Manere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Luci
veteran
veteran
Mesaje: 617
Membru din: 07 Iul 2004, 11:53
Localitate: Cluj

Mesaj de Luci » 11 Ian 2008, 11:36

Mugurstefan scrie:
Era vorbe despre pozitionarea inelului de plecare, ca vroiau si altii sa stie cum se pune pe la Cluj, ca Eugen , Dragos..
Dar vad ca eviti intrebarea cu multa siretenie.
Ai scos limba de atata concentrare cand ai scris generalitatile de mai sus?

Eu cred ca doar astepti sa scrie Ene ca sa ai de ce te lega.
In rest....

PS: doar o intrebare 'dragule' , Gay Film Romania se tine anul asta tot la Cluj ?

Iubirrre, vad ca perseverezi in a-mi demonstra ca nu te duce capul.
Daca citeai ce am scris mai sus ai fi priceput ca au fost date informatiile mult visate de tine. ( Doar ca au fost argumentate- iti amintesti de fortele de rupere, adicalea nu pui un inel langa maner unde orice ai face in mod normal, blankul se rupe mult mai sus, unde incepe sa devina mai elastic decat in zona manerului).
In alta ordine de idei , la faza cu scosul limbii, daca tie ti se pare ca a fundamenta si a aduce argumente la afirmatii este echivalentul cu scosul limbii, nu pot sa spun decat ca esti infantil.
Asa ca , in consecinta nu imi voi pierde vremea cu unu care sta pe margine si caraie ca sa se afle in treaba.
Cand vrei sa faci un schimb de idei cu argumente, explicatii si tot ce este nevoie pentru a face diferenta dintre discutiile din piata si discutiile constructive da-mi de stire, pana atunci , te pup.

In ce priveste filmul gay, habar nu am , nu ma pasioneaza subiectul, vad ca tu in schimb esti extrem de interesat. Daca ai nevoie totusi sa imi/ne demonstrezi ca esti altfel, go ahead, pe mine chiar nu ma intereseaza 8)

Se spune ca lipsa umorului caracterizeaza oamenii prosti. Iar pescarii fara umor in mod cert sunt pescari slabi, dar cine stie, perseverentza poate mai atenueaza :wink:

Luci
veteran
veteran
Mesaje: 617
Membru din: 07 Iul 2004, 11:53
Localitate: Cluj

Re: lanseta lui Nicoale Todea

Mesaj de Luci » 11 Ian 2008, 11:53

kuintautti scrie:
MihaiV scrie: Minciuna! Face burta!!
Minciuna ! Nu face ! :lol:

Mihai poate faci confuzie . Burta firului tau poate fi cauzata de memoria firului capatata de pe mulineta :) pina la urma depinde si de fir , la lansete de musca folosesc fir de musca :wink: , al meu este mai rigid si nu face :D

incercati si o sa vedeti !

ps . of topic , de ce se face la cluj festivalul ?
Kuintautti -face, orice lucru ce atarna sau e distantat de doua puncte de sustinere face.
Si iti spun si de ce, o face datorita greutatii proprii a firului.
Dar e, din punct de vedere fizic si mai ales din punct de vedere tehnic extrem de stupid sa sustii ca folosind firul X tu setezi inelele ( ca distanta pe blank) Si iti spun si de ce, pentru ca tu poti utilizia o sumedenie de fire de greutati diferite, daca sa zicem, burta e nesemnificativa pentru firul X, putem lua un fir Y care poate fi de 10ori mai greu decat firul X ( de exemplu la firele de musca sunt din gama super fast sinking cu tungsten inauntru-deci ff grele) care e evident ca face o burta evidenta

Insa totul trebuie echilibrat intre ce am zis intr-un post mai sus, sa protejeze ruperea batului, sa disipeze aceste forte de rupere cat mai uniform in bat prin compensarea cu ajutorul elasticitatii, sa sustina cat mai bine firul dar sa nu fie nici prea multe caci ingreuneaza batul si sporeste frecarea firului de inele - ceea ce duce la o viteza mai mica de lansare a nalucii sau a firului)

Asadar afirmatiile si constructia lui Cristi Ene pornind de la premiza de a face sau a nu face un for oarecare burta este complet eronata!
:)

Luci
veteran
veteran
Mesaje: 617
Membru din: 07 Iul 2004, 11:53
Localitate: Cluj

Mesaj de Luci » 11 Ian 2008, 12:08

Asadar ( ca sunt in pauza in momentul asta si am vreme de taifas), Cristi Ene, gresesti cand tu echilibrezi niste inele in functie de burta pe care o face un fir X sau Y. E complet eronat.

