Manere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 13 Ian 2008, 21:57

poze n-au iesit ... inteleg...
da ceva concluzii ?

vreo revelatie , ceva... ? chiar nimic ?... :D
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 14 Ian 2008, 00:59

miky scrie:poze n-au iesit ... inteleg...
da ceva concluzii ?

salut prieteni, sunt bau-bau de pe forumul de fly.
ntzzz, Miky. lasa pozele.
dar:
daca tii partea superioara a degetului( nu spun care ca e clar :) ) sub buza sticlei (chateau, clasa 5 ani vechime) e clar ca n-o sa-ti iasa mai mult de un lanseu semi-profesional la baza cortului.
ergo, puneti pozele alea sa inteleaga toata lumea, ce naiba!
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 14 Ian 2008, 10:05

leba scrie: daca tii partea superioara a degetului( nu spun care ca e clar :) ) sub buza sticlei (chateau, clasa 5 ani vechime) e clar ca n-o sa-ti iasa mai mult de un lanseu semi-profesional la baza cortului.
Asa o fi, da' macar ai mai multa putere si poti ridica sticla de mai multe ori. Punctul in care te ancorezi devine esential pentru reusita ... petrecerii! :lol:

cristian.ene
veteran
veteran

Sage Z -Axis

Mesaj de cristian.ene » 14 Ian 2008, 10:18

Jerry Siem is coming to the same conclusions as Tom Morgan, who has been making great casting rods with small snake guides for many years, including many of his original R.L. Winston designs.

Here’s what Tom Morgan has to say on the subject – “The common misconception is that the bigger the guides the better the line flows through them and the farther you can cast. I have wrapped and cast identical rods with small guides and large guides and found just the opposite to be true. Apparently, the larger guides allow the line to slap around the rod too much and actually reduce the shooting ability of the line.â€

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 14 Ian 2008, 10:40

Corect si normal. Cu cat dai mai multa libertate firului, punand inele mai largi, cu atat buclele formate vor fi mai largi si exista riscul ca snurul sa se frece de blank.
Dar la fel de evident mi se pare ca nu se poate merge nici in extrema cealalta, la inele cu diametru extrem de mic, fiindca desi scade frecarea cu blankul, creste frecarea cu inelele. Asa ca trebuie gasit un optim.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Ian 2008, 11:21

buna dimineata.

sa revenim cu o intoarcere ca la ploiesti. :) misule, tu insisti sa argumentezi cu presupuneri dar nu incerci deloc sa vezi ce se intampla practic.

prea putin conteaza ca tii firul cu mana pe blanc, chiar si la spin unde "cel mai de jos inel" imaginar ar fi galetul mulinetei (care poate fi mai aproape sau mai departe de blanc) conteaza cum sunt puse inelele si cat de jos. uita-te in orice poza cu bete de spin in dril serios si o sa vezi cum firul face o linie dreapta intre mulineta si inelul de pe cotor.

nu ai cum sa eviti ancorarea firului de inele prin pozitionarea mainii pe cotor, pentru ca firul vine pe o traiectorie curba cand batul este in sarcina. da un click pe poza asta sa vezi marit. cu cat ai inel mai jos cu atat soliciti mai mult din rezerva de putere a batului.

Imagine

asta este o lanseta de clasa 9 din 4 bucati, mai puternica decat o lanseta de jig si cam la fel de rigida in aparenta. (ocazie cu care ii invit prieteneste sa ma pupe undeva toti cei care foarte siguri de ei afirma ca betele de clasa 4 sunt arhisuficiente pt pescuitul in romania, dat fiind ca abia-l tineam sa nu intre sub barca si n-avea decat 3k).

desi nu se prea vede din poza, inclusiv cotorul este in tesiune si chit ca mana tine snurul pe blanc firul se acoreaza si de inelul cel mai de jos.
pe masura ce tragi mai tare si te duci in rezerva de putere fiecare inel plasat mai jos preia mai mult din sarcina, determinand cotorul batului sa lucreze mai mult.

cea mai buna metoda pentru a verifica daca am sau nu dreptate este sa incercati practic sa vedeti ce se intampla, preferabil pe o lanseta foarte flexibila si de clasa mica unde efectul este mai vizibil. el este insa prezent si la betele mai puternice, dupa cum incerc sa va arat.

lipsa unor inele pe cotor ar duce la aparitia unor puncte de torsiune pe segmentul de varf iar batul s-ar rupe de la imbinare (daca e din doua segmente). un inel sub mufare deja determina si cotorul sa lucreze. unul si mai jos determina si portiunea de mai jos sa lucreze.

deci, in esentia, ideea lui ene de a pune inele mai jos s-ar traduce cu ceva gen: more power to the people! :D

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Ian 2008, 11:24

cristi,

inelele snake clasice de fly lasa toata libertatea firului sa se frece de blanc, avand in vedere ca nu fac un cerc inchis pe partea dinspre blanc.

ma intreb si eu asa, de ce oare tom morgan o tot freaca acolo cu teoria inelelor mici, dar le pastreaza totusi pe astea clasice si nu se joaca cu inele de match cu picior inalt, daca scopul lui este de a evita frecarea firului de blanc.

simpla curiozitate..sa vad ce zici! :)

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Ian 2008, 11:33

who the fuck is jerry siem? acu' pe bune chiar nu putem discuta fara interventia argumentului autoritatii..pe mine ma doare in basca ce parere are tom morgan sau cu bete cat de lungi pescuieste marius adrian dumitru.

as fi vrut un tip de argumentatie mai bazata pe chestii concrete, la modu' frate in ziua aia m-am felicitat ca aveam un inel mai jos pe cotorul lansetei!

deci pe mine nu ma convingeti cu din astea, uite asa zice cutarescu si cutarescu, despre care habar n-am ce hram poarta in realitate si chiar daca as avea n-am chef sa pun botu' la vrajeala lor de experti.

parerea mea, ar fi mai bine sa-i evitam pe meseriasii astia cu teoriile lor si sa vb de lansete. nu de sage, loomis si cutarescu, ci de bete in general, fie ele din alun, telescopice sau super ultra fibra japoneza.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Ian 2008, 11:37

miky scrie:poze n-au iesit ... inteleg...
da ceva concluzii ?

de aseara zici?

desigur! am observat ca niciuna din teorile lui ene nu se justifica practic nici la mine nici la dragos. poti lansa precis pana in 20m cu un snur de clasa 3DT pe o lanseta de clasa 7 rapida si la fel de fara efort ca si cu un 3 parabolic.
iar cele mai precise vergi la distante mici au fost alea de spin extrafast.

am vrea sa intelegem de ce totusi nu rimeaza cu teoriile astea, dar pe baza unor argumente practice din universul concretului.

:))

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Ian 2008, 11:40

acestea fiind zise, EU TOT NU AM INTELES UNDE SE PUNE INELUL DE PLECARE la cluj si al cui manual merita citit mai dihai, ene sau sas? :)

ma iertati dar setea mea de a acumula informatie este netarmuita. hi hi hi

Scrie răspuns