Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
kingofbeasts
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de kingofbeasts » 02 Mai 2014, 23:11

zvic scrie:[...] bat M/MH cu inelare KR, eu la bete de puterea asta folosesc fire mai groase de 0.18mm pe "masurate" nu pe ce scrie pe ele, de asemenea folosesc si mono de 0.25mm.

Sa inteleg ca inelarea unei lansete cu KR impune si folosirea de fire mai subtiri? Sau se ineleaza diferit daca eu vreau sa folosesc fir mai gros/monofilament?
Firele groase si firele mono cer un diametru mai mare al pastilei astfel ca, in aceste cazuri, e mai indicata plecarea pe 25 H in loc de 20H. Amplasarea apropiata de mulineta a inelului de plecare combinata cu o pastila mica in diametru provoaca frecari putin mai mari si scurteaza distanta de lansare in cazul firelor mono sau a textilelor mai groase (mai ales in cazul celor mai rigide). Aspectul asta e cu atat mai sesizabil cu cat mulineta da choke point-ul mai jos pe blank .
E doar o constatare personala a carei aplicabilitate poti sa o verifici la rindul tau insa , daca bugetul nu-ti permite experimente asta e sfatul meu. :wink:

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 03 Mai 2014, 00:56

Mda, cred ca am inteles in mare, totul devine prea precis si customizat pe tip de mulineta, grosime de fir si tip de fir (mai moale sau mai rigid). Nu sunt sigur ca merita complicatia pt. 0,xx % subiective la senzitivitate si ce-o mai fi.

Cred ca o sa raman pe sistemul clasic ...

Multumesc de lamurire.

Laurentiu Andronic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Laurentiu Andronic » 03 Mai 2014, 07:29

Pentru fire mai groase de 0,22mm (nylon sau fluoro carbon) recomand un inel de plecare Y30 mai ales in cazul folosirii unei mulinete cu diametru al buzei tamburului mai mare de 42mm . Fir intins !

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 03 Mai 2014, 09:11

Zvic,

ti-am indicat un fir de 0.18mm si pentru fire mono rigide acum 2 zile am pescuit cu un fir Varivas Wermax 0.205mm care are memorie mica si lanseurile sunt lungi fara niic un fel de restrictionari cu inel KL-H 20 si KTuri de 4.5mm

Fir de 0.18mm mono este un diametru maxim pentru inelul KL-H16 nu atat pentru distanta dar firul daca are memorie si este pus pe o mulineta marime 2500 are stress cand se loveste de pastila inelului. Am facut teste si distanta cea mai buna cu un fir Varivas Wermax 0.205mm am atins-o tot cu un inel KL-H16 dar cred ca firul se va uza mai repede.

Cu inele de plecare KL-H 20 se pot folosii fara probleme fire mono de calitate pana la 0.22- 0.23mm care au memorie mica si lasneul nu este restrictionat in nici un fel ca distanta.

Ca reper de folosire a inelelor Fuji KR pentru puteri de blankuri si aplicatii

- ineleul KL-H 16 (pe varf KT 4.0) este dedicat pescuitului de finete pe lansete de pastrav de rau, clean, biban sau la salau pe lansete de finete pe blankuri de puteri UL pana la puteri Medium 6-12 lb. Au un avantaj mare in controlul firului si precizia lanseului pentru pescuit pe rau, inele KT 4.0 ofera o senzitivitate maxima la pescuitul de biban si salau cu plastice.pot fi folosite ep blankuri scurte dar si pe bankuri de lungi de putere mica

- ineleul KL-H 20 (pe varf KT 4.5) functioneza perfect pe blankuri de puteri Medium Lite (4-10 lb) pana la puteri Medium Heavy (8-17 lb) pentru pescuit la salau, avat, pastrav de lac sau stiuca se pot folosii fire multifialment si textile pana la 0.22 -0.23mm pentru distanta pentru precizie se pot utiliza si fire mai groase. Avantajul in pescuitul cu naluci din clasa Medium -MH cu naluci reactive de ex. este ca numarul mai mare de inele imbunatatesc incarcare blankului si puterea in drill. Lansetele lungi de avat sau salau sunt mai bine echilibrate pentru ca folosesc inele mai multe mai mici si mai usoare(8`6``ft 11 inele +top)