Conteaza mai putin burta asta din punct de vedere a frecarii firului de inele, comparativ cu distribuirea fortelor de tensiune ce apar in bat in momentul lansarii, si comparativ si cu ghidarea firului ce transmite energia cinetica de la pescar, prin bat- fir catre naluca.

In momentul in care un rodbuilder intelege ce inseamna o diagrama de deformare elastica si cand ea se transforma intr-o deformare plastica, atunci pricepe si va pune inelele corect pe bat pentru ca asta este primul rol al batului. Firul transmite energia potentiala ( oferita de peste in dril sau de cea a lansarii) direct prin contactul cu inele - catre blank. daca aceste fire nu distribuie bine forta aceasta pentru a exista compensare( amortizare) in toata lungimea blankului, atunci undeva, blankul se va rupe.
Dupa ce intelege asta, constructorul respectiv cauta sa minimalizeze nr de inele pentru a usura undita cat mai mult si pentru a reduce forta de frecare dintre inele si fir. Caci un inel in plus inseamna greutate in plus pentru undita si o frecare in plus pentru fir - fapt ce duce la micsorarea distantei lansarii.

mai apar niste forte parazitare ce tin de dinamica firului in momentul lansarii, adicalea orice ai face , firul se va propaga ondulatoriu in aer si niciodata liniar - dar daca luam la analiza chestia asta ne pierdem in detalii


Deci discutia noastra, intr-un final ar trebui sa fie punctuala de genul
ce vrea pescarul si ce scula are nevoie pentru a-l ajuta sa isi atinga doleanta
In cazul nostru vrea sa lanseze precis si la distanta: ii oferim o undita, si de aici despicam in 4 rolul fiecarei componente ce alcatuiesc undita, necesitatea ei si stabilirea nivelului importantei acestor componente

Daca discutam aiurea in tranvai ca au aparut niste inele Y sau unele mai usoare decat altele, cum face Cristi, e total risipa de timp pentru toti si pierdere in detaliu- departe de la subiectul principal.
Adicalea vrem sa mergem in Patagonia la pescuit dar incepem sa discutam despre culoarea sireturilor la papuci---
- Sincer nu stiu cum sa ma fac mai explicit pentru a-l aduce pe Cristi Ene pe un real de discutie cu o finalitate clara si echivoca

Avatar utilizator
todi
veteran
veteran
Mesaje: 1241
Membru din: 06 Iul 2004, 15:29
Localitate: Limassol
Contact:

Mesaj de todi » 11 Ian 2008, 12:27

luci, lungimea unui lanseu e afectata dramatic de frecarea firului de blanc, nu de inele. prin urmare numarul de inele este direct proportional cu lungimea lanseului.

acu' io nu le am cu betele de fly, dar imho miscarea ondulatorie a firului in lanseu este mai mare la firele de fly datorita greutatii firului si grosimii acestuia. cum spuneai si tu dealtfel.

nu stiu daca e cel mai corect exemplu, dar gandeste'te la betele de match, numarul inelelor si lungimea picioarelor acestora. sunt facute pentru a arunca greutati usoare la distante mari.

zic io :)

Luci
veteran
veteran
Mesaje: 617
Membru din: 07 Iul 2004, 11:53
Localitate: Cluj

Mesaj de Luci » 11 Ian 2008, 12:49

todi scrie:luci, lungimea unui lanseu e afectata dramatic de frecarea firului de blanc, nu de inele. prin urmare numarul de inele este direct proportional cu lungimea lanseului.

acu' io nu le am cu betele de fly, dar imho miscarea ondulatorie a firului in lanseu este mai mare la firele de fly datorita greutatii firului si grosimii acestuia. cum spuneai si tu dealtfel.

nu stiu daca e cel mai corect exemplu, dar gandeste'te la betele de match, numarul inelelor si lungimea picioarelor acestora. sunt facute pentru a arunca greutati usoare la distante mari.

