Manere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Luci
veteran
veteran
Mesaje: 617
Membru din: 07 Iul 2004, 11:53
Localitate: Cluj

Mesaj de Luci » 03 Ian 2008, 22:08

kuintautti scrie:
Luci scrie: Bogdan i-a facut cadou lanseta varului sau Dan Vasilescu - alias Danoc aici pe forum. Dan a pescuit anul trecut in aintrenamente si apoi in concursul de la belis anul 2006. In timpul concursului, practic la doua max 3 zile dupa ce a primit lanseta , i-au picat inelele.
Acu nu mai inteleg nimic ! :lol: :lol: :lol: :lol:

Lordul inelului zburator spune spune ca Dan a pescuit cu un an inainte intii cu ea ( deci logic este anul 2005 ) si abia APOI in concursul la Belij anul 2006 ... ca apoi la maxim 3 zile dupa ... ( se intelege ca asa zisa matisarea lui Ene a rezistat in total maxim 3 zile ) ... dar mie imi trebe rudo... :lol: :lol: :lol: :lol:

Si iar te eschivezi de la intrebare !

spune CUM ?
da, ai dreptate, mea culpa :oops: , am uitat ca deja sunt in 2008, crezui ca-s inca in 2007. sorry

Luci
veteran
veteran
Mesaje: 617
Membru din: 07 Iul 2004, 11:53
Localitate: Cluj

Mesaj de Luci » 03 Ian 2008, 22:12

da, practic a improvizat, in loc de ata de rodbuilding a folosit, ( ca sa nu zic in mod neprofesional) ata de flytying.

Dar acu sunt ferm convins ca nu mai face greseli de astea, oricum mie nu mi se va intampla ca eu nu voi avea in veci un astfel de bat. In plus nu stiu prin ce algoritm miraculos pune inelele pe lansetele de musca. Pur si simplu am bulbucit ochii cand am vazut ca inelul de pornire era asa de aproape de maner montat incat am crezut ca e pe post de agatat musca de el :roll:

Avatar utilizator
kuin tauti
veteran
veteran
Mesaje: 1851
Membru din: 22 Noi 2007, 21:12
Localitate: Renolandia

Mesaj de kuin tauti » 03 Ian 2008, 22:16

Luci scrie:da, ai dreptate, mea culpa :oops: , am uitat ca deja sunt in 2008, crezui ca-s inca in 2007. sorry
Aha ! bine ca recunosti ! no problem !

am incecat sa modific ultimul meu mesaj dar nu sa putut pt ca sa raspuns deja in urma lui.

Deci baieti de acu incolo am sa cumpar numa lansete cu inele matisate cu matase nerasucita caci la nevoie le pot zbura ca la Belij :lol:

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 03 Ian 2008, 22:23

luci,

asta tree sa fi fost poveste veche pt ca de cand il stiu eu pe cristi e maniac cu atzele de matisat pe care le schimba si bune fiind pe motiv ca s-ar fi invechit sau au luat praf.

trimite-mi mie matase nerasucita nu am asa ceva, dar m-as baga sa facem un experiment scurt.

rasina intra in spire, poti sa matisezi cu orice ata vrei tu si o sa tina. poti sa incerci cu ata de papiota si sa dai doar cu lac de unghii si tot tine.

iar ata de matisaj nu se strange pe blanc man, se lasa intentionat un pic slabit, tensiunea tree sa fie atat cat e nevoie ca sa stea unde il pui, asta este unul din motivele pentru care se rup lansete la punctele de matisat ca le stranguleaza prea tare din ata.

deci nu, misterul ramane! :))

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

zvon de zvon

Mesaj de cristian.ene » 03 Ian 2008, 23:31

....si uite cum stau de fapt lucrurile..

Lanseta aia era un Royal Spinn de la Gipo cu toate matisajele distruse in sensul ca rasina nu a aderat in profunzime la ata(ata era una maro-portocalie) deoarece chinezii erau tare grabiti sa produca. Oricum cine s-a purtat asa de ,,tandru,, cu lanseta aia nu stiu dar e clar cat de atent e cu lansetele. Lanseta era functional intr-o stare jalnica oricat de prost era lucrata.

Am luat decizia sa matrisez doar 2 inele pe varf plus topul, dar am folosit ata normala de culoare neagra si rasina rapida pentru fixarea manerului si reparatii. Componentele erau suficient de bune incat sa reziste la solicitarile normale din pescuit. In mod normal folosesc rasini Flex Coat Light care intra in ata pana la blank incalzite la temperatura optima. La fel au fost incalzite si rasinile de reparatii care se usuca de 6-7 ori mai repede si sunt ceva mai putin elastice.

