Manere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 11 Ian 2008, 18:37

asa cum am mai zis- do not feed the troll's
sa nu va plangeti ca sunteti faultati dupa ce va provocati unii pe altii ! :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 11 Ian 2008, 18:44

mike, esti off-topic, avertisment :lol: :lol:

trollilor le mai dai un os... te distrezi cand fac spume, iar le mai un os... ce'ar fi un forum fara trolli? sau trolls :wink:

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 11 Ian 2008, 18:46

MihaiV scrie:arata-mi si mie o poza cu firul ala care nu faca burta!
Nu am timp sa fac foto , ca face sau nu face firul burta este chestie pt telespectatori nu pt pescari cum spune de altfel si Luci !
eugen scrie:daca totusi pana la urma exista o pozitionare "corecta" a inelelor, cum se determina ea, eu asta as fi vrut sa stiu.

si daca exista o stiinta intreaga in spatele procesului, cine vinde manualul care trebuie citit, ene sau sas?
Ca bine zici ! si eu am aceiasi curiozitate !
Mugurstefan scrie:
Mi-am amanat si eu replica catre un forumist "mieros" in ideea de a lasa loc pentru discutii constructive.

raman la parerea ca relatia nu este biunivoca. Doar Ene are de dat socoteala .
Meciul se deruleaza in felul urmator : se trage numai la o poarta cu toata ura (pe care o are un copil razgaiat cand i-ai luat jucaria de la taticu primita ) intr-un singur portar si cu mai multe mingi deodata .

E corect ?
Bagati mintile in cap ! nu jucam fotbal ! :D

Dar tare bine ar fi daca amindoi mari roadbuilderi ne-ar spune parerea lor sincera

ps . Cine este sas ?

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 11 Ian 2008, 18:48

da mugure ai dreptate, dar mie mi s-a parut ca se descurca binisor in aparare. sper ca nu te gandesti ca vei primi vreo reducere la lucrare pt ca-i iei aparea fiindca nu tine vrajeala! :D

michael, I troll you troll we trolls :D este iarna frate...ce-ai vrea?

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 11 Ian 2008, 19:01

Mugurstefan scrie:Mi-am amanat si eu replica catre un forumist "mieros" in ideea de a lasa loc pentru discutii constructive.

raman la parerea ca relatia nu este biunivoca. Doar Ene are de dat socoteala .
Meciul se deruleaza in felul urmator : se trage numai la o poarta cu toata ura (pe care o are un copil razgaiat cand i-ai luat jucaria de la taticu primita ) intr-un singur portar si cu mai multe mingi deodata .

E corect ?
Nu te supara, dar mie mi se pare ca tu esti singurul care baga zazanie, in rest e o discutie normala si tehnica pe probleme de constructie a lansetelor. Nu e nici un meci. Asa e pe tot forumul: unii intreaba, altii raspund, daca au ce.
Daca Ene, constructor de bete, doreste sa raspunda intrebarilor din acest domeniu, bine, iar daca se simte depasit nu raspunde si asta este. Acu cine ai vrea sa raspunda? Olaf, care nici macar n-a dat jos vreun inel in viata lui, darmite sa il mai si lege la loc?

Exori-ul ala, daca bine imi aduc aminte, chiar avea primul inel pus prea departe de maner. Dar era facut de un chinez obosit care o fi zis si el sa mai scoata un ban facand economie de materiale. Pacat, caci blankul era chiar ok pentru banii aia.

Nu inteleg de ce unii considera ca montarea primului inel cat mai aproape de maner ar duce la o utilizare in dril a unei portiuni mai lungi din lanseta. Dupa parerea mea prima forta care apare in lanseta nu este cea din primul inel, ci cea din mana care tine lanseta. Astfel ca mana este primul punct de sprijin si lanseta lucreaza de fapt de la mana pana la inelul de varf. Stiu ca sunt unii care se sperie cand au in dril un peste mai mare si gresesc tinand lanseta de deasupra manerului, dar acum n-o sa se proiecteze lansete special pentru a le compensa lor prostia!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 11 Ian 2008, 19:09

kuintautti scrie: Nu am timp sa fac foto , ca face sau nu face firul burta este chestie pt telespectatori nu pt pescari cum spune de altfel si Luci !
Ca pe tine te intereseaza sau nu burta, este optiunea ta proprie si personala si ti-o respect ca atare.
Dar deocamdata Cristian Ene a adus ca argument al indesarii inelelor pe blank doar eliminarea completa a burtii firului, ceea ce este fizic imposibil si la mintea oricarui copil de 15 ani.
Asa ca, daca asta nu e, atunci ce e? De ce sa punem atatea inele?

Zicea todi ca pana nu pescuiesti cu 4-5 bete de-ale lui Ene nu poti vedea diferenta. Asa o fi, pentru daca nu sti sa desenezi cele cateva forte si sa faci cateva calcule, daca nu pricepi cum se intampla transmisia de energie. Din pacate nu am bani si nici dorinta sa cumpar 4-5 bete de la Cristi doar pentru a ma lamuri daca-s bune au ba. Suntem pe forum sa discutam si sa ne explicam ce se intampla. Daca e prea greu, exista si subiecte mai usoare.

