Lansete de spinning-construite in Europa.
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Draga BIBI, este vorba despre cel mai mare pescar de competitii care l-a avut Slatina in ultimii 100 de ani, mare absolut din toate punctele de vedere, este vorba despre Georgescu Sorin, nu-i nimic daca nu l-ai cunoscut pina in prezent. Referitor la vergi, nu stiu ce posibilitati ai sa poti achizitiona de afara o varga adevarata. Eu am dat citeva relatii care pot sa-ti fie utile. Daca vrei sa-ti iei din piata romaneasca, atunci lasama sa ma interesez pt. ca efectiv nu stiu ce se vinde pe piata asta. Eu nu sint cumparator din aceasta piata, asa ca ...specifica ceea ce doresti si daca ai pe cineva afara atunci este mai simplu sa poti avea o scula buna.Preferabil in Italia, unde este cea mai ieftina piata de specialitate.
Dady
Dady
Shimano Alivio spinning, 2,4mputere-10-30gr, greutate varga-205gr.-26eu
Shimano Beast Master spinning 2,4m, put-10-30gr.gr. var. 217gr.-78eu.
Shimano Nexave Ax spinning Range, 2,4m-10-30gr. gr, varga 182g-pret 58,50eu
Trabucco Legacy spin-2,4m-putere aruncare 10-30gr.pret-43,20eu.
Astea citeva din cele care reprezinta stilul de pescuit european.Cauta pe cineva care sa-ti aduca de acolo. Daca vrei cu puteri mai mari, sint si asa ceva in clasa imediat urmatoare la aceeasi lungime.
Dady
Shimano Beast Master spinning 2,4m, put-10-30gr.gr. var. 217gr.-78eu.
Shimano Nexave Ax spinning Range, 2,4m-10-30gr. gr, varga 182g-pret 58,50eu
Trabucco Legacy spin-2,4m-putere aruncare 10-30gr.pret-43,20eu.
Astea citeva din cele care reprezinta stilul de pescuit european.Cauta pe cineva care sa-ti aduca de acolo. Daca vrei cu puteri mai mari, sint si asa ceva in clasa imediat urmatoare la aceeasi lungime.
Dady
Dady, lăsând gluma la o parte, da, ştiu cine este Sorin Georgescu.L-am întâlnit de câteva ori într-un magazin de scule de pescuit, după ce în prealabil îl văzusem într-o revistă, cu avatul cu care a câştigat cârligul de argint, dar nu ne cunoaştem reciproc. Mulţumesc pentru sfaturi. ÃŽn legătură cu piaţa românească, nu e nevoie să te interesezi, ştiu ce se găseşte şi la ce preţuri, calitate, etc. Scopul pentru care am postat mesajul anterior, este de a vă determina pe voi cei care purtaţi de ceva vreme lanseta de spinning, să ne împărtăşiţi nouă celorlalţi, din experienţa practică pe care aţi acumulat-o în timp, într-un dialog al tuturor. Asta, bineînţeles în măsura în care doriţi şi voi acest lucru. Oricum aţi proceda, eu vă mulţumesc ! Dady, rămâne valabil ? [quote]Eu cred ca functie de timpul pe care il am am sa incerc sa complectez ceea ce am inceput insensul prezentarii vergilor de specialitate, caracteristici si preturi, si pe masura in care pot sa ajut ca doritorii sa intre in posesia vergilor europene dorite.[/quote]
Eu am acasa 3betze europene: 2 baltzer si un trabucco syncron ultracast, parca scrie pe el(nu ma duc sa ma mai uit). M-am saturat de ele. Am zis sa incerc un american. Un st.croix.
Adevarat k e doar un entry level(premier spin rod), dar nu se compara cu nimica din ce am tinut in mana pana acuma, ma refer la calitatea blancului si a mandrinei si a inelelor, pt k finisaju lasa de dorit. E mult mai usoara decat ce am avut si tinut in mana pana acuma. Am tinut si shimanouri si si alte cele. Parerea mea personala este k nu se compara. De astea de spinning vb, nu de alte stiluir(nu ma intereseaza).
Atat de mult mi-a placut(desi n-am luat dect un psete si am mai simtit vreo 2) incat sunt ff hotarat sa-mi iau inca una, dar ceva mai rapida si mai usoara si mai scumpa si mai.........si mai....