Asa ca zvonul este evident pentru ca eu nu am folosit NICIODATA ata de matisat din matase. Folosesc doar ata Gudebrod , si Pacific Bay pentru fly pentru ca e mai subtire si doar pe blankuri de clasa mica. Efectul de transparenta se obtine din culori apropiate intre blank si ata de matisat in special pentru cele gri se obtine transparenta totala. Doar cateva lansete de inceput au avut ata tot impletita dar care avea silicon si care producea un efect nedorit si trebuiau date 3 straturi de rasina, dar nici o problema de rezistenta.
deaorece rasinile sunt incalzite corect si lasate sa se matureze in timpul necesar ele nu se crapa in drill cu pesti mari asa cum se intampla cu o aprte din lanseteel de serie, subliniez doar cu o parte din lansetele de serie. Am vazut acest efect la Shimano Clarus, Cabelas XML si Berkely dar si alte lansete dupa drilluri cu pesti mari. Fisurile apar in rasia duap profilul talpii inelelelor pe blank. Se fisureaza si atat inele nu pleaca de acolo decat daca sunt lovite, deoarece rasina a patruns in ata desi e casanta nu lasa ata sa lucreze. Evident e mai bine sa nu se crape asa cum se intampla pe multe lansete pe butt si pe zona rigida a blaankului. Ca sa vezi unde e forta mai mare si blankul solicitat ,vorbeste singur pentru cine vrea sa vada. Contrar asteptarilor varful este cel mai putin solicitat pentru ca transmite efortul catre zona rigida.

Asa cum a spus si Eugen inele pot fi date jos cu cutterul sau daca lovesti groaznic lanseta. Asta pot sa declare toti pescarii care au lansete Concept Rods.

Oricum asta e doar o problema pur tehnica rezolvata de mult provocarea real se afla in alta parte daca vrei sa faci lansete performante diferentele tine de nuante si intelegerea lor.



E suficient sa vezi ce crapi a prins Dragos 74-Riga la fly si a ce eforturi a fost supus blankul de clasa 5 Cabela`s FT . Sunt si cei care au pescuit in conditii grele pe Dunare cu Lomis IMX sau Lamiglas Certified Pro si cu fire multifilament. Oricum a fost evident ca nu exista un la doilea caz.

Cat despre bagatul in seama si aprecierile despre cat de bine sunt puse inele mai bine intrebi la domnul Tom Morgan sau la George Anderson unde se poate vedea si aprerea sincera despre cat de bune sunt lansetele de fly travel. George A le recomanda pe cele de 2 bucati(si doar in cazuri cand nu se pot tranporta pe cele de 3.4 5 bucati) care sunt clar mai bune, restul sunt doar marketing si asta o spune unul din cei care testeaza si designeaza lansete pentru Loomis si Sage. Nici o lanseta din mai multe bucati nu paote avea actiunea si greutatea uneia din 2 bucati. testeel de casting arata clar diferentele in plus placerea pescuitului e mai mica.
E doar o tendinta pentru ca foarte multi pescari de fly pescuiesc pe alte contiente sau zboara frecvent catre locatiile de pescuit asta e adevarata motivatie, lungimea permisa a lansetelor in avion. Asa s-a nascut un alt zvon sustinut chiar de cele mai mari companii de lansete din lume desi e clar ca o lanseta din 2 bucati e mai ssoara sia re un blank care poate fi mai usor de conceput fara mufe multiple si mai subtire in zona in care exista mufe. Se tot discuta de grosimea matisajelor si a rasinilor si apar mufe care cantaresc mult mai mult . Iata o ,,minciuna,, dragalasa bine camuflata si vinduta cu zambetul pe buze.

E usor sa te bagi in seama pana nu faci mai multe zeci de lansete si vrei sa le perfectionezi pana la nivelul maxim . Consider ca singurele lansete care au performante maxime sunt cel japoneze si ale unor rodbuilderi perfectionisti. In rest asa cum spune si Eugen sunt lasnete bune sau decente cu care se poate pescuie prinde peste si poti sa te simti bine daca ai noroc sa gasesti un model reusit in mare.

Lansetele custom sunt dedicate pentru cei care vor sa aiba placere maxima in pescuit si un efort minim diferente se simte fata de o lansete de firma (nu vorbesc de cele high end japoneze). Probleam e sa ajungi sa simti mai multe nuante si atunci poti sa vezi unde marile firme fac rabat : pozitioanrea inelor pe splin, numarul si marimea optima a inelelor, si evident marimea manerului...parca asta era subiectul.

Ei cred ca s-a zvonit destul, cred ca baietii s-au amuzat, si s-au si plictisit de subiectul asta cu epicentrul in Cluj. Din fericire ,,aviara inelelor,, a fost tinuta sub control in ,,experimentul Cluj-Belis,,.

