Lansete de spinning-construite in Europa.

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Dady
veteran
veteran

Lansete de spinning-construite in Europa.

Mesaj de Dady » 18 Ian 2005, 00:16

Ca si replica articolului despre lansetele de spining care trateaza acest subiect numai din punctul de vedere al constructiilor americane, si care da senzatia de reclama ieftina, ireala a unor produse care nu sint puse pe scara erarhica care li se cuvine, normal mi se pare sa aduc la cunostinta vizitatorilor acestui forum, dupa cum deja si-au si manifestat dorinta, ca in Europa se construiesc vergi spinning. Aceste vergi sint perfect adaptate pescuitului european avind paleta de productie care nu poate sa ocoleasca nici cea mai rafinata pretentie.Sint realizate in carbon de inalta calitate in diverse tipo-dimensiuni, urmarind specificitatea pescuitului rapitorilor europeni, adaptate la toate tipurile de artificiale. Ba mai mult tot in Europa se construiesc vergi de inalta fidelitate si perfect adaptate cerintelor pescuitului rapitorilor americani. Piata care respecta aceste produse multi americani preferindu-le datorita inaltei calitati a materialelor folosite cit si pretului extraordinar de adaptat concurentei tuturor pietelor.Propun sa venim cu noutati care sa dezvolte prezenta acestei interesante si se pare prea putin cunoscute productii strict europene. Pentru aceasta propun pentru inceput productia comercializata de firma de mare renume neuropean TRABUCCO.
Seriile: SYNCRON, BLACK FURY, VALIANT, ULTRON, LEGACY, IRON, ESPRIT, sint produse in diverse tipodimensiuni incepind de la1,80m la 3,30m, vergi din carbon HM, echipate cu inele TS-sic, din doua, uneori trei sau chiar patru tronsoane, sau in varianta telescopica din 6 tronsoane.Carbon care in constructiile de mare finete sint executate cu vitf plin si carbon ranforsat.Speciale pt. pescuitul cu cele mai usoare pina la cele mai grele artificiale. Ba unele sint echipate cu cite doua virfuri conform tehnicii doua in una, adica schimbind virfurile se pot obtine practic din aceasi varga doua vergi cu actiuni diferite.Referitorla preturi, cele mai scumpe vergi nu ajung la pretul de 100 eu, pret care include taxele comerciale si de mediu aplicate la desfacerea cu amanuntul.
Toate aceste amanunte se pot obtine pe www.trabucco.it. In viitor o sa vin sa ilustrez si alte firme europene care produc si comercializeaza aceste tipuri de vergi.Toate acestea le fac in sprijinul pescarilor iubitori de spinning, care sint in cautare de scule insensul achizitionarii lor.Cei ce nu au posibilitatea achizitionarii acestor scule le voi putea facilita posibilitatea de a intra in posesia unor astfel de scule. Inportant este ca pescarul nostru sa poate alege in cunostinta de cauza si sa se bucure de achizitia facuta. Fir intins, si pe curind cu alte firme constructoare si comercializare. Poate sa intervina absolut oricine vrea sa completeze cu alte oferte la subiect. Multumesc pt. timpul acordat.
DADY.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 18 Ian 2005, 06:14