La cele europene ce am observat este k nu le prea iese blancu cum trebuie(opinia mea-----nu la toate, dar la majoritatea). Ori le iese cu actiune parabolica sau moderata sau cum vreti sa-i spuneti, ori le iese rapida de rapida. Inca n-am luat una in mana(mai de finetze) care sa aiba ceva tarie in coada. Adevarat k finisajele sunt orbitor de frumoase!!, Dar se pare k americanii au gandit lansetele si nu s-au mai prea kinuit cu finisajele, pt k si-au dat seama k nu se merita, mai ales k,,,,,,costul ar fi fost si mai mare.
Parerea mea este k mare parte din pretul unui batz european se duce pe finisaj, si mai putin investit in calitatea blancului.
Cele americane sunt facute din grafit, care este de fapt tot un carbon, dar in concentratie de aproape 100% fatza de 90-95% ale celor europene. Si grafitul are o structura moleculara mult mai aranjata decat cea a "carbonului european".
E ciudat jocul asta cu denumirile, pana ce afli ce se ascunde de fapt sub ele.
Subliniez!! Este o parere subiective, si si eu pescuiesc exclusiv de pe mal. Am pescuit 2 ani cu 2 betze de 2,70, consider k doar intr-o singura situatie mi-au fost cu adevarat folositoare, dar in rest ma descurcam si cu astea scurte. Mai ales pe raurie inundate cu vegetatie.
Plusuri la lansetele scurte: se transmite mai repede socul prin ele, esti mai aproape de naluca, lanseurile sunt la fel de lungi(de un pescuit light, medium light vorbesc), si cele americane sunt echilibrate mult mai bine, decat cele europene, mai ales greutatii reduse a blancului.(si-a mai cumparat cineva o data cu mine un g.loomis i cred k pot sa spun cate ceva, mai ales k am mai vb si cu ati, care au avut europene si acu au americane)
Domnu Dady nu cred k n-ati accepta niste betze americande de 200coco.
@ Dady!! A-ti incercat betze americane.A-ti incercat sa pescuiti mai multe partide cu un batz mai scurt scurt? Am intzeles ce doriti, dar aceste intrebari sunt pt a-mi satisface curiozitatiile si probabil si ale altora.
Adevarat k e doar un entry level(premier spin rod), dar nu se compara cu nimica din ce am tinut in mana pana acuma, ma refer la calitatea blancului si a mandrinei si a inelelor, pt k finisaju lasa de dorit. E mult mai usoara decat ce am avut si tinut in mana pana acuma. Am tinut si shimanouri si si alte cele. Parerea mea personala este k nu se compara. De astea de spinning vb, nu de alte stiluir(nu ma intereseaza).
Atat de mult mi-a placut(desi n-am luat dect un psete si am mai simtit vreo 2) incat sunt ff hotarat sa-mi iau inca una, dar ceva mai rapida si mai usoara si mai scumpa si mai.........si mai....
La cele europene ce am observat este k nu le prea iese blancu cum trebuie(opinia mea-----nu la toate, dar la majoritatea). Ori le iese cu actiune parabolica sau moderata sau cum vreti sa-i spuneti, ori le iese rapida de rapida. Inca n-am luat una in mana(mai de finetze) care sa aiba ceva tarie in coada. Adevarat k finisajele sunt orbitor de frumoase!!, Dar se pare k americanii au gandit lansetele si nu s-au mai prea kinuit cu finisajele, pt k si-au dat seama k nu se merita, mai ales k,,,,,,costul ar fi fost si mai mare.
Parerea mea este k mare parte din pretul unui batz european se duce pe finisaj, si mai putin investit in calitatea blancului.
Cele americane sunt facute din grafit, care este de fapt tot un carbon, dar in concentratie de aproape 100% fatza de 90-95% ale celor europene. Si grafitul are o structura moleculara mult mai aranjata decat cea a "carbonului european".
E ciudat jocul asta cu denumirile, pana ce afli ce se ascunde de fapt sub ele.
Subliniez!! Este o parere subiective, si si eu pescuiesc exclusiv de pe mal. Am pescuit 2 ani cu 2 betze de 2,70, consider k doar intr-o singura situatie mi-au fost cu adevarat folositoare, dar in rest ma descurcam si cu astea scurte. Mai ales pe raurie inundate cu vegetatie.
