Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
cristian.ene
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de cristian.ene » 04 Iul 2014, 10:10

Depinde si cine le-a montat, s-au dus vremurile cand firul putea sa treaca prin inele cu diametre mari chiar daca erau montate aiurea. Inele KR penalizeaza urgent orice mica greseala atat in distanta de lansare cat si stresul pus pe fir .

Nu merge sa copiezi din tabelele Fuji :wink: care pot fi folosite doar orientativ dar modificate semnificativ pentru a obtine performante maxime in functie de caracteristicile blankului, mulineta si firele folosite.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 04 Iul 2014, 10:43

cristian.ene scrie:Depinde si cine le-a montat, s-au dus vremurile cand firul putea sa treaca prin inele cu diametre mari chiar daca erau montate aiurea. Inele KR penalizeaza urgent orice mica greseala atat in distanta de lansare cat si stresul pus pe fir .

Nu merge sa copiezi din tabelele Fuji :wink: care pot fi folosite doar orientativ dar modificate semnificativ pentru a obtine performante maxime in functie de caracteristicile blankului, mulineta si firele folosite.

In cazul asta nici nu vreau sa ma gandesc ce ''dezastru'' este pe lansetele de serie.Si totusi unii le lauda...
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 04 Iul 2014, 10:45

Testul cu 3 tipuri de inele montate pe blankuri identice Cabela`s IM7 705-2 : New Concept , KR cu reductie in 4 inele si un montaj special KR.

http://conceptcustomrods.ro/test-de-dis ... -standard/ distantele cele mai mari cu orice tip de fir mono sau multifilament s-au obtinut cu inele cele mai mici de plecare :wink: si in general cu cele mai mici inele.

Pe toate lansetele montate pe blankul Cabela`s IM7 705-2 s-au folositi aceleasi mulinete, fire si greutati.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 04 Iul 2014, 10:54

Pe lansete de serie se fac urmatoarele compromisuri : 1. se folosesc mai putine inele si din ce in ce mai putine cu cat valoarea lansetei scade :lol: mai reduc numarul cu 1-2 pentru un sistem unde nu se impaca contabilitatea cu performantele 2. Ideea de reductie rapida este interpretata generalist si vezi lansete Medium cu inel H25 care nu are sens nici pentru mono de 8lb. 3. Maii sunt si alte lipsuri de trecere intre inele inalte spre KB si alte aspecte 4. Nu folosesc inele MN aliniate cu inelele KT

Singura lanseta montata bine cu exceptia inelui de top LG este St.Croix SCV LE ma vazut modelul 6`10``. ft. 6-10 lb ( 9 inele +top) plecare H 20 reductie in 4 inele pe un blank EX fast.

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 04 Iul 2014, 15:42

semlecangheorghe scrie:Eu stiu caz concret cand posesorul a fost dezamagit de cum lanseaza k-urile..Si avea spre compratatie aceeasi lanseta pe y-uri.Dar asa dupa cum ziceai, distanta nu este totul.. :wink:
Nu k-urile erau de vina ! Montajul facut deficitar e vinovat pt lansarile mediocre .
Un Kr bine facut are o gramada de avantaje dar daca e gresit facut sau neadaptat la intregul ansamblu de pescuit ( bat , mulineta , fir ) te penalizeaza urgent .
Un Kr bine facut tine pasul la capitolul distanta de lansare cu celelalte tipuri de inelari { NGC sau clasicul CON , ( nu stiu microwave ca nu am incercat ) }
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 04 Iul 2014, 17:12

Tot ce se poate....
Pun insa accentul pe cealalta parte..lanseta cu y-uri lansa la distante foarte mari..deci se poate si fara k-uri.Sa nu intelegi insa ca le contest avantajele ,sau ca as fi contra lor..Woblerul atotprinzator,lanseta universala,si pescuit fara rateuri nu exista..Fiecare are avantaje si dezavantaje..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 04 Iul 2014, 19:03

Eu am doua bete modificate cu KR . Unul de 7' M care a iesit grozav si-mi place mult mai mult ca inainte si unul de 8'6" MHcare este ok.La asta cred ca era mult mai ok daca avea" trecerea" prin 4 nu prin trei inele.Inelul ala "sugrumator" :lol: parca sugruma cam tare firul si uneori am probleme la lansare ... Nu cred ca diametrul inelelor este de bai sau firul (care este un SB de 18 lbs) ,ci lipsa unui al 4-lea inel .Este parca prea accentuata reductia...Ma rog ,nu ma pricep ,spun doar din cum simt batul.
Concluzie personala : imi plac KR pe bete de 7' :lol: :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 04 Iul 2014, 20:39

