mi-a fost de ajuns 1todi scrie:barbaru, pe toata varga![]()
luci, pana nu pescuiesti cu 4-5 bete montate de cristi ene DIFERIT fata de cele din fabrica, nu ai cum sa te lamuresti. diferenta dintre bete se vede cel mai bine pe apa si aici iar dam de factorul subiectiv
Manere
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Dragos, tu esti veterinar, eu sunt fiziciandragos74 scrie:Hai sa facem un pariu....punem alaturi 2 blankuri identice dar montate prin cele doua metode luate in discutie;
1)enecapodopera ca o insiruire de inele precum margelele
2) luci ,sas :realizata dupa diagrama de deformare elastica
veti observa ca 98% acestea sunt similare dpdv al pozitionarii inelelor pe jumatatea anterioara a lansetei ...diferente existand doar in pozitionarea inelelor pe cotorcare de altfel era subiectul luat in discutie
de asemenea nu prea inteleg cat de exacta este pozitionarea inelelor prin aceasta diagrama stabilita cu ajutorul unor tangente... cum poti stabili exact pozitia inelelor cu aceste tangente ....adica fix locul respectiv nici un cm mai sus si nici mai jos
![]()
![]()

- kuin tauti
- veteran
- Mesaje: 1851
- Membru din: 22 Noi 2007, 21:12
- Localitate: Renolandia
Asa este ! Fratilor urmati indemanarea moderatorului MihaiV ! daca e prea greu , exista subiecte mai usoare !MihaiV scrie:Daca e prea greu, exista si subiecte mai usoare.
Eu unu cind nu pricep intreb ! Deci ... dintre cei care participa activ la acest subiect a dat cineva la copca cu lanseta de musca ?




Dragos, probabil nu am reusit sa ma fac inteles. Triunghiul e format din mana dreapta ( sa zicem ca aasiguri cu mana firul de musca) in zona manerului, mana stanga unde vrei tu sa fie si inelul de plecare.dragos74 scrie:
Referitor la inelul de plecare unghiul cu firul care il da apropierea sau departarea lui ,este acelasi indiferent de pozitia inelului pt ca firul datorita ''fortei de greutate''(fizicianul din mine) tinde sa atarne perpendicular pe sol in orice pozitie a lansetei si
doar inclinatia lansetei il poate modifica
![]()
evrica....puneti mana pe lanseta si veti constata acest lucru
o alta precizare ar fi ca acel triunghi format de brate fir si inel de asemenea nu eswte influentat de pozitionarea inelului decat in cazul in care mana stanga care trage de fir isi pastreaza mereu aceeasi pozitie ...ori asta tine de tehnica de lansare de lansare a fiecarui pescar...unul din amanuntele invatate de la Gabriele (pe care il tot aduceti in discutie) care este intradevar profesor dpdv al castingului si pe care toti l-am admirat...deci unul din amanuntele care mentin tensiunea in fir si creste calitatea si distanta lanseului este tocmai pozitionare mainii care trage de fir aproximativ in ''prelungirea'' lansetei(adica pe directia ei) caz in care se va pastra mereu aproximativ acelasi unghi de frecare cu inelul indiferent de pozitionarea acestuiade asemenea puneti mana pe lanseta si veti vedea ca nu spun prostii....stiti voi teoria ca teoria dar practica ne cam omoara pe toti
![]()
Atunci cum mai e...???
nu pot sa comentez ceva despre argumentele lui ene ca nu prea mai spune nimic![]()
dar totusi sunt curios ce s-a intamplat cuRough Boy
Cu cat laturile triunghiului determinate de mana dreapta si inel si mana stanga si inel sunt mai lungi ( inel pozitionat mai sus) cu atat unghiul de frecare dintre firul din mana stanga si inel este mai mic. Rezultanta nefiind altceva decat o forta de frecare mai mica.
Sa revin si altfel. Pune mulineta pe un bat de spin care, in genere are inelul de plecare mai aproape de maner decat la un bat de musca. Incearca sa faci dubla tractiune sau simpla tractiune. Vei descoperi ca te deranjeaza inelul. Intelegi la ce ma refer?
Sa exagerez si mai tare, pune primul inel de plecare fix aproape de maner, sau trece firul prin inelul de agatat musca ( am mai vazut personaje ) si incearca sa faci lansezi- vei descoperi ca e o frecare imensa intre fir si inel iar rezultatul e lipsa alunecarii corecte a firului- implicit castul nu iese de nici un fel...
Asta este un factor- confortul lansarii, ce conteaza enorm in timpul pescuitului.
Altfel, daca inelul te incurca din acest punct de vedere, de ce naiba sa il cobori atata timp cat el nu sporeste cu nimic calitatile vergii?!?!?
Da, asa e cum zici, se simte diferenta imediat dar la ce iti foloseste in casting si in drill?eugen scrie:iti propun un experiment. ingrediente: una bucata sticla mare de bere, obligatoriu plina! una bucata sfoara, legata de gatu' butelcii. se trece firul prin toate inelele lansetei preferate si se taraste jucaria pe covor. apoi se face acelasi lucru omitand sa trecem firul prin inelul de plecare. in care varianta este mai usor sa tragi de sticla?MihaiV scrie:[
Nu inteleg de ce unii considera ca montarea primului inel cat mai aproape de maner ar duce la o utilizare in dril a unei portiuni mai lungi din lanseta. Dupa parerea mea prima forta care apare in lanseta nu este cea din primul inel, ci cea din mana care tine lanseta. Astfel ca mana este primul punct de sprijin si lanseta lucreaza de fapt de la mana pana la inelul de varf. Stiu ca sunt unii care se sperie cand au in dril un peste mai mare si gresesc tinand lanseta de deasupra manerului, dar acum n-o sa se proiecteze lansete special pentru a le compensa lor prostia!
daca nu se simte diferenta, inseamna ca e nevoie de o lada de bere.
In primul rand arunci o greutate mica - firul de musca sau o naluca, fapt pentru care rezerva de putere e suficienta atat cat ofera batul cu blancul montat clasic. Nu uita ca pestele aproape ca nu are greutate ( forta arhimedica) .
In plus daca vrei sa remorchezi dihanii iti iei un bat mai gros - implicit mai puternic
Dar cum noi avem nevoie de senzatiile drilului nu vad de ce sa ne inarmam cu bete foarte dure