Plusuri la lansetele scurte: se transmite mai repede socul prin ele, esti mai aproape de naluca, lanseurile sunt la fel de lungi(de un pescuit light, medium light vorbesc), si cele americane sunt echilibrate mult mai bine, decat cele europene, mai ales greutatii reduse a blancului.(si-a mai cumparat cineva o data cu mine un g.loomis i cred k pot sa spun cate ceva, mai ales k am mai vb si cu ati, care au avut europene si acu au americane)
Domnu Dady nu cred k n-ati accepta niste betze americande de 200coco.
@ Dady!! A-ti incercat betze americane.A-ti incercat sa pescuiti mai multe partide cu un batz mai scurt scurt? Am intzeles ce doriti, dar aceste intrebari sunt pt a-mi satisface curiozitatiile si probabil si ale altora.
Am avut curiozitatea sa incerc bete AMERICANE.Cine a pescuit cu bete de 2,7m americane se va convinge f. repede ca se simte cu mult mai in ape cu un2mm si ca cele la lungimea asta sint inmanevrabile pt. o mina experimentata in vergi bune. Bune pt. mine inseamna varga rapida, adica ne parabolica, da? La tot ceea ce am spus pina acum este f. clar ca nu bag in calcul vergile parabolice, care nu au calitati nici constructive si nici gustative, deci de nici unele. Din spectrul discutiei mele cred ca nu fac parte. Revin spunind ca vergile rapide, de mare virf sint in atentia pescarilor de regula cu multa experienta care stiu sa-si foloseasca mina si celelalte simturi in a pune in valoare rigiditatea vergii. Aceasta rigiditate superioara are avantaje si dezavantaje. O mina experimentata pune in evidenta avantajele si reducedezavantajele la nimimum. Asta insemneaza poate milioane de lansari recuperari ... Este f adevarat ca transmiterea datelor printr-o retea scurta se face cu viteza mult mai lunga dar ca sa ajungem la aceeasi eficienta atunci modificam rigiditatea si prin compensarea numita experienta, mina, simt, anticipare etc se va ajunge sa respecti aceste calitati. In general europenii pescuiesc in ape deschise unde se poate si se pescuie de pe mal. Americanii din barca si de aici se naste diferenta primordiala intre stiluri. Nu mai vorbim ca pestii pescuiti de americani sint si de cu totul alt comportament, dar asta este o cu totul alta discutie. Si apropo, in nordul Italiei, am vazut biban american, cel negru introdus in acel lac pt. ca cel comerciant care in mod sigur nu le avea de nici un fel cu nimic ceea ce consider eu ca se numeste pescuit,sa vinda scule artificiale si alte acareturi americane. Rapacitatea acestor pesti au facut sa se vinda toate gumele care de fapt in europa nu prind pesti sau daca mai prind ceva asta se intimpla .Nu mai are rost sa spun cit de mult respect acest gest.Poate ca nu este singurul. Aceeasi chestie ca si cu crapii chinezesti pe care ii "iubesc" exagerat de mult, si care consider ca ar trebuii sa avem o lege care sa reduca existenta lor numai in bazinele private si nimic mai mult. Lege care de fapt a scos capul dar inca nu este inteleasa cum trebuie. Dar sa revenim,
Nu este de loc adevarat ca un2,7 este totuna cu um 2m. Asta pt. piraie, dar cind pescuiesti cum de fapt fac eu pe ape deschise atunci vezi ca de multe ori mi-am dorit ceva chiar mai lung. Este si obisnuinta, este si fita , este si moda. Revin si vezi ca Jan in America acolo la mama lor unde mare majoritate sint pescari de scurtimi , pescuieste cu 5m. Asta poate pt. ca nu are bani sa cumpere bete scurte?Este obisnuinta in stil european si asta conteaza. Carbon, grafit discutie f. ampla si nu este ceea ce spui primordial. Sint deosebit de multe chestii acre fac diferenta. Ca fapt divers europa scoate am de am tot felul de chichite in constructia carboanelor, amanunte care se pare ca nu spun mare lucru , dar care spun enorm de mulyte daca ai nivelulde cunoastere interpretativ al amanuntului respectiv.Shimano foloseste grafitul pt. constructia portmulinetelor, Maver anul trecut a revenit la constructia citeva vergi pe baza de grafit dar se pare ca fara succes.Si asta nu ca nu ar sti fabricantii ce este grafitul, dar pt. ca aceste materiale nu au facut cariera in vergile lungi. Blancurile pe care le-am avut de la lumiss de 2,7m erea o raritate in constructii asa lungi, nu-mi stateau in mina de nici un fel. Si inca nu ereau echipate cu inele...In acceptiunea pescarilor am mai spus, cei cu lungimi mari altii mici, fiecare face ce vrea. Eu am spus ceea ce gindesc si nimic mai mult. Faca cine ce-o vrea dar de multe ori este valabil ca asa cum te-ncalti asa umblii...