zic io :)
Todi, i e asa cum spui. Inelele ghideaza firul, daca nu il ghideaza corect atunci frecarea de blank creste. Miscarea sau mai bine spus lovirea firului de blank se datoreaza reactiunii ineului fata de fir. Adicalea este principiul acela celebru al mecanicii : principiul actiunii si reactiunii. Mai precis, in cazul nostru, firul se loveste de inel si ricoseaza din el intr-o directie- lovind, de obicei blankul. Daca pui inelul special ghidat sa reduca daca nu chiar sa inlature complet frecarea firului de blank atunci scapi de frecarea asta - dar apoi apar alte probleme de echilibru, greutate si asa mai departe... Asa ca s-a preferat un compromis, o oarecare frecare intre fir si blank.
E adevarat ca aceasta frecare conteaza mult cand vrei sa arunci 120m si tu din cauza ei arunci doar 100m, dar pana la 100 poti arunca , sa zicem, relativ lejer. De la 100 la 120 e diferenta de 20 care , pentru a fi inlaturata, necesita o constructie mult mai costisitoare a batului in sine.
Asadar sunt niste chestii de compromis :)

Insa cum am spus, asta e un caz secundar- destul de important dealtfel- in constructia batului.
Abia dupa ce ai un bat construit pe niste principii fizice si matematice corecte te poti apuca sa atenuezi efectele secundare- asta daca aceste efecte nu pot fi inlaturate in totalitate

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 11 Ian 2008, 12:50

todi scrie:luci, lungimea unui lanseu e afectata dramatic de frecarea firului de blanc, nu de inele. prin urmare numarul de inele este direct proportional cu lungimea lanseului.
Nu-i chiar asa. Peste un anumit numar de inele firul nu mai atinge blancul. Asa ca alte inele suplimentare devin sursa de frecare.
In plus la musca lansarea nu prea seamana cu alte stiluri si mecanica lansarii conteaza f mult. Un transfer optim de energie spre snur este f important, si cred ca tot printr-o pozitionare corecta a inelelor se face. Tot inelele au rol important in dril pentru a distribui energia in lanseta astfel incat sa nu se rupa, dar si sa protejeze cat mai mult posibil inelele. Asa ca limitarea doar la ideea de a nu atinge blancul creeaza mari probleme pe celelalte functii ale inelelor.

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 11 Ian 2008, 12:53

vad ca a rasp si luci in timp ce scriam :lol:

Barbaru
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 14
Membru din: 11 Ian 2008, 12:47
Localitate: Bucuresti

Dilema betelor de fly - cate inele si unde

Mesaj de Barbaru » 11 Ian 2008, 13:41

MihaiV scrie:
todi scrie: In plus la musca lansarea nu prea seamana cu alte stiluri si mecanica lansarii conteaza f mult. Un transfer optim de energie spre snur este f important, si cred ca tot printr-o pozitionare corecta a inelelor se face.

>>Tot inelele au rol important in dril pentru a distribui energia in lanseta astfel incat sa nu se rupa, dar si sa protejeze cat mai mult posibil inelele. Asa ca limitarea doar la ideea de a nu atinge blancul creeaza mari probleme pe celelalte functii ale inelelor.

Sal'tare tuturor,
AM in folosinta mai multe lansete de fly custom (Aurel 1 Fenwick HHG 9'cl4 si Cristi Ene - SLi cl3, All Star Titanium cl.4 si 6), iar ce am invatat a fost prin experimentare (statica si dinamica).

Transferul de energie este critic la betele de fly - este influentat, in opinia mea - in orine descrescatoare a importantei de:
- conicitatea si elasticitatea rasinilor blankului (design/tehnologii producator);
- greutatea inelelor folosite;
- numar de inele.

IDEAL: inele cat mai usoare si cat mai multe - dar ce facem cu frecarea firului de inele? Cu cat inelele sunt mai subtiri si clasa lansetei mai mare - inelele vor avea tendinta sa taie camasa flexibila a firului de musca.

Caz.real 1). - un numar prea mic de inele nu asigura incarcarea blank-ului cu energie suficienta, mai grav: descarcarea energiei atunci cand stripperul este exagerat de sus pe cotor ( vezi lansete fly Exori cl. 5-6 de la Energo - 1 stripper be butt) se face cu oscilatii ale blankului si cu bucla larga a firului.
A fost suficienta repozitionarea stripperului de baza si adaugarea a inca unui inel stripper spre maner (moficarea a facut-o Cristi E.). Inainte de modificare, cu un fir SA DT5 lanseta abia arunca 15m, dupa modificare cu acelasi fir lanseta arunca 20m cu bucla mai stransa.

