lansete scurte sau lungi ?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
danielT
junior
junior

Mesaj de danielT » 22 Iul 2004, 11:18

eugen-e real faptul(am si spus-o) ca nu am vazut pe viu vreo "americana", deci nu pot sa afirm nici de bine nici de rau. In schimb am pescuit cu Sportex kevlar si mi sa parut excelent. Betele americane mi se par greu de procurat, si faptul ca au lungimi reduse si maner scurt face pescuitul la rapitori dificil. Am pescuit o perioada cu un bat de 2,4m si am renuntat trecand la un model de 2,7m . Ptr. mine este mai comod cu cel mai lung, cred ca este mai potrivit decat un bat de sa zicem 2,10m. Drilul cu un peste de 3,4,5 sau mai multe kg nu poate fi mai comod cu un bat scurt decat cu unul lung. Tot ce afirm este doar o opinie personala si bineinteles ca pot fi contrazis.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 11:46

asta e un pic alta discutie. eu prefer o lanseta scurta. cred ca bat mai lung de 2.10 nu-ti trebuie in romania in apa dulce, indiferent ca pescuiesti de pe mal sau din barca.
e o problema de obisnuinta, dupa ce vei avea o lanseta americana scurta o sa vezi ca nu le fac atat de usoare degeaba. poti lansa cu una de 2m la fel/sau mai departe decat cu una din cele de 2.60 pe care le folosesti tu. mai e marele avantaj al componentelor, inelele sunt mai bune la lansetele americane, gesturile pe care le faci din incheietura nu te obosesc, poti sa pescuiesti o zi intreaga fara probleme. apoi lansetele scurte permit un control mai bun al nalucii si ai sensibilitate crescuta. in dril insa, ai dreptate, e mai greu sa amortizezi socurile cu una scurta. dar asta mie imi place, in fond e singura sursa de adrenalina.
alta problema ar fi faptul ca o lanseta lunga iti permite alta aranjare a firului pe apa, daca folosesti fir floating. dar dupa un timp foarte scurt de obisnuiesti si dezavantajele astea nu le mai resimti, alegi alt tip de fir si o mulineta mai puternica. cat timp stii clar ca lanseta ta nu se rupe, n-ai nici un stres daca dureaza drilul un pic mai mult.
nu contest insa faptul ca orice lanseta poate prinde peste si cunostintele pescarului sunt mai important decat sculele pe care le foloseste. aici ai dreptate clar.

respect!

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 22 Iul 2004, 12:32

Si eu sint de parerea lui eugen:folosesc o lanseta de 2,1m President de la Energoteam, din fibra de sticla, cu blank de carbon, care desi pare cam neciplita :lol: , lucreaza f. bine, zic eu.Eu o folosesc cu succes la clean, dar a mers de minune si in Delta la stiuca.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 13:27

horacleus,

cum adica din fibra de sticla cu blanc de carbon? vrei sa spui un compozit, presupun. nu vreau sa te corectez, dar suntem la inceput cu discutiile si e bine sa ne formam un limbaj cu terminologie inteleasa de toata lumea.
eu nu am folosit pana acum compozite, dar cred ca sunt subestimate pe piata. un prieten are un shimano compozit care ma surprinde de fiecare data. desi toti facem misto de el uneori cand il vedem cu batul ala, n-are nici o problema, simte trasaturile si lucreaza la fel de bine ca orice lanseta din carbon. mie mi se pare si prea moale si prea grea, dar el s-a obisnuit.

despre lungimea lansetei e mult de discutat. ar trebui facut un studiu pe cinstite ca sa lamurim problema. poate daca i-am ruga pe baietii de la avlp ar iesi un articol cu observatii pertinente pe tema asta. alfel, e cam greu de crezut ca vom gasi tot ce ne trebuie, scule de diferite lungimi dar aceeasi putere si echipate la fel, cu care sa lanseze o singura persoana. pentru ca distanta tine mult si de tehnica de lansare.

mi se pare ca exista niste informatie pe tema asta pe site-urile de surf-fishing, unde chiar e importanta distanta. dar altfel, pentru pescarul "normal", eu nu cred ca se observa o mare diferenta daca lucreaza cu un bat de 3m si unul de 2m. cred ca un bun criteriu ca sa iti dai seama de lungimea optima a batului pentru o anumita specie este sa te uiti la oferta de lansete specializate de afara. cele premium, evident. acolo sunt multi bani investiti in design.

