lansete scurte sau lungi ?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
[quote="danielT"] americanii folosesc bete la dimensiuni de 190-210 cm, ptr. ca sunt ft. comod de pus in masina si de transportat la locul de pescuit.
[quote]
majoritatea betelor americane sub 3 metri sunt facute dintr-o bucata. sa stii ca e chiar o problema pentru europenei sa-si gaseasca ceva din bucati. nu din ratiuni de transport le fac scurte, isi permit sa nu se streseze deloc pe tema asta. gandeste-te ca exista bete de surf de 4m care-s tot dintr-o bucata.
totul se leaga de design si specializare. cumva au ajuns la concluzia ca un anume tip de lanseta e mai potrivita decat alt tip pentru anumite aplicatii. lungimea lansetei e o chestiune de obisnuinta si cam atat, la fel ca si lungimea manerului.
eu sunt de acord cu manerul lung doar pentru jigging si numai la peste mare, adica pescuit mai static si driluri lungi, dar din barca. atunci e bine sa ai sub cot manerul. astea scurte sunt insa mult mai placute, e mai usor sa lansezi cu o singura mana, mai ales cand lanseta cu tot cu mulineta abia atinge vreo 150g.
tu esti obisnuit cu blancuri mai grele, nu prea exista lansete europene cu care sa-ti vina bine sa lansezi cu o mana, chiar daca au maner scurte. blancul e prea greu si sunt greu de echilibrat, chestie care nu se intampla la cele americane pentru ca sunt extrem de usoare. daca nu ai incercat una din state, e normal ca nu-ti imaginezi diferentele.
probabil iti plac betele care sugereaza rezistenta. din astea sanatoase. la cele americane trebuie sa uiti de principiul asta, toate par foarte fragile, dar nu sunt deloc asa. poti sa fortezi in dril un peste mare fara grija chiar daca varful e mai subtire decat batul de chibrit. ce sa zic, degeaba discutam, mai vorbim dupa ce incerci una.
[quote]
majoritatea betelor americane sub 3 metri sunt facute dintr-o bucata. sa stii ca e chiar o problema pentru europenei sa-si gaseasca ceva din bucati. nu din ratiuni de transport le fac scurte, isi permit sa nu se streseze deloc pe tema asta. gandeste-te ca exista bete de surf de 4m care-s tot dintr-o bucata.
totul se leaga de design si specializare. cumva au ajuns la concluzia ca un anume tip de lanseta e mai potrivita decat alt tip pentru anumite aplicatii. lungimea lansetei e o chestiune de obisnuinta si cam atat, la fel ca si lungimea manerului.
eu sunt de acord cu manerul lung doar pentru jigging si numai la peste mare, adica pescuit mai static si driluri lungi, dar din barca. atunci e bine sa ai sub cot manerul. astea scurte sunt insa mult mai placute, e mai usor sa lansezi cu o singura mana, mai ales cand lanseta cu tot cu mulineta abia atinge vreo 150g.
tu esti obisnuit cu blancuri mai grele, nu prea exista lansete europene cu care sa-ti vina bine sa lansezi cu o mana, chiar daca au maner scurte. blancul e prea greu si sunt greu de echilibrat, chestie care nu se intampla la cele americane pentru ca sunt extrem de usoare. daca nu ai incercat una din state, e normal ca nu-ti imaginezi diferentele.
probabil iti plac betele care sugereaza rezistenta. din astea sanatoase. la cele americane trebuie sa uiti de principiul asta, toate par foarte fragile, dar nu sunt deloc asa. poti sa fortezi in dril un peste mare fara grija chiar daca varful e mai subtire decat batul de chibrit. ce sa zic, degeaba discutam, mai vorbim dupa ce incerci una.
Eu am un bat de 1.95,din 2 bucati,european,High density glass composite,act 5-25 gr.,usor,maner scurt.Il folosesc la voblere,rotative,oscilante,etc.Am luat cu el clean,avat,salau si mai ales stiuca.Pescuit din barca si de pe mal.Il simt intradevar ca pe o prelungire a mainii.Lansez cu o mana.Pe cuvant daca am nevoie de un bat mai lung de atat.Adevarul ca merg numai pe rauri,deci nu lansez foarte departe.Mai mult precizia conteaza.
Toate cele bune!
Toate cele bune!
Fratilor, eu am un bat carbon Ron Thompson de 2,10 m, actiune 5-18 gr, foarte usor, maner scurt (sub cot) cu care lansez foarte usor cu o singura mana si e super bun la clean, pastrav, avat si chiar am luat si stiuca cu el. Intr-adevar, si daca era de 2,40 m sau mai mare nu era rau, cu toate ca mie mi se par mai incomode betele cu maner lung, dar la urma urmei, drill-ul e cel care-ti da senzatii, ca daca am scoate pestii pe care-i agatam, ca pe banda, unde ar mai fi frumusetea pescuitului sportiv? Cel putin eu, cand am in bat un pastrav de 1 kg sau mai mare, imi creste adrenalina. E super senzatia!!!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
concluzie
mai fratilor, tocmai cand credeam ca o sa gasesc argumente solide pt achizitionarea unei lansete, trebuie sa va spun ca discutia asta m-a derutat putin...se vede ca fiecare are argumente oarecum solide...dar totusi ma ajutati sa ma decid si eu...???*(ma refer in principal la lungimea batului)...sa inteleg ca un bat de 2,40 s-ar potrivi cel mai bine in toate situatiile(salau ,avat pe baraje, clean si eventual pastrav)???.......ceva sugestii si pt mulineta.........
...sa aveti numai capturi mari si multe....