Dady.
Nu este de loc adevarat ca un2,7 este totuna cu um 2m. Asta pt. piraie, dar cind pescuiesti cum de fapt fac eu pe ape deschise atunci vezi ca de multe ori mi-am dorit ceva chiar mai lung. Este si obisnuinta, este si fita , este si moda. Revin si vezi ca Jan in America acolo la mama lor unde mare majoritate sint pescari de scurtimi , pescuieste cu 5m. Asta poate pt. ca nu are bani sa cumpere bete scurte?Este obisnuinta in stil european si asta conteaza. Carbon, grafit discutie f. ampla si nu este ceea ce spui primordial. Sint deosebit de multe chestii acre fac diferenta. Ca fapt divers europa scoate am de am tot felul de chichite in constructia carboanelor, amanunte care se pare ca nu spun mare lucru , dar care spun enorm de mulyte daca ai nivelulde cunoastere interpretativ al amanuntului respectiv.Shimano foloseste grafitul pt. constructia portmulinetelor, Maver anul trecut a revenit la constructia citeva vergi pe baza de grafit dar se pare ca fara succes.Si asta nu ca nu ar sti fabricantii ce este grafitul, dar pt. ca aceste materiale nu au facut cariera in vergile lungi. Blancurile pe care le-am avut de la lumiss de 2,7m erea o raritate in constructii asa lungi, nu-mi stateau in mina de nici un fel. Si inca nu ereau echipate cu inele...In acceptiunea pescarilor am mai spus, cei cu lungimi mari altii mici, fiecare face ce vrea. Eu am spus ceea ce gindesc si nimic mai mult. Faca cine ce-o vrea dar de multe ori este valabil ca asa cum te-ncalti asa umblii...
Dady.
Dl. Dady,
Poate ne lamuriti si pe noi cateva aspecte din mesajul dvs. , cat traieste omul invata....
trista-i viata fratioare, ce prin aburi se-ntrezare......

Poate ne lamuriti si pe noi cateva aspecte din mesajul dvs. , cat traieste omul invata....
betele cu actiune moderata au rolul lor in pescuit, sa spuneti ca nu au calitati constructive mi se pare fara nici o legatura cu realitatea, referitor la calitatile gustative.... ce-o fi aia ?La tot ceea ce am spus pina acum este f. clar ca nu bag in calcul vergile parabolice, care nu au calitati nici constructive si nici gustative, deci de nici unele
care-i legatura intre faptul ca sunt americane, au 2,70 , si se simte ce in ape de 1-2 m ? betele de 2,7 nu sunt manevrabile pentru o mana experimentata sau ce ati vrut sa ziceti ?Cine a pescuit cu bete de 2,7m americane se va convinge f. repede ca se simte cu mult mai in ape cu un2mm si ca cele la lungimea asta sint inmanevrabile pt. o mina experimentata in vergi bune
milioane inseamna minim doua, impartit la un numar mediu de lansari/partida, sa zicem 500 -1000, tot au iesit vreo 2000 - 4000 de partide care-ti trebuie ca sa capeti experienta....O mina experimentata pune in evidenta avantajele si reducedezavantajele la nimimum. Asta insemneaza poate milioane de lansari recuperari
trista-i viata fratioare, ce prin aburi se-ntrezare......