...Si dupa ce se va dezlega ecuatzia cu fighting grip-ul tau, sper sa mi se rezolve si mie nedumerirea urmatoare din gazeta matematica pe care-am primit ieri in cutia postala: unde-au gresit rodbuilderii, sau designerii sau asamblorii de kituri, de le-a dat gripul asta stramb?eugen scrie:ma refer la fighting grip-urile de pe lansetele alea de mai jos din pagina asta. http://www.flyfishusa.com/rods/sage/sage-xi2.htm
http://www.looptackle.com/website1/sd_p ... /index.php?
- Mugurstefan
- veteran
- Mesaje: 1025
- Membru din: 23 Noi 2004, 22:52
- Localitate: Timisoara
eugen scrie:da mugure ai dreptate, dar mie mi s-a parut ca se descurca binisor in aparare. sper ca nu te gandesti ca vei primi vreo reducere la lucrare pt ca-i iei aparea fiindca nu tine vrajeala!
michael, I troll you troll we trollseste iarna frate...ce-ai vrea?
Asta-i boala la romani.
Nu poti lua apararea cuiva cand cineva incearca sa acrediteze ideea ca tot ce face e prost pe baza unui inel pus in graba pentru a fi imediat suspectat ca are ceva interese.
Mie nu mi se pare ca se descurca in aparare nici macar binisor.
Poate o data o sa-mi explici unde am avut dreptate si unde nu .
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !
Mugur Dixit !
- Mugurstefan
- veteran
- Mesaje: 1025
- Membru din: 23 Noi 2004, 22:52
- Localitate: Timisoara
Stai incet ca aci suna interesant, ca se lasa dupa aceea cu devorarea materialului didactic. Ce inseamna sticla mare de bere? 2L? Asta nu-mi convine ca nu-mi place berea in plastic. Dar sigur am o sticla de palinca pe undeva. Deci: 2L e bine?eugen scrie:
iti propun un experiment. ingrediente: una bucata sticla mare de bere, obligatoriu plina! una bucata sfoara, legata de gatu' butelcii. se trece firul prin toate inelele lansetei preferate si se taraste jucaria pe covor. apoi se face acelasi lucru omitand sa trecem firul prin inelul de plecare. in care varianta este mai usor sa tragi de sticla?
daca nu se simte diferenta, inseamna ca e nevoie de o lada de bere.
Totusi, ajung sa fiu confuz. Cum rezolva asta intrebarea mea? Poate imi dau seama dupa ce beau experimentul!

Hopa, m-am grabit cu prima parte si uite ca tu mai zici ceva. Hic! Cam tarziu!eugen scrie:este vorba de locul de unde se ancoreaza firul de blanc, care se flexeaza si astfel pe rand fiecare inel este punct de sprijin, ultimul punct de sprijin al snurului fiind mulineta in cazul unei vergi de spin, respectiv inelul de plecare in cazul unei vergi de musca (presupunand ca tii snurul cu stanga cand ai peste) sau tot mulineta (daca obisnuiesti sa pui pestele pe mulineta si palmezi tamburul)..

Cum sa ti snurul cu stanga cand ai peste? Atunci cum mai recuperezi din snur? Totdeauna il tin cu dreapta si de acolo pleaca la stanga si de acolo la mulineta, exceptand cazurile cand trec direct pe mulineta. Asa ca ultimul punct de sprijin nu poate fi primul inel.
Da' stai sa mai exersez putin cu experimentul ... Hic!
A, nu, aci io vorbeam de aia care urca cu ambele maini pe blanc si nu mai au nici o mana pe maner!eugen scrie:as zice ca exagerezi un pic si la chestia cu tinutul deasupra manerului. daca tu ai avea dreptate nu ar mai exista manere de lupta mai sus de manerul propriu-zis la betele de de tarpon sau somon de de o mana.