...sa aveti numai capturi mari si multe....

razvane,
nu te lua dupa nici o sugestie. vezi la prieteni ce scule au, incearca cat mai multe si te lamuresti tu. din discutiile noastre, daca le citeai mai atent, concluzia era ca alegerea sculelor tine pana la urma de preferinte.
sau intreaba cine pescuieste in zona ta, daca vrei neaparat sugestii. asa afli ce considera lumea ca se preteaza mai bine pentru conditiile respective. altfel, risti sa intri in ceata total.
numai bine!
nu te lua dupa nici o sugestie. vezi la prieteni ce scule au, incearca cat mai multe si te lamuresti tu. din discutiile noastre, daca le citeai mai atent, concluzia era ca alegerea sculelor tine pana la urma de preferinte.
sau intreaba cine pescuieste in zona ta, daca vrei neaparat sugestii. asa afli ce considera lumea ca se preteaza mai bine pentru conditiile respective. altfel, risti sa intri in ceata total.
numai bine!
mmda...in principiu ai dreptete Eugen...dar eu am apelat la ajutorul vostru tinand cont de faptul ca am un singur prieten care pescuieste la rapitor (stie el todi despre cine vorbesc
) si deci batul lui este singurul pe care l-am testat..(in viitor eu sper sa-mi fac si alti parteneri de spining)...iar despre preferinte ce sa spun....banuiesc ca ai priceput ca nu am o cariera prea mare de pescar la rapitor in spate si deci nu stiu daca vreau un bat cu maner scurt sau lung..cu actiune din aia sau de alt fel...cu inele mai multe sau mai putine....
intelegi Eugen??....probabil ca peste un an sau doi o sa fiu capabil sa decid singur ce bat vreau ..in functie de ce fel de pescuit vreau sa fac si ce fel de peste vreau sa prind...dar pt acum vreu decat sa-mi fac o parere ca sa nu-l iau pe NV...deci ce speram eu sa primesc erau doar niste pareri personale...(ce ati face voi in locul meu...spre ce v-ati indrepta.....
oricum multumesc Eugen....

oricum multumesc Eugen....
@razvan-depinde ft. mult si cu ce tip de naluci vrei sa pescuiesti. Daca dai la avat sau cum am patit eu ca au intrat si mrene sanatoase(2-3kg) si folosesti voblere mai mari 7,8 sau chiar 9cm si de la 7-12g de la Rapala sau poate intra seara si cate un somn sanatos de la 4-5kg in sus nu stiu cum o sa ii scoti cu un bat de 2,10cm si fir de 0,20-0,22. Deci zic eu ca ptr. genul asta de pescuit ai nevoie de un bat cu actiune pana la 30-40g si lungime 2,70m, iar daca dai de somni ai nevoie sigur de un "par" cu lungime 2,7-3m si actiune pana pe la 100 sau 200g . Ptr. clean sau pastrav intradevar e ok un bat 2,10m si actiune pana la 15-20g si fire 0,16-0,20 si voblere mici de 2-3 sau 4cm. Dar cred eu ca daca prinzi cativa avati de 2-3kg, cate o mreana de 2kg sau mai mult si chiar cate un somn sanatos nu mai cauti in mod special cleni de 300-500g. Mulinetele de asemenea merita adaptate ca dimensiune dupa bat, dar sincer iti spun nu merita cumparate decat marci consacrate-Shimano, Daiwa ptr. ca celelalte dupa putin timp te vor dezamagi. Si chiar si de aceste firme merita cumparate modelele de top care in mod real isi merita banii. Si mai gandestete si altfel-o mulineta de firma consacrata o poti revinde peste un an sau doi pierzand doar o parte din bani, pe cand o mulineta no name nu mai valoreaza nimic peste putin timp.
Concluzie personala:1)ptr. pesti de talie mica bat 2,10m; 2)talie medie 2,7m;3) talie mare(somn) 3m si ft. puternic. Mulinete 1)-marime de ex. de la shimano 2000; 2) marime 3000; 3) marime 4000 sau de la daiwa chiar 4500. Tot ce am scris este o opinie personala si evident pot sa fiu combatut.
Cu stima.
Concluzie personala:1)ptr. pesti de talie mica bat 2,10m; 2)talie medie 2,7m;3) talie mare(somn) 3m si ft. puternic. Mulinete 1)-marime de ex. de la shimano 2000; 2) marime 3000; 3) marime 4000 sau de la daiwa chiar 4500. Tot ce am scris este o opinie personala si evident pot sa fiu combatut.
Cu stima.
- Wavedancer
- veteran
Pai hai sa te combat. Care ar fi, in opinia ta, diferenta intre un somn de 4-5 kg si o stiuca sau un salau de aceeasi dimensiune, ca sa fi nevoit sa dai cu "parul" ala de care vorbeai? Eu zic ca somnul e mai usor de "scos" decit o stiuca. Tu ce zici?
You can run, you can hide! But... you'll die tired!