transmiterea datelor printr-o retea scurta se face cu viteza mult mai lunga ?? modificam rigiditatea prin compensarea numita experienta ??Este f adevarat ca transmiterea datelor printr-o retea scurta se face cu viteza mult mai lunga dar ca sa ajungem la aceeasi eficienta atunci modificam rigiditatea si prin compensarea numita experienta, mina, simt, anticipare etc se va ajunge sa respecti aceste calitati

Dle DAN, fiecare spune ceea ce considera ca il reprezinta si nu ceea ce trebuie sa fie lege, am mai spus-o trebuie sa accepteti ideia ca nu exista si nu va exista cel mai bun nici o data.La prima sesizare pe care o faceti este rupt din context, deoarece incep cu"bune pt. mine...."Da am avut in mina varga de 2 si vergile de 2,7m cu actiunile aferente ale constructorului american, scurtimile erau manevrabile pt simplul fapt ca erau scurte, celelalte calitati se pierdeau in cei numai sau chiar sub 2m.Cele de 2,7m, se vedeau de la o posta ca sint constructii ocazionale, in care se vede, nu as vrea sa spun lipsa de experienta , in constructia unor astfel de lungimi, dar se simte ca nu sta in mina, repartitia greutatii a flexajului in diferite sectiuni,lipsa ridicarii actiunii catre vurful vergii...etcToate puse una peste alta da senzatia unei improvizatii. Poate ca am trecut prea usor peste anumite chestii, nu taria vergii, puterea de aruncare este luata in discutie, am avut impresia ca cineva poate nu despsrte notiunea de putere de aruncare cu cea de actiune.Intre vergile pe care le-am avut in mina am observat ca de fapt constructorul ridicase intr-adevar taria materialului, la unele prin ridicarea greutatii, la altele prin trecerea de la un coeficient mic la unul mare al conicitatii, dar care pe zona virfului se indulcea din nou si crea acea mare progresivitate a intrarii in actiune a acestei parti a vergii.In discutia cu un inpatimit al acestui pescuit acesta spunea ca in mare parte vergile americane trebuie sa lucreze in parabola pt. ca acest lucru artage f. mult cumparatorul american.Eu vorbesc despre ceea ce cred eu de cuvinta, nu pot sa pescuiesc cu 2m, da impresia ca lipseste ceva ca sint ciung, o senzatie de genul asta.Este adevarat ca vergile americane care le-am tinut in mina si care mi-au placut atit de mult ca daca nu erati voi, sigur uitam de ele, erau fara inele. Nu m-am referit la finisaje, care ....dar daca mai aveau si inelele...kk era mare.Se poate ca acele blackuri sa fi fost facute pe undeva prin Asia iar ei sa vinda asa ceva si de fapt sa poata produce altceva...Oricum am pus mina pe vergi cu mult mai bine proportionate chiar daca stiam clar ca erau facute in china.
Milioane de aruncari-se refera clar la cei ce au experienta in a pescuii efectiv si pot lesne intelege cum se pot anihila dezavantajele vergilor de virf, in contra pondere cu cei ce au mare vechime ca ani si numai cam atit.Vechimea activa este experienta, sa sti ca am sa imi cumpar unregistrator ca sa vad cite aruncari fac pe ora...si dupa asta o sa vorbim pe calcule precise...Intradevar cred ca ma gindeam deja la altceva cind scriam asta, a se citi in loc de"lunga"-" mai mare".Cred ca ar fi bine D-le DAN sa vedeti unde folosesc grafitul constructorii de vergi ce se mai face din acest material, ce s-a mai scos, sint multe materiale noi ce au venit in piata si care vor schimba pe viitor in mod evident calitatea vergilor.
Dady
Milioane de aruncari-se refera clar la cei ce au experienta in a pescuii efectiv si pot lesne intelege cum se pot anihila dezavantajele vergilor de virf, in contra pondere cu cei ce au mare vechime ca ani si numai cam atit.Vechimea activa este experienta, sa sti ca am sa imi cumpar unregistrator ca sa vad cite aruncari fac pe ora...si dupa asta o sa vorbim pe calcule precise...Intradevar cred ca ma gindeam deja la altceva cind scriam asta, a se citi in loc de"lunga"-" mai mare".Cred ca ar fi bine D-le DAN sa vedeti unde folosesc grafitul constructorii de vergi ce se mai face din acest material, ce s-a mai scos, sint multe materiale noi ce au venit in piata si care vor schimba pe viitor in mod evident calitatea vergilor.
Dady
@Dady.
