discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
MihaiV
- Moderator

Sunt si asta o chestie. Fiindca vor musai sa dea la peste mare cu o mana, ca le place asa, au gasit solutia de compromis: fighting grip. Normal ca la cum e facut blancul ala poti sa-l ti de acolo ca oricum pe zona ai nu se indoaie, asa ca nu-l deranjezi. Si la pestii aia ai nevoie de bratul fortei mare sa faci fata actiunii animalului.
Dar, revenind, gandul meu era la cei ce pun ambele maini pe blank, deasupra manerului.
-
dragos74
- veteran

Nu Luci ...probabil ca eu nu m-am facut inteles
dar mai incerc odata

...mutarea inelului mai sus sau mai jos modifica unghiul de frecare intre inel si fir doar daca mentii aceeasi directie de tractionare a firului cu mana stanga ...insa mana stanga in cazul lui Gabriele iar in ultimul timp si eu si eugen incercam sa folosim aceeasi metoda(care sti ca e diferita de stilul clasic pe care il stie toata lumea ...caci l-ai vazut pe italian) deci in cazul lui mana stanga realizeaza tractiunea in lungul lansetei astfel ca pastreaza un unghi f. mic de frecare cu primul inel indiferent de pozitia acestuia pe blank...adica mana dreapta cu lanseta spre inapoi...mana stanga cu firul spre innainte ...si invers
La ce foloseste aceasta tractiune e alt subiect pe care chiar nu-l putem discuta si studia decat in aer liber cu lanseta in mana

si atunci e binevenita si tuica aia ...dar sa nu mai imi ceri apoi nici o parere caci as fi in stare sa-i dau dreptate silui VC Tudor dupa nu pahar de tuica

-
MihaiV
- Moderator

Luci scrie:Dragos, probabil nu am reusit sa ma fac inteles. Triunghiul e format din mana dreapta ( sa zicem ca aasiguri cu mana firul de musca) in zona manerului, mana stanga unde vrei tu sa fie si inelul de plecare.
Cu cat laturile triunghiului determinate de mana dreapta si inel si mana stanga si inel sunt mai lungi ( inel pozitionat mai sus) cu atat unghiul de frecare dintre firul din mana stanga si inel este mai mic. Rezultanta nefiind altceva decat o forta de frecare mai mica.
Fitz-ar profa de romana! Amu n-am mai inteles nimic! Musai sa faci un desen!

-
Luci
- veteran

onesti scrie:
...Si dupa ce se va dezlega ecuatzia cu fighting grip-ul tau, sper sa mi se rezolve si mie nedumerirea urmatoare din gazeta matematica pe care-am primit ieri in cutia postala: unde-au gresit rodbuilderii, sau designerii sau asamblorii de kituri, de le-a dat gripul asta stramb?
http://www.looptackle.com/website1/sd_p ... /index.php?
da, cica e ultima dscoperire de vre-o 3 ani a celor de la Loop, or fi vazut filmele cu Zorro si probabil de la astea li se trage
La intrebare ta nu e greu de raspuns, vine de la faza aia forta xbratul fortei si prin faptul ca ii stramba manerul ( doar pentru confort anatomic sporit - adica aduce bratul mai comod langa corp ) ii creste distanta de deplasare a varfului lansetei. -vezi desenul din link.
Adecalea crestem distanta, crestem si viteza. Crestem viteza ( in mod accelerat) rezulta cresterea impulsului -> energie mai mare transmisa firului -> distanta mai mare de propagare a castului la acelasi efort

Insa menunea asta de bat a lui zorro nu prea are, din cate stiu, succes impatimitilor de spey.
-
SF
- veteran

MihaiV scrie:
Dar, revenind, gandul meu era la cei ce pun ambele maini pe blank, deasupra manerului.
Cum controleaza firu , mulineta , mai bine zis cu ce daca au doau miini pe bat hahaha!!!
Fir Intins!!!
-
MihaiV
- Moderator

Hic! Hic! Dupa un litru din doi io bag mana-n foc ca-i drept ca bradu! Hic!
-
Luci
- veteran

dragos74 scrie:Nu Luci ...probabil ca eu nu m-am facut inteles
dar mai incerc odata