Ma alatur prietenului meu,Dady,confirmand si eu ca sunt destule bete bune facute in Europa,dar si mai slabe ,aceeasi situatie fiind si in U.S.A.
Referitor la bete de spinning,posibilitatea de a alege aici astfel de bete este mult mai mare decat in Europa pt. simplul fapt ca americanii pescuiesc in majoritate cu bete de spinning,deci cerinta fiind mult mai mare si oferta este la fel.
Nu prea m-au interesat betele de spinning obisnuite ,adica in jur de 2m.,deoarece eu pescuind de pe mal ma avantajeaza din mai multe puncte de vedere(aratate de fapt de mine pe acest forum) folosirea unor bete lungi si usoare de spinning,mai precis bete match sau bolognese.
Negasind aici ce doream eu am fost nevoit sa-mi aduc din Europa si va pot spune ca toate betele europene pe care le am sunt de o deosebita calitate.
Primul bat de calitate pe care l-am avut eu in Romania a fost un bat match telescopic D.A.M. TELEFINO DE 5m.,2-10g.(pe care il am si acum) primit cadou de la capitanul echipei R.F.G la un concurs international in 1984 in Bulgaria.Batul acesta a dovedit calitatea europeana chiar si cand am aruncat cu 30g.!!!! si e la fel de bun acum ca si in 1984.
Intamplator,datorita unui pret atragator,am ajuns sa cumpar niste blank-uri de fly fishing ALL STAR TITANIUM,blank-uri ce datorita unor deficiente ,sa le numesc cosmetice,aproape nesesizate de mine,nu indeplineau standardele firmei ca sa poata fi folosite in productie.
Pe aceste blank-uri mi-am facut mai multe bete si pur si simplu am ramas surprins de calitatea betelor f. usoare rezultate.
Vazand betele ALL STAR TITANIUM din Cabela's,desi sunt scumpe($199),calitativ sunt exceptionale,personal le consider mai bune ca G.LOOMIS.
Imaginati-va ce fel de bat poate fi un bat de spinning facut pe blank ALL STAR TITANIUM fly fishing de W5 daca poti prinde un peste de 15kg. in apa curgatoare cu fir de 1,8kg. rezistenta.
Am mai spus ca pe mine nu ma intereseaza cine face batul,unde e facut ci calitatile aratate cand pescuiesti cu el.

Referitor la betele TRABUCCO,cel putin cele pe care le am eu sunt de asemenea de o deosebita calitate.
Singurul lucru ce ma deranjeaza la aceasta firma este neseriozitatea lor in a face afaceri.Personal l-am cunoscut pe TRABUCCO la Campionatele Mondiale din Ungaria 1991(ca si pe MILO COLOMBO de altfel),e un tip simpatic,placut.Incercand sa cumpar ceva bete de la ei am contactat firma lor la telefon(ma descurc in cateva limbi straine printre care si italiana)si prin E-mail si fara sa ma intrebe,fara ca eu sa stiu,omul lui Trabucco ce se ocupa de partea comerciala m-a facut "dealer"-ul ce desface produse TRABUCCO pe piata din U.S.A.!!!!
La mai multe E-mai-luri trimise de mine prin care ceream ceva explicatii tehnice negasite in catalog nu mi-au raspuns.
Am avut dintr-o data revelatia ca noi romanii,fara a ma gandi la istorie, suntem inruditi intradevar cu italienii!!!
Incercand sa aflu niste preturi ale unor bete TRABUCCO ce ma interesau am contactat si firma GIVALDO din Brasov prin E-mail rugandu-i sa-mi spuna in dolari pretul; mi-au raspuns sa le spun unde locuiesc sa ma indrume la distributorul din zona.Le-am spus ca locuiesc in Bod,langa Brasov,locul meu de nastere.
Mi-au raspuns spunandu-mi pretul in LEI+TVA!!!!
Le-am raspuns ca am intrebat despre pretul in DOLARI si ca nu ma intereseaza nici T.V.A,nici P.C.R.,nici P.S.D si nici chiar P.M.R,doar pretul in dolari,pret ce odata achitat devin propietarul batului.
In final am renuntat la corespondenta cu ei,mandru totusi de originea mea latina...

Nu ar fi lipsit de interes sa explorati si urmatoarele site-uri italiene ca sa puteti vedea in ce masura ati putea gasi ce va intereseaza :

-www.colmic.com
-www.milo.it
-www.triana.it
-www.maver.it
-www.veret.it

Revenind la calitatile blank-urilor am avut acum doi ani ,la un show de pescuit ,o discutie cu un american,reprezentantul firmei G.LOOMIS(firma cumparata de SHIMANO,la fel cum si ALL STAR a fost cumparata anul trecut in octombrie de SHAKESPEARE),discutie in care el mi-a spus ca cele mai bune blank-uri sunt facute nu de americani,europeni ci de japonezi.
Nu am avut ocazia sa verific blank-uri sau bete facute de japonezi in Japonia pt. piata japoneza,dar aproape ca ii dau dreptate reprezentantului lui G.LOOMIS vazand succesul japonezilor in f. multe domenii.