Vreau sa spun k dupa cum am simtit prima oara lanseta mi se parea cu totul diferita, fata de cum se comporta ea inrealitate. Si pot spune k am simtit-o cateva zile bune pana sa trag fir prin inele si sa-i fac rodajul
Nu stiu cum sa spun k o simteam, dar total diferita fatza de cum se comporta. Probabil k eram obisnuit cu CARBONUL EUROPEAN, asa k as putea spune cu mana pe inima k nu se pot trage concluzii de la un blanc, pana nu are mandrina, inele si tot de ce are nevoie pe el.
Ar trebui sa incercati, doar k,,,costa ceva o actiune cu adevarat rapida(din cate am vazut).
Betzele scurte sunt cele mai adecvate pt dat la plastice moi(parerea mea). Afirm asta, pt k am incercat si de 2,7 si astea scurte. La cele lungi, mai ales daca folosesti textil, la greutati mai mici de 10g nu poti sa ti firul atat de intins pe cat ti-ai dori, pt k face ceva bolta, k doar nu il ocoleste greutatea nci pe el, si inca nu sunt ff usoare. La un batz scurt se simte drastic schimbarea, pt k nu mai e aceeasi bolta pe care o aveai.
Alt exemplu bun este si la voblere. Daca joci voblere de suprafatza(cand spun supratatza ma refer pana in jum de metru), mai ales la avat(cel putin eu le joc de n-au timp sa respire-------nu tot timpu, dar in general), se tot face bolta aia si-ti tot sare firul cand in sus cand in jos si e enervant dupa o vreme. La alea scurte controlul e mult mai bun.
Adevarat k daca pescuiesti la 30-sau mai multi metri aici intervin alti factori, unde o varga lunga iti este mult mai folositoare, si cu aia scurta nu te vei descurca la fel de bine k si cu aia lunga(subiectiv---parerea mea).
Eu nu prea am unde sa pescuiesc la super distantze dinastea, asa k batzul lung l-am lasat de-o parte si l-am luat la al mic in mana
Betzele lungi mai sunt bune n situatiile in care malurile sunt invadate de vegetatie(o singura data am nimerit asa ceva), si cu alea scurte nu te prea descurci, de fapt aproape k nu te descurci de loc, mai ales daca esti pe un canal, unde culoarul fara vegetatie de de 3-5m. Nu ai timp sa joci naluca, k ti se loveste ff repede firu de vegetatie, si la fiecare lanseu iei la bord. Noroc k atunci eram cu batz lung la mine. Stefan pe de alta parte avea ununde 2,10 si a cam avut lupte grele cu vegetatia.
N-am incercat inca un batz mai lung de 2m din clasa elor americane, dar a avut un prieten de-al meu(nu m-am mai intalnit cu el de un an, pt k e sarb) un G.Loomis de 2,6si ceva si a zis k ii placea ff mult(la Dunare). Si vreau sa specifik k durerea lui este salaul, la vobler, shad, muste , orice, in afara de naturale. Trebuia sa-l aduca in romania sa-l vad si eu si a zis k daca mi-l place mi-l lasa mie k el mai poate sa-si ia exact la fel, doar k a terminat cu jobu aici prematur k sa zic asa si n-a mai venit de atunci. M-as fi dus eu la el, dar intamplarea face k i-am pierdut nr de tel si si adresa de mail si.....(nu ziceti k pt aia exista celulare k sa le ai tot timpu, pt k mi sa zgariat cartela de a trebuit s-o schimb si n-am mai putut salva nimica de pe ea
)
In concluzie sunt pt grafitu american/ betze scurte(pt k am incercat de amandoua).
Atat am de zis. Poate mai vin cu completari(oricum e o parere)!!
Vreau sa spun k dupa cum am simtit prima oara lanseta mi se parea cu totul diferita, fata de cum se comporta ea inrealitate. Si pot spune k am simtit-o cateva zile bune pana sa trag fir prin inele si sa-i fac rodajul

Nu stiu cum sa spun k o simteam, dar total diferita fatza de cum se comporta. Probabil k eram obisnuit cu CARBONUL EUROPEAN, asa k as putea spune cu mana pe inima k nu se pot trage concluzii de la un blanc, pana nu are mandrina, inele si tot de ce are nevoie pe el.