...mutarea inelului mai sus sau mai jos modifica unghiul de frecare intre inel si fir doar daca mentii aceeasi directie de tractionare a firului cu mana stanga ...insa mana stanga in cazul lui Gabriele iar in ultimul timp si eu si eugen incercam sa folosim aceeasi metoda(care sti ca e diferita de stilul clasic pe care il stie toata lumea ...caci l-ai vazut pe italian) deci in cazul lui mana stanga realizeaza tractiunea in lungul lansetei astfel ca pastreaza un unghi f. mic de frecare cu primul inel indiferent de pozitia acestuia pe blank...adica mana dreapta cu lanseta spre inapoi...mana stanga cu firul spre innainte ...si invers
La ce foloseste aceasta tractiune e alt subiect pe care chiar nu-l putem discuta si studia decat in aer liber cu lanseta in mana

si atunci e binevenita si tuica aia ...dar sa nu mai imi ceri apoi nici o parere caci as fi in stare sa-i dau dreptate silui VC Tudor dupa nu pahar de tuica

Stiu ce zici, cand te referi la trasul in lungul batului la simpla si dubla tractiune. Sincer, din cate stiu si cei care baga la casting de distanta fac acelasi lucru. Si Steve Rajeff face asa si pe mai multi i-am vazut - tocmai cum spui tu, reducand orice sansa de a implica inelul in frecare.
Dar vezi tu, asta e un caz aproape de ideal, lansare pe deasupra capului si pe distante mari. Pe distante mici, 3-7m in care trebuie sa prezinti musca deja nu mai functioneaza pt ca nu ai nevoie sa faci asa miscari ample.
Si nu functioneaza mai ales cand faci casturi laterale cu cotul deasupra capului si batul paralel cu apa ( genul in care tu lansezi pe malul stang paralel cu malul iar tu pozitionandu-te in cu fata in susul raului )
uite aici cateva poze, nu sunt prea bune dar suficient de sugestive:

-
MihaiV
- Moderator

SF scrie:MihaiV scrie:
Cum controleaza firu , mulineta , mai bine zis cu ce daca au doau miini pe bat hahaha!!!
Fir Intins!!!
Cine a zis ca mai controleaza ceva? Sunt pierduti! Au recuperat din fir pana a ajuns pestele la 4-5 m si acu incearca cu disperare sa-l traga la ei, scot limba si forteaza cu toata puterea urcand incet-incet pe lanseta, parca vrand sa ajunga la inelul de varf si de acolo sa coboare lin sa-i cada pestelui in cap!
-
dragos74
- veteran

MihaiV scrie:dragos74 scrie:
Referitor la inelul de plecare unghiul cu firul care il da apropierea sau departarea lui ,este acelasi indiferent de pozitia inelului pt ca firul datorita ''fortei de greutate''

(fizicianul din mine) tinde sa atarne perpendicular pe sol in orice pozitie a lansetei si

doar inclinatia lansetei il poate modifica

evrica....puneti mana pe lanseta si veti constata acest lucru
Nu iese! Tu lasi mereu firul sa atarne vertical? Eu nu. Aceste situatii, cand snurul sta intins pe jos, sunt chiar f rare in pescuit. Iar daca mai ai si un cosulet pentru fir atarnat la brau ele lipsesc cu desavarsire.
pai Mihai pozitia perpendiculara pe sol a firului care atarna este singura care accentueaaza unghiul de frecare cu inelul
cosuletul sau orice alta metoda de a tine firul nu face decat sa reduca acest unghi deci cu atat mai mult nu va conta pozitionarea primului inel
e atat de simplu ....ce nu intelegi
nu trebuie decat sa pui mana pe lanseta daca o ai langa tine si ai sa vezi ca am dreptate : pozitionarea primului inel nu modifica in nici un fel unghiul in care firul patrunde prin inel in momentul lanseului ci doar pozitia lansetei daca o inclini sau o ridici
ce e atat de complicat...oricare poate observa lucrul asta caci nu-i trebuie nici medicina nici fizica ci doar o lanseta si un fir

-
dragos74
- veteran

Luciiii....sa nu te mai prind in bucuresti fara lanseta....
....sa ne duelam in lansete....care are lanseta mai m......