Jean Scurtu

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 18 Ian 2005, 07:09

Neata Jane,tot neastimparat esti, ai f. mare dreptate in ceea ce spui, in Italia este mutata de ceva anisori tehnologia japoneza, cine nu are japonezi sa-i cumpere.Sint pe la toate firmele tari. Ce era Daiwa Shakespeare, Schimano, pe vremuri. Cine nu-si dorea sa aiba scule de acolo.Intretimp s-au mutat in Europa si Italia a devenit tara cu cel mai mare interes, vezi numerosii campioni mondiali care i-a dat Italia.Cu exceptia lui Shakespeare, si celelalte firme produc in continuare dat la un volum mult mai mic, Daiwa Italy, este pe mare val, Shimano a cam luat-o pe piata europeana cu vergile, dar s-a pastrat alaturi de daiwa in mulinete lideri mondiali.Venirea pe piata europeana s-a facut pe rationamente economice, bineinteles.Am inceput cu Trabucco, pe considerentul ca au afisate si preturile. Alt considerent este ca sint cu siteul la zi multi sint in adaptare, Milo de exemplu, Triana nu si la-u adaptat inca la anul acesta,stai sa vezi cite se vor stringe.Se pare ca acum ar vrea DAM-ul sa reivie in colaborare cu Triana, asa se aude.Sint ceva Francezi LERC, Mitchel, Garbolino, de englezi nu mai vorbim, nu uitati ca super si cred ca cele mai tari match-uri din lume se fac UK cu Daiwa. si cred, nu sint sigur dar se poate sa faca si spinninguri. Am vazut ceva constructii de vergi chiar cu specific nordic daca nu ma insel lucrate la Triana, si asa mai departe. O sa fac incetul cu incetul sa se cunoasca aceste constructii europene. Mitchelul este tot in Italia facut de Milo la Reglas. Jane sa studiezi noua tehnologie pt. anul acesta cu rasini fenolice biodegradabile si microsferoizi meralici inglobati in structurile carbonice superdensificate si trase in cristale lichide. Este una din tehnologiile ultramoderne propuse pt viitor.Se obtine suplete exagerata alaturi de rigiditate incredibila rezistente la eforturi egale sau chiar mai mari ca cele deja cunoscute.Sint convins Jane ca de multe firme de care vorbim noi aici nici nu s-a auzit pina acum. Sa sti ca iar iti dau dreptate ca asa cum spui despre Trabucco am patit-o si cu Mave, este liniara chestia asta la ei.
Eu il cunosc destul de bine pe baiatul de la Trabucco, Gigi, chiar anul trecut la concursul lui Iliuta cel de la Sarulesti cu Energo xxx, acesta a fost in standul vecin cu Mariusica, baiatul meu de la Medias, ocazie cu care am mai discutat cite ceva, la o berica. Este un baiat de bine, face si el ce poate.Este clar ca sintem romani si ne stie lumea cum ne stie si este cam greu sa scapam de anatema, dar daca te cunosc mai bine poti fi luat in seama.Servus jane si somn usor...
Dady.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Ian 2005, 10:00

Ca si replica articolului despre lansetele de spining care trateaza acest subiect numai din punctul de vedere al constructiilor americane, si care da senzatia de reclama ieftina, ireala a unor produse care nu sint puse pe scara erarhica care li se cuvine
Domnul Dady am senzatia ca fie nu ati citit articolul cu atentie fie sunteti sub imperiul discutiilor in contradictoriu pe care le-ati avut pe forum

Nu scrie nicaieri in articol ca lansetele americane sunt superioare celor europene, si comparatia americane versus europene se refera la lungime, stil daca vreti, si nu era o comparatie de calitate a constructiei.
Mai departe autorul intra putin in partea tehnica a constructiei unei lansete, exemplificand cu producatori americani, cu care este probabil familiarizat.
Si incheie articolul cu avantajele lansetei custom-made, ceea ce pentru cine a citit cu atentie inseamna de fapt: cel mai bun e ce-ti place si ti se potriveste tie.