Ar trebui sa incercati, doar k,,,costa ceva o actiune cu adevarat rapida(din cate am vazut).
Betzele scurte sunt cele mai adecvate pt dat la plastice moi(parerea mea). Afirm asta, pt k am incercat si de 2,7 si astea scurte. La cele lungi, mai ales daca folosesti textil, la greutati mai mici de 10g nu poti sa ti firul atat de intins pe cat ti-ai dori, pt k face ceva bolta, k doar nu il ocoleste greutatea nci pe el, si inca nu sunt ff usoare. La un batz scurt se simte drastic schimbarea, pt k nu mai e aceeasi bolta pe care o aveai.
Alt exemplu bun este si la voblere. Daca joci voblere de suprafatza(cand spun supratatza ma refer pana in jum de metru), mai ales la avat(cel putin eu le joc de n-au timp sa respire-------nu tot timpu, dar in general), se tot face bolta aia si-ti tot sare firul cand in sus cand in jos si e enervant dupa o vreme. La alea scurte controlul e mult mai bun.
Adevarat k daca pescuiesti la 30-sau mai multi metri aici intervin alti factori, unde o varga lunga iti este mult mai folositoare, si cu aia scurta nu te vei descurca la fel de bine k si cu aia lunga(subiectiv---parerea mea).
Eu nu prea am unde sa pescuiesc la super distantze dinastea, asa k batzul lung l-am lasat de-o parte si l-am luat la al mic in mana

Betzele lungi mai sunt bune n situatiile in care malurile sunt invadate de vegetatie(o singura data am nimerit asa ceva), si cu alea scurte nu te prea descurci, de fapt aproape k nu te descurci de loc, mai ales daca esti pe un canal, unde culoarul fara vegetatie de de 3-5m. Nu ai timp sa joci naluca, k ti se loveste ff repede firu de vegetatie, si la fiecare lanseu iei la bord. Noroc k atunci eram cu batz lung la mine. Stefan pe de alta parte avea ununde 2,10 si a cam avut lupte grele cu vegetatia.
N-am incercat inca un batz mai lung de 2m din clasa elor americane, dar a avut un prieten de-al meu(nu m-am mai intalnit cu el de un an, pt k e sarb) un G.Loomis de 2,6si ceva si a zis k ii placea ff mult(la Dunare). Si vreau sa specifik k durerea lui este salaul, la vobler, shad, muste , orice, in afara de naturale. Trebuia sa-l aduca in romania sa-l vad si eu si a zis k daca mi-l place mi-l lasa mie k el mai poate sa-si ia exact la fel, doar k a terminat cu jobu aici prematur k sa zic asa si n-a mai venit de atunci. M-as fi dus eu la el, dar intamplarea face k i-am pierdut nr de tel si si adresa de mail si.....(nu ziceti k pt aia exista celulare k sa le ai tot timpu, pt k mi sa zgariat cartela de a trebuit s-o schimb si n-am mai putut salva nimica de pe ea

In concluzie sunt pt grafitu american/ betze scurte(pt k am incercat de amandoua).
Atat am de zis. Poate mai vin cu completari(oricum e o parere)!!