Multumesc celor care au pastrat un ton normal(nu era posibil tot timpul) si au folosit argumente rationale intr-o ,,disputa,, irationala.

Si nu asta e cu adevarat problema, e clar cu cata subiectivitate si non fair play se judeca lucrurile si se recomanda obiecte sau servicii dincolo de argumente rationale. Singurele judecati sunt cele din zona ,,esti din gasca mea bine, nu , nu existi sau esti clar un idiot,,. Desigur o judecata ,,sanatoasa,, exista si e bun doar ce vrem noi sa cunostem si sa declaram. In rest ,,Soarele se roteste in jurul Pamantului,, doar unii clujeni cunosc adevarul Adevarul,, si ,,Dumenezeu e mort de mult,, sunt lucruri care nu pot fi contestate, evident.

Pentru cei care vor sa aiba lecturi interesante de iarna dar non -pescuit le recomand doua lecturi consistente si trezitoare : Francois Revel ,,Cunoasterea inutila,, si Jean -Noel Kapferer - ,,Zvonurile,,.

Un an bun 2008!

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Mesaj de SF » 04 Ian 2008, 00:16

Luci scrie:vezi, asta mi se pare suspect. Ene ar fi trebuit sa spuna asta, ca era depreciat blanku, ca a tinut omu cu pricina excesiv lanseta la soare, etc, etc, dar nu spune....
Cristi Ene , asteptam in viitor sa deduci unde tine posesoru lanseta .

Fir Intins!!!

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Mesaj de razvan cristescu » 04 Ian 2008, 00:16

Am lipsit putin de pe acasa de sarbatori si astazi,ca un forumist constiincios ce sunt,m-am apucat sa citesc ce s-a scris cat timp am fost plecat.
Tin sa precizez ca am 2 bete facute de Cristi Ene,din care unul il folosesc la tavaleala si,intr-adevar mi se murdareste pluta :D dar in rest nu am observat nimic care sa pice.Ceea ce imi place este ca nu a crapat lacul de matisaj,lucru ce mi se intamplase inainte la 2 lansete de firma (StCroix si GLoomis) facute de fabrica.In plus am avut 2 intalniri cu "trenu` " si batul s-a comportat bine(ma refer si la blank) desi n-am reusit sa scot pestii in final.Si un peste de peste 15 kg care trage de un textil cred ca ar avea sanse sa avarieze un bat chiar perfect construit.Ma refer aici la bete de spinning nu de musca.
Nu ma pricep la bete de musca dar nu cred ca un simplu lanseu,cu orice clasa de bat si orice snur ar putea desprinde un inel.
Dar ma bucur sa aud ca Paul Sas n-a plecat in tari straine(cum se zvonea).In schimb nu stiu daca e bine sa dai vrabia din mana pe cioara de pe gard(voblerele pe rodbuilding).Cel putin voblerele lui au fost prinzatoare pt. mine.
Se fac si referiri la psihiatrie dar am impresia ca sunt personagii cu "personalitate multipla" pe aici , care scriu gen "UE" in reviste de profil iar in "ziarele locale :P " duc rafuieli personale de factura "insalubra,suburbana".

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Mesaj de SF » 04 Ian 2008, 00:23

razvan cristescu scrie: am 2 bete facute de Cristi Ene,din care unul il folosesc la tavaleala si,intr-adevar mi se murdareste pluta :D dar in rest nu am observat nimic care sa pice.Ceea ce imi place este ca nu a crapat lacul de matisaj,lucru ce mi se intamplase inainte la 2 lansete de firma
Cum adica se murdareste pluta !? Pai ce fel de rodbuilder ii ala care monteaza bete la care li se murdareste pluta ? Se poate asa ceva !

Fir Intins!!!

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

datul cu parerea e un sport

Mesaj de cristian.ene » 04 Ian 2008, 00:50

Luci,

pana sa mai faci remarci despre cum sunt puse inele pe blankurile de fly trebuie sa mai treaca timp si poate o sa remarci ca Sage sau Loomis nu fac totul perfect si ca pot fi si ei satisfacuti ca sunt cei mai buni si s-au puturosit sa mai gandesca. Asta e riscul autosuficientei care ne pandeste pe toti dar pe unii mai mult.
Cum Sage si altii schimba de la an la an designul la blankuri e o recunostere a faptului ca pot sa imbunatateasca si alte aspecte ca pozitionare inelelor. Au o suficienta asa cum o ai si tu, plus ca tu ai o incredere oarba cum ca gandesc orice aspect, desi nu e asa.
Nu pun inele pe splin si e o mare gresela pentru ca fortele nu au fluiditatea naturala de incarcare si descarcare a blankului si se simte la toate distantele. Nu vorbesc de efectul de torsiune si de pierderi de energie si vibratii parazite. Cum blankurile sunt foarte bine facute evident ca nu au probleme mari cu lansete care sa se rupa, dar problema cu flexibilitatea optima si efortul minim de incarcare ramane oricat de bun e blankul.