Pe blankuri mai lungi de 8`ft. si actiune fast reductia cu 4 inele este de dorit pentru ca dupa cele 3 inele urmeza un lung sir de inele problema rezolvata de distantele mai mari intre inelele H, M si L.
Zamfi,

o reductie ami rapida este de dorit si nu ar trebui sa aiba efecte nepalcute doar ca pe 8`6``ft. ramne in fata mult loc de umplut cu KRuri si KTuri :wink:

O reductie mai lenta in care mai apare un inele KL-H schimba un pic panta inelelor si este potrivita cu un blank care nu flexeaza in zona reductiei.
Sunt doar pareri,pentru ca inele ATC Micro wave demonstreza ca aplicarea unei reductie abrupte este cu efecte benefice asupra curegerii firului. Rezultatele masurate ale lanseurilor arata ca nu trebuie aplicate reductii mai lungi decat unde exista un compromis pozitiv in care apare un blank mai lung de 7`6`` -8`ft. actiune fast, si un balans optim intre numarul inelelor si actiunea blankului/puterea lui care permite un montaj de reductie in 4 inele.

Acum ma apuc sa montez un blank NFC SBB 809-1 IM care desi are putere reala de 3 oz( si ceva) , actiuenea mod-fast m-a obligat sa trec de la reductia de 4 inele la cea de 3 pentru ca inele inalte sa nu fie in zona in care blankul flexeza :wink: mai ales ca este pentru pesti mari.

Va fi cea mai puternica lanseta montata cu inele Fuji KR pentru ca inele KW sunt mult prea grele pe un blank de 8`ft. , pe varf va fi doatata cu inele KB.Numarul inelelor (10 + top) va distribui mai bine stessul aplicat pe fiecare inel. testul final va fi pe Dunare cu primii somni care vor solicita serios lanseta.

Recent am scos la pescuit un nou model de Pacific Bay Quick Line SJ 780 care este buan de pescuit la salau cu jiguri intre 2 si 5 g dar si la biban pe adancimi mai mari si la bibani sariti de 25cm. Puterea reala este de 3-9g(declarata 2.5-9g )varful este prea puternic pentru greutati sub 2.5-3g. duminica o scot la o intalnire cu salai sa vad exact cum se descurca pe ape mai adanci de 3m si in structuri si cu jiguri de 7g. Am prisn cativa bibani in jur de 30cm pe care am fost obligat sa-i scot in forta si cu o lanseta mai putin putrnica si mai lenta as fi avut probleme cu vegetatia din apa si tufele de pe mal. pentru un pescuit cu jiguri de 1-2 g la biban mi se pare sub performantele unui lansete cu blector sau cu varf de putere mai mica. O vad ideala pentru pescuit pe lacuri adanci cum este Bicazul(cu jiguri de 3.5-7g si fire super subtiri,plastice mici ) la bibani trofeu :wink:

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 04 Iul 2014, 21:34

Deci nu ma pricep la custom si aranjat inele...Insa ,avand totusi niste ani de pescuit in spate si cateva lansete trecute prin mana , simt cand un bat poate lucra mai bine! De aceea am si solicitat schimbarea inelelor de fabrica!Oricum batul imi place mult mai mult decat cu vechile inele puse de americani...Pe care le consideram mari,grele ,badarane de-a dreptul! :lol:
Insa imi mentin parerea ,de nestiutor,ca un inel in plus facea minuni ... :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 04 Iul 2014, 22:36

Bine spus Zamfi un pescar cu experianta simte imediat daca ceva nu este in ordine cu o lanseta sau poate fi imbunatatita :wink: , nasol este ca multi rodbuideri nu prea simt :lol: si fac lansete sub ceea ce gandesc unii din clientii lor care se dovdesc mai destepti decat ei ceea ce nu-i deloc in ordine.

Un inel in plus face de multe ori o diferenta in distributia fortelor , marimea diferita a unui inel intr-un punct critic inseaman mai multa sau mai putina frecare, alte unghiuri cu firul si alt stres asupra blankului :wink:

Scrie răspuns