lansete scurte sau lungi ?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 29 Iul 2004, 10:35

Si astfel de exemplare, cu zice danielT poat fi scoase cu o lanseta de 2,10 cu actiune 7-12 , fir de 0,20 sau 0,22, dar depinde ce marca e lanseta si ce marca e firul, dar si mai mult depinde de indemanarea pescarului si de experienta lui. Daca stii sa ai rabdare si stii cum sa folosesti forta pestelui in avantajul tau, se poate. Totusi, avand in vedere ca astfel de exemplare nu sunt chiar frecvente, un astfel de echipament ca cel mentionat mai sunt face frumusetea pescuitului sportiv, si mai ales la spinning.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 29 Iul 2004, 10:44

Este mult mai probabil sa intilnesti un somn de 4-5 kg, decit o stiuca sau un salau de aceeasi talie, asta e perfect adevarat. In locurile mele preferate de salau, traieste si foarte mult somn. Nu odata am avut "intilniri de gradul III" cu bucati la talia asta sau mai mari. Pe unii i-am scos, alti mi-au spus "pa-pa". In general, am scos cam tot ce a muscat la jig sau vobler, cu o lanseta usoara, dar folosing fir fuzionat. Cind am pescuit cu pestisor si fir mono de 0,22, am ratat mai mult de jumatate, in marea majoritate cind am incercat sa-i "ridic" de pe fund. Sau am fortat eu prea mult sau firul mono s-a taiat in pietre. Dar asta nu justifica folosirea "parilor" si firelor groase. S-ar pierde "farmecul" (descarcarea aia de adrenalina, cind stii ca ai intre tine si pestele mare, care da contre ca nebunul, un fir un pic mai gros decit un fir de par). Si asta e o parere care poate fi combatuta, bineinteles!
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 29 Iul 2004, 10:47

Din potrvia, eu vreau sa-ti sustin parerea :D
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 29 Iul 2004, 10:50

eu cred ca din cateva puncte de vedere problema cu betele se pune intr-un mod gresit

- unu la mana, un peste maricel il scoti cu orice bat din clasa medium
eu am scos salau de 5 kile cu daiwa heartland 1/4 - 5/8, 6'6", drilul a fost emotionant dar pestele n-a putut sa plece....
am vazut stiuca de 3 kile scoasa cu berkley imperial IM6, 1/4 - 3/8, care este o basina de bat
iliuta goean a scos o lostrita de 12 kg cu un fenwick hmg 1/4 - 5/8 ( care este al meu acum ) si cu monofilament de 0,20, pe baraj la pecineagu
cine nu crede exista poze si martori
toate betele descrise mai sus sunt bete scurte, clasa medium

- doi la mana, cand alegi un bat nu te gandesti cat de mare peste scoti cu el, te gandesti la actiune, putere, senzitivitate ( daca este cazul ), calitate, etc
cu alte cuvinte te intereseaza daca este bland sau rapid, daca poti arunca corespunzator nalucile pe care vrei sa le arunci, daca le poti prezenta corespunzator si daca poti intepa asa cum trebuie, in functie de ce specie de peste cauti, cum pescuiesti si care sunt conditiile de pescuit

- trei la mana, batul trebuie sa fie usor si comod si betele mai scurte sunt mai usoare
asta aduce confort cand faci sute de aruncari, inseamna o mana mai relaxata si deci reacatie mai rapida, esentiala in pescuitul cu naluci

- patru la mana, batul mai scurt este mai subtire, mai fin, si deci mult mai senzitiv din start

wave, zi tu ca esti batran si stii mai bine, am dreptate sau nu ? :lol:

dezavantaj teoretic al batului mai scurt ? aruncari mai scurte
Ultima oară modificat 29 Iul 2004, 11:03 de către danr, modificat de 2 ori în total.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 29 Iul 2004, 10:59

Rar ai nevoie de aruncari mai lungi decat cele pe care le poti face cu un bat scurt, deci este pe jumatate dezavantaj :D

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 29 Iul 2004, 11:12

Dane, nu pot sa te combat in discutia asta. :D
Parerea mea nu prea conteaza aici. Am sa explic de ce. Spuneam intr-un alt topic, eu folosesc bete "lungi" (lungimea este o notiune relativa in discutia asta). Merg pe ideea ca lungimea lansetelor trebuie "echilibrata" cu dimensiunea pescarului. E o simpla problema de bio-mecanica (nu ma apuc sa explic acum teoria pirghiilor, distributia eforturilor in lanseta si brat, etc.). Eu folosesc, pentru spinning, bete intre 2,10 si 2,60, eu avind 1,98. Pentru stationar, exceptind cele pentru "stiti voi ce" ( :lol: ) care sint de 3,90, folosesc numai bete de 3,00 metri (merg bine si de pe mal si din barca). Lungimea lansarilor nu este un factor determinant. Cu orice lanseta, cu un fir bine ales, se poate lansa lejer la 30-40 de metri. Nu-mi spuneti ca va duceti la pescuit si vreti sa lansati ca la concursurile de casting-distanta!

P.S. Lungimea lansarilor este, deasemenea, o chestiune relativa pentru mine. Daca ne referim strict la mulinetele de spinning, putem polemiza. Dar eu folosesc la jumatate din betele mele mulinete de casting, care imi permit aruncari mult mai lungi.
Ultima oară modificat 29 Iul 2004, 11:15 de către Wavedancer, modificat 1 dată în total.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 29 Iul 2004, 11:14

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 29 Iul 2004, 11:21

wave,

lungimea lansetelor folosite de fiecare tine de cum ii pica fiecaruia pe mana, in fond si la urma urmei
eu la 1,73 si 65 kg prefer lansete finute :lol:

eu te intrebam despre premizele de la care pleci cand iti alegi un bat, asa cum au fost descrise de mine

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 29 Iul 2004, 13:09

boyz,

treaba s-a discutat deja. unde-ajungem daca la fiecare om care are nevoie de recomandari sarim toti sa ne sustinem parerile. recomandari s-au facut deja pe la inceputuri. alandala, dar s-au facut. cam toti ati zis cu ce bete dati (mai putin wavedancer despre care nu stiam ca are bete de casting, da' asa e el misterios, lolz).

cine mai vrea recomandari, sa spuna intai in ce conditii pescuieste, cu ce naluci, fire, samd. daca e incepator si nu stie, afla asta de la cei care pescuiesc in conditii similare cu el. razvan e din craiova, tot de acolo sunt todi si mandy, are de la cine afla una alta. dupa ce afla parerea lor, daca vrea musai recomandari, ne poate intreba daca credem ca-i ok ce i s-a recomandat. e ok sa ne apucam sa dezvoltam subiectul pe baza de informatie concreta. asa chiar n-are sens si ne cam pierdem in discutii.

deja vad ca unii isi imagineaza ca cei care dau cu fire americane o fac pentru ca da bine pe balta (horacleus dixit). hai sa presupunem ca treaba asta cu echipamentul tine de gustul fiecaruia, ca altfel riscam sa ni se spuna, mai mult sau pai putin elegant, ca facem pe desteptii.

got the picture? . :)

respect!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 29 Iul 2004, 13:48

te rugam, nu ne pune la punct :lol:
topicul discutiei este " bete lungi sau scurte ? ", asa ca pe tema asta poate scrie aici cine vrea ce vrea
din astfel de discutii apar idei noi, si se schimba si ceva informatie....

Scrie răspuns