Recent au descoperit ca inelele cu profil mai putin inalt canalizeaza mai bine firul si au aplicat inele mai mici pe seriile noi de lansete. Si eu am crezut ca inele mai largi asigura o curgere mai buna a firului, ei bine nu e asa cum sustinea Lefty Kreh si designeaza seriile TFO cu inele supradimensioante. Si nu injura nimeni pe Sage ca pus inele prea mari pe lansete timp de 25 de ani, nu am auzit si nici pe TFO chiar daca ei sunt prospeti pe piata.

E clar ca tu refuzi sa judeci cu mintea ta si iei de-a gata reteta servita de branduriele astea care te coplesesc si iti taie rasuflarea. Intamplator fac greseli copilaresti cum ar fi compromisul de a monta inele cu un singur picior care s-a dovedit fragil la accidente si nu asigura un lanseu mai bun.

Firme ca Sage, Scott sau Winston nu le folosesc deloc penru ca situ ca nu e bine, dar cei de la Loomis sau St.Croix nu au putut rezista tentatiei noului si marketingului sa mai prostesca un pik masele ca doar au nevoie de surprize. Pe forumul Rodbuilding .org sunt numeroase discutii in care pescarii sunt evident nemultumiti de aceste inele.

Designul cu inele mai mici a fost preluat de Sage de la Tom Morgan si in scurt timp sunt sigut ca vor apare si lansete cu 3 inele pe butt asa cum foloseste Tom Morgan pe lanseteel lui. Si Tom Morgan a fost designer la Winston pentru cativa zecide ani cand au produs cele mai bune lansete din istoria lor IM6 si WT sunt si acum celebre si unice ca design. Sunt sigur ca nu e singurul care foloseste acest design pentru a obtien un control mai bun in lanseu , nu doar pentru o distanta mai mare in lansare.

Cum Eugen a facut casting si a pescuit cu lansete facute de mine stie care e filozofia si efectul practic al inelelor dispuse pe butt si middle blank.
Si tot Eugen bine zicea ca fac blankuri cu care ei nu ar pescui dar le vand ca super bete.Seria TCR parea cea mai buna la capitolul distanta asa supradimensioanta cum e si Sage o firma imbatabila la capitolul asta , uite ca nu e asa http://yellowstoneangler.com/FlyRodComp ... iveRun.asp

Asa cum crezi ca ata de montaj trebuie sa fie stransa cu o tensiune mare pe blank ca sa tina matisajul s-ar putea ca in timp sa renunti la rationalismul de tipul,, crede si nu cerceta,, si ,,firmele au specialisti care au grija de toate si nu pot si contrazisi,,.

Matisajul e tinut de calitatea rasinilor si de cat de profund patrund printre ata de matisat pana la blank. A doua conditie e sa ramana elastice si sa crape cat mai greu, asa ca explicatiile tale scoase din buzunarul cu zvonuri cu ata de matase care nu a fost tensionata, arata cat de bine ai priceput cum sta treba cu rezistenta matisajele si cat si studiat si treaba cu dispunerea inelelor.


Doar ,,2 inele pe butt doar atat,, a spus-o Jerry Siem ca e de la Sage si trebuie sa-l credem. Era o gluma , sigur ca Jerry e un super designer care poate sa piarda unele aspecte din vedere ca tot omul. Cu toate astea Sage sunt super lansete si in primul rand super blankuri ,dar recunosc si ei ca sunt oameni si ca gresesc ca in cazul Xp care l-au inlocuit cu Z-Axis care e ceva mai bland si prietenos si lanseaza la fel de bine la distanta dar mult mai bine in apropiere.
Comentariu despre limitele si deficientele seriei Xp e de gasit tot pe site-ul lui George Anderson. http://www.yellowstoneangler.com/hotproducts.asp

Inelul ala in ,,plus,, era chiar de agatat musca dar trecea si firul prin el asa de moft sa fie integrat in designul lansetei. Iar pentru cei cu maini mai scurte am sa pun 4 inele pe butt.Iar pentru aia comozi care nu vor va intinda prea mult mana dupa fir va fi o serie dedicata cu 5 inele pe butt, custom total . Tot vorbeai de batut campii cu gratie si cat de mult ma iubesti, sper ca pe 2008 sa ma iubesti mai mult ca pe 2007 aftel o sa fiu frustrat si trist.

Avatar utilizator
kuin tauti
veteran
veteran
Mesaje: 1851
Membru din: 22 Noi 2007, 21:12
Localitate: Renolandia

Mesaj de kuin tauti » 04 Ian 2008, 09:48

Love is in the air ! :D

Scrie răspuns