un exemplu: toate lansetele loomis glx si imx de walleye sunt de la 5' la 7' lungime, deci sub 2.4m. eu cred ca exista un motiv intemeiat pentru asta, nu tine doar de ergonomie. da' pana la urma toate astea sunt vrajeli, toti pescuim cu ce ne pica in mana si asta e. poate ca baietii care dau la stiuca cu bete lungi de 2.80 au ei motivele lor, tot asa cum noua ne convine mai bine sa dam cu din astea scurte. habar n-am. mie clar imi plac scurte. :)

respect!

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 22 Iul 2004, 14:20

Corect.Bineinteles ca este un compozit.Corectare binevenita- eu sint la servici si mai scriu cind apuc :lol:.Eu am decis sa nu-l schimb cind am vazut ca nu sint diferente semnificative intre compozitul meu si lansetele de carbon ale prieteilor.Singurul lucru de care ar putea fi acuzat batul meu ar fi faptul ca nu e asa "sensibil" la transmiterea muscaturii.Dar cind pescuiesc la clean mai prind si bibanei de 5-8 cm pe care ii simt clar cum musca...dar, vorba ta,fiecare pescuieste cu ce are si importante sint abilitatile pescarului.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 14:34

pai toti intram de la servici. daca am avea timp, ma indoiesc ca am intra la fel de des pe aici sa discutam. bune si astea ca surogat, dar tot pe balta se intampla lucrurile. :)

daca zici ca mai mult umbli dupa clean la vobler, nici nu-i cazul sa-ti schimbi lanseta vreodata. cu astea din grafit mai rigide greu faci un joc corect pe vobler. plus ca ai multe rateuri, trec triplele prin buza cleanului de urgenta daca n-ai reglata frana mulinetei sa cedeze repede. eu simt de fiecare data cand dau cu vobler ca-mi trebuie altceva. poate d-aia nici nu-mi mai plac voblerele.

respect!

pupu
veteran
veteran

lansete

Mesaj de pupu » 22 Iul 2004, 19:36

Fratilor lasatio moarta ,suntem in Romania si fiecare cioara zice ca puii ei sunt cei mai frumosi ,dar sa lauzi un president e prea de tot ,e exagerat de grea si are o mandrina dintre cele mai proaste te deranjeaja rau la degete ,chiar daca te obisnuiesti cu ea nu suporta comparatie asa ca ramane ca la inceput.

numai de bine

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Iul 2004, 19:47

lolz. no comment.

horacleus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de horacleus » 23 Iul 2004, 13:34

Ramine ca la inceput, adica cum?
PS: si parca "lasatio" avea pe undeva o cratima, no offence! :D

danielT
junior
junior

Mesaj de danielT » 23 Iul 2004, 14:43

Salutare.
Parerile cum spuneam sunt diverse, dar argumentele mele ptr. bete mai lungi in pescuitul de pe mal sunt lungimea manerului mai mare si deci mai comod de lansat si de luptat cu pestii mari si modul de actiune al betelor de 270-280 cm care este mai potrivit in pescuitul cu voblere de 7-9 cm si 6-12g. De ex. cu batul de 240cm m-am "muncit" cu un avat de 3,5kg vreo 20-25 min, pe cand cu un bat de 270cm un avat de 3kg l-am scos din apa in 3-4min, si erau aceleasi conditii de pescuit. Betele mai scurte sunt potrivite in barca, ptr. ca sunt mai usor de transportat si de aceea cred ca americanii folosesc bete la dimensiuni de 190-210 cm, ptr. ca sunt ft. comod de pus in masina si de transportat la locul de pescuit. Trebuie sa tinem cont ca in SUA sunt mai multi pescari decat in tot restul lumii la un loc, si firmele de profil sau adaptat cerintelor pietei dar si tipului de peste la care se folosesc cel mai frecvent.
Ca o concluzie, personal prefer la rapitor bete de 270-300 cm la pescuitul de pe mal. Fiecare insa adapteaza lungimea la stilul personal si nalucile pe care le foloseste.

Scrie răspuns