discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
razvan m.
- veteran

-
Michael scrie:Spuneti-mi,care mod de mufare e mai bun:segmentul de varf sa mufeze pe cel baza,sau cel de varf sa mufeze in cel de baza?Pana acum,toate lansetele pe care le-am avut,segmentul de varf mufa in cel de baza.

Inca nu am vazut un bat de calitate la care "segmentul de varf sa mufeze in cel de baza".
Categoric
mufare inversa !
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
-
Dady
- veteran

Nu iti fa probleme, pentru asta exista forumul. Cine se va simti stresat nu are de cit sa nu intre in discutie. Mufarea inversa, adica virful pesta, este mai buna pentru ca rezolva doua probleme. Una ca apa care s-ar scurge pe varga din diverse motive nu va transporta particule de praf in interstitiul de mufare, evitindu-se astfel blocarea vergii in mufa. Al doilea motiv este ca permite o ingrosare a zonei de mufare, care se stie ca este cea mai solicitata. Asa ca aceasta mufare corect executata trebuie sa aiba numai avantaje. Motivele ruperii sint in alta parte, una ca daca exista acel joc spunea ca partea superioara a mufarii nu era in contact perfect cu partea mufarii virfului. Acest lucru duce la descarcarea efortului din varga intr-un punct. Si din acest motiv in acel punct rezulta o presiune de citeva ori mai mare de cit cea la care a fost calculata varga. O mufare corecta repartizeaza presiunea rezultata in urma efortului pe o suprafata de contact cu mult mai mare, si rezulta o presiune mult mai mica pe unitatea de suprafata. Aceasta valoare se incadreaza in valoarea proectata.Se mai poate intimpla ca daca sectiunea interioara nu este perfect rotunda, repartizarea efortului pe contur sa se faca in mod inegal si deci cu acumulari de efort suplimentar in anume sectiune care produce ruperea. Sau trecerea de la sectiunea de mufare care este ingrosata si ranforsata, la o sectiune a vergii cu mult mai subtire in perete, lucru care duce la o descarcare a efortului din mufa in varga pe o suprafata de preluare a efortului cu mult mai mica. Daca vrei poti sa te gindesti la o formula simpla a presiunii

= F/S(in care P= presiunea, F= forta si S= sectiunea)Cind scade sectiunea prin care se transmite efortul, creste presiunea pentru ca raportul sa ramina constant.
Dady
-
Michael
- Moderator

Va multumesc pentru lamuriri,cu siguranta batul meu avea un defect de fabricatie,nu avea voie sa se rupa.Sper ca al doile segment de varf care trebuie sa-mi vina de la Bucuresti sa fie OK.Trebuie sa ma uit la ceva anume ,sa nu am din nou surprize?Nici nu vreau sa ma gandesc ce reactie as fi avut daca mi s-ar fi rupt batul tocmai in timpul unui drill.Cred ca as fi rupt si segmentul de baza,de primul copac.
-
Dady
- veteran

Michael, sa fi atent sa mufeze fara sa faca vibratie in mufa.In caz ca se simte aceasta vibratie, atunci partea din cotor care intra in mufa virfului trebuie ingrosata f atent cu putina rasina epoxi spre partea dinspre vitf. Apoi slefuita cu atentie din aproape in aproape pina ce mufarea se face complet si nu se mai simte acea vibratie straina vergii. Sper sa nu ai nevoie.
Dady
-
Michael
- Moderator

Multumesc pentru sfaturi si informatii

-
Adelin
- Moderator

@Michael:- Stai linistit, daca esti la primul bat rupt, inseamna ca esti bun, eu am rupt destule si le-am folosit in conditii normale de pescuit.Asa cum spune Dady, cred ca problema din cauza carea ai rupt batul, e diferenta de diametru de la mufarea tronsoanelor, de aceea cand cumperi urmatoarele bete, tre' sa le asculti cu urechea...daca ticaie nu dai banu!

-
Michael
- Moderator

Tnx,se pare ca mai am multe de invatat.

Cand ma voi duce sa-mi ridic tronsonul care mi-l schimba,voi lua si pe cel de baza cu mine sa vad cum se potrivesc,acolo.

Sper sa fie bine.Faza nasoala e ca mi-am cam pierdut increderea in acel bat,voi pescui cu frica.
-
Dady
- veteran

Michael, dupa cum a spus Adelin, ca sa asculti sa nu cunva sa ticae. Multa lume este receptiva la ticait, asa ca mare atentie. Am glumit si cred ca nu se supara nimeni daca mai si facem haz de necaz. Esentialul este ca nu o sa mai ai incredere in aceasta varga nici o data. Vei pescuii intotdeauna cu frica si nu te vei simtii in largul tau. Faci cum crezi, dar cred ca cel mai bun este sa treci la ceva ce iti va gazduii incredere deplina, altfel...
Dadi
-
Michael
- Moderator

De cand am cumparat batul imi tot scartaia ceva,dar nu i-am dat mare importanta.Cat despre investitii,anul asta fondurile sunt alocate(concediu,scoala,etc).La anul,pana atunci iau back-up cu mine,in portbagaj.
Glass Fiber Rulles

-
daniel tinte
- utilizator constant

-
@Michael-nu te indemnam la nimic. Am spus doar ca ceva ieftin si bun mai rar, dar ceva scump si bun gasesti ft. des. Uitate si la modelele americane-cele bune sunt si scumpe-ex. Adelin care a platit am inteles cam 250usd pe fiecare bat. Deci eu la asa ceva m-am referit, insa fiecare decide ptr. el cu ce pescuieste. Mai spuneam ca am vazut modelul Montera si este ft. flexibil, ft. subtire si pretentios la transport. Mie personal nu mi-a inspirat prea multa incredere, dar parerile sunt subiective. Oricum sper sa nu mai ai probleme cu noul segment si sa fie doar un accident izolat, si in plus sa prinzi pesti adevarati cu noul bat.
Fir intins.