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 11 Ian 2008, 19:10

Hai sa facem un pariu....punem alaturi 2 blankuri identice dar montate prin cele doua metode luate in discutie;
1)ene :o capodopera ca o insiruire de inele precum margelele
2) luci ,sas :realizata dupa diagrama de deformare elastica

veti observa ca 98% acestea sunt similare dpdv al pozitionarii inelelor pe jumatatea anterioara a lansetei ...diferente existand doar in pozitionarea inelelor pe cotor :wink: care de altfel era subiectul luat in discutie
:!: de asemenea nu prea inteleg cat de exacta este pozitionarea inelelor prin aceasta diagrama stabilita cu ajutorul unor tangente... cum poti stabili exact pozitia inelelor cu aceste tangente ....adica fix locul respectiv nici un cm mai sus si nici mai jos :?: :wink:

Referitor la inelul de plecare unghiul cu firul care il da apropierea sau departarea lui ,este acelasi indiferent de pozitia inelului pt ca firul datorita ''fortei de greutate'' :D (fizicianul din mine) tinde sa atarne perpendicular pe sol in orice pozitie a lansetei si :!: doar inclinatia lansetei il poate modifica :wink: :) evrica....puneti mana pe lanseta si veti constata acest lucru

o alta precizare ar fi ca acel triunghi format de brate fir si inel de asemenea nu eswte influentat de pozitionarea inelului decat in cazul in care mana stanga care trage de fir isi pastreaza mereu aceeasi pozitie ...ori asta tine de tehnica de lansare de lansare a fiecarui pescar...unul din amanuntele invatate de la Gabriele (pe care il tot aduceti in discutie) care este intradevar profesor dpdv al castingului si pe care toti l-am admirat...deci unul din amanuntele care mentin tensiunea in fir si creste calitatea si distanta lanseului este tocmai pozitionare mainii care trage de fir aproximativ in ''prelungirea'' lansetei(adica pe directia ei) caz in care se va pastra mereu aproximativ acelasi unghi de frecare cu inelul indiferent de pozitionarea acestuia :wink: de asemenea puneti mana pe lanseta si veti vedea ca nu spun prostii....stiti voi teoria ca teoria dar practica ne cam omoara pe toti :wink:
Atunci cum mai e...???

nu pot sa comentez ceva despre argumentele lui ene ca nu prea mai spune nimic :(
dar totusi sunt curios ce s-a intamplat cuRough Boy :)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 11 Ian 2008, 19:14

dragos74 scrie: Referitor la inelul de plecare unghiul cu firul care il da apropierea sau departarea lui ,este acelasi indiferent de pozitia inelului pt ca firul datorita ''fortei de greutate'' :D (fizicianul din mine) tinde sa atarne perpendicular pe sol in orice pozitie a lansetei si :!: doar inclinatia lansetei il poate modifica :wink: :) evrica....puneti mana pe lanseta si veti constata acest lucru
Nu iese! Tu lasi mereu firul sa atarne vertical? Eu nu. Aceste situatii, cand snurul sta intins pe jos, sunt chiar f rare in pescuit. Iar daca mai ai si un cosulet pentru fir atarnat la brau ele lipsesc cu desavarsire.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 11 Ian 2008, 19:28

MihaiV scrie:[
Nu inteleg de ce unii considera ca montarea primului inel cat mai aproape de maner ar duce la o utilizare in dril a unei portiuni mai lungi din lanseta. Dupa parerea mea prima forta care apare in lanseta nu este cea din primul inel, ci cea din mana care tine lanseta. Astfel ca mana este primul punct de sprijin si lanseta lucreaza de fapt de la mana pana la inelul de varf. Stiu ca sunt unii care se sperie cand au in dril un peste mai mare si gresesc tinand lanseta de deasupra manerului, dar acum n-o sa se proiecteze lansete special pentru a le compensa lor prostia!
iti propun un experiment. ingrediente: una bucata sticla mare de bere, obligatoriu plina! una bucata sfoara, legata de gatu' butelcii. se trece firul prin toate inelele lansetei preferate si se taraste jucaria pe covor. apoi se face acelasi lucru omitand sa trecem firul prin inelul de plecare. in care varianta este mai usor sa tragi de sticla?

daca nu se simte diferenta, inseamna ca e nevoie de o lada de bere. :)

este vorba de locul de unde se ancoreaza firul de blanc, care se flexeaza si astfel pe rand fiecare inel este punct de sprijin, ultimul punct de sprijin al snurului fiind mulineta in cazul unei vergi de spin, respectiv inelul de plecare in cazul unei vergi de musca (presupunand ca tii snurul cu stanga cand ai peste) sau tot mulineta (daca obisnuiesti sa pui pestele pe mulineta si palmezi tamburul).

as zice ca exagerezi un pic si la chestia cu tinutul deasupra manerului. daca tu ai avea dreptate nu ar mai exista manere de lupta mai sus de manerul propriu-zis la betele de de tarpon sau somon de de o mana.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 11 Ian 2008, 19:32

ma refer la fighting grip-urile de pe lansetele alea de mai jos din pagina asta. http://www.flyfishusa.com/rods/sage/sage-xi2.htm

Scrie răspuns