Domnul Dady, reclama ieftina poate fi de exemplu cand un producator vine si se lauda cu ce multi pesti a prins el cu produsele lui, nu cand cineva trateaza intr-un articol un domeniu atat de general.
Ce sa mai zic, Moarte Agentilor Imperialisti Americani !!!

Si acum parerea mea personala despre producatorii europeni de lansete de spinning, supercunoscutul banc: tantarul cu elefantul, pe un pod zice elefantului: vai draga ce tare tropaim

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 18 Ian 2005, 11:47

Dane,

Dar macar ai incercat ceva europene?..chiar nimic nu ti-a placut?
..eu unul n-am incercat betze americane, asa ca n-am cum sa compar..oricum imi plac astea europene (si se fac si modele cu maner scurt, mandrina din aia hoatza cum folosesc americanii etc..daca doar asta te deranjeaza la ele)
Referitor la italieni, eu lucrez cu multi furnizori din italia, deci un furnizor in mod normal trebuie sa tzina cu dintii de client..dar pe ei ii doare-n cot :lol: foarte "superficiali" (si asta mi-a zis-o o italianca), mincinosi, neseriosi in afaceri desi sunt niste oameni deschisi
...se si vede la lucrurile care le fac, design frumos dar material de kkt(nu ma refer aici la betze, ca n-am dat cu ele)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 18 Ian 2005, 12:37

@ Dane:

:lol: scuze ca ma amestec. Bancul il interpretez ca o provocare. :D

Am mai pus aceasta intrebare:

Chiar avem nevoie de atatea bete la spining ... pe categorii de lungimi actiune, limite min/max de greutate cate fac americanii?

Si din nou ... am mai spuso ... daca sunt ei atat de super ... de ce au nevoie de altii de prin alte colturi ale lumii sa le construiasca blankurile?

Dupa opinia mea situatia este alta. La ei fiecare "campion" ... persoana cunoscuta sub o forma sau alta in aceasta lume a ps, i-si exploateaza "faima" castigata prin a scoate o nou serie de bete (sau acolo cateva). Tot dupa parerea mea ... asta este o forma de a face reclama si a vinde, vinde, vinde ... chiar si lucruri pe care noi amatori nu avem cum sa le apreciem ca nu pescuim atat de intens si ne deplasam atentia de la felul cum pescuim la "cu ce pescuim" in credinta ca scula prinde pestele. Nu vreau sa-mi interpretezi gresit comentarul.
NU am nimic personal cu nimeni din usa.
NU ma contrazic ca in mod special doresc sa am dreptate. (sau din interes personal ... ca asa cred unii)
Sunt de acord ca batul are importanta ... dar nu sub forma pe care vor producatorii americanii sa o ridice in slavi.

Dupa ei ar trebuii sa mergi la pescuit cu 20 de lansete si 2-3 m3 de cutii cu voblere, linguri, rotative, jiguri, ....etc (camere subacvatice ... si de ce nu suporturi care inteapa singure :lol: :lol: )

Nu zic ca eu nu-mi iau cu mine mai multe bete cand plec in expeditii. 5-6 bete de obicei. Doua trei de o mana si doua trei de doua maini. Dar ele i-mi sunt efectiv necesare ca dus si intors fac 4-5 000 de km cu masina si pescuitul pe care-l practic este variat. (cat si conditiile intalnite la fata locului)

Dar sa iesi la bas/biban cu 15-20 de lansete si un "camion" de acareturi, o geanta de solutii atractoare, camere submarien ... samd, mi se pare enorm de exagerat. ... Si totul este rezultatul acestei goane continue de a vinde, vinde, vinde ... si face profit. Nu am nimic nici impotriva profitului. Este o necesitate, ... dar?! Nu ar trebuii sa coboram pe pamant ... noi pescarii de duzina si sa ne uitam cu ochi mai critici la aceasta nebunie a sculelor?

Dar cum ziceam, avem nevoie de zeci de bete sa putem pescuii?

Tu zici ca in comparatie cu europenii ... americanii sunt ca un elefant pe langa un tantar. De acord. Dar asta nu inseamna ca tantarul nu produce lucruri de calitate, mai ales pentru noi amatorii.