Iar un numar mult prea mic de inele duce la riscul de rupere a lansetei la incovoiere - ma rog asta e de bun simt...

Caz real 2) - greutatea inelelor. DragosR. SLi 8'6" cl.3 cu inele snake light wire - are feeling de lanseta fast. Lanseta mea SLi 8'6" cl.3 cu inele snake (wire standard) are comportament moderat- fast. Lanseaza aceleasi clase de fir insa fiecare cu alt "temperament".

Deh, nu m-am abtinut ... cand va-m vazut ata de inversunati:).

Narcis

Barbaru
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 14
Membru din: 11 Ian 2008, 12:47
Localitate: Bucuresti

Re: Dilema betelor de fly - cate inele si unde

Mesaj de Barbaru » 11 Ian 2008, 13:58

Unde punem inelele? ... Am uitat :) SLi-ul fast al lui DragosR. are 3 inele pe but, SLi-ul meu moderat-fast are 2 inele pe butt.

Experimentati - vezi alternativele propuse de Eugen :)

Scuze pentru ortografia pocita din mesajul anterior.

Narcis
Barbaru scrie:
MihaiV scrie:
todi scrie: In plus la musca lansarea nu prea seamana cu alte stiluri si mecanica lansarii conteaza f mult. Un transfer optim de energie spre snur este f important, si cred ca tot printr-o pozitionare corecta a inelelor se face.

>>Tot inelele au rol important in dril pentru a distribui energia in lanseta astfel incat sa nu se rupa, dar si sa protejeze cat mai mult posibil inelele. Asa ca limitarea doar la ideea de a nu atinge blancul creeaza mari probleme pe celelalte functii ale inelelor.

Sal'tare tuturor,
AM in folosinta mai multe lansete de fly custom (Aurel 1 Fenwick HHG 9'cl4 si Cristi Ene - SLi cl3, All Star Titanium cl.4 si 6), iar ce am invatat a fost prin experimentare (statica si dinamica).

Transferul de energie este critic la betele de fly - este influentat, in opinia mea - in orine descrescatoare a importantei de:
- conicitatea si elasticitatea rasinilor blankului (design/tehnologii producator);
- greutatea inelelor folosite;
- numar de inele.

IDEAL: inele cat mai usoare si cat mai multe - dar ce facem cu frecarea firului de inele? Cu cat inelele sunt mai subtiri si clasa lansetei mai mare - inelele vor avea tendinta sa taie camasa flexibila a firului de musca.

Caz.real 1). - un numar prea mic de inele nu asigura incarcarea blank-ului cu energie suficienta, mai grav: descarcarea energiei atunci cand stripperul este exagerat de sus pe cotor ( vezi lansete fly Exori cl. 5-6 de la Energo - 1 stripper be butt) se face cu oscilatii ale blankului si cu bucla larga a firului.
A fost suficienta repozitionarea stripperului de baza si adaugarea a inca unui inel stripper spre maner (moficarea a facut-o Cristi E.). Inainte de modificare, cu un fir SA DT5 lanseta abia arunca 15m, dupa modificare cu acelasi fir lanseta arunca 20m cu bucla mai stransa.

Iar un numar mult prea mic de inele duce la riscul de rupere a lansetei la incovoiere - ma rog asta e de bun simt...

Caz real 2) - greutatea inelelor. DragosR. SLi 8'6" cl.3 cu inele snake light wire - are feeling de lanseta fast. Lanseta mea SLi 8'6" cl.3 cu inele snake (wire standard) are comportament moderat- fast. Lanseaza aceleasi clase de fir insa fiecare cu alt "temperament".

Deh, nu m-am abtinut ... cand va-m vazut ata de inversunati:).

Narcis

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 11 Ian 2008, 14:01

daca totusi pana la urma exista o pozitionare "corecta" a inelelor, cum se determina ea, eu asta as fi vrut sa stiu.

si daca exista o stiinta intreaga in spatele procesului, cine vinde manualul care trebuie citit, ene sau sas?

Scrie răspuns