Da sint deosebit de acord cu ceea ce spui tu ca este o parere. Tare as vrea sa te vad pe un Bradisor, pe lacurile de pe Olt, si sa vedem daca te mai poti descurca onor cu scurtimi. Am mai spus-o, sint adepti de scurtimi, de lungimi mici, de lungimi mici. La Sarulesti unde am fost de mai multe ori si unde am stat ceva timp am cunoscut multi pescari, englezi, belgieni, francezi, italieni si nu mai stiu ce natii, toti practicau pescuit spin din barca, marea majoritate pescuiau cu gume, cca 80%. Crede-ma ca nu am vazut pe absolut nici unul sa foloseasca vergi americane, chiar am avut o discutie cu baietii referitor la aceste scule si discutia s-a terminat f. repede. Adica fara aprecieri, ei spuneau ca nu folosesc de cit scule serioase. Sti, dupa parerea mea, vazind ceeace foloseao intr-un procent de 70-80%? Ei bine SHIMANO, asta insemna scule serioase. La lungime toti erau pe 2,4-2,7m, desi pescuiau din barca. Nu am vrut sa spun asta ca sa creada ca am ceva cu iubitorii de scurtimi, cite bordee...Am avut ceva ocazii sa vad la lucru pescari din multe tari si sa sti ca aici la noi se arunca toate calitatile si mai stiu eu ce laudarosenii in spatele saracilor scurtaturi. Eu studiez si cred ca sint f. la curent cu ce se lucreaza acum pe bancurile europene, chiar si carbonul alb a aparut desi va fi si asta contestat, este vorba despte un prefabricat in materie de carbon, carbon supus la doua proceduri de inrasinare, sau fibra "ne tesuta" bio fibra,cu distributie a fibrelor scurte si medii care practic se afla intr-un amestec de plutire in rasina a acestor fibre, contribuind astfel la o ranforsare a fibrelor de carbon in toate directiile.S-a constatat ca acest material nou creat este deosebit de rezistent si la diferenta de temperatura chiar si la -20 grade.Succint cam acest tip de material este intilnit in vergile SHIMANO produse in acest an. Am spus-o? daca nu o spun acum ca eu apreciez SHIMANO, produs la mama lui, in prim plan ca linga DAIWA sint lideri mondiali in mulinete, si apoi in vergi. Asta este parerea mea si nu numai.Asa putem sa stam sa discutam pina miine, stai ca mi-am adus aminte de o firma, de ale carei produse nu m-am indragostit nici o data SILSTAR, cauta si vei gasi la spinninguri o sa vezi ca si ei fac diferenta dintre carbon si grafit pt acest stil de pescuit, desi parca au si ei vreo doua lansete grafit la oferta.Ramin la parerea mea, sint multumit de ceea ce am nu mi-as dori de cit ceva mai bun de cit ce am dar nu ma vad cu un 2m in mina, crede-ma, si sa nu crezi ca nu am incercat. Acum cca10ani am cumparat una de2,10m si dupa n incercari am abandonat-o, desi imi placea actiunea, nu am putut sa pescuiesc cu ea decit dupa ce am modificat-o la 2,7m. Cele mai multe scule le modific asa ca asta este in obisnuinta. Cauta sa folosesti ceea ce te ajuta si cu ce anume te inveti, este greu sa te dezveti.
Dady.
Dady.
dl Dady, europenii aia de care vb. dvs de la sarulesti nu au inventat ei jigging-ul cu plastice, l-au importat de la americani, dar din obisnuinta si traditie au mentinut parii de scuturat nucii cu care erau ei obisnuiti sa dea la mortmanie cu capete de 25 de grame minim.....
nu cumva aveau si niste bile pe jig-uri tocmai bune de spart capetele alora de pe mal ? ce conteaza cum dadeau belgienii din barca la salau cand au invatat sa dea la plastice uitandu-se la casete video cu americani ?
ia duceti-ii pe beligienii aia pe o balta fitoasa cu apa de 2-3, sa vrea salaul plastice nu mai mari de 6 cm si nu mai grele de 4 grame, sa vedem ce fac.....
unora le place lunga, altora le place scurta, asta-i altceva, dar ce spun europenii despre lansetele pentru plastice e bun de "urzica"
cand or sa dea ei cum trebuie cu jig de 4-6 grame si bat de 2,7m, "par" cum le place lor, sa-mi spuneti si mie cum fac
oricum nu va enervati prea tare ca doar discutam de placere, e normal pe zapada asta sa gasim subiecte sa ne contrazicem putin
nu cumva aveau si niste bile pe jig-uri tocmai bune de spart capetele alora de pe mal ? ce conteaza cum dadeau belgienii din barca la salau cand au invatat sa dea la plastice uitandu-se la casete video cu americani ?
ia duceti-ii pe beligienii aia pe o balta fitoasa cu apa de 2-3, sa vrea salaul plastice nu mai mari de 6 cm si nu mai grele de 4 grame, sa vedem ce fac.....
unora le place lunga, altora le place scurta, asta-i altceva, dar ce spun europenii despre lansetele pentru plastice e bun de "urzica"
cand or sa dea ei cum trebuie cu jig de 4-6 grame si bat de 2,7m, "par" cum le place lor, sa-mi spuneti si mie cum fac
oricum nu va enervati prea tare ca doar discutam de placere, e normal pe zapada asta sa gasim subiecte sa ne contrazicem putin