Nu vreau sa crezi ca bravez sau ca incerc acum sa scornesc argumente.
Cu cativa ani in urma pescuiam pe un rau din Scandinavia cu un prieten si acesta a adus dupa el un american cunsocut, (un pro) mai ales pentru distantele la care lansa. (pe drum mi-a facut capul bomba de locuri pe unde a pescuit si ce pesti a prins) Foarte dibace ... am ivatat (pe furatelea) si eu de la el cateva "secrete", nu zic nu.
Eu am venit la locul cu pricina pe rau cu un bat de doua maini si cu unul in aceeasi clasa de o mana. (asta dupa ce am inspectat toti trei raul si am discutat unde cu ce ...etc)
Americanul a luat cu el 5 bete.
La sfarsitul partidei, rezultatul a fost ca eu am dat drumul la 3 pesti in greutate intre 3-6 kg, prietenul suedez la 5 cam in aceeasi limite de greutate si americanul a dat drumul la o fata de pana la 1 kg si a ratat vreo 6-7 muscaturi. Dar lansa departe. 1,5-2 ori distanta la care eu pescuiam. Trebuie sa spun ca eu mergeam in spatele lor in josul raului. Deci eu pescuiam ultimul americanul fiind primul. El era musafir.
Primul lucru cand a auzit cati pesti am prins noi ... a intrebat cu ce bat am pescuit si ce fir. Nu a intrebat cu ce musca si cum. :-)

Dintre toti trei eu aveam batul de doua maini cu care am pescuit facut de mine dintr-un blank fara nume, de 13' ... americanul a pescuit cu bete de 8-9' de o mana, din clasa de 6-700 $. El isi masa umarul dupa cina si s-a dus sa se intinda vreo doua ore. Eu si prietenul ne-am echipat si ne-am dus la o noua runda de pescuit ... mai scurta cei drept´, ... 3-4 ore.

Deci eu sunt convins ca isteria de scule din USA este si ea creata din necesitate americanilor de a se concura intre ei in mod permanent si de o filozofie de pescuit cu totul diferita de cea hai sa o numim "Nord-europeana". (aici ii includ si pe cei ce locuiec pe insulele Britanice)
De aici vine si modestia cantitatilor de scule produse de firmele europene ... asta daca ma refer la scule de Fly. Pe aceste meleaguri, sunt multi care pescuiesc ... dar dupa o perioada de cautari se axeaza pe o marca doua, sau chiar trei si-si cumpara ce au nevoie la pescuitul de care se ocupa. Dupa perioada de achizitie/tehnica de lansare, se axeaza in mod special pe pescuitul in sine. Unde si cum ... in detrimentul la cu ce scula si cati pesti.

Acum 10-15 ani si aici cand ieseam la pescuit vedeam doar Loomis, T&T, si Sage, la mai toti "meseriasii". Acum vad aproape in fiecare an scule cu nume cunoscute de prin Europa ... si din cele bune/foarte bune dar si din cele proaste/foarte proaste. (chinezerii - dupa cum le numise cineva)

Sper ca nu te superi ca m-am amestecat si in aceasta discutie. :)
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Ian 2005, 12:53

Boralis, evident ca bancul a fot in spirit de gluma :lol:
Chiar avem nevoie de atatea bete la spining ... pe categorii de lungimi actiune, limite min/max de greutate cate fac americanii?

da , avem
este vorba despre specializare si specializarea insemana evolutie in domeniul respectiv
de ce sa nu-mi cumpar lanseta specializata daca eu asta vreau ?
intr-un an de zile am pescuit 90 % la jig-uri pe un anumit tip de apa, si e in avantajul meu faptul ca pot sa-mi aleg un bat fix asa cum doresc eu
si nu e american e brand japonez, dar e facut pentru piata americana, e foarte bun si foarte ieftin

Si din nou ... am mai spuso ... daca sunt ei atat de super ... de ce au nevoie de altii de prin alte colturi ale lumii sa le construiasca blankurile?
pentru ca ceea ce conteaza este conceptia, tehnologia si standardul de calitate, nu locatia unde se asambleaza
si faptul ca produc in alte colturi este pentru ca produsul respectiv sa fie mai ieftin
de aia iti sunt mai ieftine si mai competitive

exemplu cu pro-ul tau american nu este elocvent
ce au lansetele cu faptul ca el n-a prins si nu te-a intrebat despre musca ?
treaba lui

dar faptul ca avea o lanseta pentru aruncari lung: daca acolo era pestele si tu nu ajungeai la el te-ar fi facut sa te uiti salivand la el probabil
ca nu a fost cazul - asta este altceva