- ineleul KL-H 25 (varf KT 5.0 , 5.5mm, 6.0mm) pe lansete de puteri MH sau Heavy la stiuca , avat sau som cand se folosesc fire groase si de puteri pana la 25 lb. (2.0 PE) Momentan cele mai puternice blankuri cosntruite KR sunt :

Phenix Recon 2 7`6``ft 12-35 lb. up to 2.1/2 oz

SCV 8`6``ft .Heavy 12- 25lb .si chiar azi mai voi ocupa de modificarea unei lansete montate Y/L si montarea inelelor KR pentru ca proprietarul a comparat cu lanseta unui prieten montata KR si vazut difereanta de calitate a pescuitului si beneficiile noilor inele.

Am in constructie 2 blankuri SC II model 2S70HF2 si un NFC http://www.northforkcomposites.com/product/sbb-809-1-im daca blankul St.Croix va fi construit KR in cazul blankului NFC mult mai puternic si dedicat unor pesti care pot fi mai mai mari de 40-50 kg lucrurile trebuiesc cumpanite in alegerea inelelor care sa faca fata unor forte extreme.

Tot acum 2 zile prietenul Vlad a pescuit cu o lanseta Steez MLFS 2,04M/1,8-10,6gr care este considerata o lanseta extrem de senzitiva pentru ca are un blank cu o tehnologie avansata. Probleama sunt inele cu diametru mare care permit firului o oscilatie pana la varf prin care se pierde multa informatie, la fel si distanta fata de blank care este mare pe toata lungimea lansetei mai ales pe varf este o problema cu estomparea senzitivitatii (dar si alte probleme legate de inele mai putine,mai inalte si mai grele si stress suplimentar pe blank pe care nu le dezvolt acum).
Eu am pescuit cu o lanseta custom pe blank Pacific Bay Quick Line model LP842 care are un blank la fel de usor ca Steezul dar are diametre mai mari ale blankului si varful mai puternic si materialul est tot HM elastic.

Senzitivitatea lansetei cu inele Fuji KR este mult mai mare comparativ cu Steezul care are pe varf inele de 6.0mm si acest lucru este valabil pentru orice tip de blank pe care se monteza inele KR.

Calitatea pescuitului cu inele KR este mult peste cea oferita de sistemele mai vechi de inele problema este ca sistemul KR trebuie inteles si aplicat bine ca pozitionare a inelelor cu un anumit blank, ca dimensionare a firului in raport cu diametrele inelelor si folosirea unei mulinete adecvate ca marime in raport cu inelele KR folosite.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 05 Mai 2014, 00:13

octavio79
senior
senior

Mesaj de octavio79 » 05 Mai 2014, 01:43

cristian.ene scrie:Un smarald special http://conceptcustomrods.ro/legend-extr ... e-jig-rod/

:D :D :D multumesc Cristi pentru acest smarald. Este un blank de exceptie . Dupa cum sti sunt fan Gloomis dar aceasta lanseta a iesit superba si curand am sa-mi fac timp sa o scot in probe. Am sa fac si eu ceva fotografii cu ea in activitate si am sa le postez aici pe forum.
:respekt: si multumesc inca o data

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 05 Mai 2014, 10:52

Octavian asteptam poze cu salaii spanioli sau bass :D

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 05 Mai 2014, 10:59

O intrebare: daa vreau sa prelungesc in cotor un bat cu cca 15-20cm, cu un tub (bucata de blanc) potrivita, cam pe ce lungime trebuie sa le suprapun?

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 05 Mai 2014, 17:36

Primele teste cu un blank Pacific Bay Quick Line LP842 si informatii fundamentale despre blankuri si factori care influenteza constructia unei lansete custom performante

http://conceptcustomrods.ro/ce-secrete- ... uick-line/

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 05 Mai 2014, 20:08

zvic scrie:O intrebare: daa vreau sa prelungesc in cotor un bat cu cca 15-20cm, cu un tub (bucata de blanc) potrivita, cam pe ce lungime trebuie sa le suprapun?
Macar un 10cm ar fi bine si sigur. Se poate si mai putin, dar e bine sa ranforsezi zone aceea cu ceva pentru a fi sigur....

Scrie răspuns