctul meu de vedere, al pescarului pe care intereseaza functionalitatea sculei si nu frumusetea sau nu stiu ce teorie, in cazul topicului de fata, as taia cotorul exact la distanta de care e nevoie ca lanseta sa o simt comod in mana si cu asta basta!
:lol:

eugen
veteran
veteran

Re: castind si blankuri

Mesaj de eugen » 10 Dec 2007, 17:11

cristian.ene scrie:Adi Vlasiu - Shoco
nu am stiut ca s-a lasat cu celebrity casting. chiar ma oftic ca n-am venit in cazul asta. :))

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 10 Dec 2007, 17:17

luci,

super sexy bambusul ala. ala da, cred ca n-as putea taia din el. :)

eugen
veteran
veteran

Re: nuante si implicatii

Mesaj de eugen » 10 Dec 2007, 17:38

Luci scrie:
Puterea, conform legilor fizicii, in cazul in care nu a fost corectata de altii, e data in cazul nostru de forta aplicata si de bratul fortei.
Forta aplicata este cea umana iar bratul fortei nu este altceva decat lanseta- lungimea ei. Acu mai intervine o chestie interesanta, ceea ce se cheama fizica corpului solid. Daca bratul fortei este sau nu rigid, in toata ecuatia asta avem influenta tipului de elasticitate sau plasticitate a lansetei, etc. Dar in principiu cu cat e mai rigid inspre cotor , o lanseta este considerata mai rapida si, principial, va putea lansa mai departe. Asa ca sa spui ca cu cat e mai moale batul in zona cotorului sau manerului lansetei, e o greseala colosala.
mah luci ce vrei sa zici cu teoria asta ca n-am inteles nimic!

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 10 Dec 2007, 17:55

pai hai s-o analizam.
Cam toti am aruncat , pusti fiind, cu bile de noroi aiurea in geamurile de la blocuri. Le aruncam, evident cu joarde de lemn din gardul viu de pe langa blocurile cu pricina. Cel mai tare era ala ce baga pe geamu deschis de la bucatarie la vecinu de la etaju' 4.
Acu fiind adevarate campionate fiecare avea batul lui special. betele subtiri si paralele, erau mai moi, mai elastice, intr-un cuvant in momentul in care le impingeai cu putere in fata sa propulsezi bila de noroi, riscai ca aceasta sa iti pice in spate. Mai riscai sa ti se rupa nuiaua cu pricina. Daca Nuiaua era uscata si suficient de rigida aruncai hat in China. Daca era complet rigida puteai arunca foarte bine cu ea insa nu o puteai brusca pentru ca iti pica noroiul in spate.
Asa, carevasazica, nuiaua trebuia sa aiba un dram de elasticitate, sa lucreze sin din aceasta elasticitate, insa o elasticitate exagerata- adicalea bat verde, subtire si moale, nu iti permitea sa arunci departe. Unu prea rigid era extrem de precis dar trebuia sa fii priceput in a arunca cu el.
Cea mai buna nuia era cea usor conica, rigida bine pe primele doua treimi si mai elastica decat in rest, pe varf. Astea erau nuielele bune.

Extrapoland la durerea noastra si la incercarea unora de a descoperi Sf Graal in ceea ce inseamna bete, deducem ca un bat bun este rigid pe aproximativ doua treimi, cert in special pe cotor si mai elastic inspre varf.
Asa ca prietenul nostru Cristi E se inseala total cand spune ca un maner rigidizeaza prea tare si ca strica actiunea blancului.!!! El incearca, prin finisari si ajustari de pozitionari de inele sa atenueze numite imperfectiuni in ce priveste manualitatea proprie in ceea ce se cheama castingul propriu.

Un bat construit conic e mai bun, mai rapid, mai precis si fara vibratii parazite decat un bat construit paralel- e pur logic din punct de vedere fizic.

Asadar, parerea mea e ca fiecare sa isi imbunatateasca precizia si distanta in casting prin exercitiu si sa nu dea vina pe echipament :)

Ar mai fi multe de spus dar risc sa plictisesc sau sa ma fac prost inteles ;)

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 10 Dec 2007, 18:00

Luci scrie: Asa ca prietenul nostru Cristi E se inseala total cand spune ca un maner rigidizeaza prea tare si ca strica actiunea blancului.;)
omule....putina atentie....cred ca vorbesti de userul cristian.ene...nu de alta dar nu vreau sa fiu confundat aiurea.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 10 Dec 2007, 18:11

da, scuze, vorbeam de prietenul nostru Cristi Ene :)

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 10 Dec 2007, 18:26

eugen scrie:luci,

super sexy bambusul ala. ala da, cred ca n-as putea taia din el. :)
am pescuit cu el, mi-a placut mult, am si prins un lipan cu el, foarte frumoasa actiune, precis, senzitiv, absolut minunat. Mi-a promis Gabriele ca ma pune in legatura cu un tipul care i-a facut lui batul. Ei aia numesc cu custom rods :)

Scrie răspuns