Boralis, referitor la multitudinea de produse mi se pare ca ai o abordare gresita din start
1 Faptul ca sunt multe si variate nu inseamna ca trebuie sa le cumperi pe toate
2. Este in avantajul pescarului ca are de unde alege, experimenta, etc.
3. Pe balta uneori dotarea isi spune cuvantul, cine are o trusa mai dotata are posibilitati mai multe de a gasit "killer lure" pentru momentul, locul si pestele respectiv.
4. faptul ca in america se vinde atat de mult este in MARELE nostru avantaj, pentru ca avem diversitate de alegere si preturi mai mici decat daca NU s-ar vinde si nu ar fi produse diverse pe toate drumurile
5. noi, ca romani, vom resimti dramatic intrarea in UE cand vom plati vama la produsele americane de o sa ne kkm pe noi, bag seama ca la o lanseta o sa vina cam 40 % la valoarea facturii din state

Dar tu o sa te bucuri ca incurajeaza saracii producatori de lansete europene, nu :lol:

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 18 Ian 2005, 14:28

Draga Dane, in primul rind vreau sa lamurim aspectul:" ca nu a spus nimeni ca cele ameri, sint mai bune ca cele eur..." Nu am spus nicaeri ca in articol scrie asa ceva, dar chiar D-ta afirmi aceasta teza, si nu numai, am impresia ca stiu ce spun.(scule amer. care intre 50si 200$ sint superioare celor europene)Imperiul contradictoriu este cladit in sensul apararii si demonstrarii adevarului, nu cred ca mi-ar sta bine sa sfatuiesc pe cineva sa dea banii pe asa zisi feromoni,sau pe scule americane, fara ca acesta sa poata alege in cunostinta de cauza.Cine s-a suparat?asa dupa cum am spus nu incerc sa conving pe nimeni si nici nimeni nu ma poate convinge in ceea ce stiu si sustin. Multi pescari mi-au cerut parerea in acest sens si le-am dat-o si o sustin. Nu cred ca poate fi considerat imperiul contradictiei acea luare de pozitie certa, argumentata, si care sta vertical si pt. care am spus nu numai o data, si o mai spun o data ca daca cineva este adeptul feromonilor, o putem pune pe viu si apoi discutia nu mai are sens. Stiu ce afirm si stiu ca nu trebuie sa ne batem joc de absolut nimeni care vrea sa invete.Nu fac serviciile nici unei firme si nu vreau sa sustin adevarul oricit de greu ar fi.Cititorii pot sa inteleaga, sa-si aleaga, contradictia a fost si va ramine mamaprogresului.Eu voi continua sa expun productiile europene cu preturi cu tot, cu caracteristici iar pescarii nostrii vor avea ocazia sa aleaga pe bune intre preaslavitele scule americane si productiile europene.Chiar la inceput exista o luare de pozitie care reclama lipsa discutiei simultane cu prod europene, daca nu ma insel,"Bogdans" si parca nu numai el.Dar o mai spun o data am mai scris-o chiar cu litere mari, este parerea mea si consider ca trebuie sa se trateze de pe pozitii cel putin egale produsele americane fata de cele europene, pt. a nu crea impresia ca cineva nu este intentionat in mod vadit sa faca reclama americanismelor. Eu consider ca am o pozitie corecta iar cei ce folosesc scule europene mi-au dat dreptate, dar nu pt. aceasta dreptate am luat pozitie, ci pt. o informare corecta la care are dreptul orice cetatean al tarii si ar trebuii sa invatam aceste lucruri. Multumesc
Dady.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 18 Ian 2005, 15:32

@ Dane:

Scuze eu am scris un cuvant si m-am gandit la altceva.

Eu am zis "construii" si ma gandeam la "a proiecta". (in suedeza se zice konstruera la a proiecta)
Deci americanii isi proiecteaza blankurile in afara teritoriului USA.
Ca multi dintre producatorii vechi si mai noi isi fabrica lansetele gata in Asia ... o stiam si eu si cunosc si eu motivul. :) Nu este o chestie noua.
este vorba despre specializare si specializarea insemana evolutie in domeniul respectiv
de ce sa nu-mi cumpar lanseta specializata daca eu asta vreau ?
Si esti tu sigur ca daca pescuiai cu un bat ce poate nu este atat de specializat, un compromis de ex ... dar foarte aproape ... nu prindeai tot atat de mult peste?
Nu s-a pus problema ca tu sa nu-ti cumperi lanseta pe care o vrei tu ... specializata. Eu nu am spus acest lucru. Eu am spus doar ca sunt sigur ca-ti vei gasii o lanseta specializata si aici pe plan European, care s-ar putea ca pret si calitati sa concureze cu cele vandute peste ocean.
exemplu cu pro-ul tau american nu este elocvent
ce au lansetele cu faptul ca el n-a prins si nu te-a intrebat despre musca ?
treaba lui
Probabil ca eu nu am fost destul de explicit si de aceea nu am fost inteles.
Prietenul meu de care aminteam este unul din cei mai buni pescari la stilul pe care eu il practic. Lanseaza lung. Credema.
Dar ceea ce eu am vru sa spun este ca americanul era concentrat pe a face lansari lungi, dar cu un control mult mai slab a ceea ce se intampla cand apare muscatura, ... ratand majoritatea atacurilor.
Eu am dat exemplul sa exemplific faptul ca filozofia de pescuit difera. Modalitatea de abordare a pescuitului si de aici se trage si isteria sculelor.
dar faptul ca avea o lanseta pentru aruncari lung: daca acolo era pestele si tu nu ajungeai la el te-ar fi facut sa te uiti salivand la el probabil
ca nu a fost cazul - asta este altceva
Dane si eu pot sa lansez la 35 de m. (el lansa la 40 poate 45) Dar m-am convins ca la pma la asemenea distante daca pestele nu se inteapa singur, ... tu pescarul, trebuie sa ai o viteza de reactie de 0,1-0,2 " pentru a incerca sa-l intepi. Trebuie sa ai bete superfast action, puternice, care sa-ti transmita instantaneu intepatura ... etc ...etc ... si nici atunci nu poti intepa ... mai ales la muste ude unde nu vezi muscatura ci o simti la fir.
Eu nu zic ca nu este bine asa ... eu zic ca nu este nevoie. Prind peste si de la 15-25 de m ... cu un control mult mai bun al firului si atunci pot pescuii mult mai ergonomic, cu un bat mai moale care lanseaza "aproape de la sine" si un necesar mult mai mic de forta musculara.

La pescuitul la care eu il practic ... la pestii rapitori fac fata cu bete europene, cand este vorba de lungimea lansarii in majoritatea cazurilor. In cazuri de exceptie ... ma mut in barca/colac si pescuiesc unde este pestele ... daca nu ajung de pe mal. (foarte rar in ultima perioada :) )
1 Faptul ca sunt multe si variate nu inseamna ca trebuie sa le cumperi pe toate
2. Este in avantajul pescarului ca are de unde alege, experimenta, etc.
3. Pe balta uneori dotarea isi spune cuvantul, cine are o trusa mai dotata are posibilitati mai multe de a gasit "killer lure" pentru momentul, locul si pestele respectiv.
4. faptul ca in america se vinde atat de mult este in MARELE nostru avantaj, pentru ca avem diversitate de alegere si preturi mai mici decat daca NU s-ar vinde si nu ar fi produse diverse pe toate drumurile
5. noi, ca romani, vom resimti dramatic intrarea in UE cand vom plati vama la produsele americane de o sa ne kkm pe noi, bag seama ca la o lanseta o sa vina cam 40 % la valoarea facturii din state
1. - ai perfecta dreptate ... si sunt de acord cu tine.
2. - in avantajul pescarului care stie sa aleaga ... si ca sa invete unul cu un interes mediu ori merge pe ce spun altii, ori invata pe buzunarul propriu. Deci cat este de avantajos .... ma abtin sa comentez.
3. - ca la punctul anterior. Da si Nu. La "nu" mai adaug ca uneori "stiinta" de a pescuii cu ceea ce ai este suficienta sa produci capturi.
4. - nu cred ca sunt adversarul faptului ca se vinde mutl in usa. Ci al americanizarii pescuitului sportiv european ... si impotriva isteriei privind marcile americane. Nu am sustinut sa fie clar ca nu fac scule bune, ... am sustinut ca si europenii fac cel putin tot la fel de bune, sau foarte aproape ceea ce este suficient pentru pescarul de duzina.
5. - si cine crezi ca este de vina cu chestia cu vama. Doar EU? Este o necesitate ca sa pastram locurile de munca ... ca altfel dispar toate dincolo pe malul celalalt al Atlanticului.

Ca eu ma bucur ... nu am de ce, in mod personal. Nu este o ambitie personala chestia cu patriotismul european. Este un gen de raspuns la nationalismul USA, din aceasta perioada.

Deci sa fim clari Dane ... faptul ca avem pareri deosebite nu ne transforma in dusmani ci in adversari de opinie. Vad ca fff ... a abordat un ton iritat si personal si nu-mi doresc acelasi lucru din partea ta. Eu nu vreau nimic altceva decat sa nu dezapreciem ceva ce avem pe piata europeana ... doar ca unii sunt adepti inflacarati ai "spiritului american".
Am auzit destul "We are the best" ... din partea americanilor. Nu poti sa zici ceva, sa faci ceva, sa creezi ceva ... ca hop apare un american care deja stie ca el este "campion mondial".

... Punctul meu de vedere este ca si "Noi" stim si putem fi campioni mondiali" daca vrem. Eu nu spun ca Europa este perfecta, ca sculele europene sunt perfecte, ca europenii sunt cei mai tari ... eu incerc sa spun ca si noi suntem la fel de buni ca americanii si ca produsele din Europa pot concura cu cele americane ... mai ales ca unele dintre ele sunt chiar proiectate de aceeasi societate, sunt construite dupa aceeasi metoda si au un pret sub cele americane.
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 18 Ian 2005, 16:11

Ca o paranteza la ceea ce am spus pana acum ... vreau sa mai adaug urmatoarele:

Cea mai copiata mulineta de Fly-fishing din lume este una de productie europeana. Cand proiectantul/constructorul/producatorul acestei mulinete a patruns pe piata americana cu ea, ... articole de critica si de apreciere ... 50-50. Acest lucru lea dat un renume de incertitudine, de acre nu au putu scapa pe timpul valabilitatii patentului. Nu zic ca nu au vandut ... dar puteau sa o faca mult mai bine, daca criticile ar fi fost obiective si nu subiective.

Acum aproape ca nu exista un singur producator american de mulinete de Fly care sa nu aibe o mulineta copiata dupa originalul european. Sa vezi acum reclamele si daca citesti textele nu intalnesti decat superlative.

Din sursa directa (nu din gura in gura) am vazut (in poze de la fata locului) si mi s-a explicat ... ca mulinete originale existau in rafturile unui atelier mecanic din China, cu etichete pe care scria numele clientului, asteptand sa fie copiate. Clientii erau americani, australieni, europeni.

Ceea ce vreau sa spun este ca munca de dezvoltare a unor scule noi este greu de suportat economic, ... din cauza ca se copiaza pe rupte. Ai scos ceva bun pe piata anula asta ... anul viitor sau deja de craciun, apar copiile.

Copiile sunt atat de reusite incat sunt tot la fel de bune ca originalul. Ca si consumator poate la o prima vedere sa fie doar pozitiv.
Dar daca la creearea unei mulinete de ex. au lucrat 3 persoane 8 ore pe zii 2 ani aici, esti nevoit sa mentii un anumit nivel de pret sa-ti acoperi cheltuielile si sa faci un castig. Cum poti recupera banii daca toata lumea cumpara copiile care sunt la max. 2/3 din pretul originalului?
Cum poti sa-ti mentii pozitia pe piata?

Cine are de castigat de pe urma acestei stari de fapt?
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns